Soğanın Sağlığa 6 Faydası – Güncel Sağlık Haber

Mayıs 30, 2023 by Yorum yapılmamış

Gözünüze yaş ve nefesinize kötü koku getirebilirler. Ancak soğan da yemeklere çok fazla lezzet katar. Bu kök sebzeyi çiğ veya pişmiş olarak sevseniz de, soğan yemenin sağlığa birçok faydası vardır.

Güncel Sağlık Haber, kâr amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek, misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışı ürünleri veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika

Soğan neden sağlıklıdır?

soğan bir parçasıdır Allium ailesi, sarımsak, pırasa ve frenk soğanı içeren bir grup baharatlı, keskin köklü sebze. Özellikle organosülfür bileşikleri bakımından yüksektirler. Bu kimyasallar soğana güçlü koku ve tat verir (ve sizi ağlatır). Ayrıca birçok sağlık yararına sahiptirler. Kayıtlı diyetisyen Gillian Culbertson, RD, LD, “İnsanlar yüzyıllardır tıbbi amaçlar için soğan kullandılar” diyor.

Soğanın şaşırtıcı sağlık faydaları

Keskin beyaz soğanlardan tatlı Vidalias’a kadar yüzlerce çeşidiyle yemeklerinize soğan eklemek kolaydır. Haftalık diyetinize bu sebzeden daha fazlasını almak aşağıdakilere yardımcı olabilir:

1. Düşük kanser riski

İlk laboratuvar çalışmaları, organosülfür bileşiklerinin kanser hücrelerinin çoğalmasını ve büyümesini durdurarak hücrelerin ölmesine neden olabileceğini düşündürmektedir. (Bu çalışmanın henüz insanlarda tekrarlanmadığını lütfen unutmayın, bu nedenle sonuçlar umut verici olsa da, etkinin insanlarda aynı olup olmayacağını kesin olarak bilemeyiz.)

2019’da yapılan bir araştırma, her yıl 35 pound soğan ve diğer allium sebzeleri tüketmenin kolorektal (kolon) kanseri riskinizi neredeyse %80 oranında azaltabileceğini buldu. Ulusal Soğan Derneği’ne göre çoğu Amerikalı yılda yaklaşık 22 kilo soğan tüketiyor.

Ek çalışmalar, soğan açısından zengin bir diyetin riskinizi azaltabileceğini düşündürmektedir:

2. Kronik rahatsızlıklardan kurtulun

Soğanlar, antioksidan özelliklere sahip doğal bitki maddeleri olan 25’ten fazla farklı flavonoide sahiptir. Ayrıca sağlıklı bir bağışıklık sistemini destekleyen bir başka önemli antioksidan olan C vitamini açısından da zengindirler. Culbertson, “Antioksidanlar, iltihaplanmaya neden olan ve kanser, diyabet ve kalp hastalığı gibi kronik hastalıklara katkıda bulunan serbest radikallere karşı koruma sağlar” diye açıklıyor.

Maksimum antioksidan faydalar için, sebzeye rengini veren antosiyanin adı verilen flavonoidlere sahip renkli kırmızı soğanları seçin. Araştırmalar, bir soğanın dış katmanlarının en yüksek flavonoid konsantrasyonuna sahip olduğunu gösterdiğinden, cildi çıkarırken o kısmı mümkün olduğunca fazla tutmaya çalışın.

3. Kalp hastalığına karşı koruyun

Soğanda bulunan başka bir flavonoid olan quercetin, özellikle obezite ve metabolik sendrom yaşayan kişiler için kalp sağlığına birçok fayda sağlar. Culbertson, “Metabolik sendrom, aşırı kilo, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve yüksek kan şekeri gibi kalp hastalığı riskinizi artıran risk faktörlerinin bir kombinasyonudur” diyor.

Soğanların ayrıca kalp krizlerine ve felçlere neden olan kan pıhtılarını önlemeye yardımcı olabilecek kan inceltici yetenekleri olduğu görülmektedir.

