Güney Afrika: Rooibos rotasında yürüyüş yapmak ve çay içmek

Selvi

New member
AYemyeşil vadiler boyunca kıvrılan Elephant Nehri’nde portakallar ve greyfurtlar olgunlaşır ve milyonlarca kır çiçeği çiçek açar. Arkasında, çılgınca engebeli bir kumtaşı dağ silsilesi olan Cedar Dağları yükseliyor. Eşsiz bir mikro kozmos, Cape Town’un 200 kilometre kuzeyinde iyi bir şekilde gelişmiştir. Burada göz alabildiğine çok özel bir bitki yetişiyor: Bu ülkede kırmızı çalı olarak da adlandırılan rooibos.

Western Cape üzerinden Clanwilliam ve Citrusdal kasabaları arasındaki bir rooibos rotası, yürüyüş yapmak ve çay içmek anlamına gelir. Aromatik bitki aslında sadece Elephant Nehri çevresindeki bu bölgede gelişir – başka hiçbir yerde, kendine özgü değildir. Şarapta olduğu gibi, aynı şey çay için de geçerlidir: “teruar” karar verir. Yani toprak koşulları, mikro iklim, konum.

Sedir Dağları’nın terörü sadece Rooibos için ideal değil, aynı zamanda kesinlikle vazgeçilmezdir. Çünkü derin kökleri olan bu çalı, toprakta sadece orada bulunan belirli mikroorganizmaların etkileşimine bağlıdır. Güney Afrika’nın herhangi bir yerinde ve hatta Avustralya veya Amerika’da yetiştirme girişimleri başarısız oldu.





Kaynak: İnfografik DÜNYA


Çünkü tüm sağlamlığına rağmen hala talepkar: Rooibos’un bu çok özel sıcak ve kurak yazlara, kış yağmuruna, kumlu toprağa ve çiftçilerin tabiriyle “koffie klips”e ihtiyacı var. Bunlar kahve çekirdeği büyüklüğünde kırmızı-kahverengi taşlardır. Tarlada ne kadar çok bulunursa çayın aroması o kadar güzel olur.


ayrıca oku








Bir bakıma, rooibos söz konusu olduğunda bölge doğal bir tekele sahiptir. Siteye olan bu sadakat, Güney Afrika’daki en eski yerleşim yerlerinden biri olan Clanwilliam’ı rooibos yetiştiriciliğinin dünya merkezi haline getirdi. Orta Avrupa’nın herhangi bir yerinde bakır kırmızısı sıcak içeceğin tadını çıkaran herkes emin olabilir: Elephant Nehri üzerindeki bu küçük bölgeden geliyor. Burada bitki yetişir, burada ekilir, hasat edilir, işlenir, paketlenir ve sevk edilir.

Plantasyonlara tur Clanwilliam’da başlıyor


Rooibos kooperatifinin çiftçileri birlikte yılda yaklaşık 6000 ton üretiyor. Hasatın yüzde 90’ı ihraç ediliyor, yarısından fazlası Almanya’ya. Rooibos çayı, tıpkı şampanya veya Parma jambonu gibi, 2021’den beri menşei belirtilmesiyle AB tarafından korunan bir üründür.

Clanwilliam’dan konuklar, Elephant River vadilerindeki çay tarlaları boyunca Rooibos Rotası boyunca rehberli turlara katılabilir. Bu yürüyerek veya ata binerek yapılabilir. Çoğu ziyaretçinin ilk kez bir rooibos çalısı gördüğü ve büyüklüğüne hayran kaldığı yer burasıdır: İnce dalları, çubuk benzeri, yeşil-kırmızı tutamlar halinde güneşe doğru uzanan bu çalı, iki metre yüksekliğe kadar büyür.

İlk bakışta karaçalı andıran, sarı çiçekli ve aynı zamanda bir baklagildir. Botanik olarak, Rooibos’un (aspalatus lineeris) çay bitkisi ile (kamelya sinensis) klasik anlamda hiçbir şey yapmamak.


Güney Afrika: Clanwilliam'daki Rooibos Evi'nde birçok Rooibos çayı çeşidini tadabilir ve satın alabilirsiniz.




Clanwilliam’daki Rooibos Evi’nde birçok Rooibos çayı çeşidini tadabilir ve satın alabilirsiniz.

Kaynak: Alamy Stok Fotoğrafı


Clanwilliam, yaklaşık 10.000 nüfuslu sakin bir taşra kasabasıdır. Rengarenk, dantel süslemeli elbiseler giymiş ve güneşten gelen yoğun güneşten korunmak için büyük şemsiyeler giymiş yaşlı hanımlar, hafta sonu son derece dümdüz Hoof Caddesi’nde dolaşıyor. Yarı yolda, Hollanda Reform Kilisesi’nin kare kulesi masmavi gökyüzüne doğru yükseliyor.

Her sokak köşesinde, çevredeki tüccarlar kendi hasatlarından sebze ve meyveler sunuyor. Bugün yerel bir müzeye ev sahipliği yapan 200 yıldan daha eski hapishane binası, yaklaşık bir kilometre uzunluğundaki ana caddenin sonunu işaret ediyor. Clanwilliam’daki her hediyelik eşya dükkanı ve kafede olduğu gibi bunda da başrolü Rooibos oynuyor.

Cederberg’de yürüyüş yaparken keşifler


Köy, adını sadece burada bulunan Clanwilliam sedirinden alan, seyrek nüfuslu, pastoral vahşi Cedar Dağları’ndaki yürüyüşlerin başlangıç noktasıdır. Clanwilliam’daki ve çevresindeki tüm bitki dünyası muhteşemdir ve yürüyüş için idealdir: fynbos (ince çalılar), botanikçilerin dünyada benzersiz olan Cape florası dediği şeydir. Burada, dünyanın başka hiçbir yerinde bulunmayan kumlu toprakta filizlenir ve çiçek açar. Her yerde bulunan yerli protealar ve yerel olarak sardunyalar olarak bilinen, pembe, beyaz, mor ve ara sıra kırmızı-turuncu çiçeklerle yabani sardunyalardır.


Güney Afrika: Burada bir Protea üzerinde bulunan altın göğüslü güneş kuşu endemiktir




Burada bir Protea üzerinde bulunan altın göğüslü güneş kuşu endemiktir.

Kredi bilgileri: Vicki Jauron/Moment/Getty Images


Bu Cape florası, kırmızı çalı gibi çoğu endemik olan 8000’den fazla bitki türü içerir. Fauna da benzersizdir. Eğri gagalı zümrüt yeşili parıldayan güneş kuşları bir çiçekten diğerine kanat çırpar. Her yerde ötüyor: Bunlar, gözlerinin etrafındaki kıpkırmızı lekelerden kolayca tanınabilen, fırça boyunlu güvercinlerdir.

Keşfedilecek sadece doğa değil, aynı zamanda kültür de var – kaya yüzlerinde ve mağaralarda binlerce yıllık yüzlerce kırmızımsı kahverengi kaya çizimi. Bunlar, yarım bin yıl önce Avrupalıların gelişinden önce güneybatı Afrika’nın yerli halkı olan San’ın sanatsal açıdan zarif miraslarıdır.


Güney Afrika: Güneybatı Afrika'nın yerli halkı olan San, Cedar Dağları'nda yüzlerce kaya oyma bıraktı.




Güneybatı Afrika’nın yerli halkı olan San, Cedar Dağları’nda yüzlerce kaya oymacılığı bıraktı.

Kaynak: resim ittifakı/Bildagentur-online/McPhoto-Schul


San bile rooibos’u şifalı bir bitki olarak kullandı – ama bilindiği kadarıyla sıcak bir infüzyon olarak değil. Ancak 20. yüzyılın başında fabrikadan iş çıkaran Rus asıllı Benjamin Ginsberg’di. Endüstrinin kurucusu olarak kabul edilen Rooibos’u Avrupa’ya ihraç etmiş ve oradaki çay tiryakilerine tattırmıştır.

Çayın birçok çeşidi vardır.


