Amsterdam: Pannenkoeken teknesinde ilginç bir şehir turu

Selvi

New member
Nostaljik Pannenkoeken teknesiyle yapacağınız bir gezi sizi Hollanda metropolünün sularında gezdirir. Eğer turda sadece gözleme yemeye odaklanırsanız hata yapıyorsunuz çünkü mini yolculuk aynı zamanda mimari bir keyif.

Sabah gerçekten çok acıktım. Çünkü öğleden sonra Pannenkoeken teknesine bineceğim. Ve istediğin kadar krep var. Bunu biliyordum. Daha önce fark etmediğim şey, turun krep yemekten çok daha güzel bir şey sunduğuydu: rüya gibi bir manzara!

Ana tren istasyonundan ücretsiz feribota biniyorum ve dışarı çıktığımda feribot iskelesinin yanında Pannenkoeken teknesinin sallandığını görüyorum. Nostaljik görünüyor. Ama eski değil, 1997 yılında özel olarak gözleme teknesi olarak inşa edildi.

Kalkıştan çeyrek saat önce geliyorum, etrafım çocuk bekleyen ailelerle dolu. Çocukların kahkahaları ve gözyaşları içeride yankılanıyor. Büyük gözleme savaşı için tekne mutfağının önünde her şey hazır: Smarties, marshmallow, tarçınlı şeker, çikolata parçacıkları, muz, komposto, jambon, peynir, yumurta…

Rekor kişi başı 15 krep

Tekne yola çıkıyor ve büyük bir yemek başlıyor: Yolcular, özellikle de küçükler mutfak kapısına koşuyor. Raflarda üç temel krep çeşidi bulunan tabaklar istiflenir: Sade, pastırma ve elmalı. Geri kalanını konuklar kendileri kürekle üstüne atarlar.

İlk önce çok saf bir şekilde elma-tarçın-şekeri tercih ediyorum. Krep kalın ve kabarıktır. Tatlar! Yanımdaki küçük çocuk, pastırmalı kreplerinin üzerine mutlulukla salam, Camembert ve bol şeker koyuyor, macera dolu kompozisyonu yuvarlıyor, ruloyu cesaretle iki eliyle tutuyor ve beyaz bir sosis gibi emiyor.

İçerideki 112 koltuğun tamamı ve dışarıdaki 30 koltuğun dolu olması durumunda yolculuk başına 400 krep yeniyor. Genel müdür, “Rekor kişi başına 15 krep” diyor, “ancak çoğu insan için iki ila üç parça yeterli.”

Küçük tekne mutfağında bir veya iki aşçı parça başına çalışıyor: on iki tava sıcak bir döner tablanın üzerinde bekliyor. Hazır karışımı kovadan tavalara koyun, cızırdatıp çıkarın, sonraki on ikiyi. Şeflerin gemide hamurları sevgiyle hazırlaması fikrine veda etmelisiniz.

Modern Amsterdam kıyıdan geçiyor

Konukların çoğu krep ve top banyosuyla meşgulken, martılar, turnalar ve yel değirmeni yavaş yavaş yanımızdan geçiyor. 19. yüzyılda bir barajla ayrılmadan önce Zuiderzee'nin bir kolu olan IJ nehrinde yelken açıyoruz. Modern Amsterdam, eski kenti Amsterdam Noord'dan ayıran nehrin kıyısında yer almaktadır.

Kendime muzlu ve çikolatalı gözleme ısmarlıyorum, çiğniyorum ve hayret ediyorum: tren istasyonunun arkası, gemi terminali, tekne pencerelerinde Muziekgebouw konser salonu beliriyor, cam kuleler, delikli yapılar ve yansıtıcı cepheler, ultra modern daireler, ofisler ve oteller. Burada Amsterdam, eski şehrin kanal romantizminden ışık yılları kadar uzakta, avangard, orijinal ve şaşırtıcı.

Neredeyse hiçbir yolcunun kreplerden burnunu kaldırmaması çok yazık. Açıkça konuşursak, bunlar bir arada üç gezi: gözleme turu, mini yolculuk ve mimari eğlence!

Daha fazla bilgi:

Yol tarifi: Ana istasyondan “Ndsm-Wharf”a doğru ücretsiz feribota binin. Krep teknesi Bayan van Riemsdijkweg'deki feribot iskelesinin yanından kalkıyor. Geziler tüm yıl boyunca mevcuttur, ancak her gün değil (yelkenli günlerde günde birkaç kez), gemiye biniş kalkıştan 15 dakika önce, gemide yalnızca kartla ödeme (EC/kredi kartı) mümkündür. Günler ve saatler aydan aya değişmektedir. Süre yaklaşık 75 dakika, bilet: 24,50 euro, amsterdam.pannenkoekenboot.nl.

Makale, Diana Stanescu, Michael Müller Verlag'ın yakın zamanda yayınlanan “Amsterdam – times Different” adlı kitabından bir alıntıdır, 240 sayfa, 15 euro (michael-mueller-verlag.de/de/reisefuehrer/niederlande/amsterdam-mal-anders/ ). Kitap, Amsterdam ve çevresinde, tamamı alışılmışın dışında olan 33 olağanüstü deneyimi anlatıyor.