Quercetin zamanla kan dolaşımınızda biriktiğinden, sürekli olarak soğan tüketmek daha fazla antioksidan fayda sağlayabilir. Farklı çalışmalar, daha fazla soğan yemenin aşağıdakilere yardımcı olarak kalp sağlığını iyileştirebileceğini göstermektedir:

4. Kemikleri güçlendirin

Soğandaki antioksidanlar, genellikle yaşlanmayla birlikte ortaya çıkan kemik kaybını ve osteoporozu da azaltabilir. Culbertson, “Antioksidanlar, sağlıklı hücrelere zarar veren stresi en aza indirir ve yaşlanma sürecini hızlandırır” diyor.

Soğan suyunu yudumlamak iştah açıcı gelmeyebilir. Ancak 2016’da yapılan bir araştırma, sekiz hafta boyunca her gün 3 ons soğan suyu içen orta yaş ve menopoz sonrası sağlıklı insanların daha az kemik kaybına ve daha güçlü kemiklere sahip olduğunu buldu. Başka bir çalışma, günde bir soğan yiyen 50 yaş üstü doğumda kadın (AFAB) olarak atanan kadınların ve kişilerin şunları yapabileceğini öne sürüyor:

  • Kemik yoğunluğunu %5 artırın.
  • Kalça kırığı riskini %20 azaltır.

5. Bakterilerle savaşın

Quercetin’in antibakteriyel özelliklere sahip olduğuna dair bazı kanıtlar var ve soğanları en az üç ay saklamak, quercetin düzeylerini artırıyor. 2018’de yapılan sistematik bir araştırma, soğan tüketmenin aşağıdakilere neden olan bakterilerin büyümesini yavaşlatabileceğini veya durdurabileceğini buldu:

6. Sindirime yardımcı olun

Soğan, zengin bir prebiyotik ve lif kaynağıdır. Culbertson, “Bağırsak bakterileri, çözünmeyen veya sindirilmemiş lifleri parçalayarak fermantasyona neden olur” diyor. “Bu şekilde soğan, sindirime yardımcı olan bakteriler için bir prebiyotik veya besin kaynağı görevi görür.”

Ne yazık ki, bu fermantasyon gaz ve şişkinliğe de neden olabilir. Culbertson, “Pişmiş soğanların sindirimi daha kolaydır ve çiğ soğanlara göre sindirim sorunlarına neden olma olasılığı daha düşüktür” diyor.

Soğanda hangi besin var?

Orta boy 5.3 onsluk bir soğan yaklaşık olarak şunları içerir:

Besin açısından orta boy bir soğanda şunlar bulunur:

  • 34 miligram kalsiyum.
  • 28.5 mikrogram folat.
  • 0.31 miligram demir.
  • 0,2 mikrogram manganez — günlük değerinizin %10’u.
  • 190 miligram potasyum.
  • 0.26 miligram B6 vitamini.
  • 12 miligram C vitamini — günlük değerinizin %20’si!

Soğan takviyelerini denemeli misiniz?

Soğan suyu da dahil olmak üzere soğan takviyelerini çevrimiçi olarak ve yerel mağazalardan satın alabilirsiniz. Ancak Culbertson, gerçek sebzeyi yerseniz soğandan daha fazla sağlık yararı alacağınız konusunda uyarıyor. “Mümkün olduğunda besinlerden besin almak her zaman en iyisidir.”

Vücudunuz soğan yemenin sayısız sağlık yararını takdir etse de, size yakın olanlar burun kıvırabilir. Kükürt bileşikleri nefesinizi ve terinizi biraz bozabilir. Çiğ yerine pişmiş soğan yemek yardımcı olabilir. Soğanı sotelemek, karamelize etmek, kızartmak veya pişirmek kükürt içeriğini düşürür. Yemekten sonra nefesinizi tazelemek için nane veya sakız da deneyebilirsiniz.

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir