Sigara İçmek Hamileliğinizi Nasıl Etkiler – Güncel Sağlık Haber
Hamileyseniz ve sigara içmeyi düşünüyorsanız şunu düşünün: Bebeğiniz için ölüm kalım kararı veriyor olabilirsiniz.
Güncel Sağlık Haber, kar amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışındaki ürün veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika
Hamilelik sırasında annenin sigara içmesi (günde tek bir sigara bile olsa), çocuğunuzun doğum gününü kutlamadan önce düşük, ölü doğum veya ani beklenmeyen bebek ölümü (SUID) riskini artırır.
Açık konuşalım: Hamilelik sırasında veya yeni doğmuş bir bebeğin yanında sigara içmek güvenli DEĞİLDİR. Yaşamın bu aşamasında sigaranın sağlığa toksik etkileri hakkında daha fazla bilgi için Ob/Gyn Rebecca Starck, MD’ye başvuruyoruz.
Sigara içmek hamileliği nasıl etkiler?
Bir sigarayı yakmak, bazıları zehirli olanlar da dahil olmak üzere 7.000’den fazla kimyasalın kilidini açar ve serbest bırakır. Listede fare zehiri, oje çıkarıcı, mumyalama sıvısı ve böcek ilaçlarında bulunan kimyasallar yer alıyor.
Sigaradan soluduğunuz zehirler kan dolaşımınız yoluyla büyüyen fetüsünüze taşınır. Hamileyken sigara içmek:
- Fetüsünüze ulaşan oksijen ve besin miktarını azaltın, bu da büyümeyi ve gelişmeyi yavaşlatabilir.
- Fetal sıkıntının bir işareti olabilecek fetal kalp atış hızını hızlandırın.
- Kısa ve uzun vadeli sağlık sorunları yaratabilecek erken doğum veya düşük doğum ağırlıklı bebek sahibi olma riskini artırın.
- Bebeğinizin akciğerlerine zarar verin; bu da gelecekte solunum yolu hastalıkları ve astım gibi kronik solunum rahatsızlıkları riskini artırabilir.
- Bebeğinizin yarık dudak veya yarık damak, üst dudağında yarık veya açıklık oluşmasına katkıda bulunun. Yarıklarla doğan çocuklarda yeme, işitme ve konuşma sorunları yaygındır.
Yine yukarıdakilerin hepsi düşük, ölü doğum veya SUID riskinin artmasına ek olarak ortaya çıkar. Araştırmalar, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki SUID’lerin %22’sinin hamilelik sırasında annenin sigara içmesine atfedilebileceğini gösteriyor.
Dr. Starck, “Günde ne kadar çok sigara içerseniz, bebeğinizin bu ve diğer sağlık sorunlarına yakalanma olasılığı da o kadar artar” diyor. “Bebeğinizin sağlığı için ‘güvenli’ sigara içme düzeyi yoktur.”
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, bilinen risklere rağmen hamile olan yaklaşık 5 kişiden 1’i sigara içiyor. Çok şükür bu sayı azaldı.
Bebeğin yanında sigara içmenin tehlikeleri
Yanan sigaranızın ucunu yakan duman, aslında soluduğunuz dumandan daha fazla zararlı madde (nikotin, katran, karbon monoksit ve daha kötü maddeler) içerir.
Dr. Starck, bu zehirli ikinci el dumanı soluyan bir bebeğin akciğer kapasitesinin azalmaya başlayabileceğini belirtiyor. Ayrıca ani bebek ölümü sendromu (SIDS) açısından daha yüksek risk altındadırlar.
Uzun vadede sigara içenlerin çocuklarında akciğer kanseri, kalp hastalığı, amfizem, alerji, astım ve diğer sağlık sorunlarına yakalanma riski artar. Ayrıca öğrenme ve davranış sorunları yaşamaya daha yatkındırlar.
Daha acil olarak, sigara dumanı etrafında bir bebek şunları deneyimleyebilir:
Üçüncü el dumana maruz kalma
Sigara dumanı dağıldıktan uzun süre sonra da tehlike olmaya devam eder. “Üçüncü el duman”, şişirilen kirliliğin kalıntısına verilen addır. Mobilyalara, halılara, duvarlara, giysilere, hatta toza bile yapışır.
Amerikan Pediatri Akademisi’ne göre, bu artık duman pisliği 250’den fazla kimyasal madde içeriyor.
Dr. Starck, küçük çocukların yerde sürünürken, sürünürken ve yuvarlanırken üçüncü el sigara dumanına karşı özellikle savunmasız olduğu konusunda uyarıyor. Ayrıca giysilerinde veya cildinde duman kalıntısı olan biri tarafından alınıp tutulduğunda da maruz kalabilirler.
Hamileyken elektronik sigara içmek güvenli midir?
E-sigara ve elektronik sigaranın yarattığı tatlı kokulara aldanmayın: Bu aerosol sisi, hamilelik sırasında ve doğumdan sonra sağlığı tehdit edebilecek nikotin ve diğer maddelerle doludur.
CDC’ye göre e-sigaradaki nikotin gelişmekte olan bir bebeğin beynine ve akciğerlerine zarar verebilir. E-sigaraların nispeten yeniliği göz önüne alındığında araştırmalar devam ediyor, ancak ön bulgular geleneksel sigaralara benzer olumsuz sağlık etkilerine işaret ediyor.
Sigarayı nasıl bırakabilirim?
Buraya kadar okuduysanız hamilelik sırasında ve doğumdan sonra sigarayı bırakmanın ne kadar önemli olduğunu muhtemelen anlamışsınızdır. Bu alışkanlığı kırmanız sizin ve çocuğunuzun sağlığına fayda sağlayacaktır.
Erken hareket etmek en iyisidir; ideal olarak hamile kalmadan önce. Dr. Starck, bu tür bir zamanlamanın, nikotin bantları ve nikotin sakızı gibi nikotin replasman tedavisi (NRT) yöntemlerini endişelenmeden kullanmanıza olanak sağlayacağını belirtiyor.
Daha önce de belirtildiği gibi nikotin oldukça zehirlidir ve fetüsünüz için potansiyel olarak zararlıdır. Bu nedenle NRT ürünleri hamile biri için ideal değildir.
(Diğer bırakma yöntemlerinin işe yaramadığı durumlarda, hamilelik sırasında NRT bazen bir sağlık uzmanının yakın gözetimi altında kullanılabilir. Sizin için en iyi yaklaşımı bulmak için doktorunuzla konuşun.)
Peki ya hamile olduğunuzu öğrenirseniz ve hala düzenli olarak sigara içiyorsanız? Durmak için çok mu geç?
Dr. Starck, “Bıraktığınızda sağlık açısından bir fayda var” diye vurguluyor. “Sigarayı bıraktıktan sonraki her gün bir fark yaratıyor. İçmediğiniz her sigara önemlidir.”
Son sigaranızı söndürdükten sonraki 20 dakika içinde vücudunuz faydalarını görmeye başlar. Hamileyseniz fetüsünüzün kalp atış hızı hızla normale dönmelidir. Bebeğinizin nefes alma sorunu yaşama olasılığı da azalır.
Vazgeçmek kolay olacak mı? Kesinlikle hayır. Nikotin bağımlılık yapan bir madde olduğundan yoksunluk belirtileri yaygındır. Başınız ağrıyabilir, sinirlenebilir ve kendinizi yorgun hissedebilirsiniz.
Ancak bu zor dönem geçecek. Motivasyonu sürdürmek ve destek bulmak için kullanabileceğiniz kaynaklar şunlardır:
Dr. Starck, “Bırakma nedenlerinizi ve bunun çocuğunuz için ne anlama geldiğini düşünün” diye teşvik ediyor. “Bunu yapabilirsiniz.”