Neden 40 Yaş Üzeri Erkekler Düzenli Olarak Üroloğa Gitmeye Başlamalı – Güncel Sağlık Haber

Ağustos 28, 2023 by Yorum yapılmamış

Formda kalmak. Sağlıklı beslenme. Aile hayatını kariyer ve arkadaşlarla dengelemek.

Güncel Sağlık Haber, kar amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışındaki ürün veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika

Halihazırda milyonlarca önceliğiniz varken, bir üroloğa görünmek muhtemelen aklınızdaki son şeydir.

Ancak 40 yaşına geldiğinizde bu konuyu listenin daha üst sıralarına çıkarmanın zamanı gelmiştir.

Sonuçta bir üroloğa görünmek günlük yaşamınızı daha iyi hale getirebilir; örneğin işemeyi veya uyarılmayı kolaylaştırabilir. Ve bu aktivitelerin tıbbi olarak alakalı olduğunu düşünmeseniz de, ürolog Dr. Petar Bajic kesinlikle öyle olduğunu söylüyor.

“İnsanlar bazen cinsel işlev bozukluğunun ve idrar kaçırmanın doktorlarının dikkatine sunmamaları gereken sorunlar olduğunu düşünüyorlar” diyor ve şöyle devam ediyor: “Fakat aslında bu sorunlar bazen daha ciddi bir şeyin ilk işareti olabilir.”

Prostat, idrar ve cinsel sağlığınızın sorumluluğunu üstlenmek için 40 yaşından itibaren düzenli olarak üroloğa görünmeye başlamalısınız.

Riskiniz yaşla birlikte artar

Yaşlandıkça yaşam kalitesi sorunları daha acil hale gelir. Erkeklerde ve doğumda erkek olarak atanan kişilerde (AMAB), üreme sisteminizdeki değişiklikler üriner sisteminizi ve özellikle cinsel sağlığınızı etkileyebilir.

“Ürologlar bu sorunları yönetmede uzmandır ve ne bekleyeceğiniz, faydalı yaşam tarzı değişiklikleri, ne zaman basitçe gözlemleyeceğiniz ve bir sorunu ne zaman tedavi edeceğiniz konusunda size rehberlik edebilirler” diyor Dr. Bajic.

Şöyle devam ediyor: “Herhangi bir değişiklik varsa veya herhangi bir şey kötüye gidiyorsa, gelip değerlendirilmemiz önemlidir, böylece bu koşullardan bazılarına katkıda bulunabilecek altta yatan ve çoğu zaman geri döndürülebilir nedenleri belirlemeye çalışabiliriz.”

İşte ürologların gördüğü yaygın durumlardan bazıları.

İyi huylu prostat hiperplazisi (diğer adıyla prostat büyümesi)

Gençlik yıllarınızda uyarılmamış olabileceğiniz bir şey var: Yaşlandıkça işemek daha da zorlaşabilir.

Bajic, “Buna sık veya aralıklı idrara çıkma, banyoyu kullanmak için gece birkaç kez uyanma ve idrar yaparken yanma hissi dahildir” diyor.

Suçlu genellikle genişlemiş bir prostat veya iyi huylu prostat hiperplazisidir (BPH). Kendi başına bu durum kanserli değildir ve sıklıkla ilaçla tedavi edilebilir, ancak bazen bir prosedür veya ameliyat gerekli olabilir.

“Ürologunuz muhtemelen diyetinizi değiştirmeyi ve kafein ve alkolden kaçınmayı da içerebilecek bazı yaşam tarzı değişiklikleri yapmanızı da önerecektir” diye ekliyor.

İdrar yapma sorunu hakkında bir ürologla konuşmanın önemli olmasının bir başka nedeni de: Bazen BPH semptomları prostat kanseri gibi daha ciddi bir duruma işaret eder, bu yüzden onu bir an önce yakalamak isteyeceksiniz.

Prostat kanseri

Prostat spesifik antijen (PSA) testi, yaşam boyu prostat kanseri riskinizi tahmin edebilir.

Dr. Bajic, “Bu basit kan testi, prostat kanserine yakalanma riskinizi belirlemenize yardımcı olabilir ve bize gelecekte sizi taramak için özellikle ne yapmamız gerektiğini gösterebilir” diye açıklıyor.

PSA düzeyiniz ne kadar yüksek olursa, prostat kanserine yakalanma olasılığınız da o kadar yüksek olur (gerçi yaş, enfeksiyonlar ve diğer tıbbi prosedürler gibi diğer faktörler de PSA düzeylerinizi etkileyebilir).

PSA’nız 0,7 veya altındaysa, yalnızca beş yılda bir taramaya ihtiyacınız olabilir ve yaşam boyu prostat kanseri riski yaklaşık %10 veya daha azdır. 1 veya daha yüksek puanla daha yüksek risk altındaysanız, daha sık taramadan yararlanabilirsiniz. Daha sonra, 60 yaşına ulaştığınızda ve puanınız 1 veya 2’nin altındaysa tarama aralığını tekrar yaymak muhtemelen güvenlidir.

Dr. Bajic, “Kanser taramaları hayat kurtarıcı olabilir” diye vurguluyor. “Üroloğunuza düzenli ziyaretler kendinizi iyi hissetmenizi sağlayabilir ve yaşa bağlı sağlık sorunlarıyla başa çıkmanızı biraz daha kolaylaştırabilir.”

Testis değişiklikleri

Yaşınız ne olursa olsun, testis ağrıları gibi cinsel organlarınızdaki herhangi bir şişlik veya şişlik de bir ürolog tarafından kontrol edilmelidir. Nedenleri şunları içerebilir:

Erektil disfonksiyon

Erektil disfonksiyon ve libidoda azalma, özellikle 40’lı yaşların sonlarında ve 50’li yaşların başlarında olmaya başladığınızda alışılmadık bir durum değildir.

Dr. Bajic, “‘Ereksiyon bozukluğu’ terimini gevşek bir şekilde tanımlıyoruz çünkü cinsel aktivite farklı insanlar için farklıdır” diyor. “Bazı insanlar penetrasyona katılıyor, bazıları ise girmiyor. Ancak temel olarak, yeterli sertlik eksikliğinden rahatsızsanız, o zaman erektil disfonksiyonunuz var demektir.”

Erkeklerin yaklaşık %50’si 50’li yaşlarının sonunda bir dereceye kadar bu durumu yaşarken, 10 erkekten 1’i bu sorunla uzun vadede uğraşmaktadır. Bazen de ciddi bir tıbbi sorunun habercisi olabiliyor.

Dr. Bajic, “Erektil disfonksiyon, kardiyovasküler hastalığın ilk belirtilerinden biri olabilir” diye uyarıyor, “bu nedenle herhangi bir değişiklik fark ederseniz, bunu bir ürologla konuşmanız önemlidir.”

Hormon seviyenizi kontrol etmek için bir kan testi yapacaklar ve her şeyin temeline inmek için bir idrar tahlili (çiş testi) veya başka testler isteyebilirler. Erektil disfonksiyonunuzun nedenine bağlı olarak, testosteron replasmanları veya diğer ilaçlar, seks terapisi, enjeksiyon terapisi ve daha fazlası gibi seçenekler de önerebileceklerdir.

Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar

CYBE’lerin gençlerin sorunu olduğunu mu düşünüyorsunuz? Tekrar düşün. Siz veya eşinizin birden fazla cinsel partneri varsa, risk altındasınız demektir.

“Ağrılı şişlikler ve gözle görülür erozyonlar uçuk gibi bir şeyden kaynaklanabilir” diyor Dr. Bajic, “ancak CYBE’lerin de her zaman görünür semptomları yoktur, bu nedenle cinsel sağlığınızı sağlayıcınızla konuşmanız ve bu konuda dürüst olmanız önemlidir. ”

Birinci basamak sağlayıcınız da CYBE testi yapabilir, ancak bir ürologla görüşüyorsanız özel endişelerinizi dile getirdiğinizden emin olun.

Vazektomi

Çocuk sahibi olmayı tamamladıysanız veya çocuk sahibi olmadığınızdan emin olmak istiyorsanız vazektomi yaptırmak ilginizi çekebilir. Bu kısa prosedür, spermin meninize ulaşmasını engeller ve bu da onu oldukça etkili bir kalıcı doğum kontrolü şekli haline getirir.

Seks yaşamınızda size ve partnerinize gönül rahatlığı sağlayabilecek bir seçenektir. Ayrıca uzun vadeli riskleri olmayan, hızlı ve güvenli bir ayakta tedavi prosedürüdür.

Dr. Bajic şöyle açıklıyor: “Ürologunuz prosedürle ilgili her türlü soru ve endişenizi yanıtlayabilir, diğer doğum kontrolü yöntemleri konusunda size rehberlik edebilir, prosedürü gerçekleştirebilir ve eşinizle korunmasız cinsel ilişkiye girmenin ne zaman güvenli olduğunu size bildirebilir.”

Transseksüel ve ikili olmayan sağlık

Yıllık üroloji ziyaretleri sadece cisgender erkekler için değildir. Doğumda erkek olarak belirlenmiş bir trans kadın veya ikili cinsiyete sahip olmayan bir kişiyseniz, cinsel sağlığınızı ve idrar fonksiyonunuzu takip etmeniz ve doğru kanser taramalarını yaptırmanız da aynı derecede önemlidir.

Ancak belirtilerinizden bazıları cisgender erkeklerinkinden farklı olabilir, özellikle de cinsiyet doğrulama ameliyatı geçirdiyseniz veya kadınlaştırıcı hormon tedavisi görüyorsanız. Belirtileriniz maskelenebilir veya hiç olmayabilir, bu nedenle birinci basamak sağlık hizmeti sağlayıcınızla yakın temas halinde olmanız ve zamanı geldiğinde bir ürologa görünmeniz de önemlidir.

Karşılık veren, onaylayan ve trans ve nonbinary hastalarla çalışma deneyimi olan bir sağlayıcı arayın.

Bir ürologdan randevu alın!

Umarım artık bir ürologa görünmenin yaşlandıkça yaşam kalitenizi artırabileceğine (veya yaşam kalitenizi yüksek tutmanıza yardımcı olabileceğine) ikna olmuşsunuzdur. İdrar ve cinsel sağlığınız hakkında konuşmak başlangıçta utanç verici veya endişe verici gelebilir, ancak emin olun: Ürologunuz her şeyi gördü ve duydu ve bu konuların ne kadar önemli olduğunu biliyor.

Dr. Bajic, “Erektil disfonksiyon, prostat büyümesi ve düşük testosteron dahil olmak üzere pek çok hassas konuyla ilgileniyoruz” diyor. “İnsanların bizi görmeye geldiklerinde kendilerini mümkün olduğunca rahat hissetmelerini sağlamak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz.”

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir