Maküler Dejenerasyonda Ne Yenir (ve Kaçınılır) – Güncel Sağlık Haber

Makula dejenerasyonu (veya yaşa bağlı makula dejenerasyonu veya AMD) tanısı konduğunuzda hayatınız çeşitli şekillerde değişebilir. Bu, özellikle makula dejenerasyonunun daha gelişmiş bir formu olan ıslak AMD’niz varsa doğru olabilir.

Güncel Sağlık Haber, kar amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışındaki ürün veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika

Görüşünüz değiştikçe, kitap okumak, araba kullanmak veya torunlarınızın gülen yüzlerini görmek gibi bir zamanlar normal karşıladığınız şeyleri yapmakta zorluk yaşayabilir veya artık yapamamaya başlayabilirsiniz. Bu da zihinsel sağlığınızı etkileyerek hayal kırıklığına, korkuya ve hatta depresyona neden olabilir.

Islak AMD’yi tedavi etmek ve yönetmek için bir göz doktoruyla yakın işbirliği içinde çalışmak önemlidir. Sağlıklı bir beslenme maküla dejenerasyonunu tersine çeviremese de ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olabilir.

Islak AMD’niz olduğunda beslenme neden önemlidir?

Yaşa bağlı makula dejenerasyonunun ıslak ve kuru olmak üzere iki türü vardır. Islak AMD, tüm AMD vakalarının yalnızca %10’unu oluşturur. Ancak görüşünüzü önemli ölçüde etkileyebilir.

Yaş AMD’yi anlamak için öncelikle kuru yaşa bağlı makula dejenerasyonunu anlamak önemlidir. Retinanızın merkezi kısmı olan makulanın altında birikintilerin büyümesine neden olan bir durumdur.

Göz doktoru Ananth Sastry, MD, “Bu birikintiler makulaya zarar vererek merkezi görmede azalmaya neden olur” diye açıklıyor. “Islak makula dejenerasyonu, birikintilerin sonucu olarak retinanın altında ve içinde sağlıksız yeni kan damarlarının oluşmasıyla ortaya çıkar. Bu kan damarları daha sonra sızabilir ve retinaya kanayabilir.”

Bazı insanlarda neden YBMD geliştiği henüz belli değil ancak diğer pek çok sağlık sorunu gibi bunun da yaş, genetik, çevresel risk faktörleri ve yaşam tarzı alışkanlıklarının bir karışımı olduğu düşünülüyor. Diğer birçok sağlık sorununda olduğu gibi sağlıklı bir beslenme de yardımcı olabilir.

Dr. Sastry, “Yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve obezite gibi sistemik koşulların kontrol edilmesinin, makula dejenerasyonunun ilerlemesini en aza indirmeye yardımcı olabileceğine dair kanıtlar var” diyor. “Beslenme bu koşulların yönetilmesinde rol oynayabilir ve dengeli bir beslenme tavsiye edilir.”

Beklentileriniz açısından Dr. Sastry bir uyarıda bulunuyor: “Beslenme makula dejenerasyonunu ‘iyileştiremez’, mevcut hasarı tersine çeviremez veya görmenin korunmasını garanti edemez.” Ancak dengeli bir beslenmeyi benimsemek yalnızca genel sağlığınıza yardımcı olabilir ve kesinlikle göz sağlığınıza zarar vermez.

AMD’niz varsa ne yemelisiniz?

Havuç yemenin görme yeteneğinize yardımcı olacağını öğrenerek büyüdüyseniz, bunda biraz doğruluk payı var. Genel olarak sağlıklı bir beslenme, gözlerinizi sağlıklı tutma konusunda uzun bir yol kat edebilir. Ancak Bugs Bunny’nin en sevdiği atıştırmalıkları yemekten çok daha fazlası var.

Dr. Sastry, “Makula dejenerasyonunuz olduğunda, yeşil yapraklı sebzelere ve karotenoidler, vitaminler, antioksidanlar ve omega-3 yağ asitleri açısından zengin gıdalara özellikle dikkat edin” diye öneriyor.

İşte bu şeylerin ne işe yaradığına ve neden önemli olduklarına dair bir genel bakış; ardından her birini nerede bulabileceğinizi daha derinlemesine inceleyeceğiz:

  • Antioksidanlar vücudunuzu serbest radikaller adı verilen kararsız moleküllere karşı koruyan, doğal olarak oluşan kimyasalların bir kategorisidir. Serbest radikaller kontrol edilmezse hastalıklara neden olabilir ve göz sağlığı söz konusu olduğunda AMD gibi rahatsızlıklara katkıda bulunabilir.
  • Karotenoidler doğal pigmentlerin bir kategorisidir ve güçlü bir antioksidan türüdür. Vücudunuz bazı karotenoidleri A vitaminine dönüştürür.
  • Vitaminler A, C ve E’nin hepsinin göz sağlığına farklı ve önemli faydaları vardır. Serbest radikallere karşı korunmanıza ve katarakt gelişme riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilirler.
  • Omega-3 yağlı asitler vücudunuzda çeşitli önemli işlevleri yerine getiren çoklu doymamış yağlardır. Amerikan Göz Sağlığı Akademisi, gözlerinizin altındaki anormal kan damarlarının büyümesini azaltmaya yardımcı olabileceklerini söylüyor.

Peki tüm bu sağlıklı faydaları diyetinize nasıl dahil edebilirsiniz?

Dr. Sastry, “Örneğin Akdeniz diyeti veya vejeteryan diyeti gibi bir beslenme tarzını takip etmek bunu başarmanıza yardımcı olabilir” diyor. Ancak belirli bir beslenme planını takip etmeseniz bile diyetinizde sağlıklı, işlenmemiş yiyeceklerin olması önemlidir.

Yaşa bağlı makula dejenerasyonu ile yaşarken yemeniz (ve kaçınmanız) gereken şeyleri daha da derinlemesine inceleyelim.

Parlak renkli sebzeler

Havuçlara dönersek, parlak turuncu renklerini bazen doğanın gıda boyası olarak da bilinen karotenoidlerden alırlar.

Vücudunuz bazı karotenoidleri (provitamin A karotenoidleri olarak bilinir) A vitaminine dönüştürebilir, bu da görüşünüzü korumanıza ve sürdürmenize yardımcı olur.

Sastry, “En yaygın provitamin A karotenoidlerinden biri, havuç dahil bitkilere turuncu ve kırmızı pigmentlerini veren beta-karotendir” diye açıklıyor. Ancak provitamin A karotenoidleriyle dolu tek yiyecek havuç değildir. Onlar da şurada:

  • Kayısı.
  • Brokoli.
  • Kavun.
  • Biberler.
  • Ispanak.
  • Tatlı patatesler.

Lifli yeşil sebzeler

Hiçbir yiyecek mükemmel değildir, ancak yeşil yapraklı sebzeler buna çok yakındır. En yaygın örneklerden bazıları şunlardır:

  • Ispanak.
  • Lahana.
  • Brokoli.
  • Yakalar.

Ürün reyonunun bu parlak renkli temelleri turpgillerden oluşan sebzelerdir ve gözleriniz de dahil olmak üzere tüm vücut sağlığı için tonlarca sağlık faydası sağlarlar.

Dr. Sastry, “Yapraklı yeşillikler, ‘göz vitaminleri’ olarak bilinen karotenoidler olan lutein ve zeaksantin açısından zengindir” diyor. “Gözlerinizi serbest radikallerin zararlarından korumaya yardımcı olan güçlü antioksidanlardır.”

Hem lutein hem de zeaksantin makulanızda birikir ve araştırmalar bunların AMD’nin ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olabileceğini öne sürer. Ve hepsi bu değil. Bir fincan yeşil yapraklı sebze aynı zamanda neredeyse tüm gün boyunca önerilen C vitamini ihtiyacını karşılar!

Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin balıklar

Diyetinizin balıkları, özellikle de omega-3 yağ asitleri yüksek olanları içerecek şekilde geniş bir ağ oluşturduğundan emin olun. Bu doymamış yağ asitleri, göz sağlığı da dahil olmak üzere birçok vücut fonksiyonu için kritik öneme sahiptir.

Araştırmalar, omega-3’lerin göz sağlığı için uzun vadeli faydalar sağlayabileceğini gösteriyor; ancak özellikle omega-3’leri takviyeler yoluyla değil, yediğiniz gıdalardan aldığınızda. Omega-3 yağ asitlerinin en iyi kaynakları yağlı balıklardır.

  • Ringa.
  • Vahşi somon.
  • Orkinoz.
  • Orkinos.

Yağlı balıklar aynı zamanda makula dejenerasyonuyla ilişkili olabilecek kolesterolünüzü düşürmenize de yardımcı olabilir. Ve göz sağlığı için kritik önem taşıyan A vitamini açısından zengindirler; dolayısıyla balığın neden diyetinizin bu kadar önemli bir parçası olduğunu muhtemelen “denizleyebilirsiniz”!

Turunçgiller

Narenciye meyveleri, serbest radikallerin neden olduğu hücre hasarına karşı vücudunuzun en sağlam savunucularından biri olan, daha çok C vitamini olarak bilinen askorbik asitle yüklüdür. Portakal ve greyfurt en fazla C vitamini içerir ancak limon ve limon da iyi bir kaynaktır.

Fındık ve tohumlar

Yol karışımı, kimse var mı? Kabuklu yemişler ve tohumlar iyi bir omega-3 yağ asitleri ve göz sağlığının korunmasında rol oynayan bir başka antioksidan olan E vitamini kaynağıdır.

  • Badem.
  • Kaju fıstığı.
  • Fındıklar.
  • Ay çekirdeği.
  • Yer fıstığı.
  • Ceviz.

Aşırıya kaçmayın: Amerikalıların çoğu zaten diyetlerinde yeterli miktarda E vitamini alıyor ve bunun fazlası sizin için iyi değil. Ayrıca kuruyemişlerdeki kaloriler hızla artabilir.

Ultra işlenmiş gıdaları kesin

Abur cubur ve fast food gibi aşırı işlenmiş yiyeceklerin tadı güzel olabilir, ancak besin değerleri yoktur ve vücudunuza gerçek zararlar verebilirler. Sağlığınızı etkileyebilecek yağlar, nişastalar, şekerler ve hidrojenlenmiş yağları içerecek şekilde değiştirildiler.

Ultra işlenmiş gıdalar, AMD’yle bağlantılı olan obezitenin başlıca etkenleridir. Ve daha da önemlisi, vücudunuzda iltihaplanmalara neden olurlar, bu da kalp hastalığı ve Tip 2 diyabet gibi ciddi sağlık sorunlarına ve belki de makula dejenerasyonuna yol açabilir.

Dr. Sastry, “İnflamasyon ve oksidasyonun makula dejenerasyonunda muhtemelen rol oynadığını” belirtiyor ve ekliyor: “Bu nedenle serbest radikaller açısından yüksek olan pro-inflamatuar gıdalardan kaçınmanızı öneririz. Buna yüksek oranda işlenmiş, şeker oranı yüksek ve birçok yapay içerik ve koruyucu içeren gıdalar da dahildir.”

Ve sigarayı bırak!

Bu ipucu diyetle ilgili değildir, ancak yine de dahil edilmesi önemlidir. Dr. Sastry, “Makula dejenerasyonu ile en güçlü ilişkiye sahip olan değiştirilebilir risk faktörü sigara içmektir” diyor. “Makula dejenerasyonu ve ilerleme riskini artırır.”

Sigarayı bırakmak çok zor olabilir ama sadece göz sağlığınız için değil, aynı zamanda tüm vücudunuz için de buna değer. Bu alışkanlığı bırakmak için yardıma ihtiyacınız varsa sağlık uzmanınızdan kaynaklar ve destek seçenekleri isteyin.

Islak AMD tedavinize devam edin

Unutmayın: Sağlıklı beslenmek, göz doktoruna muayene olmanın yerini tutmaz. Yaşa bağlı makula dejenerasyonu, daha da kötüleşmesini önlemek için acil ilk tedavi ve sürekli bakım gerektiren kronik (uzun vadeli) bir durumdur ve kuru AMD her an ıslak AMD’ye dönüşebilir.

Dr. Sastry, “Mümkün olduğunca fazla görüşün geri kazanılması, ancak daha da önemlisi görme kaybının önlenmesi için ıslak makula dejenerasyonunun bir retina uzmanı tarafından acilen tedavi edilmesi gerekiyor” diye vurguluyor. “Zamanında tedavi edilmezse görme kaybı geri döndürülemez olabilir.”

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir