On the Rhine: Yeni Loreley ile sorun

Selvi

New member
TYukarı Orta Ren Vadisi’ndeki çalışanlarımız esas olarak tek bir şeyle meşguller: Loreley’i kollamak. Yoldan geçen erkeklerin akıllarını çalan ve güzelliği nedeniyle St. Goarshausen yakınlarındaki Loreley kayalığında yaşayan efsanevi figür.

Clemens Brentano, 1801’de “Zu Bacharach am Rheine” adlı şiirinde onu “aşk bağlarından” kurtarılamayan baştan çıkarıcı bir büyücü olarak tanımladı. Wilhelm Kray, onu 1878 civarında, çıplak göğüslü ve yaramaz bir sırıtışla kaptanları talihsizliğe sürükleyen şeytani bir femme fatale olarak resmetti – büyülü figürün dikkati dağılarak gemilerini mahvettiler.

Efsanevi figürün icadından bu yana, pitoresk tepenin tepesinde hiçbir şey görülmedi. Ancak 15 Nisan 2023’ten beri nihayet Loreley’de bir Loreley figürü var – bu tartışmalı ve pek çok eleştiriyi tetikledi. Ren Nehri’nin 132 metre yukarısındaki kayalıktaki yeni bronz Loreley 2,20 metre uzunluğundadır. Goarshausen limanındaki vadide ve dik bir yokuşta bir bira bahçesinde bulunan iki eski Loreley figürüyle karıştırılmamalıdır.





15 Nisan 2023’te yeni Loreley heykelinin açılışı sırasında Berlinli sanatçı Valerie Otte (sağda) işini anlattı.

Kaynak: pa/dpa/Thomas Frey


Eleştiri noktası 1: Ne yazık ki, yeni Loreley doğrudan zirvenin kenarına monte edilmedi, birkaç metre geriye alındı. Bu, örneğin geçen gemi yolcuları için vadideki Ren Nehri’nden görülemeyeceği anlamına gelir.


ayrıca oku








Eleştiri noktası 2: Loreley, Loreley’in hayal edildiği gibi görünmüyor. Figür, heykeltıraş Valerie Otte’nin eseridir ve basit, gerçekçi bir tasvir yaratmıştır. Havalı bir yüz ifadesine sahip bir figür, vücudu (göğüs dahil), sonraki bronz kaya temsilinden neredeyse hiç sıyrılmayan göze çarpmayan bir etekle kaplı, tıpkı sırttaki saçların dalgalar halinde aktığı ve batan gemilerin belirtildiği gibi.


Yeni heykelin aksine, St. Goarshausen limanındaki eski Loreley figürü Ren nehrinden iyi görülebiliyor.




Yeni heykelin aksine, St. Goarshausen limanındaki eski Loreley figürü Ren nehrinden iyi görülebiliyor.

Kaynak: pa/Jochen Tack


Ren Anıtları Koruma ve Peyzaj Koruma Derneği, bunun herhangi bir auradan yoksun “gündelik bir figür” olduğu yorumunu yaptı. Basit temsil, mistik, göz kamaştırıcı, güçlü ve kader perisinin öneminin hakkını vermiyor.

Bir “beton pist”, Loreley kayasındaki heykele çıkar.


2015 yılında, Rheinland-Pfalz Kültür Dışişleri Bakanı Walter Schumacher, “kale blog yazarı” Jessica Schober ile yaptığı bir röportajda siteyi şu şekilde tanımladığında, Loreley zirvesinin tasarımı hakkında zaten tartışmalar vardı: “Loreley is çünkü burası dünyaca ünlü bir yer, nispeten dağınık”. Bunu, 2019’da açılan zirvenin kapsamlı bir şekilde parlatılması ve peyzaj parkına dönüştürülmesi izledi.


Loreley kayasının aşağısındaki Ren ve St. Goarshausen'in manzarası görülmeye değerdir.




Loreley kayasının aşağısındaki Ren ve St. Goarshausen’in manzarası görülmeye değerdir.

Kaynak: Getty Images/Andreas Rentz


Merkezinde, eleştirmenler tarafından “beton pist” olarak adlandırılan ve şimdi yeni heykele giden tamamen düz bir “radyasyon yolu” var. Bir ziyaretçi merkezi, “Loreley Efsanesi” ve bölge hakkında bilgi sağlar. Komşu restoranda “Am mythischen Fels”, turistleri güçlendirmek için çiftçinin etli jöle “Felsplatte” ve “Loreley asil Riesling sevimli” servis ediliyor.

Ne de olsa yukarıdan Ren Vadisi’nin güzel bir manzarasına sahipsiniz. Nehrin karanlık arduaz dağların arasından kıvrılarak geçmesi, St. Goarshausen’in evleri ve kulelerinin dar kıyı şeridini doldurması ve Katz Kalesi’nin sarmaşıklarla kaplı dik yamaçların ve köpüklü suyun üzerindeki bir uçurumun üzerinde taht kurması harika.


Ayrıca Ren nehrinin dik yamacındaki bir bira bahçesinde daha yaşlı bir Loreley figürü var.




Ayrıca dik yokuştaki bir bira bahçesinde daha yaşlı bir Loreley figürü var.

Kaynak: Getty Images/Andreas Rentz


Filozof Friedrich Schlegel’in 19. yüzyılın başındaki panoramayı “Vahşi kayalar üzerindeki cesur kaleler” dediği gibi; Şair Heinrich von Kleist, “Almanya’daki en güzel kara parçası” demişti. Coşkulu dizeler kısa sürede turistleri “Romantik Ren” e çekti – Almanya’nın bir seyahat noktası olarak keşfi bu şekilde başladı.

Ren nehrindeki bir gemiden Lorely’i göremezsiniz.


Bu arada, Ren nehrinde, “Goethe” vapuru Loreley kayasını geçerek selam veriyor. Koblenz ve Rüdesheim arasında durakları olan “Nostalji Rotası” üzerinde 1913’ten kalma restore edilmiş çarklı gemide yapılacak bir yolculuk, Orta Ren Vadisi’nde ilerlemenin en keyifli yoludur.


ayrıca oku


Elke Heidenreich, yeni gelen biri olarak Köln'deki karnaval koşuşturmacasına yavaş yavaş alıştı.






Melodisi Friedrich Silcher’e ve metni Heinrich Heine’ye ait olan ünlü Loreley şarkısı (“Sanırım dalgalar yutuyor / Schiffer ve Kahn’ın sonunda; Ve bu onun şarkı söylemesiyle bitti / The Lore-Ley”) geliyor. yerleşik hoparlörlerden. Kayalığın tepesinde bile müzik duyulabilir, en azından bir yük treni kıyı boyunca gümbürdeyip güzel şarkıyı bastırana kadar.

Yukarıdan, vapurdaki insanların kayalık zirveye nasıl baktıklarını görebilirsiniz – ancak Loreley’i göremezler. Çünkü yukarıya bakın, çok geriye monte edilmiş. Öte yandan, bunda iyi bir şey var: çünkü kaptan Loreley’i de görmüyor – ve bu nedenle “en güzel bakireden” dikkatini dağıtmak ve “Goethe” nin karaya oturmasına izin vermek için hiçbir nedeni yok.


Ren Nehri üzerindeki Loreley




Kaynak: İnfografik DÜNYA

İpuçları ve bilgiler:


Ulaşım: Trenle: Frankfurt veya Wiesbaden’e giden uzun mesafeli trenler ve “Rheingau hattı” ile Koblenz/Neuwied yönünde St. Goarshausen’e devam edin. Veya kuzeyden Koblenz’den “Rheingau Hattı” ile St. Goarshausen’in tersi yönde. Loreley platosuna 535 numaralı servis otobüsüyle veya Katz Kalesi ve Heide bölgesi üzerinden bir saatlik yürüyüşle.

Arabayla: Wiesbaden veya Koblenz’den St. Goarshausen’e, Loreley platosundaki ziyaretçi merkezindeki otoparka (ücretli).

Loreley Yaylası: Kültür ve peyzaj parkı tüm yıl boyunca açıktır, giriş ücretsizdir.

Konaklama: Patersberg’de, arka planda Katz Kalesi ve Loreley manzaralı Kaiser tatil daireleri, 75 Euro artı 40 Euro son temizlik, dreiburgenblick.com. “Rheinhotel St. Goar”, St. Goar’da Ren Nehri’nin sol yakasında, feribotla beş dakikada ulaşılabilen Ren ve St. Goarshausen manzaralı bazı odalar, 100 Euro’dan başlayan çift kişilik odalar, rheinhotel- st-goar.de

Nostalji Rotası: Köln-Düsseldorfer Rheinschifffahrt tarafından işletilen vapur “Goethe”, 3 Ekim Salı-Paz’a ve resmi tatillere kadar Koblenz-Rüdesheim-Koblenz güzergahında (15 durak) çalışır, kd.com/de/schiffstouren/nostalgie-route

Bilgi: Loreley Touristik, loreley-touristik.de

“Bronz figür daha fazla gerekçe gösterilmeden kaldırılacak – bu farklı bir şekilde çözülebilirdi”

Öğrenciler ve kadın öğretmenler kendilerini “rahatsız” hissettikleri için, Flensburg’daki Avrupa Üniversitesi’nin fuayesinden bronz bir çıplak kadın heykeli kaldırıldı. Plön semtindeki bölge yöneticisi Björn Demmin (bağımsız), WELT’de tartışmaya çok şaşırdığını söylüyor.



Kaynak: WELT/ Marcus Tychsen