Pişmanlıklarla Nasıl Başa Çıkılır – Güncel Sağlık Haber

Nisan 17, 2023 by Yorum yapılmamış

Ortaokuldaki perma. Hayat arkadaşınızı aldatmak. Fazladan bir dilim (veya iki) pizza yemek. Riskli bir finansal yatırım yapmak.

Güncel Sağlık Haber, kâr amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek, misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışı ürünleri veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika

Hepimizin pişmanlıkları var – bazıları diğerlerinden daha ciddi. Ancak yanlış seçim yaptığınıza veya kötü davrandığınıza dair o dırdırcı duygu sizi geride tutabilir ve gelecekte nasıl davranacağınızı etkileyebilir.

Birçoğumuz hatalarımızdan ders almak için pişmanlığı kullanabilirken, bazılarımız nasıl ilerleyeceğimizi bilmekte zorlanabiliriz. Öyleyse ne yapabiliriz?

Psikolog Dawn Potter, PsyD, pişmanlıkla nasıl başa çıkılacağını açıklıyor.

pişmanlık nedir

Pişmanlığın hissettiğiniz bir şey olduğunu düşünebilirsiniz. Ama Dr. Potter bunun daha çok bir düşünce olduğunu söylüyor.

Potter, “Pişmanlık, kişinin bir şeyi farklı yapması, farklı bir seçim yapması, belirli bir eylemde bulunması veya yapmaması gerektiği sonucuna vararak bir durumun değerlendirilmesini içerir” diye açıklıyor Dr. Potter. “Üzüntü ya da suçluluk gibi güçlü bir duyguyla bağlantılı bir düşünce. Ancak bazen öfke, endişe veya iğrenme de içerebilir.”

Pişmanlıkla, kendinizi suçlarken geçmişe olumsuz bir şekilde odaklanma eğilimindesiniz.

Ve herkes hayatının bir noktasında pişmanlık yaşarken, pişmanlığın derecesi değişebilir.

Potter, “Dün gece daha erken yatmış olmayı dileme veya o fırsatı değerlendirip o filmi seyretmeyi dileme deneyimiyle muhtemelen ilişki kurabilirsiniz” diyor. “Ama bazı insanlar için pişmanlık ortalıkta dolaşan, onları geceleri uyutmayan ve bazı şeylerden alıkoyan bir şeydir.”

Pişmanlığa tutunanlar için bu, akıl sağlıklarını ve günlük yaşamlarını etkileyebilir.

Potter, “Bunu ya da bunu yapsaydım sonucun nasıl farklı olabileceği konusunda kafanızda belirli olayları gözden geçirmek veya konuşmalar yapmak için çok zaman harcayabilirsiniz” diyor. “Duygularınız değişebilir, ancak kendinizi üzgün veya içine kapanık hissedebilirsiniz.”

Pişmanlığa ne sebep olur?

Pişman olmanıza neden olabilecek sayısız durum vardır. Yaptığınız bir hatadan olabilir. Ya da bir durumun kontrolünün sizde olduğunu hissetme eğiliminden.

“Kötü bir şey olduğunda, bir insanın sebepsiz yere korkunç bir şey olduğunu kabul etmesi daha zordur. Birini suçlamak daha kolay. Ve çevremizi kontrol ettiğimizi hissetmek istediğimiz için geriye bakıp kendimizi suçluyoruz” diyor Dr. Potter. “Bu, durumu anlamamıza yardımcı oluyor, ancak bu, kötü bir şeyin olduğunu kabul etmekten daha zor olan başka türden acılara da yol açabilir.”

Ve bazen pişmanlıklar bilişsel önyargılara dayanabilir, yani bilgileri kendi inançlarımıza ve farklılıklarımıza göre yorumlayabiliriz ve bazen de bu bilgileri yorumlama şeklimiz doğru olabilir veya olmayabilir.

Potter, “Bazen, o sırada sahip olduğunuz bilgi ve becerilerle karar verebilirsiniz” diyor. “Ama hayatının o dönemine dönüp baktığında, nasıl daha iyi davranabilirdin diye düşünüyorsun ama o an farklı bir şey bilmiyordun.”

Pişmanlık hayatınızı nasıl etkileyebilir?

Hatalarımızdan ders almak – bu pişmanlığın iyi yanlarından biridir. Ancak pişmanlık, depresyona ve kaygıya da yol açabilir. Hatta baş ağrısı, iştahınızdaki değişiklikler veya uyku sorunları gibi belirtiler yaşayabilirsiniz.

Potter, “Kendiniz hakkında kötü hissedebilirsiniz – her şeyi batırdığınız için her şeyin anlamsız olduğunu hissedebilirsiniz” diyor Dr. Potter. “Hayatınızın bir değerlendirmesini yapabilir ve değerli bir insan olmadığınızı düşünebilirsiniz.”

Bu umutsuzluk düşüncelerini tersine çevirmek için, kendinize şefkat göstermeniz ve pişmanlık duyduğunuz durumdan ders çıkarmanın bir yolunu bulmanız önemlidir.

pişmanlıkla nasıl baş edilir

Peki, bir pişmanlığın üstesinden nasıl gelinir? Dr. Potter, sorumluluk almanıza ve yolunuza devam etmenize yardımcı olacak aşağıdaki ipuçlarını sunar:

Kendini kabul et

“Çoğu zaman yanlış bir şey yaptığımızda, bunu isteyerek yapmadık” diyor. “İşte burada kendini kabul etme devreye giriyor.”

Potter, kendini kabul etmeye başlamak için pişmanlık duyduğun şeye veya duruma nesnel bir şekilde bakman ve bunu nasıl daha iyi veya farklı şekilde halledebileceğini düşünmen gerektiğini söylüyor. Fikir, kendinizi affetmek ve kötü bir insan olduğunuzu düşünmekten uzaklaşmaktır.

“Utanç ve suçluluk duygusuna saplanıp kalmak, hayatımızdaki insanların yanında olmamıza ve toplumlarımızda ilerlememize ve üretken olmamıza yardımcı olmuyor” diyor.

Ve eğer kendinizi affetmekte zorlanıyorsanız, sanki başka biriyle konuşuyormuşsunuz gibi kendinize bir mektup yazmanızı öneriyor.

“Önemsediğin başka biri senin pişman olduğun şeyi yapsaydı, onunla bu konuda nasıl konuşurdun? Onları nasıl affedersin?”

Harekete geç

Durum tekrar olursa nasıl davranacağınızı veya farklı davranacağınızı düşünmek size yardımcı olabilir. Aslında gelecekte farklı bir eylem planı uygulayın.

Potter, “Hatanızdan ders çıkarmanız gerekiyor” diyor. “Ve harekete geçmenin veya geri vermenin bir yolunu belirleyebilirseniz, bu ilerlemenize yardımcı olabilir.”

Örneğin, sevdiğiniz birine kızdıysanız, öfke yönetimi dersleri almaya karar vermek doğru yönde atılmış olumlu bir adım olabilir.

Geri verme eylemi bile kendinizi affetmenize yardımcı olabilir – zamanınızı veya paranızı belirli bir amaca bağışlamanın durumu nasıl olumlu yönde değiştirebileceğini düşünün.

“Geri dönüp geçmişi değiştiremeseniz de, geri vermenin bir yolu olarak bilerek başka bir şey yapmak gerçekten yardımcı olabilir,” diye teşvik ediyor. “Anlamlı bir şey yapmak, pişmanlık duyduğun her şeyi geçmişte bırakmana yardımcı olabilir.”

Bilişsel yeniden çerçeveleme alıştırması yapın

Bilişsel yeniden çerçeveleme, bilişsel davranışçı terapi uygulayan sağlık uzmanları tarafından kullanılan bir stratejidir.

“Bilişsel yeniden çerçeveleme, kendinize şu soruyu sorma sürecidir: Şu anda ne düşünüyorum? Ne hissediyorum?” Dr. Potter açıklıyor. “Bu iki süreci birbirinden ayırmamız ve düşüncelerinizin doğru olduğuna dair elinizde ne gibi kanıtlar olduğunu düşünmemiz gerekiyor. Düşüncelerinin yanlış olduğuna dair kanıt var mı?”

Amaç, duruma bakmanın farklı bir yolunu düşünmektir.

“Genellikle ‘ya hep ya hiç’ düşüncesini kullanırız – doğru ya da yanlış,” diye devam ediyor. “Ama bundan biraz daha karmaşık olduğu birçok durum var. Bilişsel yeniden çerçeveleme ile fikir, bir durumu doğru bir şekilde anlamamıza engel olan farklı bilişsel önyargıları belirlemektir.”

Özür dilemek

Beyinsiz gibi geliyor, değil mi? Ancak özür dileme eylemi hepimize kolay gelmiyor.

Özür dilemek söz konusu olduğunda öğrenebileceğiniz en önemli derslerden biri, sorumluluk almak ve mazeret bulmamaktır.

‘Üzgünüm ama…’ bir özür değil,” diyor Dr. Potter. “Yaptığın şeye, neden pişman olduğuna ve konuyla ilgiliyse gelecekte neyi farklı yapacağına sahip çık.”

Örneğin, “Üzgünüm, doğum günü partinize geç kaldım. Doğum gününün senin için önemli olduğunu biliyorum ve bir dahaki sefere evden yarım saat erken çıkacağım.

Özür dilemek istediğiniz kişinin sizden haber almaya hazır olup olmadığını da düşünmeniz gerekir. Değillerse, onlara ve alanlarına saygı duymalısınız.

Potter, “Biri sizinle konuşmak istemiyorsa, onlara bir mektup yazıp göndermeyebilirsiniz” diyor. “Bu kapanmak için iyi bir yol olabilir.”

Ne zaman yardım aranmalı

Günlük hayatınızı etkileyecek kadar pişmanlık duyuyorsanız, Dr. Potter bir akıl sağlığı uzmanıyla konuşma zamanının geldiğini söylüyor.

“Pişmanlıkların seni geceleri uyutmadığı her an, kabus görüyorsan ya da günlerce moralin bozuk, depresif ya da umutsuz hissediyorsan, yardım isteme vaktin gelmiş demektir” diyor. “Bilişsel davranışçı terapi, kişinin pişmanlıklarıyla nasıl başa çıkacağını öğrenmesine yardımcı olabilir, ancak kişiye ve durumuna bağlı olarak yardımcı olabilecek birçok farklı terapi türü vardır.”

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir