Neler Beklenmeli – Güncel Sağlık Haber
Bebeğinizin ilk dişinin çıkması büyük bir olaydır. Bu bir geçiş töreni; büyüdüklerinin bir işareti (çok hızlı). Ve gerçekçi olalım, bu sadece çok tatlı!
Güncel Sağlık Haber, kar amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışındaki ürün veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika
Bu diş, gelecek birçok dişten sadece ilki. Ve 20 süt dişinin tamamının sağlıklı ve temiz tutulması bebeğinizin sağlığı açısından önemlidir. Bu aynı zamanda onlara, dişlerini fırçalama, diş ipi kullanma ve düzenli olarak diş hekimini ziyaret etme dahil olmak üzere, iyi diş bakımı konusunda ömür boyu sürecek bir bağlılık aşılamanın da başlangıcıdır.
Peki çocuklar ne zaman dişçiye gitmeye başlamalı ve diş hekimi süt dişleri için ne yapar? DMD’den genel diş hekimi Anne Clemons açıklıyor.
Bebekler ne zaman diş hekimine gitmeye başlamalı?
Çocuğunuzu ilk diş hekimine 1 yaşında veya ilk dişinin çıkmasından sonraki altı ay içinde (hangisi önce gelirse) götürmelisiniz. Bebekler ilk dişlerini 6 aylıkken çıkarmaya eğilimlidirler. Ve daha fazlasının takip edilmesi genellikle hızlıdır. Bu nedenle, ilk diş hekimi ziyaretini ilk doğum günlerine yakın bir zamanda planlamak çoğu çocuk için güvenli bir bahistir.
Bu ilk ziyaretin ardından birçok diş hekimi çocukların her altı ayda bir tekrar gelmelerini önermektedir. Düzenli ziyaretler çocuğunuzun diş hekimine gitme konusunda rahatlığını ve güvenini artırmaya yardımcı olur. Ayrıca diş hekimine dişlerinin gelişimini takip etmesi ve olası sorunları derhal tedavi etmesi için bolca zaman tanır.
Süt dişleri neden bu kadar önemli?
Süt dişleri (aynı zamanda süt dişleri de denir) muhtemelen 6 yaş civarında başlayarak düşecek ve yerini kalıcı dişlere bırakacaktır. Bu nedenle, bunların bir şekilde tek kullanımlık olduğunu düşünmek cazip gelebilir. Ancak gerçekte bu süt dişleri çocuğunuzun gelişimi açısından önemlidir.
Diğer önemli rollerinin yanı sıra süt dişleri net konuşmanın geliştirilmesine yardımcı olur. Ve çocuğunuzun daimi dişlerine sağlıklı bir başlangıç yapmasına yardımcı olurlar. Hatta süt dişlerindeki çürük ve enfeksiyonlar daimi dişlere zarar verebilir. Yani her ne kadar bu dişler geçici olsa da onlara bakım yapmak çocuğunuzun diş sağlığı açısından oldukça önemlidir.
Pek çok şey gibi diş sorunları da erken teşhis edildiğinde daha kolay tedavi edilir. Ya da daha iyisi, başlangıçta engellendi.
Dr. Clemons, “Çürükleri erken teşhis etmek ve ilk etapta onları nasıl önleyeceğinizi öğrenmek, çocuğunuzun süt dişlerini ve nihayetinde kalıcı dişlerini sağlıklı tutmanın en iyi yoludur” diyor.
Diş hekimi seçimi
Çocuğunuzun diş hekimini seçerken, küçük külçenizi kendi diş hekiminizin muayenehanesine götürüp götüremeyeceğinizi veya bir çocuk diş hekiminin zorunlu olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz.
Genel diş hekimleri, bebeklikten başlayarak yetişkinlik yıllarınız boyunca ağız sağlığınıza dikkat etmek üzere eğitilir. Pediatrik diş hekimleri daha uzmanlaşmıştır ve öncelikle bebekleri, çocukları ve gençleri tedavi eder. Özellikle çocukluk diş hekimliği ve çocukluk gelişimine odaklandıkları dişhekimliği okulunun ötesinde en az iki yıl daha eğitim alırlar.
Dr. Clemons, bebeğinizin genel dişçiye mi yoksa pediatrik dişçiye mi gitmesinin ailenizin tercihlerine bağlı olduğunu söylüyor. “Tüm diş hekimleri çocuğunuzun ağız sağlığı bakımı ihtiyaçlarını karşılayabilir. Ancak pediatrik diş hekimi, personeli ve hatta ofis dekorasyonu genellikle çocukların bakımına yöneliktir ve onları rahatlatmaya yardımcı olabilir.”
Çocuğunuz gelişimsel gecikme belirtileri gösteriyorsa veya büyümesiyle ilgili endişeleriniz varsa bir çocuk diş hekimine başvurmayı düşünebilirsiniz. Emin değilseniz diş hekiminize veya çocuk doktoru gibi çocuğunuzun sağlık uzmanına çocuğunuz için ne önerdiklerini sorun.
Çocuğunuzun ilk diş muayenesinde ne olur?
Bir çocuğun ilk diş hekimi randevusu sırasında yaşananlar, çocuğun yaşına, yaşadığı sorunlara ve diğer faktörlere göre değişiklik gösterir.
Ancak diş hekimine ilk birkaç ziyaretinin çoğunlukla çocuğunuzun süreçte rahat etmesi ve diş hekiminin en iyi tavsiyelerini paylaşması için bir şans olmasını bekleyebilirsiniz.
Diş hekimi muhtemelen çocuğunuzun dişlerini de muayene edecektir. Bazı diş hekimleri muayene sırasında ebeveynlerden dişçi koltuğuna oturmasını ve çocuğunu tutmasını isteyebilir. Muayene sırasında diş hekimi çocuğunuzun mevcut dişlerini çürük açısından kontrol edecek, çocuğunuzun ısırmasını inceleyecek ve diş etleri, çene ve ağız dokularıyla ilgili olası sorunları araştıracaktır. Belirtildiği takdirde diş hekimi dişleri temizleyecek ve florür ihtiyacını değerlendirecektir.
Diş hekimleri muhtemelen sizinle çocuklar için ağız sağlığı bakımı konusunda tavsiyelerde bulunacak, diş gelişimiyle ilgili sorunları tartışacak ve sorularınızı yanıtlayacaktır.
Diş hekiminizin sizinle görüşebileceği konular şunlardır:
- Çocuğunuzun dişleri ve diş etleri için iyi ağız hijyeni uygulamaları.
- Diş fırçalama ve diş ipi kullanımına yönelik en iyi uygulamalar da dahil olmak üzere diş çürüğünün önlenmesi.
- Florür ihtiyacı.
- Ağız alışkanlıkları (parmak emme, dil sokma ve dudak emme gibi).
- Gelişimsel kilometre taşları.
- Diş çıkarma.
- Doğru beslenme.
- Gelecekteki diş hekimi ziyaretlerini planlamak.
Peki ya diş röntgeni?
Muhtemelen her yıl diş röntgeni çektirmeye alışkınsınız. Ancak röntgen ışınlarının ilk başta çocuğunuzun diş rutininin bir parçası olması gerekmeyebilir.
Dr. Clemons, “Diş röntgeni çektirmeye ne zaman başlanacağı konusunda kesin ve kesin bir kural yoktur” diyor. Biberon diş çürümesine yatkın çocuklar veya yarık dudak/damaklı çocuklar gibi diş sorunları açısından daha yüksek risk altında olabilecek bazı çocukların röntgeni diğerlerinden daha erken çekilmelidir. Ama çok fazla çeşitlilik var.”
Çoğu çocuk 5 veya 6 yaş civarında röntgen çektirecektir. Bunun nedeni, çocuklar yetişkin dişlerini çıkarmaya başladıkça röntgen filminin daha önemli bir rol oynamasıdır. Röntgen, çocuğunuzun diş hekiminin çenesinde yetişkin dişlerinin tamamının büyüyüp büyümediğini, herhangi bir ısırma problemi olup olmadığını ve dişlerinin temiz ve sağlıklı olup olmadığını görmesine yardımcı olur.
Bebekler ve küçük çocuklar için diş hijyeni
Düzenli diş hekimi ziyaretleri arasında günlük ağız hijyeni bebeğinizin rutininin bir parçası olmalıdır. Bu, aşağıdaki gibi alışkanlıkları içerir:
Düzenli diş bakımına erken başlamak çocuğunuzun ağız ve genel sağlığı açısından önemlidir. Bebeğinizin yeni mamalarını arkadaşlarınıza ve ailenize gösterirken, bir diş hekimiyle iletişime geçmeyi bir öncelik haline getirin. O inci beyazlarına da bakmak istiyorlar.