Perimenopoza Girdiğinizde Doğum Kontrolü – Güncel Sağlık Haber
Perimenopoz sırasında, üreme hormonlarınız azalmaya başladığından adet döngüleriniz daha düzensiz hale gelir. Art arda 12 ay adet görmediğiniz zaman resmen menopoza girmiş olursunuz. Çoğu insan için bu süreç tipik olarak 40’lı ve 50’li yaşlarında başlar, ancak daha da erken başlayabilir.
Güncel Sağlık Haber, kâr amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek, misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışı ürünleri veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika
Ancak adet düzensizliği olsa bile yine de hamile kalabilirsiniz.
Ob / Gyn George Drake, DO, “Hamileliği önlemek istiyorsanız, yumurtalıklarınız hala yumurtlayabildiğinden, yine de doğum kontrolüne ihtiyacınız var” diyor. “İki, üç hatta altı ayda bir adet döngüsü olabilir ve ardından bir süre her ay tekrar adet görmeye dönebilirsiniz.”
Dr. Drake, perimenopoz için en iyi doğum kontrol seçeneklerini ve bunların menopozu nasıl etkileyebileceğini açıklıyor.
Orta yaş ve perimenopoz için doğum kontrol seçenekleri
İki ana doğum kontrolü türü vardır: Hamileliği önlemek için hormonları kullanan hormonal doğum kontrolü ve spermin yumurtayı döllemesini fiziksel olarak durduran hormonal olmayan doğum kontrolü veya bariyer yöntemleri.
Perimenopoz sırasında kişisel tercihleriniz ve tıbbi geçmişiniz sizin için doğru doğum kontrolünü seçmede önemli faktörler olmaya devam eder.
Hormonal seçenekler şunları içerir:
Hormonal olmayan bariyer yöntemleri şunları içerir:
Dr. Drake, “Tüplerinizi bağlatmak gibi geri dönüşü olmayan sterilizasyon prosedürleri, hamileliği düşünmeyi %100 bitirmiş kişiler için de bir seçenektir” diyor. “Bu tür kısırlaştırma menopoz veya perimenopozu etkilemez.”
Sağlık uzmanınız, 40’lı ve 50’li yaşlarınızda sizin için en iyi doğum kontrolünü belirlemenize yardımcı olabilir. “Kullanılacak en iyi doğum kontrolü yok” diyor. “Bu kararlar son derece bireyseldir ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanınız veya diğer sağlayıcınızla birlikte alınmalıdır.”
Perimenopoz döneminde doğal aile planlaması
Ritim yöntemi olarak da bilinen doğal aile planlaması, her ay ne zaman yumurtladığınızı belirlemek için adet döngülerinizin tarihlerini yakından takip etmeyi içerir.
Yakından takip edildiğinde yaklaşık %75 etkilidir – ancak yalnızca adetleriniz düzenli ve takip edilebilirse. Dr. Drake, “Ritm yöntemi, adet düzensizliği nedeniyle perimenopoz sırasında etkili değildir, bu nedenle önermiyoruz” diyor.
40’lı ve 50’li yaşlarda hormonal doğum kontrolünün faydaları
Hormonal doğum kontrolü, yumurtlamayı durdurmak veya rahim veya serviksinizdeki ortamı etkilemek için hormonları kullanır. Dr. Drake, 40 yaşından sonra iyi bir doğum kontrol seçeneği olabileceklerini söylüyor çünkü:
- Rahim kanseri ve yumurtalık kanseri riskinizi azaltın.
- Adet döngülerinizi düzenlemeye yardımcı olun.
- Adet rahatsızlığını hafifletin.
- Adet kanamasını azaltın.
- Perimenopoz sırasında kötüleşebilen akneyi iyileştirin.
- Kemik gücünü artırın (östrojen bazlı doğum kontrolü alıyorsanız).
Drake, “Hormonal doğum kontrolü, yumurtalık kanseri riskinizi azaltan yumurtalık fonksiyonunu baskılar” diye açıklıyor. “Düzenli adet döngüleri ayrıca rahim veya rahim zarının aşırı uyarılması riskini azaltabilir, bu da rahim kanseri riskinizi azaltır.”
Progestin (progesteron hormonunun sentetik bir şekli) içeren RİA’lar da yaklaşık beş ila sekiz yıl boyunca zahmetsiz koruma sağlayabilir.
Östrojen bazlı doğum kontrolü için güvenlik hususları
Östrojen bazlı doğum kontrolü şunları içerir:
- Kombine doğum kontrol hapları (östrojen ve progestin).
- Topikal yama.
- Vajinal halka.
Bu hormonal doğum kontrol yöntemleri, sağlayabilecekleri tüm olumlu yönlere rağmen, aşağıdaki risklerin artması da dahil olmak üzere potansiyel dezavantajlarla birlikte gelir:
Tütün ürünleri kullanıyorsanız, özellikle 35 yaşın üzerindeyseniz bu risk daha da yüksektir. Bu nedenle Dr. Drake, yaşınıza ve yaşam tarzınıza bağlı olarak östrojen bazlı doğum kontrol yöntemleri konusunda dikkatli olmanızı tavsiye ediyor.
“Aynı nedenle 50 yaşından sonra östrojen-progestin kombine doğum kontrol hapını bırakmayı da düşünürdüm – bu artan riskler” diyor. “Ob/Gyn’iniz sizinle diğer seçenekleri görüşebilir.”
Doğum kontrol haplarını ve diğer hormonal doğum kontrol haplarını hangi yaşta bırakmalısınız?
Cevap her kişiye bağlıdır. Ancak Dr. Drake iyi bir kuralı paylaşıyor: “50 yaşına geldiğinizde ve kesinlikle 55 yaşına geldiğinizde, hamilelik şansınız daha düşük olduğu için hormonal yöntemleri bırakın.
“Bunun yerine, tam bir yıl boyunca adet döngüsü olmayana kadar diğer doğum kontrol yöntemlerine devam edin.”
40’lı ve 50’li yaşlarda bariyer yöntemleri kullanmanın yararları ve riskleri
Bariyer yöntemleri spermi fiziksel olarak bloke ederek veya öldürerek döllenmeyi engeller. Bazı insanlar hormonlarınızı etkilemedikleri için bu yöntemleri tercih ederler, bu nedenle perimenopoz semptomlarını maskelemezler.
Bariyer yöntemleri kullanmanın riskleri, yaşınız ne olursa olsun aynıdır. Şunları yaşayabilirsiniz:
Diğer risk hamileliktir – doğum kontrolünün kaçınmayı amaçladığı şeydir. Dr. Drake, “Prezervatifler kırılabilir veya çıkabilir, bu nedenle hormonal yöntemlere göre daha sık başarısız olurlar” diyor.
Doğum kontrolü menopozu nasıl etkiler?
Bariyer yöntemleri kulvarlarında kalır. Perimenopoz, menopoz veya semptomlarını etkilemezler, bu da aşağıdaki gibi değişiklikleri fark etmeye başlayabileceğiniz anlamına gelir:
Drake, hormonal doğum kontrol yöntemlerinin farklı bir hikaye olduğunu söylüyor. “Hormonal doğum kontrolü, periyodunuzu düzenlediği için perimenopoz sırasında birçok menopoz semptomunu gizleyebilir. Tipik semptomları yaşamayacaksınız, bu da hamile kalıp kalamayacağınızı söylemeyi zorlaştırıyor.”
Hormonal doğum kontrolündeyken, menopoza girdiğinizi bilme olasılığınız da azalır. Hormonal doğum kontrolü kullanıyorsanız ancak standart menopoz yaşına (yaklaşık 52 yaş) yaklaşıyorsanız, sizin için en iyisinin ne olduğunu bulmak için bir sağlık uzmanıyla görüşün.
Hormon tedavisi ve doğum kontrolü
Menopoz semptomları yaşam kalitenizi etkiliyorsa, sağlık uzmanınız hormon tedavisi (HT) önerebilir. Ancak doğum kontrolü ve hormon tedavisi bir paket anlaşma olmamalıdır.
Dr. Drake, “Menopoza girip doğum kontrolüne ihtiyacınız kalmadığında hormon replasman tedavisine başlayabilirsiniz” diye açıklıyor. “Hormonal tedavinin kontraseptif olmadığını ve kullanılmaması gerektiğini ve doğum kontrolünün içinde daha fazla östrojen veya progesteron olabileceğini ve bu da olumsuz sağlık etkileri riskinizi artırabileceğini unutmayın.”
Hala izlenecek en iyi rotadan emin değil misiniz? Dr. Drake bir Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı ile görüşmenizi tavsiye ediyor. Bu üreme uzmanları, hayatınızın farklı evrelerinde sizin için en iyi doğum kontrol yöntemlerini belirlemenize yardımcı olabilir. Ayrıca perimenopoz semptomlarını yönetmeye ve hormon tedavisinin sizin için uygun olup olmadığını keşfetmeye yardımcı olabilirler.