Stresin Vücudunuza Yapabileceği 10 Tuhaf Şey – Güncel Sağlık Haber

Şubat 26, 2023 by Yorum yapılmamış

Bazıları için stres, kalbiniz göğsünüzden fırlayacakmış gibi gelir. Diğerleri için, cildinizde bir kızarıklık olarak stres belirir veya saçınızın normalden daha fazla döküldüğünü fark edebilirsiniz.

Güncel Sağlık Haber, kâr amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek, misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışı ürünleri veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika

Stres hayatın bir parçasıdır – ama her zaman kötü bir şey değildir. Bazen, teslim tarihini tutturmak veya elinizden gelenin en iyisini yapmak için ihtiyacınız olan motivasyonu size verir. Ancak yönetilmeyen veya uzun süreli stres, beklenmedik ağrılara, ağrılara ve diğer semptomlara neden olarak vücudunuza zarar verebilir.

Dahiliye doktoru Richard Lang, MD, MPH ve psikiyatr Susan Albers, PsyD, zihinsel stresörlerimiz ile bunun bedensel işlevlerimizi nasıl etkilediği arasındaki bağlantıyı açıklıyor.

Günlük stresörlere karşı kronik stres

Stres sadece kafanızın içinde meydana geliyormuş gibi görünse de, kesinlikle vücudunuzun geri kalanını etkiliyor. Lang, “Stres belirli koşullara neden olmak zorunda değildir, ancak bu durumların semptomlarını daha da kötüleştirebilir” diyor. “Fiziksel semptomlar kötüleştiğinde, sırayla bir kişinin stres seviyesini artırabilir ve bu da bir kısır döngü ile sonuçlanır.”

Albers, stresin bizi kısa vadede ve uzun vadede etkileyebileceğini ekliyor.

  • Günlük stresörler. Günlük stresörler genellikle çoğumuzun yaşadığı şeydir. Belki işe giden otobüsü kaçırdınız, gaz faturanızı ödemeyi unuttunuz ya da arkadaşlarınız için planladığınız bir akşam yemeğini bekliyorsunuz. Albers, “Vücutta olan şey, kaslarımızın gerilmeye başlaması, kalbimizin daha hızlı atmaya başlaması ve ciğerlerimize daha fazla oksijen gitmesidir; bu, strese hazırlanmaya yardımcı olmak içindir” diye açıklıyor Dr. Albers. “İyi haber şu ki, genellikle stres etkenleri önemsizdir. Stres etkeni geçtikten sonra vücudumuz normal dinlenme durumuna geri döner.”
  • Kronik stres. Uzun süreli stres, aynı günlük stres etkenlerinden kaynaklanabilir, ancak fark, sürekli hale gelmeleri ve zamanla üst üste yığılmaya başlamalarıdır. “Kronik stres faktörleri, mali sorunlar ve aile üyeleriyle çatışmalar gibi şeylerdir. Devam eden bu sorunların zihinsel ve fiziksel sağlığınız üzerinde kalıcı ve derin etkileri olabilir” diye açıklıyor.

Kronik veya uzun süreli stres, kilo alımından kötü uyku ve bağırsakla ilgili sorunlara kadar her şeye yol açabilir.

“Vücudunuz bu savaş ya da kaç tepkisinde aşırı hıza takılıp kalıyor ve bir daha sakinleşemiyor. Böylece vücudunuz sürekli olarak kortizol ile dolar, ”diye açıklıyor Dr. Albers. “Bu iltihaba neden olur ve sizi kronik hastalıklara karşı savunmasız kılan da iltihaplanmadır.”

Stres vücudunuza ne yapabilir?

Stres vücudunuza bazı garip şeyler yapabilir ve onu çeşitli yerlerde etkileyebilir. İşte stresin vücudunuzu nasıl etkileyebileceği:

1. Kaslar ve eklemler

Stres, kaslarınızda ağrıya, gerginliğe veya ağrıya ve ayrıca ağrı spazmlarına neden olabilir. Artrit, fibromiyalji ve diğer durumların semptomlarında alevlenmelere yol açabilir çünkü stres ağrı eşiğinizi düşürür.

Amerikan Psikoloji Derneği’ne (APA) göre, stres yaşadığınızda kaslarınız gerilir. Bu stres ortadan kalktığında, kaslarınız gerginliği serbest bırakır.

2. Kalp ve akciğerler

İster inanın ister inanmayın, stres kalbinizi etkileyebilir. Örneğin iş yerinde son teslim tarihine yetişmeye çalışmak gibi bir durum kalp atış hızınızın artmasına neden olabilir. Stres hormonu kortizolün çok fazlası kalp hastalığı, kalp ritmi anormallikleri, yüksek tansiyon, inme ve astım dahil olmak üzere kalp ve akciğer rahatsızlıklarını kötüleştirebilir. Akciğer rahatsızlıklarının yanı sıra stres de nefes darlığına ve hızlı nefes almaya neden olabilir.

Göğsünüzde ağrı veya sıkışma veya kalp çarpıntınız varsa, ciddi bir durumu dışlamak için mümkün olan en kısa sürede bir doktora görünün.

3. Cilt ve saç

Cildiniz ve saçınız bile stresin etkilerine karşı bağışık değildir. Egzama, rosacea veya sedef hastalığı gibi bir cilt rahatsızlığınız varsa, stres durumu daha da kötüleştirebilir. Ayrıca kurdeşen ve kaşıntıya, aşırı terlemeye ve saç dökülmesine neden olabilir.

4. Bağırsak

Hiç bu kadar stresli olmaktan karnınız ağrıdı mı? Ağrı, gaz, ishal ve kabızlık gibi daha basit semptomlardan hassas bağırsak sendromu ve asit reflü (GÖRH) gibi daha karmaşık durumlara kadar stresin sindirim sisteminiz üzerinde gerçek bir etkisi olabilir.

Stresli olduğunuzda, daha fazla veya daha az yeme eğiliminiz olabilir ve bu da sağlıksız beslenmeye yol açabilir. Stres yeterince şiddetliyse, siz de kusabilirsiniz.

5. Omuzlar, baş ve çene

Stresin vücudunuz üzerindeki etkileri, omuzlarınızı, başınızı ve çenenizi içeren gerilim üçgeninde hareket edebilir.

Lang, “Stres, gerilim tipi baş ağrılarını, boyun ve çenede gerginliği ve boyun ve omuzlarınızdaki düğümleri ve spazmları tetikleyebilir” diyor. “Ayrıca bir çene bozukluğu olan TME’ye de katkıda bulunabilir.”

6. Bağışıklık sistemi

Hastalıkla savaşmak için güçlü bir bağışıklık sistemine ihtiyacınız var, ancak stres vücudunuzun savunmasını zayıflatır.

Lang, “Örneğin, soğuk algınlığı veya gribe yakalanma olasılığınızı artırır” diye uyarıyor. “Ayrıca lupus ve enflamatuar barsak hastalığı gibi otoimmün durumları daha da kötüleştirebilir.”

Sağlıklı beslenme ve egzersiz ile bağışıklığınızı güçlendirin. En önemlisi, bağışıklık sisteminizi stresi azaltarak eğitmek, sizi sağlıklı tutmada çok etkili olabilir.

7. Üreme sağlığı

Adet döneminizin neden bazen bir ay atladığını veya bir hafta geciktiğini hiç merak ettiniz mi? Bunun bir dizi nedeni olabilir, ancak stres kesinlikle katkıda bulunan bir faktör olabilir.

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, bu sizi kısır bir stres döngüsüne sokabilir – burada bir sonraki adetinizin ne zaman geleceği konusunda endişeli veya emin değilsiniz. Stres nedeniyle sürekli olarak adet görmeme, hormonal dengesizliğe veya sekonder amenore adı verilen bir duruma da yol açabilir.

8. Uyku

Stres ayrıca bütün gece sallanmanızın ve dönmenizin bir nedeni olabilir. Sürekli bir endişe hali, zihninizi (ve bedeninizi) bir gerilim durumuna sokar – belki de stres, aşırı düşünmek veya gecenin erken saatlerini uyanık geçirmek ve video oyunları oynamak veya telefonunuzda gezinmek şeklinde kendini gösterir.

Daha da kötüsü, uyumadığınız için strese girmeye başlayabilirsiniz ve böylece döngü devam eder. Zamanla, stres nedeniyle uykusuz geçen geceler, özellikle de 7 ila 9 saat uyuyamıyorsanız, sağlığınız üzerinde gerçekten önemli bir rol oynayabilir. Uykusuzluk gibi uyku bozukluklarına bile yol açabilir.

9. Kilo alımı

Doğal stres hormonu kortizol nedeniyle stresiniz kilonuzu da etkiliyor olabilir. Kortizol, metabolizmanızı yönetmekten kısmen sorumludur ve çok fazla salındığında, bazı vücut fonksiyonlarının durmasına ve metabolizmanızın yavaşlamasına neden olur. Şans eseri, kortizol seviyenizi kontrol altına almanın ve size karşı değil, sizin için çalışmasını sağlamanın yolları var.

10. Akıl sağlığı

Stres, depresyon belirtilerini ortaya çıkarabilir ve günlük hobilerden sevdiklerinizle vakit geçirmeye kadar genellikle keyif aldığınız etkinliklere olan hevesinizi azaltabilir. Stresiniz o kadar tutarlı hale gelirse, bitmek bilmeyen bir endişeye dönüşürse, anksiyete bozukluğunuz bile olabilir. İnsanlar ayrıca stresli olduklarında yetersiz beslenme ve daha az egzersiz yapma eğilimindedirler, bu da yalnızca zihinsel sağlık semptomlarını daha güçlü hale getirir.

Stres nedeniyle moralinizin bozuk olması kişisel bir başarısızlık değildir. Çoğumuzun başına gelir, bu yüzden yardım istemekten korkmayın.

Ne zaman yardım aranmalı

Albers, “İşe gitmekte zorlanıyorsanız veya uyku düzeninizde veya iştahınızda değişiklikler varsa, bunlar stres seviyenizin kontrolden çıkmış olabileceğinin bazı belirtileridir” diyor.

İşteki tek bir stresli gün veya yoğun bir okul ödevi, üzerinizden atabileceğiniz bir stres türü olabilir, ancak bundan daha fazlası varsa, daha iyi hissetmenin yolları vardır.

Lang, “Semptomları tedavi edebiliriz” diyor. “Asıl anahtar, sorunun nedenini bulmak ve tedavi etmektir.”

Doktorunuz size stres yönetimi, danışmanlık veya kaygı azaltıcı ilaçlar gibi çareler konusunda yardımcı olabilir. Ve doktorunuzla bir ekip olarak birlikte çalışarak, daha sağlıklı olma yolunda ilerleyeceksiniz.

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir