Neden Kivi Derisi Yemelisiniz – Güncel Sağlık Haber

Şubat 25, 2023 by Yorum yapılmamış

Kivinizi nasıl yiyorsunuz? Belki de içindeki neon yeşili meyveye ve parlak beyaz çekirdeğe hayran kalarak onu dilimlersiniz. Ya da belki içindeki keskin meyve için doğanın küçük kabı olarak ince, kahverengi kabuğunu kullanarak bir kaşıkla çıkarırsınız.

Güncel Sağlık Haber, kâr amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek, misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışı ürünleri veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika

Peki kivinin her kısmının yenilebilir olduğunu biliyor muydunuz? Beğenmek … Tümü ondan mı

Bu doğru: Eğer o kadar eğilimliyseniz, aslında bir kiviyi bir elmayı – kabuğunu ve diğerlerini – çiğniyormuş gibi ısırabilirsiniz. Aslında senin için gerçekten çok iyi!

Neden kivi kabukları yemelisiniz?

Kivi meyvesinin kendisi her türlü sağlık yararına sahiptir ve cilt bu faydalara yalnızca katkıda bulunur. Ama önce kivi türleri arasındaki farklılıklar hakkında birkaç söz.

Kayıtlı diyetisyen Gillian Culbertson, RD, “Yaklaşık 60 kivi türü var ve hepsinin dokusu ve kıvamı değişen yenilebilir kabukları var” diye açıklıyor. “En çok yenen versiyonları yeşil ve altın rengi.”

  • Yeşil kivi: Muhtemelen yemeye alışkın olduğunuz kivi aktinidia deliciosaveya “tüylü kivi”. Bu, parlak yeşil iç kısımlara ve adından da anlaşılacağı gibi, tüylü bir cilde sahip olandır. Deriler yenilebilir, ancak size hitap etmeyebilirler çünkü, şey … tüyler.
  • Altın (veya sarı) kivi: Yeşil kivinin daha az bilinen kuzeni, tropik tadı olan, bronz renkli bir meyveye ve tüysüz ve pürüzsüz bir cilde sahip olan altın kividir – bu da onu deriyle yemek için daha lezzetli hale getirebilir. O size kalmış!

Yetiştirildikleri yere bağlı olarak farklı kivi çeşitleri de vardır, bu da biraz farklı tatlara ve besleyici yapıya neden olabilir. Hangi tür kiviyi seçerseniz seçin, burada bekleyebileceğiniz bazı faydalar var.

bol lif

Lif, bitki besinlerinin vücudunuzun sindiremeyeceği kısmıdır – ki bu, belki de mantıksız bir şekilde aslında sindirim sisteminizin sorunsuz çalışmasına yardımcı olur. Lif şişkinliği azaltır ve kaka yapmanıza yardımcı olur.

Culbertson, “Kivi zaten iyi bir lif kaynağıdır, ancak kabuğunu açık bırakırsanız daha da fazlasını alırsınız” diyor.

Bütün bir kiviyi kabuğuyla birlikte yemek, lif içeriğini kabuğu olmadan yemeye göre %50 daha fazla artırır. Bir tenli yeşil kivide 3,5 gram lif bulunurken, bir tenli altın kivide yaklaşık 3 gram lif bulunur.

Antioksidanlar açısından zengin

Kivi kabuğu, antioksidan dolu bir yumruk sunar: Meyvenin kendisinden üç kat daha fazla antioksidan içerir! Antioksidanlar, vücudunuzun, kontrol edilmediği takdirde hücresel hasara yol açabilecek ve yaşlanma ve hastalık belirtilerine neden olabilecek vücudunuzdaki kararsız moleküller olan serbest radikallerle savaşmasına yardımcı olur.

Kivi derisindeki antioksidanlar şunları içerir:

  • E vitamini: Cildi altın bir kivi üzerinde bırakmak, E vitamini içeriğini %32 artırır. Culbertson, “E Vitamini ayrıca bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve vücudunuzun enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olur” diye açıklıyor.
  • C vitamini: Bu, başka bir bağışıklık güçlendiricidir ve kivi cildinizden alacağınız miktar, ne tür kivi yediğinize bağlıdır. Bir araştırma, altın kivide (161 miligram) yeşil kividen daha fazla C vitamini olduğunu gösteriyor ki bu oranlar 85 mg ila 150 mg C vitamini arasında değişiyor.
  • Polifenoller: Bu güçlü antioksidanlar, vücudunuzdaki iltihapla savaşmaya yardımcı olur. Kivi genel olarak iyi bir polifenol kaynağıdır, ancak %30’u deriden gelir.

İyi bir folat kaynağı

Altın kivi kabuğu, folat alımınızı %34 artırır. B9 vitamini olarak da bilinen folat, vücudunuzun karbonhidratları enerji üretmek için yakıta (glikoz) dönüştürmesine yardımcı olur.

Culbertson, “Karaciğeriniz, cildiniz, saçınız ve gözleriniz için çok önemlidir ve sinir sisteminizin düzgün çalışmasına yardımcı olur” diyor. “Folat eksiklikleri nedeniyle hamile olan kişilerin doğum kusurları ve anemi gibi komplikasyonlara yol açabilmesi özellikle önemlidir.”

Kim kivi kabuğunu yememeli

Böbrek taşı geçmişiniz varsa, kivi kabuklarından uzak durun. Culbertson, “Oksalatları yüksektir, bu da böbrek taşı öyküsü olan kişilerde gelişme şansını artırabilir” diyor.

Oksalatlar, ıspanak, fındık ve evet kivi gibi bazı bitki bazlı gıdalarda bulunan doğal maddelerdir. Vücutta fazla işlevleri yoktur ve idrarla dışarı çıkarlar – ancak bazı insanlar oksalatlara karşı daha hassastır.

Culbertson, “Vücudunuzdaki kalsiyumla karışabilir, bu da onun düzgün bir şekilde emilmesini engeller ve böbreklerinizde ve eklemlerinizde oksalat kristallerinin oluşmasına neden olabilir” diye açıklıyor. “Bu böbrek taşlarına veya guta yol açabilir.”

Amerikan Üroloji Derneği, böbrek taşlarına eğilimli kişilerin oksalat açısından zengin yiyecekler yemekten kaçınmasını önerir.

Kiviyi kabuğuyla yemenin püf noktaları

Bütün bir kiviyi yemek için özel bir şey yapmanıza gerek yok. Sadece ısırabilirsin! Ancak, meyvenin dışındaki tüyleri yeme konusunda gerginseniz, işte bazı ipuçları:

  • Altın git, yeşil değil. “Culbertson, altın rengi kivinin derisinin yeşil muadilleriyle aynı kaba tüylere sahip olmadığını, bu nedenle sizin için daha kolay tolere edilebileceğini söylüyor.
  • Tüyleri fırçalayın. Kivinizi yıkarken, cildinize hafifçe ovmak için bir mutfak havlusu veya naylon kıllı bir sebze fırçası kullanın. “Bu, tüylerin bir kısmını gidermeye ve daha lezzetli hale getirmeye yardımcı olacak” diye ekliyor.
  • Dilimleyin veya küp küp doğrayın. Elma yediğin gibi kivi yemeyi anlayamıyor musun? Kiviyi normalde yaptığınız gibi kesip kabuğunu açık bırakarak beyninizi kandırın. Bir meyve salatasına ekleyin, böylece kabuğun dokusu meyvenin tatlı tatları arasında kaybolur.
  • Bir smoothie’ye koyun. Bir smoothie’ye bütün bir kivi ekleyin ve blenderinizin cildi kolayca yudumlayabileceğiniz küçük, neredeyse hiç olmayan parçalara ayırma işini yapmasına izin verin.

Kivi düzeltmenizi nasıl seçerseniz seçin, vücudunuz cildi açık tuttuğunuz için size teşekkür edecektir. Tüyleri kucaklayın!

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir