Otel personeli için: Odanın her gün temizlenmesini sağlayın

Selvi

New member
Oteller, konuklarından odalarının her gün temizlenmesini bırakmalarını giderek daha fazla talep ediyor. Ancak bir sürdürülebilirlik girişimi olarak karşımıza çıkan şey, temizlikçileri eskisinden daha da fazla sıkıştırıyor. Bunun ABD'de nereye varabileceğini zaten görebilirsiniz.


Pandemiden beri bunu biliyorduk: Birdenbire tüm otel odalarında odanızı her gün temizlememeniz gerektiğini söyleyen duyurular görülmeye başlandı. Bu çevre için daha iyidir ve aynı zamanda birçok temizlik ürününden tasarruf sağlar. Doğru – temizlik personeli de daha az stresli, siz düşünün ve ilgili tabelayı oda kapısına asın.

Ancak bu gerçekten personele pek hizmet etmiyor. Tam tersi; bu özellikle ABD'de açıkça görülüyor. Yeni normal şimdiden bir adım daha ileri gitti: odalar yalnızca talep üzerine temizleniyor. Sonuç olarak oda hizmetçileri günlük oda temizliği için greve gitti. ABD'nin büyük otellerindeki sendikalı temizlik personeli, diğer şeylerin yanı sıra, büyük otel zincirlerinde otomatik günlük oda temizliğini yeniden başlatmak için mücadele etti.


Sendikaları, aksi takdirde yönetilemez bir iş yüküyle, daha az çalışma saatleri ve ciddi gelir kayıplarıyla karşı karşıya kalacaklarını açıklıyor. Çünkü bir misafirin odasını temizletmemesi, (büyük çoğunluğu kadın olan) hizmetçinin diğer odalara daha fazla zaman ayıracağı anlamına gelmez. Aksine, daha az kişinin işe gelmesine izin veriliyor.

Temizlikçilerin sorunu


ABD uzman portalı “Travel Weekly”, bir köpek sahibinin günlük oda temizliğini atladığı bir örneği anlatıyor. Sonuç: Koca ve köpek tekrar taşındıklarında, kendilerine ayrılan 30 dakika içinde odayı temizlemek artık mümkün olmadı. Çalışanın temizlik için daha fazla zamanı olmadı, bunun yerine bir uyarı verildi.


Bu durum ikilemi açıkça ortaya koyuyor: Yeni temizlik kuralları nedeniyle personel, bugün kimin çalışmasına izin verilip kimin verilmediğini ancak son dakikada öğrenebiliyor. Ve mantıksal olarak gelmelerine izin verilen çalışanların rekor sürede çok daha fazla kirli odayı temizlemesi gerekiyor. Sonunda, para genellikle ikinci kez kesilir – çünkü temizlik tarafından yapılan sonraki inceleme sırasında kir bulunmuştur.

Marriott, Hilton ve Hyatt gibi ABD'li otel şirketleriyle yaşanan anlaşmazlık, otel çalışanlarının çalışma koşullarıyla ilgili hayal kırıklığının bir simgesi. Sendika, pandemi sırasında işsiz kaldıklarını, ardından kronik personel sıkıntısı ve değişen seyahat eğilimleriyle mücadele eden bir sektöre geri döndüklerini açıklıyor.

Yeşil yıkama özellikle sinir bozucu


ABD'de olduğu gibi Almanya'da da oda temizliği düşük ücretli sektörün bir parçası. Otel endüstrisindeki temizlik işlerinde göçmen kökenli kadınlar fazlasıyla temsil ediliyor. Federal İstihdam Ajansı'na göre, ABD otel endüstrisi Almanya'da yaklaşık 190.000 kişiyi istihdam ediyor. Otellerdeki 63221 numaralı meslek grubunun (oda hizmetçileri/oda görevlileri) yüzde 80'inden fazlası kadındır.

ABD'de temizlik işçilerinin üç günlük grevi çoktan sona erdi. Ancak sorun devam ediyor. Sendika lideri Gwen Mills, tartışmalı iş yükü sorununun çözülmediğini açıklıyor. “Covid sırasında herkes acı çekti, ancak şimdi otel sektörü rekor kar elde ederken, faturayı işçiler ve misafirler ödemek zorunda kalıyor. Otel şirketlerinin misafirlere sundukları ikramları azaltarak, çalışanlara olan taahhütlerinden vazgeçerek çıkar sağladığı 'yeni normali' kabul etmeyeceğiz.”

Yeşil yıkama özellikle sinir bozucu: Başlangıçta yabancılar arasındaki teması azaltmak için pandemi sırasında uygulamaya konulan oteller, artık yeni normali çevre dostu olarak övmekten mutluluk duyuyor. Perde arkasına baktığımızda şunu açıkça görüyoruz: Bu aslında çalışanlara daha iyi davranarak işgücü açığını kapatmak yerine, işgücü maliyetlerini düşürmeye yönelik bir strateji.


Öte yandan günlük temizlikten vazgeçen hiç kimse iklim dostu değildir. Veya Turizm Çalışma Grubu'ndan Ulrich Schudel'in sözleriyle ifade edersek: “Yeşil yıkama, gerçek sürdürülebilirlik çabalarına çok yakındır.” Havlunuzu her gün değiştirmezseniz kaynakları korursunuz. Eğer odayı temizletmezseniz sadece çalışanlara zarar vermiş olursunuz.

Ve sen, oda temizlenmezse hiç kimse misafirlere iyilik yapmaz. Tam tersi: Bir oteli evinizden ayıran en önemli olanaklardan biri olan günlük temizlik hizmeti ortadan kalkıyor.

Ne yapalım? Münih'teki büyük bir otelin hizmetçisi durumu şöyle özetliyor: “Günlük oda temizliğinde ısrar edin. Ve odayı, misafirlerin evinizde kalıp kalmadığını görmek isteyeceğiniz bir durumda bırakın.

Spesifik olarak: Çöpü çöp kutusuna koyarsınız. Ciddi bir şeyin yapılması gerekiyorsa, bunu zamanında resepsiyona bildirin; temizlik personeli size teşekkür edecektir. Aksi halde yatağın sizin için yapılmış olmasından keyif almak bir hata değildir.