İskoçya: Bu yolculuk, gemilerin merdiven çıkmasını gerektiriyor

Selvi

New member
eyağmur yağıyor. Küçük damlalar yoğun bir şekilde taşlara tıklar, büyük olanlar su birikintilerine sıçrar. Sis bulutları yeşil tepelerin üzerinde sürükleniyor veya dev dalgalar gibi kayalardan aşağı çarpıyor. İskoçya sırılsıklam – viskide değil, suda. Bir lanet – ve aynı zamanda bir kutsama. Her şey yemyeşil. Yağmur damlaları eğrelti otlarının üzerinde parlıyor, ormangülleri çiçek açıyor ve kalın çimlerin arasından papatyalar görünüyor.

Vahşi manzaralar, engebeli dağlar, karanlık parıldayan göller ve gizemli yüksek bozkırlarla boyanmış bir ülke. “Highlander”, “Outlander” ve “Rob Roy” film destanlarının hayranları, ekose etekler giymiş, saçları uçuşan ve ellerinde kılıçları olan adamlar birdenbire komşu klanlara karşı savaşmak için tepelerin üzerinden dörtnala koşarsa şaşırmazlar.

Yaylaların mitleri ve efsaneleriyle ilgileniyorsanız, kesinlikle İskoçya’da bir gezi düşünmelisiniz – tercihen araba veya otobüsle değil, bir gemiyle. “Glenlerin Efendisi” bunu mümkün kılıyor. En fazla 54 konuk kapasiteli konforlu bir yat tarzında araç, İskoçya’nın batısındaki fiyortlardan geçiyor, burunları dönüyor, büyülü adaları ziyaret ediyor ve ardından Caledonian Kanalı’ndan Highlands’in başkenti Inverness’e doğru ilerliyor.





Kaynak: İnfografik DÜNYA


Glasgow’dan başlayan otobüs sizi önce “Gözyaşı Vadisi” olan Glen Coe’den, “Glenlerin Efendisi”nin demirlediği Hebridean adası Skye’nin karşısındaki Kyle of Lochalsh’a götürür.

Hava, gemi yolculuğunun güzergahını etkiler


Bu tekne turu sırasında Caledonian Kanalı’ndan geçen yolculuğu düşünen ve her zaman sorunsuz bir yolculuk bekleyen herkes, yakında bunun aksini öğrenecek. Cesur küçük gemi, açık denize doğru hareket eder etmez gelen dalgalarla inliyor ve yalpalıyor. Ancak kaptan ve mürettebat, esas olarak sakin fiyortlar ve göllerden geçen yeni bir rotayı hemen tamir eder.


İskoçya: Eilean Donan Şatosu birçok filmde arka plan olarak kullanılmıştır.




Eilean Donan Şatosu birçok filmde arka plan olarak kullanılmıştır.

Kredi bilgileri: Getty Images/Jose A. Bernat Bacete


Yapılacak ilk şey yolcuları Eilean Donan Kalesi’nde sağlam bir zemine oturtmak. Hiç İskoçya’ya gitmemiş olsalar bile herkes bu duvarları bilir. Meydan okuyan şato, “James Bond 007: The world is not yet” de dahil olmak üzere birçok klasik filmde rol aldı. Kuleleri, sarmal merdivenleri, siperleri ve kale adasına giden taş köprüsüyle ideal bir film zemini sunuyor. Bir Kelt şehidi olan Eigg’li Aziz Donnán, 6. yüzyılda burada Loch Duich’te yaşadı ve daha sonra orada inşa edilen kaleye adını verdi: Eilean Donan Kalesi – Donan Adası’ndaki kale.

“Lord of the Glens”in hava durumuna bağlı rota değişikliği, ertesi gün yolculara içeriden bir ipucu verir. Loch Nevis’e ve oradan da Knoydart yarımadasındaki Inverie köyüne gidiyor. Burada, İskoç inzivasında birkaç üstünlük sizi bekliyor. Inverie’ye yalnızca tekneyle veya dağların üzerinden 18 mil (29 km) yürüyüş yaparak ulaşılabilir. Bu, köydeki The Old Forge adlı tek pub’a İngiltere’nin en uzak pub’ı olma onurunu veriyor. Guinness Rekorlar Kitabı tarafından resmi olarak onaylanmıştır.


ayrıca oku


İskoç güneşi çıktığında banka barın dışındadır. Eski Ocak saf idil






Buna, daha az uzak olmayan bir bira fabrikası da katılıyor. Bardan sadece 500 metre uzakta, okuldan ayrılanlar Samantha ve Matthew Humphrey, tesadüfen köylülerin ortaklaşa sahip olduğu kutsallığı kaldırılmış bir kilisede bar için bira üretiyor.

Caledonian Kanalı’nın 29 kilidi var


Ertesi gün pitoresk köyleri, bembeyaz kumsalları ve engebeli dağlarıyla Mull adasına devam ederek oradan Iona Adası’na gidiyoruz. 563 yılında kurulan manastırı ile bu mini ada, İskoçya’nın ruhani merkezi ve İskoç Yaylalarının Hıristiyanlaşmasının başlangıç noktası olarak kabul edilir. 101 metre ile en yüksek noktada “Ebedi Gençlik Pınarı” fışkırıyor. Burada hacılar birkaç yudum almayı severler ve yeni bir manevi başlangıç için umut ederler.


563 yılında kurulan manastırıyla Iona Adası, İskoçya'nın ruhani merkezi olarak kabul edilir.




563 yılında kurulan manastırıyla Iona Adası, İskoçya’nın ruhani merkezi olarak kabul edilir.

Kaynak: Getty Images/Ashley Cooper


Geceleri Lord of the Glens, Oban’da demirlenir. Liman kasabası, açık deniz Hebrides’e açılan kapıdır ve İskoçya’nın Balık Başkenti olmakla övünür. Ama en büyük sürpriz gökyüzünde. Birkaç bulut bandı ile mavidir ve gün batımında en güzel kayısıya dönüşür. Bu sizi limanda bir akşam gezintisine davet ediyor. Tıpkı Akdeniz yörelerinden bildiğiniz gibi küçük sanat galerileri, orijinal dükkanlar ve taze balıkları barutlarında sunan çok sayıda restoran var.

Ertesi gün, İskoç Dağlık Bölgesi’nden geçen Caledonian Kanalı hedef alınır. “Glenlerin Efendisi”, İskoçya’da açık sularda seyretmesine izin verilen ve aynı zamanda kanalın en dar kısımlarından geçen tek yolcu gemisidir.


İskoçya: Fort William'da gemiler, sekiz kademeli kilitli bir merdiven olan Neptune's Staircase'e tırmanmalıdır.




Fort William’da gemiler, sekiz kademeli bir kilit uçuşu olan Neptune’s Staircase’e tırmanmalıdır.

Kaynak: pa/Westend61/Scott Masterton


Yaklaşık 100 kilometrelik güzergâhta, üçte biri yapay olarak oluşturulmuş, üçte ikisi doğal göllerden oluşan 29 adet gölet bulunuyor. Kaptanlar için ilk test Fort William yakınlarındaki girişte bekliyor. Burada gemiler, “Gadilerin Efendisi”nin odalarına milimetrelik bir çalışmayla manevra yapılması gereken sekiz aşamalı bir kilitli merdiven olan Neptün Merdiveni’ne tırmanmak zorunda. Fort Augustus’ta kanaldan çıkmak için beş kilit seviyesinden tekrar inersiniz.

İskoçya’daki turistik yerler


Dünyanın en eski kanallarından biri olarak kabul edilen kanal yaklaşık 200 yıl önce, 1803’ten 1822’ye kadar inşa edildi. Endüstriyel mallar tehlikeli deniz yolundan kaçınarak İskoçya’nın batı kıyısından doğu kıyısına taşınacaktı. Ancak, ekonomik hesaplama asla işe yaramadı. Gemiler daha büyük ve daha istikrarlı hale geldi, böylece bir yandan Kanal’dan geçemezken, diğer yandan İskoçya’nın kuzey ucunu güvenli bir şekilde dolaşabildiler.


İskoçya:




Fort Augustus’ta kanaldan çıkmak için “Glenlerin Efendisi” beş kilit seviyesine iner

Kaynak: Jutta Lemcke/www.srt-bild.de


Bugün Caledonian Kanalı, öncelikle küçük yatlar, kanolar, yüzen evler ve Lord of the Glens tarafından eğlence amaçlı kullanılmaktadır. Bunun özel bir çekiciliği var, çünkü Fort William ve Inverness arasında çok sayıda turistik yerin bulunduğu manzaralı bir yol var. Bu, filmde sihir öğrencilerini taşımak için Hogwarts Ekspresi olarak kullanılan, dumanı tüten Jacobite Buharlı Treninin tıkırdayarak geçmişini görmek için zamanlanan “Harry Potter Köprüsü” ile Glenfinnan’a bir ziyareti içerir.

Ve tabii ki Loch Ness. Büyük Britanya’nın bu en uzun gölünü yelkenle geçerseniz, kaçınılmaz olarak efsanenin kurbanı olursunuz. Çünkü tek bir ziyaretçi efsanevi canavara gözünü ayırmamayı başaramaz. Yolculuk Inverness’te sona eriyor.


İskoçya’daki tatiller için daha fazla ipucu:




Gezi, iki günlük Edinburgh ziyareti ile sona eriyor. Edinburgh Kalesi, Holyrood Sarayı, pub’lar, kültür ve gayda sesleri: Firth of Forth’taki şehir, atmosferiyle sayısız olay ve büyü ile dikkat çekiyor. “Treasure Island” için Robert Louis Stevenson veya dünyaca ünlü “Harry Potter” romanları için JK Rowling gibi birçok İskoç yazarın ilhamını burada bulmasına şaşmamalı.

Ek Bilgiler:


Gemi: Lord of the Glens, İskoçya’da hem açık sularda hem de Caledonian Kanalı’nda seyredebilen tek yolcu gemisidir. Gemide maksimum 54 misafir, 18 mürettebat, restoran, lounge, bar, teras güvertesi için 27 konforlu dış kamara bulunmaktadır. 46 metre uzunluğunda ve 10 metre genişliğindedir.

Rezervasyon: Lernidee macera gezileri, Skye, Eigg ve Iona adalarının yanı sıra Glasgow’a uçuş ve Edinburgh’dan dönüş uçuşu dahil olmak üzere Manş geçişini içeren 11 gün, sabit tarihler, 5880 Euro’dan (lernidee.de). “Lord of the Glens”, Ikarus Tours (ikarus.com) ve Hanseat Reisen (hanseatreisen.de) aracılığıyla da rezerve edilebilir.

Geziye katılım Lernidee Erlebnisreisen tarafından desteklenmiştir. Şeffaflık ve gazetecilik bağımsızlığı standartlarımızı axelspringer.com/de/Werte/downloads adresinde bulabilirsiniz.