Çay için çiçekler değil sürgünler orakla elle toplanır. Örgü iğnesi kadar ince olan dallar daha sonra doğranır ve sıkılır, bu da – tıpkı siyah çayda olduğu gibi – fermantasyonu, yani bir oksidasyon sürecini tetikler. Ancak o zaman kırmızımsı olurlar. Kurutulup ayıklandıktan sonra çay paketlenir ve dünyanın her yerine gönderilir.

Clanwilliam’daki Rooibos Evi’ni ziyaret edenler, Rooibos çayının sayısız çeşidinin tadılabileceği ve hediyelik eşya olarak satın alınabileceği, nasıl çalıştığını ve tadının nasıl olduğunu öğrenebilirler. Western Cape’de 100’den fazla farklı marka ve çeşit mevcuttur.


Güney Afrika: Rooibos bakır kırmızısı rengini fermantasyondan sonra alıyor




Rooibos bakır kırmızısı rengini fermantasyondan sonra alır.

Kaynak: Zoonar/Svetlana Khutornaia/resim ittifakı


Bugün dünya çapında her yıl yaklaşık altı milyar bardak Rooibos çayı demleniyor. Klasik çaydan farklı olarak, rooibos’ta neredeyse hiç acı tada sahip tanen yoktur, bu da onu daha sindirilebilir kılar. Ayrıca kafein içermediği için çocuklar ve akşamları keyif yapmak için de idealdir.

Aroması, hafif tatlı bir dokunuşla mineral-toprak-ekşimsidir. İsterseniz çayı süt, bal veya şekerle rafine edin. Öte yandan yeşil rooibos, yeşil çaya benzer şekilde fermente edilmeden kalır ve bu nedenle tadı çok daha hafiftir.


Güney Afrika’daki tatiller için daha fazla ipucu:




Clanwilliam’daki Rooibos Çay Evi’nde ziyaretçilere tezgahta buz gibi Taze Kırmızı çay servis edilir. Temel, elma şarabı ile doldurulmuş, oldukça konsantre bir tür Rooibos espressodur. Sonuç, lezzetli, alkolsüz bir akşam yemeğidir.

Alkollü kokteyllerden hiç vazgeçmek istemiyorsanız, klik buz küpleri ve cin tonikle dolu bir bardağa küçük bir Rooibos çay poşeti asabilirsiniz. Bu sadece belirgin bir pembe ışıltı sağlamakla kalmaz, aynı zamanda tat açısından meyvemsi bir nota sağlar. Cederberg Dağları’nın arkasında gün batımını izlemek için mükemmel bir içecek.

Güney Afrika için ipuçları ve bilgiler:


Ulaşım: Örneğin Lufthansa ile Frankfurt/Main ve Münih’ten doğrudan Cape Town’a, KLM ile Amsterdam üzerinden Berlin’den. Günlük 25 Euro’dan kiralık araba ile yaklaşık 200 kilometre uzaklıktaki Clanwilliam çevresindeki rooibos bölgesine devam edin.

Konaklama: Örneğin, Clanwilliam’daki “Yellow Aloe” yatak ve kahvaltısında, çift kişilik odalar 45 Euro’dan (yellowaloe.co.za). De Pakhuys’taki bungalovlarda rustik, 60 Euro’dan başlayan çift kişilik odalar (depakhuys.com). Clanwilliam’ın kuzeydoğusundaki lüks tesis “Bushmans Kloof Wilderness Reserve”, çift kişilik odalar tüm öğünler dahil 375 Euro’dan başlıyor (bushmanskloof.co.za).

Bilgi: Çay yolu, rooibos-route.co.za; Clanwilliam’daki Rooibos Evi, houseofrooibos.info; güneyafrika.net/de


Burası, üçüncü taraf içeriğini bulacağınız yerdir

Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları bu izni talep ettiğinden, kişisel verilerin iletilmesi ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konumuna getirerek, bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Buna, GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına verdiğiniz onay da dahildir. Bununla ilgili daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Onayınızı istediğiniz zaman anahtar ve sayfanın alt kısmındaki gizlilik aracılığıyla geri çekebilirsiniz.