Regl Döneminizin Gecikmesinin 8 Nedeni – Güncel Sağlık Haber

Nisan 20, 2023 by Yorum yapılmamış

Hayatınıza fazladan stres katmak için adet gecikmesi gibisi yoktur. En bariz suçlu – hamilelik – bir olasılık, ancak devam edebilecek başka şeyler de var.

Güncel Sağlık Haber, kâr amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek, misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışı ürünleri veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika

Ob/Gyn Erin Higgins, MD, neden adet gecikmesi olduğunu ve sizinki hiçbir yerde görünmüyorsa ne yapmanız gerektiğini açıklıyor.

Bir adet ne kadar gecikebilir?

Bazı insanlar kesin öngörülebilirlik ile gelen dönemlere sahip olabilse de, çoğunda küçük bir değişiklik vardır. Bu nedenle adetiniz bir veya iki gün geciktiyse paniğe kapılmayın.

Higgins, “Adet döngünüz, adet döneminizin birinci gününden sonraki adet döneminizin birinci gününe kadar geçen sürenin uzunluğudur” diyor. “Ortalama olarak, bu döngüler 28 gün uzunluğundadır, ancak 21 ila 35 gün arasında değişebilir.”

Bu, bir ay 28 günlük bir döngünün ve sonraki ay 26 günlük bir döngünün muhtemelen endişelenecek bir şey olmadığı anlamına gelir. Ancak aşağıdaki durumlarda adetiniz gecikmiş sayılabilir:

  • Son adetinizin üzerinden 35 günden fazla zaman geçti.
  • Normalde çok düzenlisiniz ve adetiniz üç günden fazla gecikti.

Adetinizin gecikmesinin nedenleri

Adet gecikmesi genellikle hamileliğin ilk belirtisidir, ancak gecikmenin başka nedenleri de vardır. Aylık akışınızı geciktirebilecek çeşitli faktörlerden bahsedelim.

1. Hamilelik

sen ne zaman Olumsuz Hamileyken, vücudunuz her ay rahminizin iç yüzeyini döker. Regl olduğunuzda olan budur.

Ancak hamileyken, döllenmiş yumurtanın bağlandığı ve büyüdüğü rahminizin astarı kalınlaşır ve daha fazla kan damarı geliştirir. Adet görerek bu astarı atmak yerine, vücudunuz gelişmekte olan fetüsü desteklemek ve beslemek için bu astarı oluşturmaya devam eder.

2. Aşırı diyet ve egzersiz

Sağlıklı bir diyet ve düzenli egzersiz sağlığınız için harikalar yaratabilir. Yine de aşırıya kaçarsanız, vücudunuz en azından geçici olarak adet dönemlerinizi duraklatabilir.

Higgins, “Gerçekten sıkı çalışan sporcular veya yeterli kalori almayan herkes adet görmeyi durdurabilir” diyor. “Vücudun hamileliği desteklemek için yeterli kaynağa sahip olmadığını söyleme şekli.”

Kilo kaybı, diyet veya egzersiz nedeniyle adetleriniz durduğunda, ikincil amenore yaşıyorsunuz demektir. Bu, daha önce dönemleriniz olduğu, ancak durdukları anlamına gelir. İkincil amenore şu durumlarda olabilir:

  • Aşırı, kalorisi kısıtlı bir diyet yiyin.
  • Anoreksiya veya bulimia gibi bir yeme bozukluğunuz varsa.
  • Kısa sürede çok kilo verin.
  • Bir maraton için olduğu gibi, sıkı egzersiz eğitimi alın.

3. Polikistik over sendromu (PCOS)

PKOS, vücudunuzun bir yumurtayı serbest bırakma kabiliyetine (yumurtlama olarak bilinir) müdahale eden hormonal bir dengesizliktir. Yumurtlamadığınız zaman, genellikle adet görmezsiniz.

Higgins, “PKOS’lu birçok kişi düzensiz, geç veya eksik adet görüyor” diye açıklıyor. PCOS’un diğer semptomları şunları içerir:

Sağlık uzmanları, belirtilerinizi kontrol ederek ve gerektiğinde tıbbi testler yaparak PKOS’u teşhis eder. İlaç ve yaşam tarzı değişiklikleri belirtilerinizi yönetmenize yardımcı olabilir.

4. Stres

Aşırı stresli olmak sadece zihinsel sağlığınızı tüketmez. Gecikmiş veya adet görmeme gibi fiziksel semptomlara da neden olabilir.

Higgins, “Küçük, günlük stres genellikle adet döneminizi etkilemez” diyor. “Ancak büyük stres faktörleri, vücudunuzun hassas hormon dengesine müdahale eder ve bu da sonunda adetinizin gecikmesine neden olabilir.”

Bazı büyük stres örnekleri şunları içerir:

5. Hormonal doğum kontrolü

Hormonal kontraseptifler, hamileliği önlemek için çalışan iki hormon olan progestin veya progestin ve östrojenin bir kombinasyonunu içerir.

Bazı hormonal doğum kontrolleri, çekilme kanaması olarak bilinen yanlış bir adet kanamasına neden olur. Bu, hap, yüzük veya yama ile hormonsuz haftanızı geçirdiğiniz zamandır. Ancak doğum kontrolünüzü sürekli alırsanız (yani hormonsuz haftanızı atlarsanız), biraz hafif lekelenme olabilir veya hiç adet görmeyebilirsiniz.

Higgins, “Sürekli hormonal kontraseptif alıyorsanız, adet görmemeniz genellikle normaldir,” diyor, “ancak denemeden önce sağlık uzmanınıza bunun sizin için güvenli olduğundan emin olmasını sorun.”

Rahim içi araç (RİA) veya doğum kontrol implantı gibi başka bir doğum kontrol yöntemi kullanırsanız ne olur?

Higgins, “Amenore, hormonal RİA kullanan kişiler için yaygın ve güvenlidir” diyor. “Daha az yaygın olmasına rağmen, Nexplanon® ve Depo-Provera® ile de ortaya çıkabilir.”

6. Tiroid koşulları

Tiroid beziniz boynunuzun dibinde kelebek şeklinde bir bezdir ve adet dönemlerinizi belirlemeye yardımcı olan birçok hormonal mekanizmadan biridir. Aşırı hareketliyse (hipertiroidizm) veya az aktifse (hipotiroidizm), adet gecikmeniz olabilir.

Higgins, “Tiroid sorunları yaygındır ve adet gören kişilerin %10’undan fazlasını etkiler” diyor. “Düzensiz veya adet görmemeye neden olabilirler, ancak bazen menopozla karıştırılırlar.”

7. Perimenopoz

Perimenopoz veya üreme yıllarından menopoza geçiş bir veya iki yıl sürebilir veya birkaç yıl sürebilir. Bu süre zarfında, döngünüz her yerde olabilir – bir ay 25 gün ve sonraki 29 gün.

Ortalama menopoz yaşı 51’dir, bu nedenle perimenopoz genellikle 40’lı veya 50’li yaşlarda başlar. Genellikle, perimenopoz diğer semptomlarla birlikte gelir, örneğin:

Higgins, “Perimenopoz sırasında düzensiz adet görme sık görülür,” diyor, “ancak dönemleriniz sürekli olarak ağırlaşıyorsa veya birbirine yaklaşıyorsa, diğer nedenleri ekarte edebilmeleri ve rahatlamanıza yardımcı olabilmeleri için sağlık uzmanınızla görüşün.”

8. Gençlik

Gençken ve adet görme konusunda nispeten yeniyseniz, hemen 28 günlük bir aylık döngüye alışmanız nadirdir. Genellikle, işlerin düzelmesi birkaç yıl alır. Bunun nedeni, preteens ve gençlerin olgunlaşmamış bir hipotalamik-hipofiz-yumurtalık (HPO) eksenine sahip olmasıdır.

Higgins, “HPO ekseni, yumurtlama ve adet döngülerinizi düzenleyen hormonal sistemdir” diye açıklıyor. “HPO ekseninin olgunlaşması ve adet dönemlerinizi düzenlemesi birkaç yıl alıyor.”

Tipik olarak, adetleriniz geç onlu yaşlarınızda ve 20’li yaşlarınızda daha öngörülebilir hale gelmelidir. Ancak düzensiz dönemler (veya ağır veya ağrılı dönemler) yaşamaya devam ederseniz, bunun temeline inmek için sağlık uzmanınızla konuşun.

Adet gecikmesi normal mi?

Burada ve orada birkaç günlük fark genellikle büyük bir sorun değildir ve zaman zaman neredeyse herkesin başına gelir. Ancak bazen, tıbbi bir duruma işaret edebilir ve düzenli olarak meydana gelirse – örneğin, adetinizin ne zaman yaklaştığını asla bilemezsiniz – o zaman sağlık uzmanınızı dahil etmenin zamanı gelmiştir.

Higgins adet dönemlerinizi takip etmenizi tavsiye ediyor, bu da bir şeylerin yolunda gitmediğini hemen anlamanıza yardımcı olacaktır. Takviminizde bir dönem günlüğü tutun veya bu amaç için tasarlanmış bir uygulama kullanın. Bu kayıtlar siz ve sağlık uzmanınız için değerli bilgiler sağlayabilir.

Higgins, “Doktorunuz bir sorun olup olmadığını belirleyebilmek için önceki dönemlerinizle ilgili ayrıntıları bilmek isteyecektir” diyor. “Ara sıra adet gecikmesi genellikle küçük bir şeyin sonucudur, ancak sık sık geç veya düzensiz adet görüyorsanız, diğer sağlık durumlarını ekarte etmek için sağlayıcınıza danışın.”

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir