Pincer Grasp Hakkında Bilmeniz Gerekenler – Güncel Sağlık Haber

Mayıs 23, 2023 by Yorum yapılmamış

Yeni bir dünyaya açılan bir kapı gibi, kıskaç kavramanın gelişimi bebeğinizin hayatı yepyeni bir şekilde deneyimlemesini sağlar. Artık etraflarındaki nesneleri kabaca itmek, çekmek ve avuçlamakla sınırlı değiller. Artık küçük nesneleri tam olarak alıp istedikleri yere yerleştirebiliyorlar.

Güncel Sağlık Haber, kâr amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek, misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışı ürünleri veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika

Bu harika beceri nasıl gelişir ve onu nasıl besleyebilirsiniz? Çocuk doktoru Lisa Diard, MD bizi bilgilendiriyor.

kıskaç kavramak nedir?

Basitçe söylemek gerekirse, kıskaç kavrama, küçük nesneleri almak için başparmağınızı ve işaret parmağınızı kullanma yeteneğidir. Yetişkinler bunu her zaman bir kaleme uzandığımızda, bir düğmeyi iliğinden geçirdiğimizde veya telefonlarımızı şarj cihazına taktığımızda yaparlar.

Herhangi bir bakıcının size söyleyeceği gibi, bebekler bu yetenekle doğmazlar. Bunun yerine, bunu yaşamlarının ilk yılında edinirler. Kıskaçla kavrama gelişimi, bebeğin ilk adımları veya ilk kelimeleri kadar heyecan verici veya bariz görünmese de, yine de bir kutlama sebebidir. Kendi kendine yemek yeme, kendi kendine giyinme ve hatta kalem tutmayı öğrenme gibi gelecekteki başarılar için gerekli bir beceridir.

Kıskaç kavraması nasıl gelişir?

Bebeklerin küçük nesneleri hassasiyetle ve zarafetle alıp kullanabilecekleri noktaya ulaşmaları yaklaşık bir yıl sürer.

Bebeklerin ince motor becerileri, bu önemli dönüm noktasına ulaşmadan önce birkaç gelişim aşamasından geçer:

  • refleks kavrama: İlk altı ay kadar bebekler ellerine verdiğiniz her şeyi otomatik olarak (refleks olarak) kavrayacaklardır.
  • Ham palmar kavrama: Yaklaşık 4 aylıkken bebeğiniz eline aldığınız şeyleri tutmak için avucunu kullanmaya başlayacaktır.
  • Ulnar palmar kavrayışı: Kaba avuç içi kavrayışını geliştirdikten kısa bir süre sonra bebekler, ellerinin serçe parmağını çevrelerinde kıvırarak nesneleri almaya başlar. Bu aşamada, yardım etmek için hala başparmaklarını kullanmıyorlar.
  • Tırmık kavramak: “Bu, yaklaşık 6 aylıkken başlar” diyor Dr. Diard. “Bebeğinizin küçük bir nesneyi avucunun içine tırmıklamak için parmaklarını kullandığını göreceksiniz.” Bebekler bu tırmıklama hareketinde tüm parmaklarını kullanacaklar ama baş parmakları hala dahil değil.
  • Radyal palmar kavrama: Sonunda bebekler o başparmakla ne yapacaklarını anladılar! Parmakları küçük bir nesnenin etrafında kıvrılırken, artık yan tarafta sabitlemek için başparmaklarını kullanıyorlar.
  • makas kavramak: Bebeğinizin baş parmak becerisi geliştikçe, küçük nesneleri başparmağı ile kıvrık işaret parmağının yan tarafı arasında kavrayabilecektir. Bu yaklaşık 8 aylıkken olur.
  • Radyal dijital kavrama: Yaklaşık 9 aylıkken, bebeğiniz parmakları ve başparmağı arasında bir nesne tutabilir; artık nesneyi avuçlarıyla sabitlemeleri gerekmiyor.
  • Alt kıskaç kavraması: Her şey adından belli: Alt kıskaç kavraması, bebeğin rafine, “üstün” bir kıskaç kavraması geliştirmesinden önceki son aşamadır. Bu aşamada, küçük nesneleri almak için parmak uçlarını değil, başparmak ve işaret parmaklarının iç kısımlarını kullandıklarını göreceksiniz.
  • Üstün kıskaç kavraması: Başardılar! Yaklaşık 1 yaşında, bebeğiniz tam olarak gelişmiş bir kıskaç kavramasına sahip olacaktır, yani küçük nesneleri başparmağının ve işaret parmağının ucuyla alabilir.

Bu noktada bebekler yepyeni bir dünyaya adım atarlar. Şimdi, kaşık kullanmak, çorap giymek gibi önemli beceriler – hatta sonunda okula başladıklarında kalem tutmak – kelimenin tam anlamıyla ellerinin altında!

Kıskaç kavrama gelişimi için yaşa uygun oyuncaklar ve aktiviteler

İnce motor becerilerinin geliştirilmesi söz konusu olduğunda, pratik mükemmelleştirir. Bu nedenle, görünüşe göre bebekler ilk günlerinden itibaren önlerine çıkan her şeye dokunmak, çekiştirmek veya çekmek için programlanmışlar.

Bebeğinizin kavrama becerilerini mükemmelleştirmesinde önemli bir rol oynayabilirsiniz.

Bebeğinize dokunmaya, keşfetmeye ve manipüle etmeye teşvik eden güvenli nesneler ve aktiviteler sağlamak, işlevsel bir kıskaç kavrama geliştirmek için ihtiyaç duyacakları gücü, el becerisini ve koordinasyonu geliştirmelerine yardımcı olmanın iyi bir yoludur.

Ama önce önemli bir güvenlik uyarısı. Dr. Diard, “Küçük nesneler boğulma tehlikesi oluşturur” diye hatırlatıyor. “Bu nedenle, küçük nesneleri içeren herhangi bir faaliyet yakından denetlenmelidir. Bebeğin ağzına girmelerini istemiyoruz.”

Düğmeler, madeni paralar ve küçük plastik oyuncaklar, dikkat edilmesi gereken yaygın tehlikelerdir. Bazı yiyecekler bile tehlike oluşturabilir. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, potansiyel boğulma tehlikeleri arasında elma ve havuç gibi sert gıda parçaları; kesilmemiş üzümler ve kirazlar; sosisli sandviç; kurabiye; sakız; ve sakızlı ayılar ve jelibonlar gibi yuvarlak veya sert şekerler.

Ancak uygun gözetim sağlandığında, Dr. Diard kıskaçlı kavrama gelişimini teşvik edebilecek birkaç türde oyuncak ve aktivite önermektedir:

  • Etkinlik battaniyeleri veya matları. Yüzükler, aynalar, çıngıraklar ve pelüş oyuncaklar gibi dikilmiş atraksiyonlara sahip bu modeller, yeni doğanlar ve üzeri için iyi bir seçimdir. Diard, “Bebekler yüz üstü yatıp bir şeyleri ağızlarına götürmeden yakalamaya başlayabilirler” diye açıklıyor.
  • Küçük ahşap bloklarla dolu plastik kaseler. “Daha büyük bebeklerde, kaseyi kaldırma ve blokları dökme işlemi, el gücünün ve tırmıkla kavramanın gelişmesine yardımcı olur.”
  • denetimli kendi kendine besleme. “9 aya yaklaştıkça, bebeğinizin kendisine küçük yumuşak yiyecekler yedirmesine izin verebilirsiniz” diyor. “Olgun muz veya olgun avokado parçaları iyi seçimlerdir ve bu, onların daha iyi bir kıskaç kavramaya başlamaları için iyi bir yoldur.”

Bebeğiniz veya yeni yürümeye başlayan çocuğunuz ayrıca şunlardan da keyif alabilir:

  • Basmak için düğmeler, çevirmek için anahtarlar ve çevirmek için kadranlar içeren aktivite tahtaları.
  • İstiflemek, birbirine vurmak ve devirmek için tüm şekil ve boyutlarda bloklar.
  • İtmek ve sıkıştırmak için toplar.
  • Tutmak ve taşımak için istifleme halkaları ve yuvalama kutuları.
  • Tencereler, tavalar, plastik kaseler, ölçü kapları, tahta kaşıklar – aslında mutfak dolabınızdaki hemen hemen her şey – kaldırmak, çekmek, itmek, vurmak ve manipüle etmek için.

Bebekler ilk doğum günlerine geldiklerinde, el becerileri iyi gelişmiştir. Diard, “İşte o zaman bir kitabın sayfalarını çevirmeye çalışmak veya çoraplarını çıkarmaya yardım etmek gibi şeylere geçebilirler” diyor.

Hatta bazı bebekler bu noktada parmaklarını şıklatmayı bile öğrenebilirler, bu kesinlikle herkesi gülümsetecek bir aktivitedir!

Bu arada ekranları kapatın

Uzmanların çoğu aynı fikirde: Bebekler en iyi izleyerek değil, yaparak öğrenirler. Kıskaç gibi gelişimsel kilometre taşları söz konusu olduğunda bu özellikle doğrudur.

Amerikan Pediatri Akademisi ve Amerikan Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi gibi kuruluşlar, ailelerin bilgisayar, telefon ve televizyon kullanımlarıyla ilgili dikkatli kararlar almalarına yardımcı olmak için ekran başında kalma yönergeleri geliştirmiştir.

Önerileri arasında:

  • 18 aylık olana kadar, bebeğinizin ekran süresini bir yetişkinle (örneğin, şehir dışında olan bir ebeveynle) görüntülü sohbet edecek şekilde sınırlayın.
  • Aile yemekleri ve gezileri sırasında tüm ekranları kapatın.
  • Ekranları emzik, bebek bakıcısı veya öfke nöbetlerini durdurmak için kullanmayın.

Dr. Diard da aynı fikirde: “2 yaşından küçük çocuklar için ekranların rolü yok. Bir ekranın önünde oturmak sadece yaratıcı oyunu engellemekle kalmaz, aynı zamanda fiziksel aktiviteyi ve aile ile etkileşimi de engeller.

Sadece arka planda çalışıyor olsalar bile, televizyonlar ve bilgisayar ekranları çocukluk oyunlarını engelleyebilir. Bebeğiniz onları izlemese bile uzak tutulmalıdır.”

Götürmek

Bebeğin ilk adımlarının tantanasını alamasa da, küçük nesneleri başparmak uçları ile işaret parmağı arasında kıstırabilme becerisi, bebeğinizin motor gelişiminde önemli bir dönüm noktasıdır. Yemek kaplarını kullanmak, giyinmek ve hatta kalem veya mum boya tutmak gibi önemli görevlerin temelini oluşturur.

Doğumdan yaklaşık 1 yaşına kadar, bebekler tipik olarak, sonunda işlevsel bir kıskaç kavramasına yol açan birkaç gelişim adımından geçer. Yaşa uygun oyuncaklar, aktiviteler ve bakıcılarla etkileşimler yardımcı olabilir.

Her bebek kendi zaman çizelgesine göre bu yolculuğu yapar ve kimseyle kıyaslanamaz. Ancak bazen, bebeğinizin gelişiminin yolunda olup olmadığı konusunda sorularınız olabilir. Bu gibi durumlarda, çocuk doktorunuz veya diğer sağlık hizmeti sağlayıcınız en iyi kaynağınız olabilir.

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir