Nedirler ve Nedenleri – Güncel Sağlık Haber
Acıktığımızda karnımızda guruldama hissi hepimize tanıdık gelmiştir. Midemizden beynimize giden apaçık bir işarettir ki: Biraz yemek zamanı!
Güncel Sağlık Haber, kâr amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek, misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışı ürünleri veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika
Öğle yemeği vakti yaklaştığında hissettiğiniz bu rahatsızlığa açlık sancıları denir. Ve bunlara genellikle midenizden gelen bir homurtu eşlik eder – sessiz bir odadaysanız bu bazı başları döndürebilir.
Bu acılar aslında neden oluyor? Ve açlıktan başka bir şeye işaret olabilirler mi?
Gastroenterolog Christine Lee, MD, acıktığımızda midemizin neden homurdandığını ve bizi kemirdiğini ve ayrıca midemizin bize başka neler söylediğini açıklıyor.
Açlık sancıları nedir?
Açlık sancıları hakkında bilmeniz gereken ilk şey, bunların genellikle tamamen doğal bir tepki olduğudur. Çoğu durumda, acıktığınızı size söyleyen vücudunuzun mesajlaşma sisteminin önemli bir parçasıdır.
Bazen “açlık sancıları” olarak adlandırılan açlık sancıları, midenizde veya karnınızda bir rahatsızlık veya kemirilme hissidir. Bunlara, mideniz boşken açlık hormonu olan ghrelin hormonunun salınması nedeniyle mide ve bağırsak kaslarındaki kasılmalar neden olur.
Açlık sancıları genellikle şu şekilde hissedilir:
- Midenizde bir kemirme ve guruldama hissi.
- Karın ağrısı.
- Midenizde boşluk hissi.
- Mide bölgesinde ağrılı kasılmalar.
Açlık sancıları ve mide guruldaması
Açlık sancılarının midenizin guruldamasıyla aynı şey olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz. Hadi parçalayalım.
Her iki duyum da midemizle ilgilidir ama aynı şey değildir.
Açlık sancıları, mideniz boşken ve vücudunuz yemek istediğinde ortaya çıkabilir. Muhtemelen midenizde veya karın bölgenizde hissedeceğiniz bir histir ve kemirme tam anlamıyla karnınız boşmuş gibi hissedilebilir.
Mide guruldaması ise sindirim sisteminizdeki gaz ve sıvıların hareketinden kaynaklanan gürültüdür. Midenizdeki ve bağırsaklarınızdaki kasların, yiyecek ve sıvıyı karıştırıp sindirim sisteminizde ilerletmesinden kaynaklanır. Mide guruldaması her an ortaya çıkabilir ve hava yutmak, gazlı içecekler içmek veya aç karnına olmak gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir.
Dr. Lee, “Sesler gelip gidebilir” diye açıklıyor. “Evin yan tarafındaki oluklardan aşağı akan su seslerini duymaya benzer. Bu sesler bazen bağırsaklarınızda dolaşan yiyecek, sıvı ve gaz miktarına bağlı olarak artar.”
Eğer homurdanmanızın nedeni açlıksa, bu senaryoda, gerçekten yapabileceğiniz hiçbir şey yoktur – büyük bir toplantıda sessiz bir yönetim kurulu odasındaysanız ve midenizde bu gurultuyu hissediyorsanız, sesleri durdurmanın hiçbir yolu yoktur. . En iyi çare önlem almaktır: Önceden plan yapın ve o toplantı odasına gitmeden en az bir ila iki saat önce yemek yiyin.
Dr. Lee, “Bununla birlikte, ses karnın alt kısmından geliyorsa, gıda şu anda ince ve kalın bağırsaklardan geçiyor ve bu sesi çıkarıyor olabilir” diyor Dr. Lee.
açlık sancılarının nedenleri
Açlık sancıları hissediyorsanız, bu duygunun karnınızın hangi kısmından geldiğini belirlemek için bir dakikanızı ayırın.
Dr. Lee, “Karnın üst kısmıysa, muhtemelen midenizdir” diyor. “Ağrı ve ses alt karın bölgesinden geliyorsa, bu muhtemelen kolonunuzdur.”
Açlık sancılarının olası nedenlerinden bazıları şunlardır:
Açlık
İlk olası neden isminde: Aç olduğun için açlık sancıları hissediyorsun. Öğle yemeğini evde mi unuttun? Kapıdan çıkarken kahvaltıyı atladın mı? Bingo.
Açlık sancılarınız ve mide gurultularınız üst karın bölgenizden geliyorsa, genellikle açlıkla ilişkili olma olasılığı daha yüksektir. Dr. Lee, “Bu, midenizin boş olduğu ve daha fazla yemek için homurdandığı anlamına gelir” diye açıklıyor.
Açlığa bağlı acılar yaşamanızın özel nedenleri:
- Normalde yediğiniz saatte yemek yemiyorsunuz.
- Normalden önemli ölçüde daha az yiyorsunuz.
- Öğün atlıyorsun.
- Son yemeğin seni sandığın kadar doyurmadı.
- Fiziksel aktiviteniz arttı ve vücudunuz daha fazla kalori yaktı ve bu nedenle daha fazla yiyeceğe (enerjiye) ihtiyaç duyuyor.
Bu sancıları ve gürültülü gümbürtüleri hissettiğinizde yapılacak en iyi şey, vücudunuza ihtiyacı olan şeyi vermektir: Güzel, dengeli bir yemek ve düzenli egzersiz.
Ağrı, ateş, bağırsak alışkanlıklarındaki değişiklikler (kabızlıktan ishale veya tam tersi), kanama, açıklanamayan kilo kaybı, anemi vb. ”diyor Dr. Lee.
Ama sizin için yeniyse kontrol ettirin. Eski bir söz vardır, “Şüpheye düştüğünüzde kontrol edin.” Emin olmak için bir tıbbi görüş ararken asla yanlış gidemezsiniz.
yemek kalitesi
Böylece, açlık sancılarını hissettiniz ve daha fazla yemeye başladınız – ama onlar Hala Yeterince yediğine yemin ettikten sonra bile sana vurmak. Açlık sancılarının ardındaki bir sonraki olası neden, miktar yiyecek ve daha fazlası kalite yediğiniz yiyeceklerin Ve bazen, en sevdiğiniz yiyeceklerin size ihtiyacınız olan besin değerini vermediğini bile fark etmeyebilirsiniz.
Örneğin, ağırlıklı olarak işlenmiş gıdalardan oluşan bir diyet, midenizi sandığınız kadar iyi beslemeyebilir. Bunun nedeni, bu tür yiyecekleri tüketmenin kan şekeri seviyelerinizin hızla yükselmesine ve ardından hızla düşmesine neden olabilmesidir – bu da açlık sancılarını tetikleyebilir.
dehidrasyon
Hepimizin bildiği gibi, vücudumuzun can attığı tek şey yemek değil. Yeterince su içmemek de vücudunuzun mesaj göndermesine neden olabilir. “Su lütfen!” açlık sancıları aracılığıyla! Belki de bunlar çağrılmalı susuzluk sancıları?
Susuzluk, açlık sancılarına neden olabilir çünkü vücudunuz susuzluğu açlıkla karıştırabilir – yine, boş hissederek midenize geri döner ve size haber vermek için bir sinyal gönderir. Hidratlı kalmaya yardımcı olmak ve açlık sancılarını azaltmak için gün boyunca bol su için.
Gastrointestinal ve sindirim sorunları
Mideniz sizi hala aç olduğunuz konusunda uyarıyorsa, ancak daha fazla – ve daha kaliteli – yemek yemeyi denediyseniz, bağırsaklarınız size farklı bir mesaj gönderiyor olabilir. Bazı durumlarda, açlık sancıları sindirim reaksiyonundan veya belirli bir durumdan kaynaklanabilir.
Dr. Lee, sürekli bir rahatsızlık duyuyorsanız ve karnınızın alt kısmından gurultu alıyorsanız, bunun laktoz intoleransı, çölyak hastalığı, kabızlık veya hassas bağırsak sendromu (IBS) gibi diğer durumların bir işareti olabileceğini söylüyor. Nedeni belirlemek için bu endişeler hakkında sağlık uzmanınızla konuşmak en iyisidir.
ilaçlar
Bazı ilaçlar da midenizin açlık çekmesine neden olabilir. Bazı reçeteli ilaçların ara sıra mide ağrısına veya rahatsızlığına neden olduğu bilinmektedir, bu nedenle yeni bir ilaç alıyorsanız hangi semptomları bekleyebileceğinizi sağlık uzmanınıza sorduğunuzdan emin olun.
Ek olarak, NSAID’ler gibi ağrıyı yönetmek için ilaç kullanıyorsanız, bunlar – bazı aşırı durumlarda – gastrit veya peptik ülser rahatsızlıklarına neden olabilir, bu nedenle etiketi dikkatlice okumanız ve ne kadar aldığınızı takip etmeniz önemlidir.
Anksiyete veya stres
Sinirlerin nasıl mide rahatsızlığına veya öngörülemeyen bağırsak hareketlerine neden olabileceğini duymuş olabilirsiniz, ancak açlık sancıları stres tarafından da tetiklenebilir.
Dr. Lee, “Stres herkesi çok farklı şekilde etkileyebilir” diyor. “Stres bazı insanların bağırsaklarının spazm yapmasına neden olabilir.” Bu spazmlar sıklıkla ishal ve mide guruldamasının yanı sıra ağrı ve kramplara neden olabilir. Stres ayrıca kabızlığa ve gaz birikmesine yol açabilir, bu da midenizde guruldamaya ve bazı durumlarda açlık sancılarına benzer ağrılara neden olabilir.
Açlık sancıları nasıl hafifletilir
Açlık sancıları, diyetinize, kilonuza ve yaşam tarzınıza bağlı olarak kişiden kişiye değişebilir. Ve her zaman tamamen fiziksel olarak ilişkili olmayabilirler. Duygusal yeme ve diğer psikolojik faktörler gibi sorunlar da rol oynayabilir. Bu nedenle, açlık sancılarınızın psikolojik bir yönü olduğunu düşünüyorsanız, bir terapist veya sağlık uzmanı gördüğünüzden emin olun.
İnatçı açlık sancıları yaşıyorsanız ve bunun bir diyet ya da yemekle ilgili bir sorun olduğunu düşünüyorsanız, bunları hafifletmek için şu adımları deneyin:
- Yavaş, dikkatli yeme alıştırması yapın. Tutarlı açlık sancıları fark ediyorsanız ve bunun kötü beslenme veya dengesiz öğünlerle ilgili olduğunu fark ederseniz, daha sezgisel yeme teknikleri denemek veya yeme rutininizi iyileştirmenin yolları hakkında bir diyetisyenle konuşmak isteyebilirsiniz.
Dr. Lee, öğünlerde acele etmemenin önemli olduğunu ekliyor. “İyice çiğneyin ve yavaşça yutun” diye tavsiye ediyor. “Acele, aerofajiye (hava yutma) yol açabilir ve karın şişkinliğine neden olabilir.” - Her gün benzer saatlerde yemek yiyin. Vücudumuz, özellikle gıda alımımızla birlikte, istikrar ve rutini sever. Normalden daha fazla açlık sancıları fark ettiyseniz, gün boyunca düzenli olarak yemek yediğinizden emin olmanız yardımcı olabilir. Çoğu durumda, açlık son yemeğinizden iki saat sonra başlayabilir, bu nedenle açlığınızı bastıramıyorsanız, yemeğinizi tutarlı zamanlarda yediğinizden emin olmak iyi bir başlangıç noktasıdır.
- Yeterince protein tüketin. Düzenli aralıklarla yemek yiyor olsanız bile, yeterince protein alamama ihtimaliniz vardır – bu nedenle açlık sancılarınız başlar. sancı Genellikle diyetinizdeki proteinleri artırmanız ve basit karbonhidratları azaltmanız önerilir.
- Aktif kalmak. Midenizdeki yemeğin siz doyduktan sonra orada öylece duruyormuş gibi hissettiğiniz oldu mu hiç? Görünüşe göre, sindirim sisteminizi hareket ettirmek için vücudunuzu aktif tutmanız önemlidir. Dr. Lee, “Aktif kaldığınızda, bağırsağınız daha güçlü ve daha az halsiz kalır” diye açıklıyor. “Uzun süreli durgun bir durumdan (uzun araba veya uçak yolculukları gibi) veya her şeyin biriktiği ve biriktiği hareketsiz bir yaşam tarzından kaçınmak için her şey.”
Yukarıdaki yaşam tarzı değişikliklerini denedikten sonra hala tutarlı veya daha yoğun açlık sancıları hissediyorsanız, bu belirtilerden bir sağlık uzmanına bahsetmek isteyeceksiniz, böylece rol oynayabilecek diğer sorunları veya tıbbi durumları inceleyebilirler.
Diyet yaparken açlık sancılarını yönetme
Bazı durumlarda, neden açlık sancıları çektiğinizi zaten biliyor olabilirsiniz – çünkü yeni bir diyet veya oruç dönemi ile yemek rutininizi değiştirmişsinizdir. Peki, diyetinizi ayarlarken açlık sancılarını nasıl yönetirsiniz (ve genel olarak sağlıklı kalırsınız)?
Yine bir yol, yeterince protein yediğinizden emin olmaktır. Ve iyi haber? Doğru miktarda besin aldığınızdan emin olurken kilo vermenize yardımcı olabilecek bir dizi farklı protein bazlı diyet var.
Ayrıca, proteininizi yalnızca et ürünlerinden almanız gerekmez; günlük ihtiyacınızı tofu, yoğurt, somon balığı, yumurta, baklagiller ve daha fazlasından da alabilirsiniz. Aynı zamanda Dr. Lee, her türlü diyete dikkatle yaklaşılması gerektiğini tavsiye ediyor. “Ölçülü olan her şey anahtardır” diyor.
“Özellikle kalın bağırsaklarda hareket etmeye yardımcı olmak için kuru erik suyu, yulaf ezmesi, kepek veya bir çeşit reçetesiz müshil gibi şeyler alarak yeni diyetlere uyum sağladığınızdan emin olun” diye ekliyor.
Önerilen başka bir ipucu da kahvaltıyı atlamadığınızdan emin olmaktır – bu genellikle vücudunuzun en aç olduğu zamandır, bu nedenle açlık sancılarının sabah ilk iş olarak tetiklenmesi yaygındır. Bununla birlikte, sulu kalmayı ve tutarlı bir uyku programı sürdürmeyi unutmayın, böylece herhangi bir açlık sancısı tetikleyicisinden kaçınırsınız.
Sağlıkla ilgili veya dini nedenlerle oruç tutuyorsanız, can sıkıcı açlık sancıları da yaşayabilirsiniz. Oruç sürecini kolaylaştırdığınızdan ve bunu güvenli bir şekilde yaptığınızdan emin olmanız önemlidir.
Doktora ne zaman gidilmeli
Açlık sancıları ve mide guruldamasıyla uğraşıyorsanız, ancak dengeli yemekler yedikten sonra geçmiyorsa, bu bir şeylerin ters gittiğinin bir işareti olabilir. Genel olarak, mideniz yemek için gurulduyorsa veya kemiriyorsa, yemek yedikten sonra veya diyetinizi biraz iyileştirdikten sonra geçmelidir.
Açlık sancılarınız ve mide guruldamanız aşağıdaki gibi belirtilerle eşleştirilmişse, bir sağlık uzmanı görmelisiniz:
Açlık sancıları genellikle sizi buzdolabına yönlendiren normal bir bedensel olaydır. Ancak açlık sancıları da sizi daha iyi veya daha tutarlı bir diyete doğru itiyor olabilir. Daha ısrarcı olduklarını hissediyorsanız, yemek rutininizi nasıl iyileştireceğiniz konusunda daha iyi bir fikir edinmek için bir diyetisyenle konuşun.
Ve doğru hissetmediğiniz eşlik eden diğer semptomları da göz ardı etmeyin. Bağırsaklarınızı dinleyin ve bir sağlık uzmanıyla konuşun.