Franken Ormanı'ndaki “Yeşil Kuşak”: eski ölüm şeridinde yürüyüş

Selvi

New member
Höyleydi. Burada, kendi kendine yapılan sıcak hava balonu, 1979'da ay ışığının aydınlattığı bir Eylül gecesinde, havadaki gazın bitmesinin ardından çalılıklara çarptı. Gemide, özgürlük özlemiyle hareket eden Doğu Almanya'dan iki aile vardı. O zamanlar mülteci olan Günter Wetzel, “Balonla ilgili hiçbir şey bilmiyorduk” diyor. Yukarı Frankonya'nın Dreigrün kentinde, Naila'dan çok da uzak olmayan 69 yaşındaki adam, dünyaca ünlü balon uçuşuyla ilgili bilgilerin yer aldığı bir reklam sütununun işaretlediği noktaya geri döndü.

Yeni evinde hayallerinin gerçekleşip gerçekleşmediği sorulduğunda ise gayet sakin bir şekilde sordu: “Rüyalar ne anlama geliyor? Öyle olacak.” O zamanlar araba tamircisi olarak yeniden eğitim gören Günter Wetzel de böyle düşünüyordu. Disney filmi “Batıya Rüzgar” (1982) filminde ABD'li yıldız Beau Bridges ve Michael “Bully” Herbig filmi “Balon” (2018)'da David Kross tarafından canlandırıldı.

Aslında hikayesini pazarlayarak milyoner olması gerekirdi. Kısa ve öz bir şekilde “Biz aptal Ossis'tik” diyor. Alman bölünmesi aşıldı mı? “Elbette işlerin gelişmesi harika.” Ancak Wetzel şunu ekliyor: “Doğu-Batı düşüncesi giderek azalıyor, ancak bu biraz zaman alacak.”

“Yeşil Kuşak” tutarlı bir şekilde işaretlenmemiş


Onlarca yıl önce ölüm şeridinin Almanya-Almanya sınırı boyunca uzandığı yerde, Sakson-Bavyera Vogtland'ı ile Baltık Denizi arasındaki “Yeşil Kuşak” artık gezicilerin ilgisini çekiyor: ormanların, bozkırların, nehirlerin, fundalıkların ve alçak sıradağların bir karışımı. En yüksek nokta Brocken'dir.

Yürüyüş muhabiri Thorsten Hoyer uzun yeşil şeridin çoğunu yürüdü: üç buçuk haftada 1.250 kilometre. Ancak 55 yaşındaki oyuncu bunun taklit edilmesini önermiyor: “Bunun yüzde 70'i beton ve asfalttan oluşuyor.” Doğa araziyi geri aldı ama tamamen değil.





Burada, Hirschberg yakınında bulunan Saale, “Yeşil Kuşak”taki en önemli nehirlerden biridir.

Kaynak: dpa-tmn


Rota, Doğu Almanya sınır muhafızlarının delikli paneller üzerinde devriye gezdiği doğu tarafındaki sütun yolunu takip ediyor. Bugün, hava koşullarına dayanıklı yol boyunca her yerde yeşillik büyüyor. Turizm altyapısı ise genişletilebilir. Tutarlı tabela eksikliği var.

Bu nedenle bisikletçiler veya yürüyüşçüler için Franken Ormanı gibi seçici keşifler önerilir. Bavyera ve Thüringen'in buluştuğu yer.

Berlin gibi Mödlareuth da bölünmüştü


O zamanlar bir sınır nehri olan Saale yavaş yavaş akıyor ve Hirschberg yakınında pürüzsüz bir yüzey oluşturuyor. Ağaçlar ve çalılar ayna banyolarını alırlar. Kanocular bir savağın üzerinden hızla geçiyor. Kolon yolu boyunca bisikletle gidecekseniz betondaki geniş çöküntülere karşı çok dikkatli olmanız gerekiyor.


Mödlareuth sınır çitinde: Bir zamanlar bölünmüş olan köye “Küçük Berlin” adı veriliyordu




Mödlareuth sınır çitinde: Bir zamanlar bölünmüş olan köye “Küçük Berlin” adı veriliyordu

Kaynak: dpa-tmn


Durum bir orman yolu ve Mödlareuth'a giden yolda rahatlıyor. Amerikalılar köye “Küçük Berlin” adını verdiler. Mödlareuth bir duvarla bölünmüştü. Buradaki Alman-Alman Müzesi kendisini Almanya'nın bölünmesinin bir anıtı olarak görüyor. Bir kısım duvar, gözetleme kuleleri ve dikenli tel örgüler acı dolu anma kültürünü koruyor.


Mödlareuth'taki Alman-Alman Müzesi'ndeki duvarın bir bölümü, gözetleme kuleleri ve dikenli tel örgüler bize Alman tarihini hatırlatıyor




Mödlareuth'taki Alman-Alman Müzesi'ndeki duvarın bir bölümü, gözetleme kuleleri ve dikenli tel örgüler bize Alman tarihini hatırlatıyor

Kaynak: dpa-tmn


Şu anda müze arazisinde dolaşan Britt Hornig çok duygulandı ve üzüldü. O dönemde pediatri hemşiresi olarak çalışan Saksonya'nın Eilenburg kentinden 55 yaşındaki kişi şöyle diyor: “Böyle bir şeyin bir daha yaşanmaması gerekiyor. Bu benim çocukluğumdu, gençliğimdi. Bize yaptıkları tam bir delilikti.” Ve ayrıca: “Her hafta gösteri yapmak için Leipzig'e gittim ve duvar yıkılıncaya kadar özgürlük için savaştım.”


Eski sınır polisi Otto Oeder, Almanya'nın hâlâ bölünmüş olduğu döneme ait fotoğrafları gösteriyor




Eski sınır polisi Otto Oeder, Almanya'nın hâlâ bölünmüş olduğu döneme ait fotoğrafları gösteriyor

Kaynak: dpa-tmn


Eski bir sınır polis memuru olan ve şu anda 79 yaşında olan Otto Oeder de aynı zamanda çağdaş bir tanıktır. Bavyera tarafındaki Demir Perde'deki faaliyet alanını “Dünyanın burada sonunun geleceğini sanıyordum” diye tanımlıyor. Kendi yayınladığı kitabında, bunu başaran mültecileri anımsıyor: “Polis karakolumuzda onlara ilk olarak bizim tarafımızdan bağışlanan ve parası devlet tarafından ödenmeyen kuru kıyafetler giydirdik.” Oeder, “sınırdaki müdavimler masası”nı düzenliyor. Anekdotların düzenli olarak sunulduğu film yeniden canlanıyor. Geçmişten gelen, rejime sadık yoldaşlara yer yok.

Alman geçmişine doğru yürüyüş


Frankenwald-Steigla – Franken Ormanı'ndaki üçü Alman-Alman geçmişini gösteren dairesel yürüyüş parkurları ağının adıdır. 5,3 kilometre uzunluğundaki Wetzsteinmacher-Weg, Lauenstein Kalesi'nin altından başlayarak Thüringer Warte'a kadar uzanıyor. Ratzenberg'in zirvesindeki gözetleme kulesi “Yeşil Kuşak” üzerinde fantastik bir tahttır. 117 adımdan sonra bakışlarınız Thuringian-Franconian arduvaz dağlarının ormanlarında dolaşıyor.


ayrıca oku


Baden-Württemberg'deki Franconia'dan bir parça: Yarı ahşap eski kentiyle Tauberbischofsheim, belediye binası (solda) neo-Gotik tarzda inşa edilmiş olmasına rağmen






Diğer parkurlar arasında Carlsgrün'e 16,8 kilometre uzaklıktaki zorlu Grenzer-Weg ve Mitwitz'de başlayan, yakın zamanda açılışı yapılan on kilometrelik ılımlı Yeşil Kuşak Yolu yer alıyor. Yolda, bir dere gevezelik ediyor ve guguk kuşunun sesi ormanda yankılanıyor. Kömür göğüsleri cıvıldıyor. Çiy damlaları çimenlerin üzerinde parlak inciler gibi duruyor. Yusufçuklar güneşte dans eder. Huzurlu bir ruh hali. Sanki hiçbir şey olmamış gibi.


“Yeşil Kuşak”




Kaynak: İnfografik WELT

İpuçları ve bilgiler:


Oraya varmak: Berlin'den Hirschberg'e arabayla yaklaşık üç buçuk saat sürüyor, Frankfurt/Main'den de yaklaşık aynı saatte. Nürnberg'den oraya ulaşmak bir buçuk saat, Dresden'den ise yaklaşık iki saat sürüyor. Hirschberg'den Mödlareuth'a yaklaşık beş kilometre, Naila'ya ise 14 kilometre uzaklıktadır. Mitwitz, Hirschberg'e arabayla bir saatlik mesafededir.

Yürüyüş: Bahsedilen yürüyüş parkurlarının yanı sıra buradaki restoranlar ve konaklama yerleri hakkında bilgiyi frankenwald-tourismus.de adresinde bulabilirsiniz.

Müze: “Alman-Alman Müzesi Mödlareuth – Almanya Tümeni Anıtı” Salı'dan Pazar'a kadar açıktır; Giriş: dört avro, indirimli fiyat üç avro (moedlareuth.de).

“Yeşil Kuşak” hakkında bilgi: Almanya Çevre ve Doğa Koruma Federasyonu'nda (BUND) bund.net/gruenes-band adresinde