Karavanda seyahat etmek: Kampçılar bu şekilde kendiliğinden park yeri bulabilirler

Selvi

New member
Geceyi karavanda geçirmek istiyorsanız onaylı bir park alanına ihtiyacınız vardır. Özellikle seyahatin yoğun olduğu zamanlarda kısa sürede bulmak her zaman kolay değildir. İsviçreli bir start-up, kampçı uygulamasıyla Avrupa genelinde bir çözüm vaat ediyor.


İsviçreli start-up Parkn'Sleep'in fikri basit olduğu kadar ustaca da görünüyor: Kampçılar aynı isimli uygulamada gerçek zamanlı olarak nerede park alanının uygun olduğunu görebiliyor ve oraya kendiliğinden gidebiliyor. Kampçı, park yeri ücretini, tıpkı bir parkmetrede olduğu gibi, QR kodlarını kullanarak sitede bağımsız olarak öder. Herhangi bir arazi sahibi, park alanı ev sahibi olarak hareket edebilir; QR kodlu bir tabela koymanız yeterli – ve ruble yuvarlanıyor. Yoksa hala bir yakalama var mı? Bu konuyu genel müdür Lukas Imhof ile konuştuk.

DÜNYA: Parkn'Sleep uygulamanız Camper'ın çalışma şekli klasik bir park uygulamasına benzer. Check-in yapmayan ve ücretsiz park etmek isteyen kampçıların bilet beklemesi gerekiyor mu?


Luke Imhof: Evet, bu mümkün. Park yeri sağlayıcılarımız arasında normal park alanı yönetiminde olduğu gibi rastgele kontroller yapan çok sayıda belediye bulunmaktadır. Çiftçiler veya arazi sahipleri gibi diğer ev sahipleri, kampçıların varlığını er ya da geç fark ederler, bu nedenle yasa dışı park etme pek mümkün değildir.

DÜNYA: Park yeri kiralama şirketlerinin fiyatlarını etkiliyor musunuz?


Bahçede: Hayır ama ipuçları veriyoruz. Altyapısı olmayan park yerleri için araç başına 15 ila 20 Euro gecelik fiyat öneriyoruz. Ancak sitede tuvalet, duş ve diğer hizmetler varsa ev sahibi daha fazla ücret alabilir.

DÜNYA: Araçları büyük ölçüde kendi kendine yeten kampçılar için bu mutlaka buna değmez.

Bahçede: Bu bazı durumlarda doğru olabilir. Uygulamamızın kullanıcılarının üçüncü bir seçeneği de var: Camper Card Unlimited. Bu, 480 Euro tutarındaki yıllık bir geçiştir ve sahibi tüm yıl boyunca Avrupa çapındaki tüm Parkn' Sleep sahalarını ücretsiz olarak kullanabilir. Bunu tam olarak yani teorik olarak yılın 365 günü yaparsanız gecelik fiyatı 1,31 euro oluyor.


DÜNYA: Bu yalnızca kampçılarda yaşayan dijital göçebeler ve belki de okuldan ayrılanlar ve emekliler için bir seçenektir.

Bahçede: Camper Card Unlimited'ı kayak kartıyla karşılaştırabilirsiniz: bazıları bunu daha çok kullanır, bazıları daha az kullanır – ve sonuçta satılan kart sayısı göz önüne alındığında iyi sonuç verir.

DÜNYA: Camper Card Unlimited'ınızla hangi ülkelerde kaç saha kullanabilirsiniz?

Bahçede: Şu anda 23 Avrupa ülkesinde temsil ediliyoruz. Bu nedenle, yıllık geçiş kartıyla Laponya'dan Portekiz'e seyahat etmek ve her gece ev sahibi tesislerimizden birinde kendiliğinden geceyi geçirmek mümkündür. Örneğin, şu anda Almanya'da 180 civarında, İspanya'da 100, İsviçre'de 230 ve Fransa'da 80 yer bulunmaktadır. Şu anda Avrupa çapında gecelik konaklamalar için listelenen toplam 871 lokasyonumuz var.

DÜNYA: Siz de deneyimli bir kampçısınız; Parkn' Sleep'i geliştirmeden önce hangi uygulamayı kullanıyordunuz?

Bahçede: Çoğunlukla Park4Night'ı kullandım. Bu, her kullanıcının başkalarıyla paylaşmak istediği alanlara girebileceği park yerleri için bir öneri uygulamasıdır. Kamuya açık park alanları ve kamp alanları, kullanıcıların kendileri tarafından bulunan doğadaki yerlerin yanı sıra temsil edilmektedir. Ancak sorun tam olarak burada yatıyor: Park4Night'ta listelenen alanlar kısmen kullanıcıların kişisel tavsiyelerine dayandığından, park alanları güzel ancak yasal olmayabilir. Bu yüzden yasal park alanlarına kendiliğinden erişime olanak sağlayacak bir çözüm arıyordum.


DÜNYA: Start-up fikriniz zaten taklitçileri buldu mu?

Bahçede: Konseptimiz henüz kopyalanmadı. Eğer durum böyle olsaydı, bununla bir sorunum olmazdı. Rakipler piyasayı ilgi çekici hale getiriyor.

DÜNYA: Park yerleri ve burada geçerli olan park kuralları uygulamanızda ayrıntılı olarak açıklanmaktadır. Mükemmel kamp aracı, ev sahiplerinizin mümkün olduğunca çok sayıda kamp alanı özelliğini karşılayacak şekilde nasıl donatılmalıdır?

Bahçede: Mümkün olduğu kadar çok Parkn'Sleep alanını kullanabilmek için, maksimum uzunluğu altı metre olan kompakt bir karavan kullanmak en iyisidir ve çok önemlidir: gemide bir tuvalete ihtiyacınız vardır.

DÜNYA: Peki sorun tuvalet mi?

Bahçede: Öyle bir şey ama kuru ayırma tuvaletleri sayesinde küçük araçlarda bile sorun kolaylıkla çözülebiliyor.


DÜNYA: Saha tercihleri söz konusu olduğunda ulusal özellikler var mı? Örneğin, Alman kampçılar ormanlık alanlarda mı, Hollandalı kampçılar ise göllerde mi kalmayı tercih ediyor?

Bahçede: Aslında ulusal farklılıklar var, ancak kampçılar açısından daha az, ev sahipleri açısından ise daha fazla. İsviçreli Parkn'Sleep'in ev sahipleri genellikle belediyeler ve dağ demiryolu işletmecileridir. Bunun kampçılar için bir avantajı var: Akşam varıyorlar ve ertesi sabah dağa ilk çıkanlar oluyor.

Hollanda'da düzenli kamp alanı operatörleri, kısa süreli misafirlere Parkn'Sleep olarak kamp yerleri sunmak için uygulamamızı kullanıyor. Almanya ve Fransa'da kullanılmayan çayırlardan veya restoranların ücretsiz park yerlerinden ekstra para kazananlar genellikle çiftçiler veya restoran sahipleri oluyor.