Menopozun Her Aşamasında Neler Beklenmeli – Güncel Sağlık Haber

Şubat 25, 2023 by Yorum yapılmamış

Menopoz, kadınların üreme yıllarının sonunu işaret eden, yaşlanmanın doğal bir parçasıdır – ancak birçok insan, ortasına gelene kadar ne bekleyeceğini bilemez. Örneğin, menopoz fiilen başlamadan on yıl öncesine kadar semptomlar yaşayabileceğinizi biliyor muydunuz?

Güncel Sağlık Haber, kâr amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek, misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışı ürünleri veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika

Menopoz uzmanı Pelin Batur, menopozun aşamalarını ve her aşamada neler bekleyebileceğinizi bize anlatıyor.

Menopozun kaç aşaması vardır?

Menopoz süreci tamamen hormonlarla ilgilidir. Vücudunuz daha az östrojen üretmeye başlar ve yumurtalıklarınızda yumurta azalmaya başlar. Ama bir anda olmuyor.

Menopozun üç aşaması vardır:

  • Perimenopoz: Menopozun ilk evrelerini belirleyen bu geçiş dönemi yıllarca, hatta bazen on yıl sürebilir. Düzensiz dönemler, sıcak basması ve daha fazlası gibi menopoz benzeri semptomlar yaşamaya başlayabilirsiniz.
  • Menopoz: Bir tam yıl boyunca adet döneminiz olmadığında (regl dönemlerinizi etkileyebilecek başka bir tıbbi durum veya ilaç olmadığında) menopoza girmişsinizdir. Yumurtalıklarınız östrojenlerinin çoğunu üretmeyi bıraktı ve artık yumurta salmıyor.
  • Menopoz sonrası: Menopoza girdikten sonra, menopoz sonrası aşamaya girersiniz. Semptomlarınız büyük olasılıkla azalacak ve sonunda ortadan kalkacaktır; ancak, artık osteoporoz ve kalp hastalığı gibi durumlar için artan bir risk altındasınız.

Dr. Batur, yaşayabileceğiniz belirtiler ve rahatlamayı nasıl bulacağınız da dahil olmak üzere, aşamaların her birini daha ayrıntılı olarak açıklıyor.

Perimenopoz aşamaları

Menopozdan önce, büyük olaya giden yol olarak düşünebileceğiniz perimenopoz gelir. Perimenopoz, menopozdan on yıl önce başlayabilir, ancak perimenopozda geçirilen ortalama süre dört yıldır.

Bu süre zarfında, vücudunuz doğal yumurtlama sürecini yavaş yavaş sarıyor. Perimenopozun en yaygın belirtisi düzensiz adet dönemleri ve adet döngüleridir.

Batur, “Östrojen seviyeleriniz düşmeye başladığında, dönemleriniz ve adet döngüleriniz biraz riskli olmaya başlayabilir – bazen birbirine yaklaşır, bazen döngüleri atlar” diye açıklıyor Dr. “Tipik menopoz semptomlarından bazılarına da sahip olabilirsiniz.”

Herkes perimenopoz sırasında belirgin semptomlar yaşamaz, ancak şunları içerebilir:

Perimenopozun iki aşaması vardır – erken menopoza geçiş ve geç menopoza geçiş – ancak bunlar her zaman kesin ve birbirinden ayırt edilebilir değildir.

Erken menopoza geçiş

Perimenopozun bu ilk aşaması, vücudunuzun hormonal değişiklikleri yeni deneyimlemeye başladığı en başlangıç ​​aşamasıdır. Bu süre zarfında adetleriniz ve adet döngüleriniz her zaman olduğu gibi kalır, ancak başka belirtiler fark etmeye başlayabilirsiniz:

  • Sıcak basmalar: Batur, “Özellikle regl döneminizden hemen önce veya sırasında östrojen seviyelerinizin düştüğü birkaç gün sıcak basması yaşamanız normaldir” diye açıklıyor.
  • Kilo almak: Çoğu insan her geçen on yılda bir miktar kilo alır. Bu, erken menopoz geçişinin aynı döneminde yaygındır.
  • Uyku değişiklikleri: Biraz uykusuzluk yaşamaya başlayabilirsiniz (özellikle geceleri, gece terlemesi olarak bilinen sıcak basmaları yaşıyorsanız).

Batur, “Bu, yaşamın doğal bir aşamasıdır, bu nedenle belirtileriniz hafifse, daha fazla uyumak ve kardiyonuzu artırmak gibi yaşam tarzı değişiklikleriyle idare edebilirsiniz” diyor. “Ama gerçekten rahatsız ediciyse, hala düzenli adet döngüleriniz olsa bile, sağlık uzmanınızla konuşun.”

Geç menopoza geçiş

Geç menopoza geçiş, menopoza biraz daha yaklaştığınız zamandır. Bu süre genellikle düzensiz dönemler ve adet döngüleri ile işaretlenir.

Batur, “Perimenopoz sırasında eskisi kadar düzenli yumurtlama yapmıyorsunuz” diye açıklıyor. “Hala biraz östrojeniniz olabilir, ancak yeterli progesteronunuz olmayabilir, bu nedenle adet döngüsünü atlayabilir ve sonraki dönemde uterus astarınız östrojenin etkisinden kalınlaştığı için ağır kanama yaşayabilirsiniz.”

Uzun süre adet görmemeye başladığınızda, özellikle 40’lı yaşların başındaysanız veya daha gençseniz, bu durum erken menopoz veya birincil yumurtalık yetmezliğinin bir işareti olabilir, bunu sağlık uzmanınızla görüşün.

