Sulu kalın! Dehidratasyon Nasıl Önlenir – Güncel Sağlık Haber

Ağustos 21, 2023 by Yorum yapılmamış

“Susuz kalma” kelimesini duyduğunuzda, sıcak çöl kumlarında boş bir matarayla sürünen ve görünürde hiçbir umut olmayan bir çizgi film karakterini hayal etmek kolaydır.

Güncel Sağlık Haber, kâr amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek, misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışı ürünleri veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika

Kafası karışmış yaşlı yetişkini, ağlasa bile gözyaşı dökmeyen telaşlı yürümeye başlayan çocuğu veya yorgun, baş ağrısı ve çok susadığınız zamanları düşünmeyebilirsiniz. Gerçek dünyada dehidrasyon böyle görünür.

Ancak ciddileşmeden önce susuzluğu yenebilirsiniz. Acil tıp doktoru Baruch Fertel, MD ve çocuk doktoru Paula Sabella, MD, susuzluğun uyarı işaretlerini ortadan kaldırıyor ve sıcaklık yükseldiğinde güvende kalmak için bazı ipuçları sunuyor.

Dehidrasyon nedir ve neden olur?

Vücudunuz aldığından daha fazla sıvı kaybettiğinde dehidrasyon meydana gelir. Susuz kaldığınızda, vücudunuz amaçlandığı gibi çalışamaz. Dehidrasyonu aşırı sıcaklıklarla ilişkilendirebilseniz de, buna katkıda bulunabilecek pek çok şey var.

Dehidrasyon, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir:

Dehidratasyon için kim daha fazla risk altındadır?

Susuz kalmaya hastalık veya aşırı sıcakta neden olabileceğinden, herhangi birimiz buna duyarlı olabiliriz. Ancak biraz daha yüksek risk altında olan birkaç popülasyon vardır:

  • Açık havada çalışıyorsanız, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), yüksek sıcaklıklarda çalışıyorsanız iş gününe başlamadan önce sıvı almanızı önerir. İş gününe susuz başlarsanız, vücudunuzun kaybettiğini yerine koymanız daha zordur.
  • Yaşlandıkça vücudumuzun sıvı rezervleri azaldığından yaşlı yetişkinler dehidrasyon için daha yüksek risk altındadır. Vücudunuz ayrıca susuzluğu etkili bir şekilde iletemeyeceği bir noktaya gelir.
  • Bebekler ve küçük çocuklar susadıklarını size söyleyemedikleri için risk altındadır. Dehidrasyon hasta olduklarında da gelişebilir.
  • Kronik bir rahatsızlığınız varsa, özellikle de sık sık ishale neden olan bir sindirim rahatsızlığınız varsa, susuz kalmaya karşı daha duyarlı olabilirsiniz. İlaçlar ayrıca diüretik içeriyorsa dehidrasyona neden olabilir.
  • Hamileyseniz, hiperemezis gravidarum (HG) şiddetli kusmaya neden olabilir ve sıvıları düşük tutmayı zorlaştırabilir. Bazı durumlarda, dehidrasyonu önlemek için IV sıvılara ihtiyacınız olabilir.
  • Bir sporcuysanız, dışarıda, içeride veya hatta suda olmanız fark etmez – herhangi bir ortamda susuz kalabilirsiniz. Yoğun fiziksel aktivite yaptığınızda vücut ısınız yükselir. Ter vücudunuzu soğutur, ancak bu süreçte sıvı ve elektrolit kaybedersiniz. Her ikisi de yenilenmezse susuz kalabilirsiniz.

Dehidrasyon belirtileri

İster yaz tatilinin başlangıcı, ister yaklaşan bir gezi için hazırlanıyor olun, çoğumuz dışarı çıkıp güneşte eğlenmek için heyecanlıyız – daha yüksek sıcaklıklarda bile. Ancak dehidrasyonu ve sıcak çarpmasını önlemek için susuz kalmamak önemlidir.

Dr. Fertel, dikkat edilmesi gereken birkaç dehidrasyon semptomunu paylaşıyor:

Daha büyük çocuklarda ve yetişkinlerde dehidrasyon belirtileri

“Birisi susuz kaldığında yoğun susuzluk yaşar” diyor. “Ayrıca sık idrara çıkmayabilirler. Bunlar, yeterince sıvı almadığınızın ve dehidrasyona doğru ilerlediğinizin işaretleridir. Sıcakta daha fazla dışarı çıktıkça, dokunulamayacak kadar sıcak hissedebilir ve terlemeyi bırakabilirsiniz. Yaşadığınız şey sıcak çarpmasına kadar ilerleyebilir. Ve bu noktada, değişmiş bir zihinsel durumunuz olabilir veya doğru davranmayabilirsiniz.

İşte hem daha büyük çocuklarda hem de yetişkinlerde susuzluğun ortaya çıkabileceği birçok işaretin bir özeti:

  • Susuzluk.
  • Daha az idrara çıkma
  • Dokunulduğunda sıcak cilt.
  • Terleme değil.
  • Huysuz veya endişeli olmak.
  • Baş ağrısı, deliryum, kafa karışıklığı.
  • Tükenmişlik.
  • Baş dönmesi.
  • Ağız kuruluğu ve/veya kuru öksürük.
  • Düşük kan basıncı ile yüksek kalp hızı.
  • Aç olmamak ama muhtemelen şeker istemek.
  • Kızarmış cilt.
  • Ayaklarda şişlik
  • Kas krampı
  • Isı intoleransı veya titreme.
  • Kabızlık.
  • Daha koyu renkli idrar (açık veya berrak değil).

Birinin susuz kaldığını fark ettiğinizde, Dr. Fertel onu sıcaktan uzaklaştırmanızı ve bol sıvı vermenizi önerir. Su en iyisidir veya bir spor içeceği veya elektrolit paketidir. Ama kesinlikle her türlü alkolden uzak durun.

Bir kişinin kafası karışmışsa, bayılıyorsa, idrarını yapmıyorsa veya şoktaysa hemen yardım alın. Aynısı ağır nefes alma veya hızlı kalp atışı için de geçerlidir.

Bir bebeğin veya yürümeye başlayan çocuğun susuz kaldığını nasıl anlarsınız?

Çocuklarda, özellikle bebeklerde ve yeni yürümeye başlayan çocuklarda susuzluğun belirlenmesi biraz daha araştırma gerektirir. Küçük çocuklar susadıklarını kelimelerle ifade edemezlerken, davranışları nasıl hissettiklerini ortaya çıkarabilir. Bu işaretlere dikkat edin:

  • Daha az oynak ve daha uykuludurlar.
  • Normalden daha sinirli olabilirler.
  • Kafalarındaki yumuşak nokta çökmüştür.
  • Islak bezlerde azalma var.
  • Ağlarken daha az gözyaşı ya da hiç gözyaşı yok.

“Bebeklerde, susuz kalmanın ipuçları ince olabilir. Bununla birlikte, belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, hemen çocuğunuzun sağlık uzmanıyla iletişime geçin” diyor Dr. Sabella.

Her yaştan çocukla, idrara çıkma değişikliklerinin de önemli bir tehlike işareti olduğunu ekliyor. Bir çocuğun idrarı normalde berrak veya açık sarı renkte olmalıdır.

“Bir çocuğun idrarı altın renginde, daha koyu renkli veya konsantre görünüyorsa, bu susuz kaldığını gösterir ve çocuğa daha fazla sıvı verilmesi gerektiğinin bir göstergesidir” diye devam ediyor. “Ayrıca idrara çıkmada azalma veya alt bezlerin ıslanması çocuklarda ciddi bir susuzluk belirtisidir. Bir bebeğin günde altıdan az altı ıslak bezi varsa veya yeni yürümeye başlayan veya daha büyük bir çocuğun sekiz saat içinde idrar çıkışı yoksa çocuğunuzun doktorunu aramalısınız.

Dr. Sabella’ya göre, 0 ila 6 aylık bebeklere hidrasyon için ek anne sütü veya formül verilebilir. Ancak bu yaşta sade su verilmemelidir.

Yetişkinlerde dehidrasyon nasıl önlenir?

Dehidrasyonu önlemenin bazı yolları şunlardır:

Bolca su iç

Bu bariz bir şey, evet. Ama hepimizin bildiği gibi hayat meşgul olabilir ve bazen siz farkına bile varmadan günün yarısı biter ve yeterince su içmediğinizi fark edersiniz.

Dr. Fertel, “Bir kişinin ısıyla ilgili bir hastalık yaşamasını önlemek için yapabileceği en önemli şey, susuz kalmaktır” diye yineliyor Dr. “Bu gerçekten önemli, özellikle de dışarısı çok sıcakken.”

Ortalama olarak, erkekseniz günde yaklaşık 125 ons, kadınsanız 91 ons içmelisiniz. Yararlıysa, gün boyunca susuz kalmanıza yardımcı olması için hatırlatıcılar ayarlamayı veya her zaman yanınızda yeniden kullanılabilir bir su şişesi bulundurmayı deneyin.

İçmek Daha dışarıda aktifken su

Dışarıda çalışıyorsanız veya dışarıda egzersiz yapıyorsanız, susuz kalma konusunda proaktif olmak en iyisidir. Ancak antrenmanınıza veya işinize başladığınızda sadece su içmek istemezsiniz. Bunun yerine, harekete geçmeden önce ve hatta susamış hissetmeden önce su için.

Kızıştığınızda, her 15 ila 20 dakikada bir bir bardak su (8 sıvı ons) için. Bir saat içinde 48 onstan fazla su veya spor içeceği içmekten kaçının çünkü bunu yapmak kanınızdaki tuz miktarının çok düşmesine neden olabilir. Ve terlemeden kaybetmiş olabileceğinizi değiştirmek için daha sonra nemlendirin.

Nemlendirici yiyecekler yiyin

Hidratlı kaldığınızdan emin olmanın başka yolları da var. Ve şans eseri, bu atıştırmalıkların çoğu mükemmel piknik ve plaj günü yiyecekleridir.

Aşağıdakiler gibi yüksek su içeriğine sahip yiyecekleri tercih edin:

Alkol, şeker ve kafeini sınırlayın

Susuz kalmaya iyi gelmeyen birkaç şey şeker, kafein ve alkol. Özellikle sıcak günlerde ne kadar tükettiğinize dikkat edin. Enerji içeceklerinden ve kafeinli içeceklerden de uzak durun.

Hidrasyon hakkında konuştuğumuzda, su veya diğer alkolsüz sıvıları içmek gerçekten önemlidir, çünkü alkol aslında dehidrasyonu şiddetlendirebilir. İdrar söktürücü olabilir ve daha fazla idrara çıkmanıza neden olabilir” diye uyarıyor Dr. Fertel.

İlaçlara dikkat edin

Diüretikler gibi bazı ilaçlar idrar üretimini artırabilir ve dehidrasyona katkıda bulunabilir. Doktorunuz, yüksek tansiyon, diyabet veya kardiyomiyopati gibi sorunlara yardımcı olması için size bu ilaçları verebilir. Bu tür ilaçları alıyorsanız, doğru hidrasyon seviyesini nasıl koruyacağınız konusunda rehberlik için sağlık uzmanınıza danışın.

Alt çizgi

Dehidrasyon şaka değil. Su alımı, özellikle dışarıda eğlenirken gözden kaçırdığımız bir şey olabilir. Ancak sulu kalmak çok önemlidir. Kendinizde ve başkalarında tanıyabilmeniz için dehidrasyon belirtilerini bilmek de önemlidir.

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir