Afrika'da av turizmi: “Eğlence için hayvan vurmak normal değil”

Selvi

New member
Lyine Ernest Hemingway, İspanya'nın eski Kralı I. Juan Carlos ve Donald Trump'ın en büyük iki oğlu gibi, Afrika'da büyük av peşinde koşmayı seviyordu. Kıtanın çeşitli ülkelerinde av turizmi yasal, karlı ve büyüyen bir iştir. Örneğin, Federal Çevre Bakanı Steffi Lemke'nin (Yeşiller) avcılık malzemelerinin ithalatını kısıtlama planlarına hükümeti şu anda kızgın olan Botsvana'da. Basında çıkan haberlere göre, yalnızca 2022 yılında yabani hayvanların avlanmasından yaklaşık 23 milyon avro gelir elde edilen Tanzanya'da av turizmi de yapılıyor. Kenya ise 1977 yılında her türlü av turizmini yasakladı.

Almanya'ya hayvan ödülleri ithalatı da artıyor. Türleri koruma kuruluşu Pro Wildlife'ın proje yöneticisi Mona Schweizer, “2021'de 435 ithalat işlemi kaydedildi, 2022'de zaten 538 ve 2023'te ise en az 569” diyor. Bu eğilimi eleştiriyor ve kupa avcılığının kısıtlanmasını savunuyor.

DÜNYA: Afrika'daki av turizminin neden kınanacak bir şey olduğunu düşünüyorsunuz?

Mona Schweizer: Afrika odak noktasıdır çünkü klasik, karizmatik büyük faunanın (filler, gergedanlar, büyük kediler, su aygırları, zürafalar ve çok çeşitli antiloplar) büyük bir kısmına ev sahipliği yapmaktadır. Ne yazık ki bu durum sömürge zamanlarından beri ganimet avcılarının da ilgisini çekmiştir. Bu türlerin birçoğunun popülasyonları tehdit altındadır ve Nesli Tehlike Altındaki Türlerin Uluslararası Ticaretine İlişkin Washington Sözleşmesi kapsamında uluslararası olarak korunmaktadır; bu, bu türlerin ve ürünlerinin ticari ticaretinin kısıtlandığı, hatta tamamen yasaklandığı anlamına gelmektedir.

DÜNYA: Botsvana Devlet Başkanı Mokgweetsi Masisi ise duruma farklı bakıyor; Federal Çevre Bakanı'nın AB düzeyinde kupa ithalatını yasaklama planlarından rahatsız. Bu, yoksulluğu ve kaçak avlanmayı teşvik ediyor ve Botsvana da aşırı fil nüfusundan muzdarip. İnsanlar kalın derili hayvanlar tarafından ezilerek ölecek ve köyler yerle bir edilecek. Bu nedenle av turizmini teşvik etmek ve Almanya'ya 20.000 fazla fil vermek istiyor. Onun argümanında yanlış olan ne?

İsviçre: Korunan türlere ait avcılık malzemelerinin Botsvana'dan Almanya'ya ithalatına ilişkin olası bir yasağın neredeyse hiçbir etkisi olmayacaktır. Botsvana'daki avlanma yasağının 2019'da kaldırılmasından bu yana, geçen yılın sonuna kadar Almanya'ya yalnızca 22 kupa ithalatı kaydedildi. Bu gelirin eksikliğinin Botsvana ekonomisi üzerinde hiçbir etkisi olmayacak ve bu nedenle kaçak avlanma ve yoksullukla mücadelede ekonomik bir faktör olmayacaktır.

Buna ek olarak, ganimet avcılığı fillerin hassas sosyal yapısını tahrip eder ve bu nedenle insanlarla hayvanlar arasındaki çatışmayı kontrol altına alma aracı olarak son derece uygun değildir; bu da çatışmanın hafifletilmesinden ziyade daha da kötüleşmesine yol açar. Kısa bir not: Bu yıl Botsvana'da seçimler yapılacak. Başkan Masisi bu nedenle halihazırda seçim kampanyası modunda. Açıklamaları yalnızca Almanya'ya veya Küresel Kuzey'e yönelik değil, aynı zamanda kendi halkları arasındaki profillerini yükseltme girişimidir.


Botsvana ile olan çatışma hakkında daha fazlası:




Fikir Alman filleri






Kombo - Fil - Steffi lemke sol: 451553041 Küçük bir fil grubu bir yaz günü bir su birikintisinde toplanıyor sağ fotoğraf: 453536011 Federal Çevre ve Tüketiciyi Koruma Bakanı Steffi Lemke (Bündis 90/Die Grünen) hükümette yer alıyor Federal Meclis'te anket.



Fikir Botsvana ile anlaşmazlık






Botsvana Başkanı Mokgweetsi Masisi, Aralık 2023'te Dubai'deki Dünya İklim Konferansı'nda









DÜNYA: Botswana, Almanya'nın eleştirisini “aşağılayıcı” olarak görüyor, Namibya ise “yeni-sömürgeci müdahaleden” söz ediyor. Bu iddiaları nasıl değerlendiriyorsunuz?

İsviçre: Ganimet avcılığı, ne türlerin korunmasına ilişkin modern görüşle ne de makul bir sebep olmadan öldürmeyi yasaklayan Alman hayvanları koruma yasasıyla bağdaşmayan, sömürge zamanlarından kalma bir kalıntıdır. Bu nedenle ithalat yasağı, kişinin diğer devletlerin kararlarına ve tedbirlerine müdahale etmeden kendi siyasi sorumluluğunu yerine getirme fırsatıdır.

DÜNYA: Neden bu kupa avcılarına odaklanılıyor?

İsviçre: Av ödüllerinin kişisel eşya olarak sınıflandırılması gerçeğine dayanan bir istisna kuralı bulunmaktadır. Bu da bu tür kupaların ihracat ve ithalatına olanak sağlıyor ve av turizmini canlı tutuyor. Bu, Küresel Kuzey'deki bizlerin, bu türleri gelecek nesiller için korumak için milyonlarca yardım parası sağladığımız paradoksuna yol açıyor.

Aynı zamanda bireylerin bu hayvanları vurmalarına izin vererek bu çabaları tersine çevirmelerine de olanak sağlıyoruz. Özellikle türün korunması için özellikle önemli olan, yani sağlıklı, iyi genetik yapıya sahip ve üreme açısından aktif olan bir popülasyonun örnekleri hedeflenir. Çünkü genellikle en etkileyici ödülleri sağlayanlar tam da bu hayvanlardır.

DÜNYA: Ne tür kupalardan bahsediyoruz?

İsviçre: Avcının hayvanı kendisi vurması koşuluyla, zebra derileri veya leopar kafaları da dahil olmak üzere, kupalar, tüm vücut örneklerinden bireysel vücut parçalarına ve bunlardan yapılan ürünlere kadar her şey olabilir. Özellikle sıkı bir şekilde korunan bir türse, ihracatçı ülkeden ihracat lisansına, ithalatçı ülkeden ise ithalat lisansına ihtiyacınız vardır. Türler bu kadar sıkı korunmuyorsa ihracat izni yeterlidir. Kısacası: İzinleriniz varsa ve yol, çekim ücreti, ulaşım ve hazırlık masraflarını karşılayabiliyorsanız her şey mümkündür.


ayrıca oku


Sakallı maymunla göz göze: Daniel Salzer airbrush tabancasıyla mükemmel ifade üzerinde çalışıyor






DÜNYA: Fil dişleri ne olacak?

İsviçre: Fil dişleri bile sorun değil. Bu tamamen saçma. Antika aletler ve müzeler için çok az istisna dışında, fildişinin ticareti katı bir yasağa tabidir. Başka bir deyişle: Normal bir turist en küçük fildişi oymacılığını ithal etmek isteseydi bu yasa dışı olurdu.

Bununla birlikte, bir fili kendiniz vurduysanız, dişler ticari olmayan kişisel mülk olarak kabul edilir ve avlanma ödülleri muafiyeti kapsamına girer. Bu atışmayı ilk etapta mümkün kılan av gezilerinin pazarlanmasının baştan sona ticari yani bütünüyle ticari bir sektör olması bu değerlendirmede elbette önemli değildir.

DÜNYA: Ama artık fillerin fazlası yok mu, bakın Botswana? Fillerin hâlâ korunması gerekiyor mu?

İsviçre: Aşırı nüfus iddiasını savunurken her zaman rakamları perspektife koymak gerekir. 1979'da Afrika'da hâlâ 1,3 milyon civarında fil vardı. 2015 tahminlerine göre son bağımsız envanter yalnızca 415.000 adettir. 36 yılda yüzde 60 civarında kayıp. Uluslararası Kırmızı Liste, Afrika fillerini azalan nüfus eğilimiyle kritik tehlike altında olarak sınıflandırıyor.

DÜNYA: Avlanma ödüllerinin yasaklanması hamlesi haklı mı?

İsviçre: Almanya, ABD'den sonra dünyanın en büyük ikinci kupa ithalatçısıdır. Bu nedenle Almanya'nın özel bir sorumluluğu var. 2016 ile 2023 yılları arasında, Federal Doğa Koruma Ajansı tarafından, 171'i leopar, 168'i su aygırı, 166'sı fil, 137'si aslan ve 21'i beyaz ve siyah gergedan olmak üzere 4.904 koruma altındaki tür ithalatı kaydedildi. İthalat yasağı talep ediyoruz.


Bazı turistler için sadece vahşi doğada bir leopar görmenin tadını çıkarmak yeterli değil; onu vurmak istiyorlar




Bazı turistler için sadece vahşi doğada bir leopar görmenin tadını çıkarmak yeterli değil; onu vurmak istiyorlar

Kaynak: Getty Images/James Warwick


DÜNYA: Başka ülkelerden örnekler var mı?

İsviçre: Evet, diğer Avrupa ülkeleri zaten adımlar attı. Özellikle sıkı koruma altındaki türlere yönelik ithalat yasakları Hollanda'da 2016'dan beri, Finlandiya'da 2023'ten beri ve Belçika'da bu yıldan beri yürürlükte. Fransa'da ayrıca aslan ithalatı yasağı bulunuyor ve şu anda bu düzenlemenin korunan diğer türleri de kapsayacak şekilde genişletilmesi için parlamento süreci devam ediyor.

DÜNYA: Yani Almanya uluslararası karşılaştırmada geride mi kalıyor?

İsviçre: Bu doğru ve halk açıkça kısıtlamalardan yana. Humane Society International'ın 2021'de yaptığı bir ankette, ankete katılanların yüzde 89'u Almanya'ya av ödülleri ithal edilmesine karşı çıktı.

DÜNYA: Mallorca'daki içki turizmiyle paralellik kurar mısınız: Almanlar tatilde – bu durumda: av tatilinde – evde yapmalarına izin verilmeyen şeyleri yapıyor mu?

İsviçre: Bu aslında çok da uzak bir ihtimal değil. Çoğu ülkeye yapılan av gezileri için avlanma lisansına veya herhangi bir avlanma deneyimine ihtiyacınız yoktur. Bu, tüfek tutabilen ve masada parası olan herkesin bir ganimet avı rezervasyonu yaptırabileceği ve antiloptan file kadar her şeyi öldürebileceği anlamına geliyor. Bu arada, birçok ülkede bu aynı zamanda ok ve yay, tatar yayı, tabanca veya helikopterle de yapılabilir.

Bütün bunlar Almanya'da haklı olarak yasaktır. Kupa avcılığı söz konusu olduğunda: Bu, yiyecek elde etmekle ilgili değil, hayvanları eğlence için öldürmek ve bir statü sembolü kazanmakla ilgilidir.


Mona Schweizer, tür koruma kuruluşu Pro Wildlife'ın proje yöneticisidir




Mona Schweizer, tür koruma kuruluşu Pro Wildlife'ın proje yöneticisidir

Kaynak: Pro Yaban Hayatı


DÜNYA: Geçenlerde Namibya uçağında yanımda bir avcı oturuyordu. Bana açıkça av turizmini “normal” bulduğunu ve odak noktasının doğayı deneyimlemek olduğunu söyledi. Ne dersin?

İsviçre: Bir hayvanı eğlence olsun diye, ödül olsun diye vurmak bana göre “normal” değil. Başka ülkelere seyahat etmek ve çok para harcamak da finansal açıdan “normal” değil. Çünkü çok az insan bunu karşılayabilir.

DÜNYA: Güncel fiyatları biliyor musunuz?

İsviçre: Evet, bir fil için 20.000 ila 40.000 avro, vahşi doğada bir aslan için 20.000 avro, siyah gergedan için 125.000 avro. Bu fiyatlar sadece çekim ücretini kapsamaktadır. Avlanan şeye bağlı olarak birkaç yüz ila binlerce avro arasında değişen günlük oranları içermiyorlar. Genellikle “ganimet kalitesine”, yani hayvanların büyüklüğüne, dişlerine, boynuzlarına, yelesinin rengine bağlıdırlar.

DÜNYA: Peki ya avlanmanın doğal deneyimi?

İsviçre: Doğayı deneyimlemek için hiçbir hayvanı öldürmem gerekmiyor. Onu takip etmek ve onu görmenin keyfini çıkarmak; bundan daha doğal bir deneyim yaşayamazsınız. Sürdürülebilir, doğa dostu turizm, doğaya saygılı ve mümkün olan en az etkiye sahip olan turizmdir. Bir kamerayla bir hayvanın sonsuz fotoğrafını çekebilirsiniz, bir tüfekle ise yalnızca bir kez ateş edersiniz.

1987 doğumlu Mona Schweizer'ın biyoloji alanında doktorası var. Alman, uluslararası alanda faaliyet gösteren tür koruma örgütü Pro Wildlife'da, kupa avcılığı alanında proje yöneticisi olarak görev yapmaktadır.