PKOS’lu Nasıl Hamile Kalınır – Güncel Sağlık Haber
Hamile kalma süreci, yumurtalıkların birinden döllenmeye uygun bir yumurtanın salındığı yumurtlamayla başlar ve buna bağlıdır.
Güncel Sağlık Haber, kar amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışındaki ürün veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika
Yumurtlama sorunları kısırlığın en yaygın nedenidir. ABD’de 16 ila 44 yaşları arasında hamile kalmakta veya hamile kalmakta güçlük çeken 6,1 milyon kadının ve doğumda kadın olarak atanan kişilerin (AFAB) yaklaşık %20’sinde görülüyor.
Yumurtlama sorunlarına yol açan en yaygın durumlardan biri polikistik over sendromudur (PKOS).
Ve bir aile kurmaya çalışırken PKOS tanısı önemli bir darbe olabilir.
Ancak olabilmek PKOS’lu hamile mi kaldın?
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Marjan Attaran, MD, doğurganlık uzmanı Julierut Tantibhedhyangkul ve bariatrik cerrah Jesse Gutnick, PKOS’un doğurganlığı nasıl etkilediğini ve PKOS ile nasıl hamile kalınacağını açıklıyor.
PKOS doğurganlığı nasıl etkiler?
PKOS, en sık görülen hormonal bozukluklardan biridir ve kadınlarda ve 20 ila 35 yaş arası AFAB’lı kişilerde kısırlığın önde gelen nedenidir.
PKOS’un önemli bir özelliği hormon dengesizliğidir. PKOS’un neden olduğu açık değildir.
Normalde beyninizdeki hipofiz beziniz tarafından salgılanan hormonlar yumurtlama sürecini kontrol eder, yumurtanın büyümesini düzenler ve yumurtalığınızı serbest bırakma zamanı geldiğinde tetikler. Bu hormonların seviyeleri değişirse, yumurtalığınız tamamen olgun bir yumurtayı geliştirmede ve boşaltmada zorluk yaşayabilir. Bunun yerine, serbest bırakılmamış yumurtalar yumurtalığınızın içinde küçük kistler oluşturur.
Yumurtlama sorunları olan kişiler genellikle öngörülemeyen adet kanaması düzenleri ve/veya 35 günden uzun süren adet dönemleri arasında aralıklar olduğunu bildirirler. PKOS tanısı konulabilmesi için çoğu insanda aşağıdaki belirti veya semptomlardan en az ikisinin bulunması gerekir:
Dr. Tantibhedhyangkul, “Polikistik yumurtalıkları olan herkesin PKOS’u yoktur” diye açıklıyor. “Aslında genç kadınların veya AFAB’lı kişilerin üçte birinde polikistik yumurtalıklar var çünkü bunlar genç ve iyi yumurta rezervine sahipler, bu da yumurtalıklarında çok fazla yumurta olduğu anlamına geliyor.”
Obezite ve PKOS’a sahip olmak da tipik olarak birbiriyle ilişkilidir.
Dr. Gutnick şöyle açıklıyor: “Obeziteli kişilerde insülin direnci vardır ve bu direnç vücutta farklı şekilde kendini gösterir.” “Pankreasta diyabet olarak ortaya çıkıyor. Karaciğerde insanlar yağlı karaciğer hastalığı geliştirir. Yumurtalıklarda PKOS gelişir. Hastalar ayrıca genç yaşta PKOS geliştirebilir ve bu da daha sonraki yaşamlarında obeziteye neden olabilir.
PKOS’lu hamilelik şansı nasıl artırılır?
İyi haber şu ki, yumurtlama sorunlarının tedavisi genellikle diğer kısırlık türlerine göre daha kolaydır. PKOS’lu hamile kalma şansınızı artırmak için yapabileceğiniz bazı şeyler.
Sağlıklı bir vücut ağırlığını koruyun
Kilo verdiğinizde insülin direnciniz azalır ve PCOS koşulları bir anda iyileşir. Bunun doğurganlığınız için neler yaptığını hayal edebilirsiniz.
Bakım sağlayıcınız ayrıca BMI’nız 40 ve üzerindeyse bariatrik cerrahi önerebilir. BMI’ları 35 ila 40 arasında olan kadınlar ve AFAB’lı kişiler, diyabet, yüksek tansiyon ve uyku apnesi gibi ilişkili rahatsızlıkları varsa da yararlanabilirler.
En iyi bariatrik cerrahi türüne gelince, bu sağlığınızın ve hedeflerinizin kapsamlı bir değerlendirmesine bağlıdır. Dr. Gutnick, PKOS için, prosedür türünden çok, sağlıklı yaşam tarzı değişikliklerinin teşvik ettiği başarılı kilo kaybıyla ilgili olduğunu belirtiyor.
“Birisi şiddetli obeziteye sahip olduğunda genellikle kilo vermek zordur. Ve eğer kilo verebilirlerse, bunu uzak tutmak çok zordur” diye devam ediyor. “Kilo vermek için gereken yaşam tarzı değişiklikleri konusunda onlara yardımcı olabilsek ve sonuçları artırmak için ilaçlar yazabilsek de, bazen onların en iyi çabaları yeterli olmuyor. Bu durumlarda önemli ve anlamlı kilo kaybı sağlamanın tek yolu genellikle obezite ameliyatıdır.”
Besleyici yiyecekler yiyin
Hamile kalmaya çalışıyorsanız sağlıklı beslendiğinizden ve doğru besinleri aldığınızdan emin olmak istersiniz.
Genellikle unlu mamuller, yüksek oranda işlenmiş gıdalar ve fast food gibi gıdalarda bulunan sağlıksız yağları, şekeri ve basit karbonhidratları sınırlayın veya bunlardan kaçının.
Bunun yerine aşağıdakiler açısından zengin bir diyet yemek istersiniz:
Doktorunuz ayrıca kısırlığa yardımcı olabilecek bazı takviyeleri veya doğum öncesi vitaminleri de önerebilir:
- Bebeğinizin nörolojik gelişimi için folik asit.
- Demir, çünkü kan hacminiz iki katına çıkacak ve fetüse oksijen sağlayacak.
- Bebeğinizin kemik gelişimi için kalsiyum ve D vitamini.
- A vitamini bebeğinizin göz gelişimine yardımcı olur.
Kan şekeri seviyenizi test edin
Sağlayıcınız açlık şekeri düzeyi ve son üç aydaki ortalama kan şekerinizi gösteren HgbA1C kan tahlili için kan tahlili isteyebilir. Bazı durumlarda diyabet taraması için glikoz tolerans testi adı verilen bir test önerilebilir.
Egzersiz ve sağlıklı beslenme insülin düzeylerini yönetmenize yardımcı olabilirken, doktorunuz Tip 2 diyabet tedavisinde yaygın olarak kullanılan bir ilaç olan metformini de önerebilir.
İlaç kullanmayı düşünün
Antiöstrojenler (klomifen sitrat, marka adı Clomid®) veya aromataz inhibitörleri (letrozol, marka adı Femara®) olarak adlandırılan oral ilaçları aldıktan sonra çoğu insan (%85 kadarı) yumurtlayabilecektir ve bunların %40 kadarı gebe kalacak. İlaçlar yumurtlamayı düzenleyen hormonların seviyelerini ayarlar.
Klomifen sitrat, ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından yumurtlama sorunlarının tedavisi için onaylanmıştır ve doktorların normalde PCOS’lu kadınları ve AFAB’lı kişileri tedavi etmek için ilk kullandıkları ilaçtır. Bu, adetinizin başlamasından sonraki ikinci ila beşinci günde başlayan, beş gün boyunca alınan bir haptır.
Yaygın görülen hafif yan etkiler arasında sıcak basması, ruh hali değişimleri, pelvik rahatsızlık ve göğüslerde hassasiyet yer alıyor, diyor Dr. Attaran. Klomifen sitrat alan kişilerin çoğul gebelik (ikiz veya daha fazla) şansı biraz daha yüksektir (yaklaşık %9). Sağlık hizmeti sağlayıcıları genellikle ilacı altı aydan daha uzun süre reçete etmez çünkü ilacın etkinliği zamanla azalır.
Son on yılda, FDA onaylı kullanımı meme kanseri tedavisi olarak kullanılmasına rağmen, sağlayıcılar PKOS için alternatif bir tedavi olarak letrozol’ü daha sık reçete etmeye başladı. Buna “etiket dışı” denir; bu, belirtilen amacın dışında bir kullanım için reçete edildiği anlamına gelir.
Attaran, “Bazı doktorlar PKOS hastaları için letrozol’ü tercih ediyor çünkü klomifen sitrat kadar etkili görünüyor, ancak daha az yan etkisi ve çoğul gebelik riski daha az” diye açıklıyor Dr. Attaran.
2005 yılında yapılan bir araştırma letrozolün doğum kusurları riskini artırabileceğini öne sürse de, takip araştırması durumun böyle olduğunu göstermedi.
Doğurganlık tedavisi seçenekleri
Her iki ilacı da aldıktan sonra hamile kalamayan PKOS’lu kişiler, daha gelişmiş kısırlık tedavileriyle yine de başarılı olabilirler. Bu PCOS doğurganlık tedavileri şunları içerir:
PKOS ile uğraşırken ve çocuk sahibi olmaya çalışırken korkutucu olabilse de, durum parlaktır. Bir sağlık uzmanıyla çalışarak hangi yaşam tarzı değişikliklerinin ve ilaçların sizin için en iyi sonucu verebileceğini keşfedebilirsiniz.