Şimdi Geçmişten Neden Farklı – Güncel Sağlık Haber
COVID-19 pandemisi sayesinde son birkaç yıldır bulaşıcı hastalıklar akıllara geliyor. Ancak solunum sinsityal virüsü (RSV), onlarca yıldır özellikle sorunlu olmuştur.
Güncel Sağlık Haber, kâr amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek, misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışı ürünleri veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika
Tarihsel olarak, özellikle 5 yaşın altındaki daha küçük çocuklar olmak üzere yılda binlerce pediatrik hastayı RSV ile enfekte görmek normaldi. bağışıklığı baskılanmış ve/veya 60 yaşın üzerindeki kişiler için tehlikelidir.
Peki ne değişti? Ve şimdi neden yaşlı yetişkinlerde bile RSV dalgalanmaları yaşıyoruz?
Göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Donald DeCoy, RSV artışını neyin tetiklediğini ve gelecekteki RSV sezonlarından neler bekleyebileceğimizi açıklıyor.
RSV vakalarında artış
RSV neredeyse tüm popülasyonlarda artış göstermiştir. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, her yıl 5 yaşından küçük tahmini 58.000-80.000 çocuk ve 60 yaşın üzerinde tahmini 177.000 yetişkin RSV ile enfekte olduktan sonra hastaneye kaldırılmaktadır. Bu yaşlı yetişkinlerden her yıl 14.000 kadarı RSV enfeksiyonundan ölüyor.
Son RSV mevsimleri, yaşlı popülasyonlarda bu sayıların yaklaşık 10 kat artmasına neden oldu ve 50 yaşın üzerindeki her 10.000 kişiden yaklaşık 15’i RSV enfeksiyonu nedeniyle hastaneye kaldırıldı.
“RSV, pandemi sırasında son iki ila üç yılda bir nevi arka planda kaldı ve daha önce gördüğümüz kadarını görmedik, ancak şimdi, kısmen COVID’deki düşüş nedeniyle tekrar geri geliyor gibi görünüyor. -19 önlem,” diyor Dr. DeCoy.
Kim risk altında?
“RSV artık genç ve yaşlı popülasyonlarda daha belirgin” diye devam ediyor.
Daha spesifik olarak, RSV için yüksek risk altında olan kişiler şunları içerir:
Dr. DeCoy, “RSV, son 10 ila 20 yılda bu popülasyonlarda ve hastanede yatan hastalarda fark ettiğimiz artan bir patojen olmuştur” diyor. “RSV taşıyıcısı olabilecek veya RSV’ye maruz kalmış birden fazla farklı kişiye yakın yaşamanın toplumsal deneyimi nedeniyle, uzun süreli bakım tesislerinde, bakım evlerinde, yardımlı yaşam topluluklarında veya hastanede yatan hastalarda yaşayan insanlar da 30 % daha yüksek RSV riski.”
Ve bu popülasyonlar özellikle uzun vadeli komplikasyonlar ve pnömoni, astım ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) gibi diğer durumlar geliştirme açısından daha yüksek risk altındadır.
RSV vakalarındaki ani artışa ne sebep oldu?
Yeni başlayanlar için, ABD’de 60 yaşın üzerindeki insan nüfusu artık her zamankinden daha fazla ve COVID-19 ortaya çıkmadan öncesine göre bağışıklığı baskılanmış daha fazla insanımız var.
Dr. DeCoy, “Bu risk altındaki popülasyonlar hâlâ mevcut ve artık COVID-19’a karşı maske takmak, el yıkamak ve yüzünüzü ve gözlerinizi korumakla alınan önlemler konusunda katı değiliz” diyor.
Tıpkı RSV’ye karşı daha savunmasız hale gelen çocuklar gibi, pandemi sırasında temkinli kalan yetişkinler de mevcut grip ve RSV suşlarına karşı daha savunmasız hale geldi.
“Hayat, pandemi öncesi normal olarak kabul edeceğimiz duruma geri dönüyor ve bu popülasyonların maruz kalması daha belirgin hale geliyor” diye ekliyor. “Geçtiğimiz kış, yaşlı yetişkinlerde önceki yedi yılda gördüğümüzden daha fazla RSV gördük.”
Yeni bir RSV türü var mı?
Bir çalışma, son zamanlardaki RSV dalgalanmalarının, virüsün birden fazla soyundan kaynaklandığını öne sürüyor – tıpkı COVID-19 ve birçok varyantı ve her yıl gelişmeye devam eden grip suşları (grip) gibi. Ancak RSV, bu diğer virüsler kadar sık mutasyona uğramaz. Tasarımı, ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) Mayıs 2023’te 60 yaş ve üstü yetişkinler için ilk RSV aşısını onaylayana kadar, etkili aşılamadan kaçınacak kadar zaten özellikle ustalıklıydı.
Dr. DeCoy, “RSV virüsünü sorunlu yapan şey, prefüzyon ve postfüzyon proteinlerinin yardımıyla hücrelere girme şeklidir” diye açıklıyor. “Ön füzyon proteini, konakçının hücre zarına bağlanır ve ardından füzyon sonrası protein, hücreye enjekte eden bir zıpkın gibi davranır. Yani virüs, tabiri caizse, bir eliyle solunum hücrelerini kapıyor ve diğer eliyle kendini çekmek için kullanıyor.”
Üçlü hastalık nedir?
Doktorlar, RSV, COVID-19 ve influenza’daki mevsimsel dalgalanmaların örtüşmesine üçlü bir hastalık olarak atıfta bulundular. Her üç virüs de benzer belirtiler göstermekle birlikte birbirinden çok farklıdır ve üçü de aşağı yukarı aynı anda yüksek miktarlarda dolaşmaktadır.
Bu, yaz sonundan kış başına kadar, bu virüslerden herhangi birinin bulaşma olasılığını azaltmak için önlem almanın iyi bir fikir olduğu anlamına gelir. Bu özellikle bağışıklığı baskılanmış kişiler ve 60 yaş ve üstü kişiler için geçerlidir. Enfeksiyondan endişe duyan herkes, artık FDA tarafından onaylandığına göre, mümkün olan en kısa sürede aşılanmalıdır.
Dr. DeCoy, “Risk altındaki popülasyonlarda yaz sonu, sonbahar başı ve kış aylarında RSV’nin ortaya çıktığını tarihsel olarak gördük ve bunu görmeye devam edeceğiz” diyor. “Yılın o zamanlarına yaklaşırken, büyük insan gruplarının, aktif solunum yolu enfeksiyonu olan veya RSV veya influenzaya maruz kalmış insanların yanında olacaksanız, maske takmayı düşünüyorum. uygun önlemler kötü bir fikir değildir. Kültür muhtemelen bu şekilde ilerlemeye devam edecek.