Nasıl Önlenir – Güncel Sağlık Haber
Gürültülü bir konserden kulaklarınız çınlayarak çıktığınızda, muhtemelen bunu deneyimin bir parçası olarak değerlendiriyorsunuz. Önümüzdeki birkaç gün içinde, hissin kaybolmasını bekleyecek ve sonra unutacaksınız. Belki kulaklarınız onca gürültüden egzersiz yaptı, ama iyileşecekler, değil mi?
Güncel Sağlık Haber, kâr amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek, misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışı ürünleri veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika
Gerçek şu ki, kulaklarınızdaki o his size bir şeyler söylüyor ve bu kötü bir haber. Bu, zaten işitme duyunuza zarar verdiğinizin bir işaretidir.
Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, yaklaşık 1,1 milyar genç ve genç yetişkin, “ses cihazlarının güvenli olmayan kullanımı … ve spor etkinlikleri.”
Kaç yaşında olursanız olun, erken işitme kaybı yaşamamak için kulaklarınızı yüksek seslerden korumanız gerekir.
Yaşlandıkça, biraz işitme kaybı yaşamanız yaygın bir durumdur. Ancak bu normal olduğu anlamına gelmez ve kesinlikle göz ardı edilecek bir şey değildir. İşitme, genel sağlığımızın ömür boyu sürebilmesi için korunması gereken önemli bir yönüdür.
Çok fazla yüksek ses kalıcı hasara neden olabilir mi?
Yüksek sese maruz kalmak erken işitme kaybına yol açar. AuD, PhD, odyolog Sarah Sydlowski, bunun %100 önlenebilir olduğunu söylüyor.
Aslında, yüksek seslere maruz kaldıktan sonra kulaklarınızda çınlama hissi veya donukluk olması, iç kulağınızdaki hassas hücrelere zarar verdiğinizin işaretidir.
Sydlowski, “Biz buna geçici eşik kayması diyoruz çünkü zamanla işitme duyunuz normale dönüyor gibi görünüyor” diyor. “Artık bunda geçici bir şey olmadığını biliyoruz. Hasar kalıcıdır. Bir işitme testinde ortaya çıkmayabilir, ancak bu hasar, özellikle gürültülü ortamlarda sesleri işleme yeteneğinizde ortaya çıkar.”
Hasar da zamanla birikir. Yüksek sesli konserlere, ahşap işleme aletlerine, motosikletlere, avlanmaya, kulaklık gibi kişisel dinleme cihazlarına her maruz kalma – bunların tümü geri dönüşü olmayan işitme kaybına neden olabilir. Kayıp, sonunda bir işitme testinde ortaya çıkacak kadar önemlidir ve iş ve ilişkilerden sosyal aktivitelerden keyif alma becerisine kadar hayatınızın her yönünü etkiler.
İşitme kaybı ve kulak çınlaması
Tinnitus, işitme sisteminizdeki hasarın bir işareti olan çok yaygın bir sorundur. Kulaklarınızda çınlama, ıslık, klik ve kükreme sesleri duyabilirsiniz. Bu sesler gelgitli olabilir veya günlük yaşamınızda sürekli bir varlık olabilir. Tinnitus, zayıflatıcı olmasa da, anlaşılır bir şekilde çok sinir bozucu olabilir.
Tinnitus ayrıca Ménière hastalığı da dahil olmak üzere belirli tıbbi bozuklukların bir belirtisi olabilir. Ancak kulak çınlaması, aşırı yüksek müzik ve gürültüye maruz kalmaktan kaynaklanan işitme kaybı da dahil olmak üzere, genellikle işitme kaybının ilk belirtilerinden biridir.
İşitme koruması ne zaman giyilmelidir?
Ses ne kadar yüksek olursa, etrafında güvenle kalabileceğiniz süre o kadar kısa olur. Dr. Sydlowski, gürültü seviyesinin çok uzun süre çok yüksek olduğu her durumda kulak koruması kullanmanın iyi bir fikir olduğunu açıklıyor. Bu, katıldığınız her konserde anlamına gelir.
“İnsanların sizi duyabilmesi için sesinizi yükseltmeniz gerekiyorsa, potansiyel olarak riskli bir ses ortamındasınız” diye ekliyor. “Aynı zamanda yüksek sese ne kadar süre maruz kaldığınıza da bağlı. Beş dakika boyunca çimlerinizi biçiyorsanız, muhtemelen güvendesinizdir. Ancak, iki saat boyunca çim biçiyorsanız, muhtemelen risk altındasınız demektir.” Jet motorları ve havai fişekler gibi daha yüksek sesler, bir saniyelik maruz kalmayla bile hasar verebilir.
Ulusal Mesleki Güvenlik ve Sağlık Enstitüsü (NIOSH), şehir trafiği kadar yüksek veya bir çöp öğütücüsünden biraz daha yüksek olan 85 desibel (dB) temel bir seviye belirler. Bu seviyenin üzerinde uzun süre maruz kalmak, kulaklarınızın içindeki hassas yapılara zarar verebilir.
Dr. Sydlowski, “İnsanların çoğu sekiz saat boyunca 85 dB’yi güvenle dinliyor” diyor. “Rock konserleri tipik olarak 100 dB veya daha yüksektir. 100 dB’de, kulaklarınız bu seviyeye ancak yaklaşık 15 dakika dayanabilir. Bundan daha uzun bir şey olursa, işitme koruması kullanmalısınız.”
Kulaklarınızı işitme kaybından nasıl korursunuz?
Yeni başlayanlar için, yüksek seslerin yanındayken daima kulak koruyucu takmalısınız. Örneğin, ister bir arenada ister küçük bir kulüpte yapılsın, tüm konserlerde her zaman işitme koruması kullanmalısınız. Ancak kulaklarınızı çınlama ve işitme kaybından korumanın başka yolları da vardır.
Hoparlörlerin yanında durmayın
Bu bariz görünebilir, ancak yüksek sesleri yükselten hoparlörlerin hemen yanında durmak iyi bir fikir değildir. Konserlerde grup izlemek için kendinizi sahnenin yanına park etmeyin. Bir gösteri oturmuşsa, daha geriden bilet alın. Daha küçük bir mekanın daha sessiz bir gösteri anlamına geldiğini de düşünmeyin. Küçük kulüplerdeki şovlar bile zarar verecek kadar yüksek olabilir.
Sesi kıs
Herhangi bir yerde yüksek sese sürekli maruz kalmak işitme duyunuza zarar verebilir. Başka bir deyişle, radyonuzu, müzik çalma listelerinizi ve hatta TV’nizi makul bir ses seviyesinde tutun. Bu, özellikle kulaklık veya kulaklık takıyorsanız geçerlidir.
Kulak tıkacı veya kulaklık takın
Kulak tıkaçları kulak kanalınıza sıkıca oturmalıdır. Kendi başlarına veya işitme koruyucu kulaklıklarla birlikte kullanılabilirler. Birçok şekil, renk ve tasarımda gelirler. Kulak tıkaçları da hafiftir ve taşıması kolaydır, bu da onları konserler için iyi bir seçenek haline getirir.
Dr. Sydlowski’ye göre kulak tıkaçları ayrıca fabrika, şantiye veya havaalanı gibi gürültülü bir iş yeri için iyi bir koruma sağlıyor.
Ancak kulak tıkaçlarıyla ilgili zorluk, kulağınıza kolayca, rahatça ve uygun şekilde uyanı bulmaya çalışmaktır. Etkili olabilmeleri için doğru şekilde yerleştirilmeleri gerektiğini anlamak önemlidir.
Dr. Sydlowski, “Uyum kritik,” diyor. “Rahat hissettiren ve size en iyi ses azaltımını sağlayan bir kulak tıkacı bulmak için farklı kulak tıkaçları deneyin.”
Sık sık yüksek seslerin etrafındaysanız, profesyonel kalitede özel kulak tıkaçları da takabilirsiniz. Müzisyenseniz, duymanız gereken seslerin duyulmasını sağlamak için eklenebilecek özel filtreler vardır. Özel kulak tıkaçları için bir odyologla görüşün.
Dış kulaklarınızı soğuktan korumak için tasarlanmış kabarık başlık gibi, işitme koruması için tasarlanmış kulaklıklar da kolayca takılır ve başınızın üzerinden kolayca geçirilir.
Ancak işitme koruması için kulaklıklar, genellikle sesi engellemek için kulakların üzerinden geçen geniş köpük yastıklı kaplara sahip ciddi ekipman parçalarıdır. Kulak tıkaçları gibi çoğu, ekipmanın işitme duyunuzu ne kadar iyi koruduğunu ölçen bir gürültü azaltma derecesine (NRR) sahiptir. Gürültü azaltma derecesi ne kadar yüksek olursa, kulak tıkacı veya kulaklık sesi o kadar azaltır.
Konserlerde, hassas kulaklarını korumak için kulaklık takan küçük çocukları sık sık görürsünüz. Çocukların kulakları daha küçüktür ve yüksek sesleri daha da yükseltir. Ancak müzisyenler (örneğin davulcular) işitme duyularını korumak için kulaklık veya tıkaç da takabilirler.
Eğlence amaçlı gürültü için kulak korumasına ihtiyacınız varsa, kulaklıklar iyi çalışır. Örneğin, bunları aşağıdakiler için kullanın:
- Ağaç işleri.
- Çim biçme.
- Motorsiklet sürmek.
- Gürültülü hobilere katılmak (avlanma, motokros veya atış poligonu gibi).
Dr. Sydlowski, “Uyarı, size tam olarak uymaları gerektiğidir,” diye yineliyor. “Kulağınızın çevresine oturan bardağın etrafında herhangi bir sızıntı varsa, o zaman hiç kulak koruması takmamışsınız demektir.”
Hem kulak tıkaçları hem de kulaklıklarla, TÜM sesleri aldıkları yaygın bir yanılgıdır, ancak almazlar. Gürültülü ortamlarda güvenle kalabileceğiniz süreyi uzatmak için sesi yumuşatırlar.
Kullandığınız gürültü azaltma derecesinin (NRR) etkili olup olmadığından emin değilseniz, ortamın ne kadar gürültülü olduğunu ölçmek için telefonunuzda bir ses seviyesi ölçer uygulaması kullanın. NRR’yi çıkarın. Fark 85 dB’den azsa sorun yok. 85 dB’den büyükse, 85 dB’nin üzerindeki her 3 dB için güvenli sürenin yarıya düştüğünü bilin. Örneğin, 88 dB dört saat, 91 dB iki saat vb. için güvenlidir. Ama unutmayın — süreler kümülatiftir!
Ne zaman doktora görünmeli
Kulaklarınızda çınlama varsa veya işitme duyunuz boğuk geliyorsa, bir sağlık uzmanına veya odyoloğa görünün.
Yüksek sese maruz kalmanın neden olduğu işitme kaybı da dahil olmak üzere ani işitme kaybı, tıbbi olarak tedavi edilebilir, ancak genellikle tedavi, kayıptan birkaç saat veya birkaç gün sonra başlarsa. Ani işitme kaybı tıbbi bir acil durumdur ve acilen bir odyolog veya kulak burun boğaz (KBB) doktoruna görünmelisiniz.