Önemli Farklılıklar – Güncel Sağlık Haber

Haziran 21, 2023 by Yorum yapılmamış

Bunaltıcı yaz günleri, güneş altında eğlence hayalleri kurmanıza neden olabilir. Ancak dikkatli olmazsanız bu parlak, güneşli günlerin karanlık bir tarafı da olabilir.

Güncel Sağlık Haber, kâr amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek, misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışı ürünleri veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika

Acil tıp doktoru Thomas Waters, “Isı hastalıkları çok ciddi olabilir ve semptomları tanımak önemlidir” diyor.

Sıcak çarpması, kafa karışıklığı, değişen zihinsel durum ve 104 derece Fahrenheit (40 santigrat derece) üzerinde çok yüksek bir çekirdek vücut sıcaklığı içeren birincil semptomlarla birlikte, ısı hastalığının en şiddetli şeklidir.

Isı bitkinliği daha az tehlikelidir, ancak kas krampları, baş ağrıları, baş dönmesi, halsizlik, yorgunluk, mide bulantısı ve kusma ile kendini gösterebilir. Ve başka ısı hastalıkları da var – aşırı güneş yanığının tehlikelerinden bahsetmiyorum bile.

Dr. Waters, belirtileri tanıyarak ve uygun şekilde yanıt vererek sıcak bitkinliğini ve sıcak çarpmasını önleyebileceğiniz yolları paylaşıyor.

Sıcak çarpması ve sıcak bitkinliği aynı mıdır?

Isı bitkinliği ve sıcak çarpması, ısı ile ilgili hastalık türleridir.

“İnsanlar genellikle sıcak bitkinliği ve sıcak çarpmasından ayrı şeylermiş gibi bahsediyorlar. Ancak çok ciddi olmayandan önemli ve yaşamı tehdit eden bir acil duruma kadar bir yelpazede varlar, ”diyor Dr. Waters.

Isı ile ilgili hastalıkların spektrumu şunları içerir:

  • İsilik: Dikenli ısı olarak da bilinen bu kırmızı, batma döküntüsü, sıcak ve terli olduğunuzda gelişir. Dirseklerinizin içi ve dizlerinizin arkası gibi terin biriktiği bölgelerde ortaya çıkması daha olasıdır.
  • Isı krampları: Sıcak havalarda egzersiz yaparken ağrılı kas krampları ortaya çıkabilir. Vücudunuz tuzları ve sıvıları kaybedecek kadar çok terlediğinizde gelişirler.
  • Isı bitkinliği: Isı döküntüsü veya kramplardan daha ciddi olan ısı bitkinliği, vücudunuz terleme yoluyla kendini serinletemediğinde ortaya çıkar. Tedavi edilmezse sıcak çarpmasına ilerleyebilir.
  • Sıcak çarpması: Bazen güneş çarpması olarak adlandırılan bu, ısıyla ilgili en şiddetli hastalıktır. Sıcak çarpması sırasında vücut ısınız hızla tehlikeli seviyelere çıkar. Çoğu zaman, sıcak çarpması olan kişilerde terleme durur. Dr. Waters, “Vücudun ısıyla başa çıkma mekanizmaları bunalmış durumda” diye açıklıyor. “Tedavi edilmezse ölümcül olabilir.”

Sıcağa bağlı hastalıkları düşünmenin bir yolu, terlemeyi vücudunuzun kendini soğutma yolu olarak kabul etmektir. Bazen sıcak ve nemli günlerde terlemek vücudunuzun ihtiyacı olan tüm serinliği sağlamak için yeterli olmayabilir. Bu, özellikle sıcak ve nemli havalarda egzersiz yapıyorsanız veya fiziksel çalışma yapıyorsanız doğrudur.

Isı bitkinliği ve sıcak çarpması vücut ısınızın yükselmesine neden olur. Ve bu sıcaklık artışı, diğer birkaç semptomla el ele gider.

Dikkat edilmesi gereken sıcak çarpması ve sıcak bitkinliği belirtileri

Isı bitkinliği ve sıcak çarpması benzerdir. Ve biri diğerine yol açarken, tedavi edilmediğinde ikisi de eşit derecede tehlikelidir. Her ikisinin belirtileri ve semptomları şunları içerir:

ısı bitkinliği Sıcak çarpması
101 F (38,3 C) ile 104 F (40 C) arasında yüksek vücut sıcaklığı. 104 F’nin (40 C) üzerinde yüksek vücut sıcaklığı.
Soluk cilt. Kuru, kırmızı cilt.
Kas krampları. terleme yetersizliği.
baş ağrısı Nöbetler.
Baş dönmesi. Baş dönmesi veya bayılma.
Zayıflık ve yorgunluk. Konuşma bozukluğu.
Hızlı nefes alma ve artan kalp atış hızı. Halüsinasyonlar ve değişen zihinsel durum.
Mide bulantısı ve kusma. Karışıklık, saldırganlık veya ajitasyon.

