Güney Afrika: Afrika’nın en havalı metropolü – içeriden öğrenenler için Cape Town. En iyi ipuçları.

Selvi

New member
senTüm güzel Alman şehirleri arasında Cape Town en güzelidir. Doğru okudunuz; Ümit Burnu’ndaki metropol, Berlin’den neredeyse 10.000 kilometre uzakta, neredeyse beş milyon nüfusuyla. Çünkü: Cape Town’da 100.000’den fazla Alman yaşıyor.

Birçoğu kırlangıç olarak adlandırılan, sürekli iyi hava koşullarına bağlı olan kırlangıçlardır. Kuzey yarımkürenin yazında Avrupa’da, güney yarımkürenin yazında ise (Avrupa kışı) Cape’te kalırlar.





Kaynak: İnfografik WELT


Bu göçmen kuşlar, kıskanılacak derecede donsuz bir yaşamın tadını çıkarıyor. Onlar sayesinde, İngilizce, Afrikaans ve Xhosa dillerinin yanı sıra, Cape Town sokaklarında Almanca’yı da sıklıkla duyabilirsiniz.

Ve Avrupa’dan “sadece” birkaç günlük tatil için Cape’e seyahat eden ziyaretçi, kaçınılmaz olarak etrafı çok iyi bilmiyor mu? Aşağıdaki içeriden ipuçlarının yardımıyla pek çok şeyi doğru yapıyor.

Konaklama: Son derece pahalıdan iyi ve ucuza


Güney Afrika genellikle nispeten ucuz bir seyahat destinasyonudur, ancak Cape Town’daki en iyi oteller nefesinizi kesebilir. Genel olarak garip bir şekilde pahalılar.

Alt kategorideki şık çift kişilik oda için gecelik 500 ila 1000 euro mu? Bu, yüksek sezondaki (Kasım-Mart) önde gelen hostellerde standarttır – örneğin Victoria & Alfred Waterfront’taki (V & A) “Cape Grace” ve “One & Only Capetown”da, “Ellerman House”da Bantry Körfezi’nde veya Gardens bölgesindeki saygıdeğer “Nelson Dağı”nda, şu anda Fransız lüks imparatorluğu LVMH’ye ait.


Camps Bay sahil banliyösünde rüya gibi bir konumda: Aslan Başı manzaralı “Living Hotel Lion's Eye”




En kötü manzara değil: “Living Hotel Lion’s Eye”dan Aslan Başı manzarası.

Kaynak: Michael Braun Alexander


Çağdaş, yeni tasarımlı otel “The Silo” da seçkinlere aittir. Kalbini Afrika’ya ve Afrika sanatına kaptıran, Alman spor giyim perakendecisi Puma’nın eski patronu Jochen Zeitz tarafından kurulan ve adını ondan alan Zeitz Afrika Çağdaş Sanat Müzesi’nin (MOCAA) birkaç kat üzerinde yer alıyor.

Sonuçta, pahalı para karşılığında, misafir neredeyse her zaman manzaralı bir oda alır: Masa Dağı’na, Lion’s Head’in konik zirvesine, limana veya sadece Atlantik’in sörfüne. Ayrıca güzel.

Şans eseri, başınızın üstünde bir çatıya da daha az parayla sahip olabilirsiniz. “Living Hotel Lion’s Eye”, 2022’nin sonunda Camps Bay’in sahil banliyösünde rüya gibi bir konumda açıldı. Daha önce yalnızca Almanya ve Viyana’da otelleri bulunan, ancak şimdi ilk kez Avrupa dışında misafir ağırlayan aynı adı taşıyan Alman oteller grubuna aittir (çift kişilik odalar kahvaltı dahil yaklaşık 100 Euro’dan başlayan fiyatlarla).


Renkli evler, mavi araba: Cape Town'un Müslüman mahallesi Bo-Kaap, orada burada bir natürmort gibi görünüyor




Cape Town’un Müslüman mahallesi Bo-Kaap’ın renkli evleri

Kaynak: Getty Images/ICHAUVEL


Airbnb’de, merkezi konumdaki De Waterkant ve Green Point bölgelerindeki büyüleyici, parlak renkli şehir evlerini, önceden rezervasyon yapılması halinde gecelik 45 avro karşılığında bulabilirsiniz.

Geziler: yapılacaklar listesi için öneriler


Bazı geziler Cape Town’a yeni başlayanlar için neredeyse bir zorunluluktur. Elbette 1000 metre yüksekliğindeki Masa Dağı’na ya yürüyerek ya da 1929’dan beri burada inip çıkan teleferikle tırmanmanız gerekiyor. Ancak yalnızca havanın uygun olduğu ve zirvenin bulutlu, yağmurlu veya rüzgarlı olmadığı günlerde.

İpucu: Vadi istasyonuna gitmeden önce web sitesine bakın ve oradan bilet ayırtın, bu bekleme süresini kısaltacaktır.

Güney Afrikalı bağımsızlık savaşçısı ve Başkan Nelson Mandela’nın hapsedildiği hapishane adası Robben Adası, Güney Afrika tarihinde önemli bir rol oynuyor. Müze Adası’nı ziyaret etmek yalnızca rehberli bir turun (adada feribot, otobüs) bir parçası olarak mümkündür.


Bugün bir müze: Robben Adası'ndaki hapishaneye giden ziyaretçiler.  Cape Town açıklarındaki ada Güney Afrika tarihinde önemli bir rol oynuyor




Cape Town açıklarında: Robben Adası ve oradaki, şu anda müzeye dönüştürülen hapishane, Güney Afrika tarihinde önemli bir rol oynuyor

Kaynak: Getty Images/Michael Cook – Altai World Photography


Aynı şey burada da geçerli: Yazın başında bilet alın. Burada da hava koşulları ve dalgalar çalışmaları kısa sürede baltalayabilir. Daha sonra biletler iade edilecektir.

MOCAA şu anda Cape Town’un kültürel açıdan öne çıkan yeridir. Kunsthaus’un limandaki yıkık bir tahıl silosunu bir ikona dönüştürdüğü mimari muhteşem; Cape Town’da burada gösterilen eserlerin kalitesi konusunda hararetli bir tartışma var.

Rosebank bölgesindeki Irma Stern Müzesi daha az etkileyici ama rahat ve ilham verici. Güney Afrika’nın en ünlü sanatçılarından biri olan Irma Stern (1894–1966), özellikle portreleri için burada yaşadı ve çalıştı.


Çok tartışılan ve muhteşem: Zeitz Afrika Çağdaş Sanat Müzesi – kısaca MOCAA




V&A Waterfront’ta yer alır: Zeitz Afrika Çağdaş Sanat Müzesi – kısaca MOCAA. “The Silo” oteli aynı binada yer almaktadır.

Kaynak: Zondo/Hoberman Koleksiyonu/Universal Images Group, Getty Images aracılığıyla


Newlands bölgesindeki Masa Dağı’nın doğu yamacında (şehir merkezine arabayla yaklaşık 25 dakika uzaklıkta) yer alan Kirstenbosch, dünyadaki en büyüleyici botanik bahçelerinden biridir. Bunun temel nedeni fynbos adı verilen ve dünyada eşi benzeri olmayan burun florasıdır. Protealar, funda bitkileri ve birçok orkide türü de dahil olmak üzere burada yetişen ve gelişen bitkilerin çoğu endemiktir.

Ama hepsinden iyisi: Dünyanın en muhteşem sahil yollarından bazıları Cape Town çevresinden geçiyor ve bunların doğal güzellikleri İtalya’nın Amalfi Sahili ile aynı seviyede. Güneyde dolambaçlı bir rüya rotası, Camps Körfezi, On İki Havari Sıradağları ve denizle çevrili Llandudno villa köyü üzerinden 18 kilometre uzaklıktaki Hout Körfezi’ne kadar uzanıyor.


ayrıca oku


Güney Afrika: Rooibos kümeler halinde büyüyor.  Uzun, çubuk benzeri sürgünleri orak kullanılarak elle hasat edilir.  Arka planda sedir dağları






Daha sonra ücretli geçiş gerektiren Chapman’s Peak Drive üzerinden Ümit Burnu’na doğru devam edeceğiz. (Yanlışlık olmasın diye: Bu burun Afrika’nın güney ucu değil. Agulhas Burnu’nun 100 kilometre kadar güneydoğusundadır.)

Yemek: Ucuzluk avcılarının ziyafet çektiği yer


Cape Town’da kötü yemek yiyebilirsiniz ama çaba sarf etmeniz gerekiyor. Şu anda zayıf olan yerel para birimi Rand sayesinde Alman ziyaretçiler için de son derece ucuz. Yönetilebilir bir bütçeye sahip gurmeler için ipuçları:

  • “The Charles”, restoranı ve büyüleyici sokak kafesi bulunan rustik bir konuk evi. Kışın uğultulu bir şömine, tüm yıl boyunca mükemmel bir şarap listesi. Şef Natasha Dinha, Kalahari’nin güneyindeki en iyi yumurta Benedict’in yanı sıra bobotie, klasik Cape Malay mutfağı ve en kaliteli Karoo kuzusunu (137 Waterkant Caddesi, ana yemek yaklaşık sekiz avro) masaya getiriyor.
  • Kahvaltı, sandviç öğle yemeği ve kahve ve kek için mükemmel: Masa Dağı manzaralı şehir kafesi “Liquorice & Lime” (162 Kloof Caddesi, Bahçeler). Restoranın sahibi Dylan Pritchard, leziz tramezzinilerin yanı sıra bazı Capeton’luların en iyi havuçlu kek olduğunu düşündüğü şeyleri de hazırlıyor.
  • Simit seviyorsanız: “Kleinsky’s Delicatessen” (Sea Point 92 Regent Road). Oranjezicht Şehir Çiftlik Pazarı’nda da bir tezgah var (daha fazlası aşağıda).
  • Asya ve çoğunlukla Hint yemekleri tezgahlarının bulunduğu Castle semtindeki Doğu Yemekleri Pazarı’nda sadece birkaç avro karşılığında karnınızı doyurabilirsiniz – üstelik tadı da güzel! Neden Hintli? Çünkü Güney Afrika’da, özellikle ülkenin doğusundaki KwaZulu-Natal eyaletinde ve Cape Town’da büyük bir Hint topluluğu bulunuyor. Güney Afrika sokak yemeği klasiği Bunny Chow burada denemeye değer. Bu, adından da anlaşılacağı gibi “tavşan yemeği” değil, sıcak ve baharatlı köri (kuzu veya tavuk gibi) ile doldurulmuş, içi boş üçüncü bir beyaz ekmek somunudur.
  • Peki barlar? Cape Town, birçok yükseklik, tepe ve dağın bulunduğu Afrika’nın batı kıyısında yer almaktadır. Bunun anlamı şudur: Gün batımı için mükemmel, örneğin “Ellerman House”daki “Bar Roc”ta (telefonla önceden rezervasyon yaptırın). “The Athletic & Social Club”ın (Waterkant) balkonunda James Bond martinisini yudumluyor ve bir an bile sıkılmıyordu. LGBTQ+ kalabalığı ise Cape Town’daki korona salgınından sağ kurtulan birkaç restorandan biri olan Waterkant’taki “Manhattan’s”ta buluşuyor.
Klasik Güney Afrika mutfağı: Bunny Chow.  Bu, içi köri tabağıyla doldurulmuş içi boş beyaz ekmektir.




Doğu Yemekleri Pazarı’nda servis edilir: Güney Afrika sokak yemeği mutfağının bir klasiği olan Bunny Chow

Kaynak: Michael Braun Alexander

Su eğlencesi: kum, plaj ve deniz


Plajlar ve dalgalar söz konusu olduğunda Cape Town’un her iki tarafı da oynanabilir. Kentin en ünlü kumsalları batı kıyısında, özellikle de zengin ve ünlülerin takıldığı Camps Körfezi’nde yer alıyor. Birkaç adım ötede Clifton bölgesi dört küçük koyla başlıyor.

İdeal rüzgar koşulları sayesinde uçurtma sörfü için dünyanın en iyi yerlerinden biri, şehir merkezinin yaklaşık on kilometre kuzeyinde, Table View ve Bloubergstrand yakınındaki sahil şerididir. Burada ayrıca Masa Dağı’nın ve eteklerindeki şehrin en güzel manzarasını görüyorsunuz.

Belki de en güzel kumsal güneydedir. Sandy Bay, geniş kum tepeleriyle çevrili uzak bir koy ve dolayısıyla tek çıplaklar plajıdır. Llandudno üzerinden yaklaşın, ardından yaklaşık on dakikalık bir yürüyüş yapın.


Llandudno banliyösünde başka bir plaj daha var: Llandudno Plajı




Llandudno banliyösünde başka bir plaj daha var: Llandudno Plajı

Kaynak: Picture Alliance/Zoonar/Konstantin Kalishko


Cape Town’un doğusunda False Bay yatıyor. Buradaki su batı kıyısına göre yaklaşık iki derece daha sıcaktır ve bu da yüzmeyi daha keyifli hale getirir. Bu, rengarenk plaj kulübeleriyle eski sahil beldesi Muizenberg’in neden yüz yıldan fazla bir süre önce burada geliştiğini açıklıyor. Ümit Burnu’na doğru birkaç kilometre güneydeki Boulders Plajı’nda binlerce penguen yaşıyor ve insan ziyaretçileri kabul ediyor (giriş ücreti tesiste ücretlidir).


ayrıca oku


Kaplan köpekbalıkları bulanık sularda ve nehir ağızlarında kalmayı sever






Ne yazık ki bir yüzücünün bakış açısına göre doğru: büyük beyaz köpekbalıkları da dahil olmak üzere köpekbalıkları Cape Town çevresindeki denizde gelişiyor. Bunu sinir bozucu buluyorsanız, sayısız otel havuzundan birini denemelisiniz ya da şehir merkezindeki, hamamı olan, geleneksel bir Victoria dönemi kapalı havuzu olan Long Street Baths’a gitmelisiniz.

Alışveriş: Alışveriş ve Hediyelik Eşya


Alışveriş yapanların ve hediyelik eşya avcılarının ilk adresi V&A Waterfront oluyor. İlk bakışta turistik-ticari gibi görünüyor. Ancak kesinlikle özgün çünkü Güney Afrikalılar alışveriş merkezlerinde, yani hareketli alışveriş merkezlerinde alışveriş yapmayı, gezmeyi ve yemek yemeyi tercih ediyor.

Cape Quarter (Waterkant), birçok kafe ve butiğin bulunduğu V & A’ya göre daha az hareketlidir. Baraka’da tuhaf, şık Afro hediyelik eşyalar, Nap’ta ise şık iç dekorasyonlar bulabilirsiniz. Oradaki Spar süpermarketi tüm ülkenin en iyisi olarak kabul ediliyor. Bu ürün yelpazesinde örneğin timsah ezmesi, kestane köpüğü, antilop bifteği ve Güney Afrika’da yaygın olan kurutulmuş et biltong’u yer alıyor.

Peki hafta sonu? Tasarımcı modası ve her türden şık ürünler için Woodstock bölgesindeki Eski Bisküvi Fabrikası’ndaki Komşu Ürünleri Pazarı’nı ziyaret etmeye değer. Oranjezicht Şehir Çiftlik Pazarı (V&A), el sanatları ve bölgesel lezzetler sunmaktadır.


Çiftçiler ve gıda üreticileri, Oranjezicht Şehir Çiftlik Pazarı'nda yöresel lezzetlerini servis ediyor




Çiftçiler ve gıda üreticileri, Oranjezicht Şehir Çiftlik Pazarı’nda yöresel lezzetlerini servis ediyor

Kaynak: Getty Images/Leisa Tyler aracılığıyla LightRocket


En iyi pub atmosferi, insanların canlı müzik eşliğinde yiyip içtiği ve coşkuyla dans ettiği Hout Bay Market’te (ayrıca Cuma akşamları, bazen Bay Harbor Market olarak da anılır) bulunabilir.

Yazar, 2022 sonbaharından bu yana zamanının çoğunu Cape Town’da geçirdi.