Prezervatif Kırılırsa Ne Yapmalısınız – Güncel Sağlık Haber
Hiçbir şey, prezervatifin yırtıldığını fark etmek kadar seks sonrası ışıltıyı mahvedemez. Şimdi ne olacak?
Güncel Sağlık Haber, kâr amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek, misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışı ürünleri veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika
“Muhtemelen bundan sonra ne yapacağınız konusunda endişelisiniz. En kötü durum senaryolarına atlamak doğaldır, ”diyor cinsel sağlık uzmanı Henry Ng, MD, MPH. “Ama korkularının seni ele geçirmesine izin verme. Nefes al.”
panik yapmayın ama Yapmak acil tıbbi yardım alın. Dr. Ng bundan sonra ne yapılması gerektiğini ve nelerin beklendiğini açıklıyor.
prezervatif yırtılırsa ne yapılmalı
Prezervatif siz seks yaparken kırıldıysa, şu konularda endişelenebilirsiniz:
Dr. Ng, “Derhal bakım isteyin,” diye tavsiye ediyor. “Bir birinci basamak sağlık hizmeti sağlayıcınız varsa, bu başlamak için iyi bir yer.” Sağlık uzmanınızla iletişime geçtiğinizde, acil bir endişeniz olduğunu söyleyin. Aynı gün randevu alabilirsiniz.
Birincil bakım sağlayıcınız yoksa, hızlı bakım seçenekleriniz şunları içerir:
- Toplum klinikleri ve sağlık merkezleri.
- Ekspres bakım veya acil bakım klinikleri.
- Planlı Ebeveynlik gibi üreme ve cinsel sağlık klinikleri.
Ng, “Seks ve ihtiyaçlarınız hakkında açıkça konuşmak için en rahat hissedeceğinizi düşündüğünüz yere gidin” diye teşvik ediyor. “Randevu için aradığınızda, endişelerinize bağlı olarak kliniğin acil kontrasepsiyon ve CYBE testi sağlayıp sağlamadığını kontrol edin.”
Dr. Ng ayrıca gerçek bir tıbbi acil durumunuz olmadıkça acil servise gitmemenizi tavsiye ediyor. Acil servise yapılan geziler çok maliyetli olabilir ve ihtiyacınız olmadıkça acil servisleri kapatmamak daha iyidir.
Korunmasız cinsel ilişkiden sonra gebelik nasıl önlenir?
İstenmeyen gebelik olasılığından endişeleniyorsanız, korunmasız cinsel ilişkiden sonra mümkün olan en kısa sürede acil kontrasepsiyon alın. Dr. Ng seçeneklerinizi açıklıyor.
Plan B Tek Adım (levonorgestrel)
“Ertesi gün hapı” olarak bilinen Plan B One-Step® ve jenerikleri (My Choice®, My Way®, Preventioneza®, Take Action®) reçetesiz satılmaktadır. Korunmasız cinsel ilişkiden sonraki 72 saat (üç gün) içinde almanız en iyisidir, ancak beş gün sonrasına kadar da alabilirsiniz.
Dr. Ng, “Ne kadar uzun süre beklerseniz, hamileliği önlemek için B Planı o kadar az etkili olur” diyor. “Yani, onu o üç günlük pencere içinde elde etmek gerçekten önemli.”
Plan B Tek Adım ve jenerik versiyonlar, bazı doğum kontrol haplarında kullanılan sentetik bir hormon olan levonorgestrel içerir. Ancak dozu normal doğum kontrol haplarından farklıdır. Plan B Tek Adım’ı tek bir dozda alıyorsunuz.
ella® (ulipristal asetat)
Başka bir ertesi gün hapı seçeneği de ella®’dır, ancak yalnızca reçeteyle alınabilir. Bu tek dozluk bir hap ve korunmasız cinsel ilişkiden beş gün sonrasına kadar alabilirsin. Ancak Plan B gibi, ella’yı da ilk 72 saat içinde alırsanız en etkilidir.
Korunmasız cinsel ilişkiden sonra birden fazla doğum kontrol hapı alabilir misin?
Dr. Ng, “Acil kontrasepsiyon için genellikle birden fazla doğum kontrol hapı almayı önermiyoruz” diyor. “Elinizdeki haplar, hamileliği önlemek için doğru türde veya doğru dozda olmayabilir.”
En etkili seçeneklerin, acil doğum kontrolü için ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanan B Planı Tek Adım (veya jenerikleri) ve ella olduğunu söylüyor.
Prezervatif kırıldığında potansiyel cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar hakkında ne yapılmalı
Potansiyel STI maruziyetini düşünmek korkutucu olabilir. Ve partneriniz cinsel yolla bulaşan hastalık belirtileri göstermese bile onda yine bir cinsel yolla bulaşan enfeksiyon olabilir.
Mümkünse partnerinize CYBE durumunu sorun. Şu anda bir CYBE’leri varsa, test yaptırmanız gerektiğini bilirsiniz. Partnerinizin sizi bir CYBE’ye maruz bırakıp bırakmadığından emin değilseniz, yine de test yaptırmak isteyebilirsiniz.
Dikkat edilmesi gereken CYBE’ler
CYBE’ler ABD’de yaygın ve artıyor Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, yaklaşık 5 kişiden 1’inde CYBE var. Bazı kişilerde CYBE vardır, ancak herhangi bir semptom görülmez.
Bakteriyel STI’lar
Dr. Ng, en yaygın CYBE’lerin her ikisi de bakteriyel enfeksiyon olan gonore ve klamidya olduğunu söylüyor. Frengi aynı zamanda bakteriyel bir CYBE’dir. Eğer maruz kaldıysanız, bakteri hemen bir testte ortaya çıkacaktır. Testler tipik olarak çiş (idrar) örneği alınarak veya genital bölgenizden temizlenerek yapılır.
Dr. Ng, “Test yaptırdığınızda, kendinizi cinsel olarak nasıl ifade ettiğiniz – girdiğiniz cinsel aktivite türü hakkında sağlayıcınızla konuşun” diyor. “Örneğin, oral seks yapıyorsanız, bir idrar testi ve genital sürüntü belsoğukluğu veya klamidya enfeksiyonunu gözden kaçırabilir.” Oral veya anal seks yaptıysanız, oral veya rektal sürüntü istemeyi unutmayın.
Antibiyotikler gonore ve klamidyayı tedavi edebilir. Dr. Ng, pelvik inflamatuar hastalık (PID), üretrit veya kısırlık gibi komplikasyonlardan kaçınabilmeniz için bu durumlar için hızlı bir şekilde tedavi aramanızı tavsiye ediyor.
Viral CYBE’ler
Virüs olan CYBE’ler şunları içerir:
Bu viral CYBE’ler hemen bir kan testinde görünmeyecek. Vücudunuzun, bir testte ortaya çıkan işaretler (belirteçler) olan virüse karşı antikorlar yapması zaman alır. Ancak, özellikle maruz kaldığınızı düşünüyorsanız, test yaptırmak yine de önemlidir. Bakım sağlayıcınız, viral CYBE’ler için test pencereleri konusunda size rehberlik edecektir.
Eğer sen Bilmek HIV’e maruz kaldınız, hemen tıbbi yardım alın. Temas sonrası profilaksi (PEP) adı verilen önleyici tedaviler sizi koruyabilir, ancak HIV ile temastan sonraki 72 saat içinde PEP almaya başlamanız gerekir.
Dr. Ng, “Ayrıca HIV için temas öncesi profilaksiye devam etme konusunda bakım sağlayıcınızla konuşmayı düşünün” diyor. Genellikle PrEP olarak adlandırılan bu ilaç, HIV taşımayan ancak virüse yakalanma riski taşıyan kişiler içindir. Her gün alıyorsunuz ve cinsel yolla bulaşan HIV riskinizi %99’a kadar azaltabilir.
Prezervatifler hala harika koruma
Seks sırasında mükemmel koruma diye bir şey yoktur. Prezervatifler başarısız olabilse de nadiren olur ve yine de cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara karşı en iyi savunmanızdır. Prezervatifler (ve pek çok farklı türü vardır), tutarlı ve doğru şekilde kullanıldıklarında etkili doğum kontrolüdür.
Asıl endişeniz hamileliği önlemekse, birçok doğum kontrol seçeneği prezervatiften bile daha iyi çalışır. Unutmayın, diğer doğum kontrol yöntemleri sizi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara karşı korumaz ama prezervatifler korur.