Herkes bu ısı hastalıklarını sıcak, nemli koşullarda yaşayabilir – ve kendi kendine teşhis için sadece vücut sıcaklığınıza güvenmemek önemlidir. eğer tecrübe edersen herhangi Bu belirtilerden biri, güneşten çıkın, ateşinizi düşürmeye çalışın ve belirtileriniz kötüleşmeye devam ederse tıbbi yardım alın.

Dikkate alınması gereken bir diğer önemli nokta da, aşağıdaki faktörlerin bu ısı hastalıklarına yakalanma riskinizi artırabileceğidir:

  • Yaş: Gençler ve yaşlılar, sıcak bitkinliği ve sıcak çarpmasına karşı en savunmasız olanlardır. Waters, “Bebekler, çocuklar ve yaşlı yetişkinler daha büyük risk altında” diyor.
  • Aktivite düzeyi: Sıcakta dışarıda çalışan veya egzersiz yapan kişilerin ısıyla ilgili hastalıklara yakalanma olasılığı daha yüksektir.
  • dehidrasyon: Çok terlemekten ve kaybedilen sıvıları yenilemek için yeterince içmemekten dolayı susuz kaldıysanız, ısı hastalığı geliştirme riskiniz daha yüksektir. Sıcak bir günde dışarıda alkol almak, dehidrasyona katkıda bulunduğu için bu sıcak hastalıkları riskinizi artırabilir.
  • Adaptasyon: Vücudunuz zamanla ısıya tepki vermede daha iyi hale gelir. Soğuk bir kış ikliminden tropik bir yere seyahat ediyorsanız, vücudunuz sıcağa alışana kadar daha büyük risk altında olabilirsiniz. Aynı şey, sıcak havalarda yeni bir egzersiz rutini başlatırsanız da geçerlidir. Waters, “Bu nedenle çoğu eyalette, liseli sporcuların sıcak havalarda yavaş yavaş yorucu egzersizler yapmasını sağlayacak yasalar var” diyor. “Vücudunuzun sıcağa alışması zaman alır.”

Sıcak çarpması ve sıcak bitkinliğini tedavi etme

Isı bitkinliği belirtileriniz varsa, mümkün olan en kısa sürede sıcaktan çıkın. Rehidrasyon için biraz su için ve vücut ısınızı düşürmek için adımlar atın. Sıcaklığınızı hızla düşürmek için kendinizi soğuk su dolu bir küvete sokmak da yardımcı olabilir.

Dr. Waters, “Vücudunuzu serinletmek için boynunuza, koltuk altlarınıza ve kasıklarınıza buz paketleri uygulayın” tavsiyesinde bulunuyor. “Ayrıca serinlemenize yardımcı olması için üzerinize bir bez parçası soğuk su sıkabilirsiniz.”

Kendinizi hasta hissetmeye devam ederseniz veya sıcak çarpması belirtileri, özellikle kafa karışıklığı, tökezleme veya sakarlık gibi nörolojik belirtiler fark ederseniz, 911’i veya yerel acil yardım hattınızı arayın. Acil servis uzmanlarının vücudunuzu hızlı bir şekilde soğutmak için çeşitli yöntemleri vardır ve sizi organların hasar görmesi gibi aşırı ısınma komplikasyonlarına karşı izler.

“Sıcak çarpması acil bir durumdur” diye vurguluyor Dr. Waters. “Çok hızlı bir şekilde ölümcül olabilir. Sıcak çarpması, ne kadar güçlü olursanız olun, öylece üstesinden gelebileceğiniz bir şey değildir. Yapabileceğiniz en önemli şey uyarı işaretlerine dikkat etmek ve vücudunuzu dinlemek.”

Gelecekte ısı hastalığından kaçınmak için ipuçları

Isı bitkinliği ve sıcak çarpması şaka değil. Ancak dışarısı bunaltıcıyken bile güvende kalmanın yolları vardır:

  • İçmek: Dehidrasyon, ısıyla ilişkili hastalık riskini artırır, bu nedenle sıcaklık arttıkça bol su için.
  • Beş al: Sıcak bitkinliği ve sıcak çarpması vakalarının çoğu, insanlar dışarıda sıcak koşullarda egzersiz yaparken veya çalışırken ortaya çıkar. Mümkünse, buharlı günlerde yoğun egzersizden ve uzun süreli aktivitelerden kaçının. “Hava durumuna dikkat edin. Hava sıcak, güneşli veya nemliyse, sık sık ara verin,” diye tavsiyede bulunuyor Dr. Waters.
  • Sakin ol: Sıcak bitkinliği belirtileri fark ederseniz, en kısa sürede serin bir yere gidin. “İdeal olarak, klimaya girin, ama en azından gölgeye girin,” diye ekliyor.
  • Dikkat etmek: Dr. Waters, “Ebeveynler, koçlar, okul personeli ve diğerlerinin çevrelerinde olup bitenlere dikkat etmeleri önemlidir” diyor. İnsanlar her zaman kendilerinde ısı hastalığının belirtilerini fark etmezler. Bu nedenle, başkalarında belirtiler fark ederseniz, onların serin ve gölgeli bir yere gitmelerine yardımcı olun. Semptomlar kötüleşirse, tıbbi yardım alın.

Waters, “Doğru hamleleri yaptığınız sürece sıcak çarpması önlenebilir” diyor.

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir