Drenthe: Hollanda’nın orijinal eyaleti tarih açısından zengindir

Selvi

New member
DGüneş yeryüzüne vuruyor. Hava fundalığın üzerinde parlıyor. Gökyüzünde bir bulut yok. Annelies van Niekerken sabahın altısından beri dışarıda, 650 Drenther Heath Koyunu otları ve fundalıkları kemirerek dolaşıyor. Gerçekten sonsuz gibi görünen yüksek bir göğün altında sessizlik ve boşluk.

Van Niekerken’in sürüsü, Dwingelderveld Ulusal Parkı’ndaki üç sürüden biridir. Yaklaşık 1500 hayvan, fundalık ve fundalık, şifalı bitkiler ve bozkır otları içeren açık peyzajın korunmasını sağlar. Van Niekerken şöyle diyor: “Koyunlar olmasaydı, huş ağaçları yakında yerleşir ve orijinal fundalık araziyi yok ederdi.” Yani burada doğa koruyucuları hayvanlardır.

Zwolle ile Groningen’in ortasında, Almanya sınırına o kadar da uzak olmayan Dwingelderveld’de zaman durmuş gibi görünüyor. Yaklaşık 38 kilometrekare ile Hollanda’daki en büyük ıslak fundalık alanıdır, 60’tan fazla bataklık havuzu ve turba bataklığı vardır.





Kaynak: İnfografik DÜNYA


Yürüyüşçüler ve bisikletçiler için, aynı zamanda Dwingeloo radyo teleskopuna giden 36 kilometre uzunluğundaki Holtveen bisiklet yolu gibi, birkaç işaretli yoldan araziye kolayca erişilebilir. Anten çanağı 1956’da dikildi. O zamanlar 25 metrelik çapıyla dünyanın türünün en büyüğüydü.

Hollanda’nın en eski manzaraları


Burada, Hollanda’nın Drenthe eyaletinde, geçmişten ve bugünden hikayeler tekrar tekrar buluşuyor. Pek çok Alman tatilci için bölge hala boş bir yer – sadece otoyolda Kuzey Denizi yönünde ilerliyorsunuz, ama hepsi bu. Dwingeloo, Lhee, Ansen ve sazdan evleri ve çiftlikleriyle araba trafiğine kapalı müze köyü Orvelte’nin köy resimleri sizi kırsal bir cennete götürür. Köyler, fundalıklar, kırlar, küçük ormanlar ve inek otlakları, tüm bunlar sizi yavaşlatır.


Hollanda: Drenthe'deki araç trafiğine kapalı müze köyü Orvelte'de zaman durmuş gibi görünüyor




Arabaların giremediği müze köyü Orvelte’de zaman durmuş gibi görünüyor.

Kaynak: dpa-tmn


Drenthe, haklı olarak “Hollanda’nın orijinal eyaleti” olarak anılır. Çünkü Groningen ile Weiteveen kasabası arasındaki Hondsrug sırtında, bugünün N 34 numaralı ulusal yolu boyunca sağda ve solda 52 dolmen vardır. Muazzam taş anıtlar, MÖ 3400 ile 2950 arasındaki Neolitik döneme aittir. gömü ve kült yerleri olarak M.Ö. Hollanda’daki en eski yerler olarak kabul edilirler.

Borger’deki Hunebedcentrum – dolmen müzesi – ziyaretçilerini canlı bir şekilde bu geçmişe götürüyor. İnsanlar binlerce yıl önce bu Buz Devri kayalarını nasıl dikebildiler? Emekli bir bankacı olan müze rehberi Harry W. te Horst bunu şöyle açıklıyor: “Tümsekler inşa ettiler ve taşları kas gücüyle ahşap silindirler üzerinde tepelere taşıdılar. Yan ve tavan taşları yerleştirildikten sonra altındaki toprak kaldırılarak mağara benzeri odalar oluşturuldu.”


Drenthe'deki Borger'deki Colossi: 52 dolmenin en büyüğünün kapak taşları ton ağırlığında




Borger’deki Colossi: 52 dolmenin en büyüğünün kapak taşları ton ağırlığında

Kaynak: dpa-tmn


Tur sırasında Harry W. te Horst, konuklarını müzeden birkaç adım ötedeki Drenthe’deki en büyük Hunebed’e götürüyor: 22,6 metre uzunluğunda, neredeyse 5000 yıl önce inşa edilmiş. Te Horst, “Bu mezarın tavan taşı tek başına 20 ton ağırlığında” diyor. Ne kalabalık.

Koloniler fakirlere bir bakış açısı kazandırdı


Drenthe’nin zamanda yolculuğu devam ediyor, 19. yüzyıldayız. O zamanlar Hollanda’da acı bir yoksulluk hüküm sürüyordu, aileler açlıktan ve işsizlikten muzdaripti. General Johannes van den Bosch kurtarma sözü verdi. Topluma kendini adamış asilzade şu fikrin peşine düştü: Bir işi olan ve kendi toprağını ekip biçen herkes acil durumdan kurtulabilir.

İlk aileler, 1818’de fakir bir kolonide Frederiksoord’a yerleşti. Bunu Wilhelminaoord ve Veenhuizen’de diğer koloniler izledi. Yerleşimcilere, Maatschappij van Weldadigheid hayır kurumundan her biri bir hektarlık arazi ve aletler olan tamamen mobilyalı kulübeler ödünç verildi. Yıllar boyunca sıkı çalışma sayesinde kolonistler borcunu ödeyebildiler ve özgür çiftçiler oldular.


Drenthe'deki Frederiksoord'daki sazdan evler: 1818'de burada fakir aileler için bir koloni kuruldu.




Frederiksoord’daki sazdan evler: 1818’de burada fakir aileler için bir koloni kuruldu.

Kaynak: dpa-tmn


İlginç: O zamanlar oradaki çocuklar için zaten okul dersleri vardı – Hollanda’da zorunlu eğitimden 80 yıl önce. Frederiksoorder Museum De Proefkolonie’de bu hikaye multimedya yoluyla aktarılıyor. Yoksul koloniler 2020’den beri Unesco Dünya Mirası Listesi’nde.

Drenthe, Vincent van Gogh’a ilham verdi


Az önce öğle yemeğine mi gitti? Resim yapmaya ara mı verdiniz? Neredeyse öyle görünüyor. Nieuw-Amsterdam – Veenoord’daki Van Gogh Evi’ndeki fırçalar ve boyalar, 11 Eylül 1883’ten itibaren burada neredeyse üç ay boyunca Scholte ailesinin pansiyonunda yaşayan ve bu süre zarfında resim ve çizim yapan dünyaca ünlü sanatçıyı anımsatıyor.


Hollanda: Vincent van Gogh'un Drenthe'de geçirdiği süre boyunca kullandığı küçük stüdyo bugün hala görülebiliyor.




Vincent van Gogh’un Drenthe’de geçirdiği süre boyunca kullandığı küçük stüdyo bugün hala görülebilmektedir.

Kaynak: dpa-tmn


Resimler tarlalardaki çalışkanları, Zweeloo kilisesini, bataklık göletlerini ve köylü kadınları gösteriyor. Drenthe’de “Çiftçi Yabani Otları Yakan” ve “Turba Mavnası” resimleri yapıldı.


ayrıca oku








Van Gogh’un Drenthe’ye gelişinden tam 140 yıl sonra, Assen’deki Drents Müzesi, Eylül 2023’ün ortasından Ocak 2024’ün başına kadar “Op reis mit Vincent” (Vincent ile Seyahat) sergisini sergiliyor ve böylece sanatçının hayatının bu aşamasına ışık tutuyor.


Hollanda’daki tatiller için daha fazla ipucu:




İlkel manzara Vincent van Gogh için biçimlendiriciydi – kardeşi Theo’ya şöyle yazmıştı: “Drenthe bana ömür boyu resim yapmam için ilham veriyor. O kadar bütün ve burada güzel bulduğum her şey var. Bu, burada barış olduğu anlamına gelir.” Bisikletçiler, her biri yaklaşık 50 kilometre uzunluğundaki üç yeni bisiklet yolunda Van Gogh’un izinden giden manzarayı keşfedebilirler.

Westerbork, Yahudilerin sınır dışı edilmesini anıyor


Drenthe tarihinin en karanlık bölümü, 1942 ile 1945 yılları arasında Westerbork geçiş kampında yazılıyor. 107.000 Yahudi – Hollanda’daki Yahudi nüfusunun dörtte üçü – Sinti ve Romanların yanı sıra Naziler tarafından buradan trenle Auschwitz-Birkenau, Bergen-Belsen, Sobibor ve Theresienstadt toplama kamplarına sürüldü – sadece yaklaşık 5.000 kişi hayatta kaldı.


Drenthe: Westerbork anıtındaki eski kamp mahkumlarının fotoğrafları, sayısız kaderin en azından bir kısmına bir yüz veriyor




Westerbork anıtındaki eski kamp mahkumlarının fotoğrafları, sayısız kaderin en azından bir kısmına bir yüz veriyor.

Kaynak: dpa-tmn


Anıtta kamp mahkûmlarının isimlerini ve akrabalarına son mektuplarını belgeleyen tarihçi ve gazeteci José Martin, “Her ziyaretçiyi etkileyen 107.000 farklı hikaye” diyor. Kurbanlar arasında Eylül 1944’te Westerbork’tan Auschwitz’e sürülen Yahudi filozof Edith Stein ve Anne Frank da var.

Belgeler ve fotoğraflar, bu “cehenneme giden portalda” hayatın nasıl olduğunu etkileyici bir şekilde gösteriyor. Ziyaretçiler, Westerbork-Auschwitz, Auschwitz-Westerbork tabelalarının bulunduğu teneke tren yolunun önünde düşünceli bir şekilde oyalanıyor.


Drenthe: Bu izler, 100.000'den fazla Yahudi, Sinti ve Roman'ın II.




Bu izler, 100.000’den fazla Yahudi, Sinti ve Roman’ın II.

Kaynak: dpa-tmn


Gerçek kamp, müzeden birkaç kilometre uzakta: küçük toprak yığınları, kışlaların eski yerlerini anımsatıyor, iki demiryolu vagonu ve bir parça demiryolu yolu görebilirsiniz. Ve 102.000 küçük stel – öldürülen her sürgün için bir tane.

İpuçları ve bilgiler:


Tatil istikameti: Hollanda’nın Drenthe eyaleti, Alman Emsland’ın batısında yer alır. Fundalıklar ve ormanlar içeren üç milli park vardır: Dwingelderveld, Drents-Friese Wold ve Drentsche Aa. Eyalet başkenti, motosiklet yarışlarıyla tanınan Assen’dir.

Ulaşım: Araba ile A 31 (Oberhausen-Emden) üzerinden, Meppen’den çıkın, oradan B 402/A 37 üzerinden Hoogeveen ve Assen yönüne gidin. Zwolle üzerinden trenle Hoogeveen ve Assen’e.

Konaklama: Kır otellerinden pansiyonlara, tatil parklarından ağaç evli kamp alanlarına kadar geniş bir konaklama seçeneği var.

Bilgi: ziyaretdrenthe.de