Neden Havuza İşememelisiniz – Güncel Sağlık Haber

Haziran 22, 2023 by Yorum yapılmamış

İşemek mi, işememek mi? Çocukların (ve evet, yetişkinlerin bile!) her yaz halka açık yüzme havuzlarında yüzerken kendilerine sordukları soru budur.

Güncel Sağlık Haber, kâr amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek, misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışı ürünleri veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika

Muhtemelen, halka açık bir havuza giderseniz, başkalarının çişinde yüzme riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Ancak bu, yüzmeyi daha güvenli hale getiriyor mu? Ve ayrıca açık suya idrar yaparak karışıma eklemeli misiniz? Yoksa en yakın tuvaleti bulmanız daha mı iyi?

Ürolog Neel Parekh, diğer insanlar bu havuzlara işemişse halka açık havuzlarda yüzmenin ne kadar güvenli olduğu ve havuzlara kasıtlı olarak işediğinizde diğer insanları sağlık sorunları açısından riske atıp atmadığınız konusunda tartışıyor.

Havuza işemenin riskleri var mı?

Yüzüyorsanız, muhtemelen bir noktada havuza işeyip işememeyi düşündünüz. Sonuçta, gitmen gerektiğinde gitmelisin. Ama güvenli mi?

Bir an için idrarın neyden yapıldığını düşünelim. %95’i sudur, geri kalan %5’i sindirilmiş yiyecek ve içeceklerinizin yan ürünlerini içerir, örneğin:

  • Üre. Aşırı amonyak ve nitrojeni atmak için bir araç görevi gören, karaciğerinizde üretilen bir bileşik.
  • Ürik asit. Bu, vücudunuz belirli yiyecekleri ve bira gibi sıvıları sindirdiğinde üretilir. Hasarlı hücrelerin onarılmasına da yardımcı olan bir antioksidandır.
  • elektrolitlersodyum, klorür, potasyum ve fosfor gibi.
  • Mikroskobik enkazölü kan hücreleri ve (yaşam tarzınıza bağlı olarak) böbrekleriniz tarafından kanınızdan süzülen tütün, ilaçlar, vitaminler ve diğer maddelerin kimyasal kalıntıları gibi.

Yukarıda belirtilen maddelerin hiçbiri normal idrarda tehlikeli olacak kadar büyük miktarlarda bulunmaz. Yani, havuza işemeye karar verirseniz veya başka birinin seyreltilmiş idrarında yüzerseniz, bu mutlaka zararlı değildir.

Bununla birlikte, endişe verici sayıda insan halka açık havuzlara işiyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, ortalama bir yüzücü bir havuza yaklaşık 1 bardak çiş (ve yaklaşık 10 gram kaka) getirir.

Sachs Media Group tarafından 2019’da yapılan bir anket, Amerikalıların yaklaşık %51’inin yüzme havuzlarını duş almak yerine yüzerek veya egzersiz veya bahçe çalışmasından sonra duşsuz yüzerek “ortak küvet” olarak kullandığını buldu. Ve Amerikalıların %40’ı bir yetişkin olarak havuza işediklerini itiraf ediyor – yani pisliği yaptığını kabul etmeyen yetişkin sayısını tahmin edebilirsiniz.

Ancak idrar zararsızsa bu sayılar neden önemlidir?

Mesanenizdeki idrar, dışarı çıkarken idrar yolunuzdan veya cinsel organlarınızdan da bakteri toplayabilir. Bu bakteriler, tıpkı cildinizde veya ağzınızda yaşayanlar gibi, genellikle zararlı kabul edilmezler ve çoğu yüzme havuzu, başkalarına hastalık bulaştırma riskini azaltmak için klor ve diğer kimyasallarla muamele edilir. Ancak bu klor, ter, çiş, kaka ve cildinizde yaşayan binlerce mikrop dahil vücudunuzdan çıkan veya çıkan her şeyle birleşebilir.

Bu olduğunda, mikropları öldürmek için mevcut klor miktarını azaltan ve kırmızı ve kaşıntılı gözlere ve cilt tahrişine neden olan kloramin adı verilen kimyasal tahriş edici maddeler yaratan kimyasal bir reaksiyon meydana gelir. Bu kloraminler, çoğu insanın klor ile ilişkilendirdiği kimyasal bir koku yayma eğilimindedir. Ancak sağlıklı bir havuz kimyasallar gibi kokmaz, yani yüksek oranda klorlu kokuyorsa, su kloraminler, idrar ve diğer yan ürünlerle doludur.

İdrardaki bir artış, kloraminlerde bir artışa yol açacaktır ve bu kloraminler, cildiniz, gözleriniz ve nadir durumlarda, astım ataklarına karşı savunmasızsanız, bir yüzme havuzunun etrafındaki havayı soluma yeteneğiniz üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir.

Parekh, “Sağlıklı bir yüzme ortamı sağlamak için iyi hijyen uygulamak ve havuzlara idrar yapmaktan kaçınmak çok önemlidir” diyor. “İdrar klor ile birleştiğinde gözlerinize, cildinize ve solunum sisteminize zararlı olabilecek kimyasal bileşikler oluşturur.”

Neredeyse her durumda, halka açık bir havuza işemek yerine tuvaleti kullanana kadar mesanenizi tutmak muhtemelen daha iyidir.

Havuza işemek idrar yolu enfeksiyonu kapabilir misin?

Bakteriler üriner sisteminize girerse, idrar yolu enfeksiyonu (İYE) ile sonuçlanabilirsiniz. Karın veya bel ağrısı, idrar kaçırma, sık idrara çıkma ve ağrı ve çişinizde yanma veya kan ile karakterize edilen İYE’ler, neyse ki kolayca tedavi edilebilen ve oldukça yaygın olan rahatsız edici enfeksiyonlardır.

Ve havuzlar, özellikle herkes ister istemez açıkta işerken, mikroplar için üreme alanları gibi görünüyor. Ancak çoğu halka açık havuzda, muhtemelen bir İYE gelişmesine neden olabilecek çoğu bakteriyi öldürmeye yetecek kadar klor vardır.

Yine de İYE’lerden endişe ediyorsanız, yüzmeden önce ve sonra duş aldığınızdan, ellerinizi ve cinsel organlarınızı temiz tuttuğunuzdan ve mayonuzun içine işemekten kaçındığınızdan emin olun. Nemli, bakteri dolu bir ortam, enfeksiyon riskinin artmasına neden olabilir.

Parekh, “Klor, havuz suyunu dezenfekte etmek ve bakteriyel kontaminasyon riskini azaltmak için kullanılsa da, İYE riskini tamamen ortadan kaldırmaz” diyor. “Düzenli havuz bakımı, yeterli dezenfeksiyon ve uygun su arıtımı da güvenli bir yüzme ortamı sağlamak için çok önemlidir.”

Aslında zararlı mı?

‘İdrar’ şansı: Göz ve cilt tahrişi potansiyeli bir yana, idrarın kendisi tehlikeli değildir. Ancak şu altın kuralı takip etmek muhtemelen herkesin çıkarınadır (ve katıksız insan ahlakı): Kendinize yaptığınızı başkalarına da yapın.

Dr. Parekh, “Belirlenmiş tuvalet olanaklarını kullanarak, iyi hijyen uygulayarak ve havuzlara idrar yapmayarak havuzlarımızı ters giden bir biyokimya deneyine dönüştürmekten kaçınalım” diye teşvik ediyor.

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir