Avrupa’da sıcak: Akdeniz’de yaz tatili geçerliliğini yitiriyor

Selvi

New member
Sgüneş, kum ve deniz, her yıl. Onlarca yıldır güney Avrupa Akdeniz ülkeleri her yaz milyonlarca tatilciyi cezbetmiştir. Orada turizm öncelikle plaj tatilleridir: Turizm araştırmacıları buna “3S” yani “Güneş, Deniz, Kum” diyorlar. Bu yıl rekor sıcaklıklara, orman yangınlarına, kuraklığa ve ayrıca 2022, 2018, 2006 ve 2003’ün sıcak yazlarına rağmen tatilciler bu alışkanlıklardan vazgeçemiyor.

İspanya, İtalya, Hırvatistan ve Yunanistan aşırı yüksek sıcaklıklarda inlemeye devam ediyor. Bilime göre, bu gelecekte daha da sık gerçekleşecek.

İlkbahar ve sonbaharda seyahat


Sonuç: Turizm araştırmacıları, Akdeniz’deki plaj turizminin yaz ortasında demode olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu konusunda uyarıyor. Profesör Doktor. Harald Zeiss, Wernigerode’deki Harz Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nde Turizm Araştırmaları Enstitüsü Direktörüdür. “Akdeniz’de yaz tatillerinin geleceği, yenilenen sıcak hava dalgaları karşısında sorgulanıyor. Artan sıcaklıklar orta vadede turizmi ve seyahat alışkanlıklarını etkileyecek” dedi.

Özellikle iklim dostu altyapıya yapılan yatırımlar ve geleneksel yaz etkinliklerine alternatiflerin teşvik edilmesi olmak üzere ayarlamalar yapılması gerekmektedir. Zeiss: “Güneş, kumsal ve deniz yerine, belki alçak bir sıradağda yüzülen bir göl.”


Isı ve sonuçları hakkında daha fazlası:




Hala Akdeniz’e gitmek istiyorsanız, daha serin ve dolayısıyla daha keyifli seyahat süreleri aramak için zamanınızı yeniden düşünmeli ve orta vadede Paskalya ve sonbahar tatillerine geçmelisiniz. Zeiss: “İlkbahar ve sonbahar ayları, birçok Akdeniz destinasyonunda daha ılıman bir iklim ve daha hoş sıcaklıklar sunuyor. Gelecekte bu dönemler, bölge turizminin ayakta kalması için yazın sıcağına karşı cazip alternatifler olacak” dedi.


ayrıca oku







Ancak burada seyahat endüstrisi de talep görüyor. Zeiss: “Yıl boyunca turist akışının daha eşit dağılımını teşvik etmek ve yaz tatillerine olan bağımlılığı azaltmak için turizm şirketleri ve dernekler artık sezon dışı için daha fazla pazarlama yapmalı ve ilkbahar ve sonbahar aylarında özel teklifler sunmalıdır.”

Bu çevre için de iyi olur. Turizm araştırmacısına göre tatilci akışının sezon dışı döneme kaydırılması turizm sektörünü gelecekte daha istikrarlı hale getirmekle kalmayacak, aynı zamanda çevresel etkiyi de azaltacaktır. Örneğin yaz aylarında turist yoğunluğunun yüksek olması aşırı su tüketimi ve daha fazla çöp anlamına gelmektedir.

İspanya, İtalya, Yunanistan – her zamanki gibi tatil


Bununla birlikte, gezginler arasında davranış değişikliği de gereklidir. Ancak sıcaktan kaçmak için geleneksel tatil alışkanlıklarını değiştirmeye yönelik gözle görülür bir eğilim yok. Birçok tatilci alternatiflerin farkında olsa da Güney Avrupa’da yaz ortasında güneş, kum ve deniz rezervasyonlarını sürdürüyor.

Zeiss: “Birçoğu alışkanlıklarına bağlı kalıyor veya yaz ayları dışında sınırlı alternatifleri var – örneğin aileler yaz tatillerinde seyahat etmek zorunda. Ayrıca özel etkinlikler veya etkinlikler yalnızca yaz aylarında gerçekleşir. Bunların sonbahar veya ilkbaharda yerleştirilmesi gerekirdi.”

Zeiss’e göre, pek çok gezgin, özellikle çocuklar ve yaşlılar için tehlikeli olabilecek sıcak hava dalgalarının risklerini de hafife alıyor. Ancak, “Bu sıcak hava dalgaları ne kadar sık meydana gelirse, tatilciler o kadar çok alternatif arayacak” öngörüsünde bulunuyor.


İtalya'da sıcak: Roma'da turistler hayranlarla biraz serinlemeye çalışıyor




Roma’da turistler hayranlarla biraz serinlemeye çalışıyor

Kaynak: dpa/Andrew Medichini


Mobilite uygulaması Freenow’un 14.000 kullanıcı arasında yapılan güncel bir anketi de yeniden düşünülmediğini görüyor. Alman tatilcilerin çoğunluğunun klasik, sabırlı davranışını gösteriyor: İspanya (yüzde 29), İtalya (yüzde 23) ve Yunanistan (yüzde 17) bu yaz yurtdışındaki en popüler destinasyonlar arasında, yani bu rekor yazın sıcak noktaları.

Ana seyahat ayı Ağustos (yüzde 46). On Almandan sadece dördü bu yılki yaz tatilini kendi ülkelerinde planlıyor, bu nedenle Polonya (yüzde üç) veya İrlanda (yüzde bir) gibi alternatifler Alman tatilciler arasında yalnızca küçük bir rol oynuyor.

Akdeniz ülkelerinden daha soğuk destinasyonlar


Ve güneydeki sıcak hava dalgası havacılığı etkiliyor mu? Hayır, örneğin Easyjet havayolu şirketi böyle söylüyor – yaz aylarında Akdeniz yarış pistlerine odaklanan havayollarından biri. Şu ana kadar ticari anlamda olumsuz bir etkisi olmadı. Easyjet CEO’su Johan Lundgren, “FVW Travel Talk” seyahat platformunda, gezginlerin tatile gideceklerini ve sıcaktan etkilenmeyeceklerini söyledi.

Rezervasyonlarda da düşüş olmadı. Sıcak havalarda genellikle ücretsiz iptal veya yeniden rezervasyon yapılmaz, ancak orman yangınları söz konusu olduğunda.

“Tur operatörü olmadan seyahat eden herkes, başlangıçta kendi yolunu ödemek zorunda kalacak”

Rodos’taki turistlerin hakları konusunda seyahat hukuku avukatı Kay Rodegra, “Turist paketi açıkça daha iyi güvence altına alındı” diyor. Tur operatörü hem erken ayrılma hem de otel masraflarının geri ödenmesi ile ilgilenmelidir. Özel gezginler için durum daha zor.



Ancak gelecekte daha fazla insan tatillerini Kuzey Avrupa’da geçirmek için güneyden kuzeye seyahat etmek isterse, Easyjet buna uyum sağlayacaktır. Lundgren, “Çok esnekiz ve tekliflerimizle talebi takip ediyoruz,” diye devam etti.

Avrupa Seyahat Komisyonu’nun (ETC) Brüksel’deki değerlendirmesine göre, Avrupa’nın güneyinden daha serin olan ve seyahat zamanları olarak ilkbahar ve sonbahar gibi seyahat destinasyonları uzun vadede önem kazanabilir. ETC araştırmasına göre İspanya, İtalya, Fransa, Hırvatistan ve Yunanistan Orta Avrupalılar için hala en popüler seyahat destinasyonları. Ancak Çek Cumhuriyeti, Bulgaristan ve Danimarka gibi ülkeler yaz alternatifleri olarak giderek daha popüler hale geliyor.

Bunun nedeni, ETC’ye göre daha az kalabalık yerler ve daha ılıman sıcaklıklar arayan gezginler. Ankete göre, gezginlerin neredeyse yüzde sekizi artık haziran ve kasım ayları arasında seyahat ederken aşırı hava olaylarını ana sorun olarak görüyor.

Kuzey Denizi ve Baltık Denizi’nde de sıcaklıklar artıyor


Yeterli alternatif var. Çevrimiçi seyahat portalı Urlaubpiraten’de seyahat uzmanı olan Carlo Speth şunu öneriyor: “Dağlara.” Örneğin, Avusturya, kuzey İtalya, kuzeydoğu Fransa ve Slovenya gibi dağlık yerler, yüksek rakımlı altyapılarından yararlanıyor. 1000 metrelik bir yükseklik farkı, ortalama altı santigrat derecelik bir sıcaklık farkına neden olur ve böylece yaz aylarında daha keyifli sıcaklıklar sağlar.

Speth, Kuzey Avrupa’daki İngiltere, İskoçya, İrlanda, Galler veya İskandinavya ile Danimarka, İsveç, Norveç ve Finlandiya gibi seyahat destinasyonlarının da güneyde aşırı sıcak zamanlarında ılımlı sıcaklıklar sunduğunu söylüyor.

Seyahat uzmanı ayrıca Doğu Avrupa’da, yani Polonya’da ve Estonya, Letonya ve Litvanya ile Baltık Devletlerinde büyük bir potansiyel görüyor. Bu ülkeler aynı zamanda birçok klasik tatil destinasyonundan çok daha düşük fiyatlar sunmaktadır.


Alternatif yaz tatili destinasyonları:




Ne de olsa: tatil evleri veya apartman daireleri kiralayan tatilciler görünüşe göre ilk kez fikirlerini değiştirmişler. Tatil evi sağlayıcısı FeWo-direkt, Almanların doğudaki destinasyonlara olan ilgisinin arttığını bildirdi. Sınır bölgeleri haziran, temmuz ve ağustos aylarında rağbet görmektedir. İnsanlar öncelikle Polonya ve Çek Cumhuriyeti’ndeki Almanya sınırının hemen arkasında tatil evleri arıyor.

Baltık Denizi’nde Mecklenburg-Batı Pomeranya sınırında bulunan Polonya Batı Pomeranya Voyvodalığı için, FeWo-direkt sağlayıcısı şu anda geçen yıla göre yüzde 70 ve Çek Cumhuriyeti’ndeki Karlovy Vary bölgesi için yüzde 90 daha fazla arama sorgusu kaydediyor.

Turizm araştırmacısı Zeiss için bu gelişme resme uyuyor: “’Deniz, güneş ve kum’da yanlış bir şey yok. Bunu ayrıca Kuzey Denizi veya Baltık Denizi’nde de alacaksınız – ve her yıl güneş yönü söz konusu olduğunda daha yüksek bir olasılıkla. Sıcaklıklar kuzeyde de yükseliyor ve bu da Akdeniz bölgesini yaz aylarında giderek daha az çekici hale getiriyor.”

Bu arada, son dakika tatilcilerinin sıcak yazlarda bir avantajı vardır – seyahat edecekleri yeri kısa sürede seçebilir ve hava durumuna bağlı hale getirebilirler. Öte yandan şanssız olanlar, yalnızca ek bir ücret karşılığında yeniden rezervasyon yapabilen erken rezervasyon yaptıranlar.