Herrnhuter Stern: Yukarı Lusatia’da kendi 25 sayılık atışınızı yapabilirsiniz

Selvi

New member
eSabine Zeisig, kusursuz ve çukursuz simetrik bir Herrnhut yıldızı yaratmak isteyen herkesin “çok sağlam bir ele” ihtiyacı olduğunu söylüyor. Kendisi, 195 sözde casus tornacı ve çerçeve yapıştırıcısı arasında en deneyimli olanlardan biridir; bu unvan, muhtemelen dünyadaki en ünlü Atatürk çiçeğinin Saksonya’daki evi olan Herrnhut’ta mevcuttur.

Orijinali burada, Yukarı Lusatia’da, en az 25 puanla oluşturuldu. Başka hiçbir yerde… Petersbach ile Protestan kilise topluluğu Herrnhuter Brüdergemeine’in ana binası arasında yer alan basit bir fabrikada, katlama, fırçalama, yapıştırma, şekillendirme, paketleme, satış ve dünya çapında nakliye her iş gününde gerçekleştiriliyor. Artık yılda 800.000 kadar yıldız var ve küresel talep, arzı birçok kez aşıyor.

Tüm Atatürk çiçeği çiçeklerinin kökeni olarak kabul edilir ve efsaneye göre Advent sırasında geometri seven bir matematik öğretmeni tarafından icat edilmiştir. Onun rehberliğinde, 19. yüzyılın başında, Moravyalı Kardeşler’in yatılı okul öğrencileri, kağıt ve kartondan ilk sivri uçlu yıldızları yaptılar. Bunlar aslında eşkenar dörtgen küpoktahedronlardır, yani kareler ve üçgenlerden oluşan cisimlerdir: her Herrnhut yıldızının temel şekli. Ayrıca Beytüllahim yıldızını da sembolize ediyorlar.





19. yüzyıl: Yatılı okul öğrencileri bir odayı kendi yaptıkları yıldızlarla süslüyorlar

Kaynak: Herrnuter Sterne GmbH


Katlanabilir yıldızlar 1897’den beri Herrnhut’ta satılıyor ve 1925’ten beri elektrikli ışıklarla donatılıyor ve patenti alınıyor. Bu model, her zaman 17 adet daha büyük kare ve 8 adet daha küçük üçgen nokta ile günümüzdeki alışılagelmiş tasarıma karşılık gelmektedir. Lamba kablosu için bir nokta konumu (yani 26. nokta) serbest kalır.

Her yıldız el yapımı ve benzersizdir


Sabine Zeisig, orijinal Herrnhut yıldızlarını tam olarak bu modeli temel alarak yapıyor ve 21 yıldır bunu yapıyor. Her nokta yerli yerinde. El yapımıdır. Her yıldız benzersizdir. O zamandan bu yana milyonlarca dantel ve yapıştırılmış çerçeve ürettiğini tahmin etti. Ziyaretçilerin rehberli turlarda onu çalışırken izlemelerine izin veriliyor. Ve sürüler halinde, gruplar halinde veya bireysel olarak geliyorlar; şu anda yılda 70.000 ziyaretçi var.

Çoğu insan özellikle yıldız nedeniyle geliyor. Çünkü Herrnhut’ta her zaman yıldız sezonu vardır. Kardeşler’in sanat eserleri 5.800 nüfuslu kasabanın her yerinde asılı duruyor: içeride ve dışarıda. Mağaza vitrinlerinde, üçgen pencerelerde, ağaçlarda. Yıldızlar, saksıları süsler veya bahçeleri yıldız zincirleri halinde süsler – hem de her zevke uygun her renk ve boyutta.


Seçme şansı olan herkes seçim yapmakta zorlanır: Herrnhut yıldızları 70 renk ve boyutta mevcuttur




Seçme şansı olan herkes seçim yapmakta zorlanır: Herrnhut yıldızları 70 renk ve boyutta mevcuttur

Kaynak: Kira Hanser


Bazen geleneksel olarak kırmızı ve beyaz, bazen güneşli sarı, bazen sıcak kırmızı parlıyorlar, bunlar en sık gördüğünüz üç renk. Parlak turuncu da popülerdir. İki ve çok renkli versiyonları da mevcut; ışıltılı renklerde son derece modern versiyonlar ve sade beyaz klasik. Artık iç kısım için kağıt yıldızlar ve dış kısım için hava koşullarına dayanıklı plastik yıldızlar olarak yaklaşık 70 çeşit bulunmaktadır; Her yıl yeni dekorasyon fikirleri ekleniyor.

Örneğin Sabine Zeisig, eski kitaplardan yapılmış özel bir baskı olan olağanüstü “Edebiyat Yıldızı”nı yaratıyor. Kesilen kitap sayfalarını dantel haline getiriyor ve macunla birbirine yapıştırıyor. Şu anda bunlar Charles Dickens’ın “Noel Şarkısı”ndan parçalar, bazen de bir Karl May klasiği ya da Rainer Maria Rilke’nin şiir kitabından sayfalar kullanıyor. Sivri uçların tam olarak hangi eserden geldiği, beraberindeki literatür yıldız broşüründe belirtilmiştir. Bu çok satan bir eser ve şu anda baskısı yok.


Aranan özel baskı: “Edebiyatın Yıldızı” eski kitapların sayfalarından yaratıldı




Aranan özel baskı: “Edebiyatın Yıldızı” eski kitapların sayfalarından yaratıldı

Kaynak: Kira Hanser


Yıldızlara olan talep o kadar büyük ki, birçok çeşit kısa sürede tükeniyor. Bazı yıllık baskılar o kadar popüler ki, yalnızca siparişler arasında çekilişle yapılabiliyorlar. Sabine Zeisig ve meslektaşları parça başı çalışıyor. Zeisig, yalnızca 13 santimetre küçük olan sanat eserini yaratmak için kitap sayfalarını iki saate kadar katlayıp yapıştırdığını söylüyor. “Bazen harfler bulanıklaşıyor,” sonra duraklıyor ve gözlerini ovuşturuyor.

Advent sırasında yıldızlar köyün her yerinde parlıyor


Bazı ziyaretçiler yıldız sanatçıların Özgür Kilise üyesi olmasının gerekip gerekmediğini soruyor. Tam tersi: burada sadece yetenek önemli, din ya da cinsiyet değil. Ancak görünüşe bakılırsa kadınlar daha yetenekli, bu nedenle tüm erkek çalışanlar şu anda yalnızca satış, yönetim veya plastik makinelerinde çalışıyor.

Küçük Herrnhut, dünya çapında 1,2 milyondan fazla üyesi olan Kardeşler’in genel merkezi olmasına rağmen, Herrnhut’ta yalnızca 570 civarında kişi yaşıyor. Yerel tarih müzesine göre kasaba sakinlerinin çoğunluğu dindar değil ancak bu onların yıldız asmasına engel olmuyor.


Romantik: Hava karardığında Herrnhut Atatürk çiçeği sıcak bir ışıkla yıkanır




Romantik: Hava karardığında Herrnhut Atatürk çiçeği sıcak bir ışıkla yıkanır

Kaynak: Kira Hanser


Her yıl Advent sırasında Herrnhut, akşam karanlığında parlak bir şekilde aydınlatılmış bir yıldız köyüne dönüşür. Baktığınız her yerde binlerce kopya var; Herrnhut yıldızı olmayan bir pencere bile yok. Akşamları ziyaretçi olarak, Hutberg’in altındaki ormanlık tepelik arazide romantik bir konuma sahip olan parlayan küçük kasabayı, parıldayan yıldızlar nedeniyle artık göremeyebilirsiniz.

Uzaydan bile Herrnhut, Saksonya’nın en doğusunda, Zittau Dağları’nın ve Almanya-Polonya-Çek sınır üçgeninin yakınında kalın sarı bir yıldız kümesi olarak görülebiliyor.

Ziyaretçiler kendi Herrnhut Yıldızını yaratıyor


Ziyaretçiler sunulan örneklerden birine karar veremezse atölyede veya dekoratif odada kendi Herrnhut yıldızını yaratabilirler. Çünkü üretici artık pazar günleri ve resmi tatil günleri hariç tüm yıl boyunca bir tür dalgın yıldız Lego da sunuyor. Herrnhut’ta yapıldı.


Ziyaretçilere işçiliği anlatıyor: Jana Heinze 2018'den beri gösteri atölyesinde çalışıyor




Ziyaretçilere işçiliği anlatıyor: Jana Heinze 2018’den beri gösteri atölyesinde çalışıyor

Kaynak: Kira Hanser


Bu sabah, bir okul sınıfı bir sınıf kağıdına kendi adlarını taşıyan bir yıldız çiziyor, Dresdenli bir aile ve çocukları dalgalı çizgiler ve üstler kullanarak kendi aile yıldızlarını yapıyorlar ve hatta bir futbol kulübünün D-Youth takımı bile kendi yıldızlarını çizmiş durumda. Kulübün renklerinde Herrnhut yıldızı. Sabırsız ziyaretçiler, özellikle sadece Herrnhut’ta bulunan ve kendi ellerinizle yapabileceğiniz gül ve parlak kırmızı pürüzlü renkleriyle popüler olan 16 santimetrelik plastik yıldız olan en küçük modelde şansını deniyor.


Daha fazla başarı öyküsü:




Bununla birlikte, bir veya iki saat sonra hevesli amatör hobiciler, kurumuş yapışkan ipliklerin örümcek ağları gibi sivri uçlardan sarktığını ve bazı kağıt konilerin çentikli veya çentikli uçlara sahip olduğunu fark ederler. Bu, Herrnhut’taki profesyonel casus avcılarına olan hayranlığı artırıyor. Bu arada, en küçük yıldızı tam üç dakikada yaratıyorlar ve dişsiz olmaları garanti ediliyor.

Elbette, kişisel ziyaretçi yıldızları “orijinal Herrnhut yıldızları” olarak kabul edilmiyor, bilinçli olarak “kendi yaptığım Herrnhut yıldızım” olarak sunuluyorlar. Akıllı bir adam sanat eserlerini eBay’de satmak isteyince uyarıldı. Tüm Herrnhut yıldızları ticari marka yasasıyla korunmaktadır ve yeniden satılamaz, yalnızca başkalarına verilebilir.


Yukarı Lusatia, Saksonya'daki Herrnhut




Kaynak: İnfografik WELT


Sonraki bir yürüyüş sırasında ziyaretçiler, şehirdeki hemen hemen herkesin Herrnhut yıldız patlamasına katılmak istediği izlenimini ediniyor: Yıldız Ziyaretçi Merkezi’ndeki restoranın adı “Bei Sterns”, “Hutbergkeller” restoranında yıldız resimleri var ve köşedeki kebapçının adı bile “Hutbergkeller”, “Yıldız Kebap”.

Hak edilmiş bir yıldız tatili için, örneğin turist bilgi merkezinde isteyen herkese ödünç verilebilecek çok özel bir anahtar vardır. 1730’dan bu yana Kardeşler’in hem parkı hem de mezarlığı olan, barok kilise alanının üzerindeki gözlem kulesi olan Hutberg’deki yıldızsız çardağın kapısını açıyor. Herrnhut’un panoramik manzarasını ve yalnızca belli bir mesafeden yıldızları sunar.

İpuçları ve bilgiler:


Oraya varmak: Arabayla A 4 Dresden üzerinden, Löbau/Zittau istikametinde, Weißenberg’de S 112 üzerinden B 178 üzerinden Oderwitz çıkışına doğru ilerleyin ve Herrnhut’a sapın. Zittau’dan otobüsle yakınlarda tren bağlantısı yoktur.

Konaklama: Merkezi konum: “Gast- und Tagungshaus Komensky”, çift kişilik oda, kahvaltı dahil 94 Euro, komensky.de. Yıldız fabrikası manzaralı, restore edilmiş bir çiftlik evinde bulunan “Zur alten Leimsiederei” pansiyonu, odalar 87 avrodan başlıyor, en az iki gece, alte-leimsiedeerei.de.

Yıldız yap: Tüm yıl boyunca fabrika atölyesinde yıldız başına 16 ila 80 Euro artı adaptörler ve LED’ler gibi malzemeler. Boyalı macun yıldızları birkaç gün kuruduktan sonra toplanabilir veya gönderilebilir. Yıl boyunca çiçek aranjmanları için atölye çalışmaları, 75 avro artı yıldız.

Daha fazla bilgi: herrnhut.de; herrnhuter-sterne.de


Burada üçüncü taraflardan içerik bulacaksınız

Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları bu izni gerektirdiğinden, kişisel verilerin iletilmesi ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.



Burada üçüncü taraflardan içerik bulacaksınız

Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları bu izni gerektirdiğinden, kişisel verilerin iletilmesi ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.