Batur, “Sonunda menopoza yaklaştıkça aylarca adet görmemeye başlıyorsunuz” diyor.

Menopoz

12 ay boyunca adet görmediğinizde menopoza girdiniz.

Batur, “Bu genellikle 52 yaş civarında oluyor,” diyor ve “sonra hayatınızın geri kalanını artık yumurtlamadığınız ve çocuk doğurma yeteneğinizi kaybettiğiniz menopozda yaşıyorsunuz.”

Menopoz semptomları tipik olarak yedi ila 10 yıl sürer, ancak zaman çerçeveniz değişebilir ve hafif ila şiddetli arasında değişebilir. İkinci kamptaysanız, bir türlü kurtulamadığınız rahatsız edici semptomlar yaşıyorsanız, sessizce askere gitmeniz gerektiğini düşünmeyin.

Batur, “Sırıtıp dayanın” ve “daha sağlıklı beslenin ve biraz kilo verin” demek, hayatlarının bu döneminde gerçekten acı çeken insanlar için yeterli değil,” diyor Dr. Batur. “Sağlık uzmanınız ayrıca belirtilerinizin diğer tıbbi durumlarla ilgili olmadığından emin olmak isteyecektir.”

Menopoz sonrası

Postmenopozda, menopoz semptomlarınız yavaşlamaya başlar ve hatta belki de tamamen kaybolur (ancak rastgele ateş basmalarının devam etmesi alışılmadık bir durum değildir).

Ancak şimdi, diğer sağlık sorunları için daha yüksek bir risk altındasınız. Bunun nedeni, östrojendeki bir düşüşün aşağıdaki gibi durumlarda bir risk faktörü olmasıdır:

  • Kalp-damar hastalığı: Östrojen kalp krizine, kalp hastalığına ve felce karşı koruyucu bir faktördür, bu nedenle östrojenin azalması onlar için riskinizin artması anlamına gelir.
  • Osteoporoz: Batur, “Pek çok hormon, özellikle östrojen, kemik gelişimi ve kemik yoğunluğunun korunması için çok önemlidir, bu nedenle östrojen kaybından sonra kemik yoğunluğunda hızlı bir düşüş olur” diye açıklıyor.
  • Vajinal atrofi: Östrojen eksikliği vajinanın iç yüzeyini inceltir, bu da seks sırasında ağrıya ve sık idrar yolu enfeksiyonlarına neden olabilir.
  • Zihinsel sağlık sorunları: Hormonal değişiklikler anksiyete ve depresyonda rol oynayabilir.

Yaşlandıkça, sağlık hizmeti sağlayıcınız menopozun sağlığınız üzerindeki etkisine daha fazla bağlı olacaktır. Ama konuyu açmıyorlarsa, kesinlikle yapmalısın – kendini iyi hissetsen bile, ama özellikle de iyi hissetmiyorsan.

Menopoz belirtileri hakkında ne zaman doktora gidilmeli?

Menopoz evreleri içler acısı olmamalıdır. Belirtileriniz özellikle rahatsız ediciyse ve yaşam kalitenizi etkiliyorsa, yardım isteme zamanı.

Batur, “Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanınıza veya birinci basamak doktorunuza ‘Hey dinle, sanırım hormonlarım kontrolden çıktı’ deyin,” diye tavsiyede bulunuyor Dr. Aşağıdakilerden herhangi birini (veya bunların bir kombinasyonunu) içerebilecek seçenekler hakkında sizinle konuşabilirler:

  • Bütünsel yaklaşımlar: Batur, “Bunlar, kendinizi sağlıklı tutmak, uykunuzu almak ve stresinizi yönetmek gibi eski moda yaşam tarzı hilelerini içeriyor” diyor. Ancak, sağlayıcınız özellikle önermedikçe, menopozu rahatlatmak için takviyelerden uzak durun.
  • Hormon tedavisi: Çeşitli hormon tedavisi türleri, semptomlarınızı hafifletmeye çalışmak için hormon seviyenizi yükseltir. “Bu, sağlık uzmanınızla karmaşık, kişiselleştirilmiş bir görüşme gerektirir” diye ekliyor.
  • Hormonal olmayan tedavi seçenekleri: Seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI’ler) adı verilen depresyon ilaçları da dahil olmak üzere çeşitli hormon dışı seçenekler vardır. Sıcak basmaları ve ruh hali değişiklikleri dahil olmak üzere menopozun bazı semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilirler.

Unutmayın: Menopoz semptomlarının hızlı bir çözümü yoktur. Yıllık bir ziyaret sırasında bunlarla ilgili endişelerinizi dile getirirseniz, sağlık uzmanınız sizden başka bir randevu için geri gelmenizi isteyebilir, böylece ikiniz de yaşadıklarınız hakkında daha derinlemesine inebilirsiniz – ve bunda bir sorun yoktur.

Batur, “Bu çok bireysel bir şey ve özellikle tıbbi geçmişinize bağlı olarak çok karmaşık olabilir” diyor. “İhtiyacınız varsa başka bir randevu ayarlayın ve endişelerinizin sağlayıcınızla ayrılan süre boyunca ele alındığından emin olun.”

Bu konuda Dr. Batur’dan daha fazla bilgi edinmek için, Health Essentials Podcast’in “Menopozda Neler Beklenmeli?” başlıklı bölümünü dinleyin. Health Essentials Podcast’in yeni bölümleri her Çarşamba yayınlanır.

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir