Meme Ameliyatından Sonra Emzirme – Güncel Sağlık Haber

Haziran 13, 2023 by Yorum yapılmamış

Bir memenin kadın anatomisi inanılmaz derecede karmaşıktır. Yağ birikintileri, hassas sinirler, bağ dokuları ve süt üreten glandüler doku ile dolu, hepsi tek bir yerde sıkıca bir araya toplanmıştır.

Güncel Sağlık Haber, kâr amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek, misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışı ürünleri veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika

Hamileyseniz veya emziriyorsanız (emziriyorsanız), önceki herhangi bir meme ameliyatı, ne kadar anne sütü üretebileceğinizi, göğüslerinizde ne kadar depolanabileceğini ve memeden kolayca akıp akmadığını (süt) doğrudan etkileyebilir. ) meme ucunuzdan çıkmadan önce kanallar.

Çocuk doktoru ve emzirme tıbbı uzmanı Heidi Szugye, DO, IBCLC, göğüs cerrahisinden kaynaklanabilecek bazı komplikasyonları ve sahip olduğunuz süt miktarını artırmanın ve bundan en iyi şekilde yararlanmanın yollarını açıklıyor.

İmplantlarla emzirme/büyütme sonrası

Göğüs büyütme ameliyatı olduğunuzda, implantlar veya yağ transferleri yardımıyla göğüslerinizin görünümünü değiştiriyorsunuz. Genellikle, göğsünüzün bazı kısımlarını daha iyi konumlandırmak veya göğsünüzde daha yükseğe kaldırmak için implantlarla birlikte bir göğüs dikleştirme yapılabilir.

Szugye, “İmplantın yeri, türü ve boyutunun tümü, süt üretiminin ne kadar etkileneceği konusunda faktörler olabilir” diyor. “Ancak göğüs büyütme ameliyatının kendisinin damar ve sinir hasarına neden olabileceğini ve bunun da arzı etkileyebileceğini biliyoruz.”

Tüm meme ameliyatları emzirmeye olabilecek etkisini en aza indirecek şekilde yapılır. Ancak özellikle meme büyütmede, süt üretiminden sorumlu olan glandüler doku miktarını gerçekten artıramayacağınıza dikkat etmek önemlidir – eğer bir şey varsa, sürecin bir parçası olarak bu dokunun bir kısmını kaybedebilir veya kullandığınız dokuya güvenmek zorunda kalabilirsiniz. hep vardı.

Dr. Szugye, “Daha fazla boru şeklinde göğüsleriniz veya çok geniş aralıklı göğüsleriniz varsa, bu, sütü yapan salgı bezi dokusundan daha azıyla doğduğunuzun bir işareti olabilir” diye açıklıyor. “Göğüs büyütme ameliyatı olmak göğüslerinizin görünümünü değiştirir, ancak başlangıçtaki doku miktarını artırmaz.”

Göğüs büyütme ameliyatı olduktan sonra emzirebilirsiniz ve implantlarla emzirmek güvenlidir. Ancak ameliyattan ne kadar uzakta emzirmeye başlarsanız, sütünüzün yeterli olma ihtimalinin o kadar yüksek olacağını unutmayın.

Ayrıca bebek bazen çok büyük memeleri kavramada daha fazla güçlük çekebilir, bu nedenle doğumdan önce bir emzirme uzmanından veya emzirme danışmanından destek almak faydalı olabilir.

Meme küçültme sonrası emzirme

Meme küçültme, büyütmeden farklıdır, çünkü asıl amaç yağ, deri ve diğer dokuları alarak göğüslerinizin boyutunu azaltmaktır. Meme küçültme ameliyatı olduktan sonra emzirebilirsiniz, ancak prosedür, önemli dokuların çıkarılması nedeniyle anne sütü üretme yeteneğinizi etkileme olasılığının daha yüksek olmasını içerir.

Dr. Szugye, “Ameliyat sırasında meme başı ve areola memeye yapışık kalırsa süt tedarikiniz daha az etkilenir” diyor.

Ortalama olarak, meme başı başına yaklaşık dokuz süt kanalınız vardır ve yalnızca birinin kesilmesinin süt sağma üzerinde uzun vadeli etkileri olabilir.

Dr. Szugye, “Doku orada olabilir ve süt oluşturulabilir, ancak sütü meme ucuna getiren keselerden bu yol bazen kesilebilir” diye açıklıyor. “Süt üretiliyor ancak dışarı çıkmakta zorlanıyorsa, bu maalesef vücut sütün hiçbir yere gitmediğini anlayana kadar biraz tıkanmaya ve şişmeye neden olabilir.”

Vücudunuzun kullanılmayan sütten kurtulma süreci birkaç hafta sürebilir, bu nedenle Dr. Szugye iltihabı azaltmak için sık sık ibuprofen (emzirirken alınması güvenli bir ilaç) ve soğuk kompres kullanılmasını önerir.

Aksi takdirde, meme küçültme yaşadıysanız ve emzirme sırasında yeterli süt üretmekte zorlanıyorsanız, beslemeleri bir donörden alınan anne sütüyle tamamlayabilir veya bunun yerine formül kullanabilirsiniz. Aslında, bebeğinizin anne sütü almasına izin vermenin birçok yolu vardır ve herhangi bir miktarda anne sütü faydalıdır.

Doğumdan önce anne sütünüzü en üst düzeye çıkarmak ve ihtiyacınız olan desteği sağlamak için hamilelik sırasında bir emzirme uzmanına ulaşmanızı öneririz.

Emzirmeyi etkileyebilecek diğer meme ameliyatları veya prosedürleri

Meme kanseri ameliyatı, küçük tümörlerin (lumpektomi) ve bazı durumlarda tüm memelerin (mastektomi) çıkarılmasını içerir. Her iki cerrahi prosedür de anne sütü üreten süt kanallarının ve glandüler dokuların çıkarılmasına yol açabilir.

Radyasyon tedavisi ve kemoterapi ayrıca ameliyattan önce veya sonra veya hatta ameliyatın yerine kullanılabilir, ancak bunun tüketim için güvenli süt üretip üretemeyeceğiniz üzerinde kalıcı bir etkisi olabilir.

Dr. Szugye, “Emziren bir ebeveynin kemoterapiye ihtiyacı yoksa ve sadece cerrahi müdahale gerektiriyorsa, genellikle emzirme deneyimini mümkün olduğunca korumaya çalışırız” diyor. “Radyasyon veya kemoterapi gerekmiyorsa emziren ebeveynlerimiz bir memeden emzirdi.”

Radyasyon gerekirse o meme maalesef gelecekte süt üretmeyecek. Çoğu kemoterapi rejimi, bebeğiniz üzerindeki zararlı etkileri ve bağışıklık sisteminiz baskılanmış durumdayken ciddi mastitis (meme iltihabı) geliştirme riskinden dolayı emzirmeye devam etmenize izin vermez.

Kanser tedavisi gördüyseniz veya tedavi sürecindeyseniz, sağlık ekibiniz seçeneklerinizi sizinle tartışabilir ve ihtiyacınız olan desteği bulmanıza yardımcı olabilir.

Sütü artırmak için neler yapabilirsiniz?

İyi bir süt tedariki sağlamanın anahtarı, doğumdan sonraki ilk iki ila üç hafta boyunca göğüslerinizden mümkün olduğunca fazla süt almaktır.

Dr. Szugye, “Bu gerçekten arz ve taleple ilgili” diyor. “Memelerinizi erkenden sık sık uyarıyor ve boşaltıyorsanız, süt yapmak için orada bulunan tüm hücreleri işe alacağız.”

Erken, bu, bebeğinizi her gün iki ila üç saatte bir göğsünüze koymak istediğiniz anlamına gelir. Emzirmeden sonra anne sütünüzü elle sağmak da uzun vadede sütünüzün artmasına yardımcı olabilir.

Dr. Szugye, “Kendinizi başarıya erken hazırlamanız gerçekten önemli,” diye teşvik ediyor. “Akılda tutulması gereken önemli bir şey de emzirmenin ya hep ya hiç olması gerekmediğidir. Emziren ebeveynlerin anne sütlerini en üst düzeye çıkararak veya o memede deneyim yaşayarak emzirme hedeflerine ulaşmalarına hâlâ yardımcı olabiliriz.”

Emzirme deneyimi herkes için farklıdır. Genel olarak, biberonla besleme yoluyla veya doğrudan göğsünüzden verebileceğiniz anne sütü miktarını denemek ve en üst düzeye çıkarmak ve ardından anne sütünüzü gerektiğinde FDA onaylı formülle desteklemeye güvenmek istersiniz.

Emziren anne babalar, bebeğiniz beslenmesinin çoğunu emmekten alamasa bile, bir dizi başka fayda sağladığı için bebeğin ten tene olduğu zamana da değer verebilir.

Dr. Szugye, “Başarılı emzirme her zaman tam bir süt üretimi anlamına gelmez” diyor. “Bebeğinizi memede beslemek, ek bir besleme cihazı kullanılsa bile tatmin edici olabilir.”

Takviye hakkında bilinmesi gerekenler

Gerekirse, bebeğinizi sağılmış süt veya mama ile besleyebilirsiniz. Tamamlayıcı hemşirelik sistemleri, memeden süt takviyesine yardımcı olmak için tüple beslemeyi kullanır. Sistem, ilave sıvı içeren bir kaptan oluşur. Konteynerden meme ucuna bir tüp geçerek bebeğinizin meme ucunuzu ve tüpü aynı anda emmesini sağlar.

Anne sütünüzü takviye etmeyi nasıl seçerseniz seçin, geçirdiğiniz ameliyatlar, karşılaştığınız komplikasyonlar veya zorluklar ve ilginizi çeken alternatif emzirme yöntemleri hakkında konuşmak için çocuk doktorunuzla veya bir emzirme tıbbı uzmanıyla görüşmek her zaman iyidir. Sen. Bunu yapmak, yol boyunca daha da iyi çözümlere yol açabilir ve hatta süt tedarikinizi etkileyen diğer sorunları veya koşulları vurgulayabilir.

“Daha önce göğüs ameliyatı geçirmiş olabilirsiniz, ancak tiroid disfonksiyonu veya polikistik over sendromu gibi durumlarınız veya tedarikinizi etkileyebilecek diğer faktörler varsa, bunların da düşük tedarik sorununu karmaşık hale getirmediğinden emin olmak istiyoruz.” .Szugye belirtiyor.

“Ameliyat geçirdiyseniz bir emzirme uzmanı görmek her zaman iyidir çünkü arzınızı azaltabilecek olası değişkenlerin herhangi birini hafifletmeye yardımcı olabiliriz.”

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir