İtalya: Garda Gölü’nde daha az su, daha fazla plaj demektir

Selvi

New member
Avrupa Garda Gölü

“Düşük su seviyesinden çok, bazı medyanın bundan ne anlayacağından korkuyoruz”



Geçen yılki kurak yaz ve az kar yağışlı bir kıştan sonra, Garda Gölü’nün su seviyesi keskin bir şekilde düştü. Artık birçok adaya yürüyerek ulaşılabilir. Ancak tatilcilerin İtalya’nın en büyük gölü üzerinde herhangi bir kısıtlamadan korkmasına gerek yok.




Durum: 12:55| Okuma süresi: 3 dakika




İtalya: 28 Nisan'da çekilen fotoğraf, Garda Gölü'ndeki San Biagio adasına yürüyen tatilcileri gösteriyor




28 Nisan’da çekilen fotoğraf, Garda Gölü’ndeki San Biagio adasına yürüyen tatilcileri gösteriyor

Kredi bilgileri: pa/NurPhoto/Manuel Romano


WELT podcast’lerimizi buradan dinleyebilirsiniz.

Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları bu izni talep ettiğinden, kişisel verilerin iletilmesi ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konumuna getirerek, bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Buna, GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına verdiğiniz onay da dahildir. Bununla ilgili daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Onayınızı istediğiniz zaman anahtar ve sayfanın alt kısmındaki gizlilik aracılığıyla geri çekebilirsiniz.



PAlp meraları, pizza ve Akdeniz esintisi: Garda Gölü’nü sevmeyi bir kez öğrendiğinizde, her zaman geri döneceksiniz. Daha fazla tatilci, İtalya’nın en büyük gölünde tatil yapmaktan korkuyor. 2022’nin kurak yazının ve Alplerde az kar yağışlı geçen kışın ardından Garda Gölü, tarihsel olarak düşük su seviyelerine ulaştı. San Biagio adasına lastik çizmelerle de olsa yürüyerek bile ulaşılabilir.

Ancak Lazise ve Peschiera’yı ziyaret ederken, durum en azından turist bakış açısından dramatik değil. Limanlardaki su seviyesi önceki yıllara göre biraz daha düşük ve plajlar daha geniş. Öte yandan tatilciler için herhangi bir kısıtlama emaresi yok.

Ancak Mart ayından Nisan ortasına kadar Garda Gölü seviyesinin en düşük seviyeye ulaştığı da bir gerçektir. O zamandan beri, su seviyesi diğer yıllardaki kadar olmasa da biraz yükseldi.


ayrıca oku


Bu resim 29 Mart 202'de çekildi.






“Sıfır” su seviyesi bile kuzey İtalya’daki en büyük gölün boş olacağı anlamına gelmez. Ne de olsa 346 metre derinliğinde. “Sıfır” işareti, yıllar içinde ölçülen düşüklerin yıllık yeniden tanımlanmış ortalamasıdır. Bu arka planla, sık sık alıntılanan “geçen yıla göre su seviyesinin yarıya inmesi” de ciddi bir şekilde sınıflandırılabilir.


ayrıca oku








Alplerde karsız geçen bir kışın ardından, normalde yeniden dolan eriyik suyu yoktur. Sadece 2007’de, 6 Mayıs’ta seviye 40 santimetreye düştüğünde Garda Gölü’nde daha az su vardı. Karşılaştırma için: 6 Mayıs 2023’te 54 santimetre ölçüldü.

Garda Gölü’nde insanlar Alman tatilcilerden endişeli


Marco Pacheco da her şeyi açık veriyor. Lazise yakınlarındaki Fossalta kamp alanının ortak sahibi, misafirleri için herhangi bir kısıtlama bulamıyor. İtalyan, “Burada, gölde her zaman düşük su dönemleri yaşadık,” diyor ve ekliyor: “Şu anda, düşük su seviyesinden çok bazı medyanın göl hakkında ne düşündüğünden korkuyoruz.”

Aslında tüm gemiler ve feribotlar her zamanki gibi çalışıyor, tüm kafeler, pizzacılar ve eğlence parkları her zamanki gibi açık. Lazise’de tatilciler, çarşamba günleri kurulan haftalık pazarda dondurmacıların önünde sıraya giriyor ve tarihi kentte kalabalıklaşıyor.


İtalya: Garda Gölü kıyısındaki Lazise kasabasında hayat her zamanki gibi devam ediyor.




Garda Gölü kıyısındaki Lazise kasabasında hayat her zamanki gibi devam ediyor.

Kredi bilgileri: pa/imageBROKER/Moritz Wolf


Yine de İtalyanlar, Almanların artık gelemeyeceğinden korkuyor. Garda Dolomiti Turizm Ofisi, Trento Eyaleti Çevre Koruma Ajansı ve Riva del Garda Belediye Başkanı özel olarak düzenlenen bir basın toplantısında durumla ilgili görüşlerini açıkladı.

“Son iki kıştan sonra, Garda Gölü’ne diğer kışlardaki kadar eriyik suyu akmadı. Bununla birlikte, su seviyesi için bildirilen bazı rakamlar doğru yorumlanmıyor” diyor Garda Dolomiti Genel Müdürü Oskar Schwazer. Normalde, Garda Gölü’nün toplam hacmi yaklaşık 50 milyar metreküp su, şu anda yaklaşık yüzde bir daha az.


İtalya’da bir tatil mi hayal ediyorsunuz? Daha fazla ipucu ve bilgi:




Trento Eyaleti Çevre Koruma Dairesi’nde çalışan biyolog Giovanna Pellegrini, Garda Gölü’nün su kalitesinin yılda altı kez kontrol edildiğini açıkladı. Mevcut su seviyesinin eğlence ve yüzülebilen bir göl olarak kalitesi üzerinde bir etkisi yoktur ve Lago iyi durumdadır. Riva del Garda Belediye Başkanı Christina Santi de, “Şu anda turizm konusunda herhangi bir kısıtlama yok” dedi.

Münih’ten Andreas ve Rosmarie bunu doğruluyor: İki emekli, baharda mobil evlerinde Garda Gölü’nde İtalyan dolce vita’nın tadını çıkarmayı seviyor. Su azlığı nedeniyle gelme konusunda endişeleri olup olmadığı sorulduğunda, sadece güldüler: “Ayrılmadan önce birkaç web kamerasına bakmanız yeterli. O zaman sitede tam olarak nasıl bir şey olduğunu bilirsiniz. Bizim için araba kullanmaktan bizi alıkoyacak hiçbir şey yoktu.”

Su seviyesiyle ilgili güncel bilgiler gardarentino.it/news ve gardasee.de/wasserstand web sitelerinde mevcuttur. Garda Gölü’nün web kameraları gardasee.de/webcams adresinde bulunabilir.


İtalya'da Garda Gölü




Kaynak: Infographic Dünya