Nedir ve Nasıl Üstesinden Gelilir – Güncel Sağlık Haber
Yaşlandıkça dengenizi kaybetme konusunda daha çok endişeleniyor musunuz? Düşme konusunda endişelenmek son derece normaldir ve insanlar yaşlandıkça bu durum daha sık görülür.
Güncel Sağlık Haber, kar amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışındaki ürün veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika
Ancak bu korkuyla yaşamak zorunda değilsiniz. Aslında yürüyüşünüzde güven kazanmak yalnızca yaşam kalitenizi artırmaz. Hem doğrudan hem de dolaylı olarak dengenizi de geliştirebilir.
Odyolog ve denge bozuklukları uzmanı PhD Julie Honaker ile basifobi (düşme korkusu) hakkında konuştuk. Bunun nereden geldiğini, neden dengenizi bozabileceğini ve bunun üstesinden nasıl gelebileceğinizi açıklıyor.
Düşme korkusu nedir?
Düşme korkusu çoğu insanın ve hayvanın bir dereceye kadar sahip olduğu doğal bir içgüdüdür. Ve bu iyi bir şey. Gereksiz tehlikeli durumlardan uzak durmamıza yardımcı olur ve dünyada yol alırken dikkatli olmamızı teşvik eder.
Ama elbette kazalar da oluyor. Yaşımız veya sağlık durumumuz ne olursa olsun hepimiz zaman zaman düşeriz. Bununla birlikte yaşlandıkça düşmeler daha sık meydana gelir.
Yaşlandıkça bir takım farklı değişiklikler dengeleme sorunları geliştirmemize neden olabilir. Görme, iç kulak veya kişinin ayak ve ayak bileklerindeki dokunma hissi ile ilgili problemler sıklıkla iş başındadır. Bu denge sorunları aynı zamanda zayıf kas kontrolüne de yol açabilir.
Sonuç? Yaşlı yetişkinlerin yaklaşık üçte biri her yıl düşüyor.
Kendinizi zarar görmekten korumayı istemek doğaldır ancak düşme korkusu çok ileri gidebilir. Ve sağlığınız açısından sonuçları önemli olabilir.
Basifobi birçok farklı şekilde ortaya çıkabilir. Aşağıdakiler bir sağlık uzmanıyla görüşme zamanının geldiğini gösteren işaretlerdir:
- Korkuda önemli bir artış.
- Yavaş veya dikkatli bir yürüyüş veya yürüyüş.
- Eskiden keyif aldığınız aktivitelerde bulunmaktan rahatsızlık duymak.
- Daha geniş bir yürüyüş.
- Azaltılmış kafa hareketi.
Düşme korkusu nereden geliyor?
Düşme korkusu bir deneyim ürünüdür. Bu deneyim mayıs senin olsun ama olmak zorunda değil. Sonuçta hepimiz hayatını değiştiren bir düşüş yaşayan birini tanıyoruz.
Dr. Honaker, “Düşenlerde daha büyük bir düşme korkusu gelişir” diye açıklıyor. “Fakat düşmeyenler bile, düşen bir arkadaşları ya da sevdikleri varsa korku geliştirebilirler. Yaralanmaların sonuçlarını ve bunun bağımsızlıklarını nasıl etkileyebileceğini biliyorlar.”
Dr. Honaker, düşme korkusu geliştirmenin insanlarda olumsuz bir gidişata yol açabileceğini belirtiyor. Belirsizlik ve güven eksikliği, insanların keyif aldıkları faaliyetlerden çekilmelerine yol açabilir. Bunu yapmak dengelerini bozabilir ve katılımı daha da zorlaştırabilir. “Bütün bunlar kişiyi daha büyük bir düşme riskiyle karşı karşıya bırakıyor” diye devam ediyor. “Bu, insanların bağımsızlığını sınırlayabilen bir kısır döngü.”
Bazı insanlar düşmek üzere olduklarını hissettiklerinde kaslarını da gererler. Dr. Honaker, bu sertleşmenin kişinin hareket aralığını sınırlayabileceğini ve düşme olasılığını artırabileceğini ekliyor.
Korkunun üstesinden nasıl gelinir?
İster sizin ister bir başkasının olsun, bir düşüşün ardından korku yaşamak yaygın bir durum olsa da Dr. Honaker, bu eğilimin farkında olmanın ve buna karşı çalışmanın önemli olduğunu söylüyor. “Faaliyetlere katılmaya devam etmek için elinizden geleni yapın” diye ısrar ediyor.
Güveninizi yeniden inşa etmenin birkaç yolu:
- Birinci basamak sağlayıcınızla konuşun. Düşme korkusunu yönetmek zorsa, sağlayıcınızın bunu bilmesi gerekir. Dr. Honaker, “Doktorunuz kişisel düşme riskinizi değerlendirebilir, böylece sorunu çözebilirsiniz” diye açıklıyor. “Bu tartışmayı yapmak sizi gelecekte düşmelerden kaçınmanıza yardımcı olabilecek kaynaklar konusunda doğru yola sokacaktır.”
- Egzersiz yapmak. Düşme korkunuzu yönetmenin (veya hafifletmenin) en önemli kısmı düzenli egzersiz yapmaktır. Bu, gelecekteki düşmeleri önlemek için ihtiyaç duyduğunuz gücü, esnekliği ve dengeyi oluşturarak denge sorunlarını doğrudan giderir. Dengeyi geliştirmeye yönelik iyi aktiviteler arasında tai chi, yoga, pilates, dans ve esneme yer alır. Dr. Honaker ayrıca sizi dışarı çıkaracak ve grup ortamında yürüyüşe çıkaracak aktiviteler de öneriyor. “Dengeniz üzerinde aktif olarak çalışabilmeniz için güveninizi artırıyorlar.”
- Fizik tedavi alın. Ciddi denge sorunlarınız varsa Dr. Honaker, bir fizyoterapistin kişisel ilgisinden büyük olasılıkla yararlanabileceğinizi söylüyor. Denge sorunlarınızın nedenlerini belirlemenize yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda size bunları çözecek egzersizleri ve uyarlamaları da öğretebilirler.
- Yardımcı cihazlar kullanın. Düşme riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilecek birçok araç var. Bastonlar, yürüteçler ve stratejik olarak yerleştirilmiş korkuluklar hareket halindeyken dengenizi korumanıza yardımcı olabilir. Tutunma çubukları ve yükseltilmiş klozet oturakları, banyoda oturmaktan ayağa kalkmayı kolaylaştırabilir (bu koltuklar düşündüğünüzden daha alçaktır!). Ayrıca eğilmeden yerden eşyaları almanıza olanak tanıyan erişim aparatları da alabilirsiniz.
- Duruma biraz ışık tutun. Eğer köpeğinizin en sevdiği oyuncağı göremiyorsanız ona takılıp düşmekten kurtulamazsınız! Mümkün olan yerlerde ampullerin watt değerini artırarak, standart ampulleri “akıllı” veya harekete duyarlı alternatiflerle değiştirerek ve evinizin her yerine gece ışıkları ekleyerek evinizdeki aydınlatma kalitesini artırın.
- Gevşek halı veya kilimleri çıkarın. Şık olabilirler ancak kilimler ve halılar evinizde düzensiz yüzeyler oluşturabilir. Denge sorunlarınız varsa bu kötü bir haber.
- Bir terapistle konuşmayı düşünün. Korku güçlü bir şeydir. Bununla tek başına yüzleşmek zorunda değilsin. Danışmanlığa gitmek size korkularınız hakkında konuşma ve güveninizi yeniden inşa etmek için ipuçları ve püf noktaları öğrenme fırsatı verebilir. Siz veya sevdiğiniz biri yakın zamanda kötü bir düşüş yaşadıysa bu özellikle yararlı olabilir.
Uzun yürü
Düşme korkusu (bazifobi) bizi güvende tutmaya yardımcı olan doğal bir korkudur. Ancak yaşlandıkça ve ayaklarımız üzerinde daha dengesiz hale geldikçe, bu korku yaşam kalitemizi ciddi şekilde etkileyebilir. Düşme endişesi nedeniyle faaliyetlerinizi sınırlıyorsanız, aslında artan sizin riskiniz. Çünkü aktif olmak, dengemizi korumak için ihtiyaç duyduğumuz gücü ve esnekliği korumamıza yardımcı olur.
Aktif kalmanın sizi tehlikeye atacağından endişeleniyorsanız birinci basamak sağlık uzmanınızla görüşün. Düşme riskinizi değerlendirebilir ve sonraki adımları önerebilirler.