Pamplona üzerinden boğa avından uzakta İspanya’da çılgın festivaller

Selvi

New member
DPamplona’da boğa güreşi, her yıl dünya çapında dolaşan görüntülerle efsanevidir. San Fermín festivalinde her sabah, altı dövüş boğası ve birkaç evcilleştirilmiş önde gelen öküz, kuzey İspanya şehrinin sokaklarında arenaya kadar avlanır. Akşamları burada boğa güreşleri yapılır.

Bazıları 600 kilogramdan daha ağır olan devlerden yeterince hızlı kaçamayanlar boynuzlu hayvanlar tarafından yakalanıyor. Ağırlıklı olarak genç erkeklerin katıldığı 825 metrelik parkurda yapılan cesaret testlerinde her yıl onlarca koşucu yaralanıyor. 1924’ten bu yana 16 ölüm oldu, sonuncusu 2009’da. Yalnızca o yıl, sekiz koşunun ilk dördünde 22 kişi yaralandı.

Şehrin koruyucu azizi San Fermín onuruna asırlık festival 6 Temmuz’da başladı ve 14 Temmuz’da sona eriyor. Pamplona kutlama modundayken, hayvan hakları aktivistleri boğa avının hayvanların tamamen yabancı kalabalıklar arasında panik içinde kaçışından başka bir şey olmadığından şikayet ediyor. Boğa güreşi gibi, sona ermesi gereken hayvan zulmüdür.

Ama çıldıran sadece Pamplona değil. İspanyolların genellikle vahşi, renkli ve kaprisli fiestalara karşı zaafları var gibi görünüyor. Herkesin katılabileceği beş tane seçtik. Sadece: Normalde “normal” olarak adlandırılan çıta, bazı festivallerden önce biraz indirilmelidir.

Anguiano’daki uzunbacak dansı


Erkekler etek giyiyor ama kask takmıyor. Bir kilise merdiveninden ve parke taşlı bir sokaktan, kayın ağacından direkler üzerindeki seyircilerin arasından dönerek aşağı indiklerinde korkudan habersiz görünen sekiz dans eden şeytan var. Kendi eksenleri etrafında dönerler ve bir bando tarafından melodik bir şekilde körüklenen kastanyetleri iki elleriyle çıngırdatırlar.





Anguiano’da uzunbacak dansçısı bir kat merdivenden hızla iniyor

Kaynak: pa/dpa/Abel Alonso


Rioja’da bir köy olan Anguiano’nun uzunbacak dansçılarından bahsediyoruz. Ayakta dans (İspanyolca: Danza de los Zancos) 17. yüzyıldan beri belgelenmiştir ve arkaik bir pastoral ritüele dayanmaktadır. Adamlardan biri olan Javier, tek kural: “Sadece yere bakma,” diyor. “Aşağıya baktığınız anda uzanıyorsunuz.” Uzunbacak dansçıları, 22 Temmuz’da koruyucu azizler festivalinde çeşitli performanslar sergiliyor.

Buñol’daki Domates Savaşı


Devasa, zamansız bir yiyecek israfı olduğuna şüphe yok. Her zaman Ağustos ayının son Çarşamba günü Valensiya kırsalındaki küçük Buñol kasabasında gerçekleşen Tomatina Domates Savaşı için on binlerce kilo domates çarçur ediliyor. Festivalin kökenleri, bir geçit töreni sırasında bir tartışmanın çıktığı ve insanların birbirlerine domates fırlattığı 1945 yılına kadar uzanıyor.


İspanya: Buñol'daki “La Tomatina” domates savaşına katılanlar iyi eğlenceler




Buñol’daki domates savaşı “La Tomatina”ya katılanlar iyi eğlenceler

Kaynak: Flickr Vision/Dmitry Dudin


“Tomatina”, İspanya’nın giriş ücretli tek mega fuarıdır. Standart bilet 15 avro, hatıra gömleği ve after partiye katılım içeren paket 40 avro. Bilgi ve biletler tomatina.es adresinde mevcuttur.

Alcoy’daki Moors ve Hıristiyanlar


Orta Çağ’dan kalma tarihi çatışmaların çeşitli halk festivallerinde “Moors and Christians” (İspanyolca: Moros y Cristianos) otantik bir şekilde tasvir edildiğini düşünen herkes yanılıyor. Tarih sadece renkli geçit törenleri için bahane sağlar.


Moros y Cristianos'un Alcoy, İspanya'daki transferi




Moros y Cristianos festivalindeki geçit törenindeki yaratıcı kostümlerin tarihi modellere karşılık gelmesi gerekmiyor.

Kaynak: dpa-tmn


Alicante ve Costa Blanca’dan pek de uzak olmayan Alcoy’daki St George Günü’nde (her zaman 23 Nisan’da) olduğu gibi. 1276’da Aziz George, Hıristiyanların Müslümanlara karşı zafer kazanmasına yardım etti. Ama mesele kazananlar ve kaybedenler değil, eğlence, kostüm ve sokak şovları.


ayrıca oku








Alcoy’daki üç günlük festival maratonunun en önemli özelliği, 11.000’den fazla katılımcıyla “Yürüyüşler Günü”dür (İspanyolca: Día de las Entradas). Geçit yedi ila sekiz saat sürer. Harem pantolonlar ve sivri burunlu ayakkabılar içinde kılık değiştirmiş “Moors”, biniciler, tek hörgüçlü hörgüçlü atlar ve düzinelerce bando orada. Sonra yer titriyor.


İspanya: Alcoy'daki Moros y Cristianos festivali sırasındaki büyük geçit töreni çok hareketli




Onlara ok ve yayla! Alcoy’daki Moros y Cristianos festivali sırasındaki büyük geçit töreni heyecan dolu

Kaynak: dpa-tmn


Festival derneği aracılığıyla güzergah boyunca koltuklar rezerve edilebilir. Yerel turizm ofisinden (alcoyturismo.com) ve Associació de Sant Jordi’den (asjordi.org) bilgi alınabilir.

San Pedro Manrique’deki közlerin arasından yalınayak


Bir metre uzunluğundaki köz halının üzerinde çıplak ayakla mı? Eski bir işkence yöntemi gibi görünen şey, İspanya’nın kuzeyindeki Soria eyaletindeki San Pedro Manrique köyünde St. John’s Eve’de köylülere ayrılmış gönüllü bir eylem olarak yaşatılıyor.


İspanya: Paso del Fuego'daki




Ateşten halı hazırlanıyor: Paso del Fuego’daki “kor testi” San Pedro Manrique sakinlerine ayrıldı

Kaynak: dpa-tmn


Aile babası Enrique, projesinin nedenini ancak kısa ve öz bir şekilde ortaya koyabiliyor: “Çünkü ben San Pedro Manrique’den geliyorum.” O da, köyün diğer 650 sakini gibi onunla büyüdü. Bazen arkasında bir yemin vardır.

“Glutprobe” konumu, 3000 ziyaretçi yeri olan bir açık hava alanıdır. Gece yarısı gösteri saatinden saatler önce ateş yığınının nasıl yavaş yavaş köze dönüştüğünü takip eden herkes bilir: Ayın 23’ünden 24’üne kadar Aziz John Arifesinde “ateşin içinden yürümek” (İspanyolca: Paso del Fuego) yapıldığında hiçbir hile yoktur. Haziran başlıyor.


İspanya: San Pedro Manrique köyündeki Paso del Fuego'da bir kadın kor tarlasında koşuyor




Belki sprintte o kadar acıtmaz? San Pedro Manrique köyündeki Paso del Fuego’da bir kadın korların üzerinden geçiyor

Kaynak: dpa-tmn


Enrique ve diğerleri, bazılarının sırtında ikinci bir kişiyle, tek tek güçlükle ilerliyor. Adımlar sağlam ve eşit olmalıdır. Sadece köylüler bu ritüel sırasında ayaklarını yakmazlar, bu yüzden burada derler.

Haro’da Şarap Savaşı


Pistleri daha fazla kontrastla görebilmek için dalış gözlüğü getirin ve beyaz giysiler giyin! Bunlar, ünlü bağcılık bölgesinin kalbinde, Rioja’nın Haro kasabasında 29 Haziran’da kendilerini Şarap Savaşı’na (İspanyolca: Batalla del Vino) atanlar için tekliflerdir. Yıllık şarap festivalinin doruk noktasıdır.


İspanya: Büyük kovalar Haro Wine Battle'da taktiksel avantaj sağlıyor




Büyük kovalar, Haro Wine Battle’da taktiksel avantajlar sağlar

Kaynak: dpa-tmn


Başkalarını onunla ıslatmak için kendi cephanenizi kırmızı şarap şeklinde getirmelisiniz. Bu, özellikle deri şarap torbaları, kovalar veya dönüştürülmüş su tabancalarının yardımıyla işe yarar. Oyunun kuralları basit: son damlasına kadar herkes herkese karşı. Yerde küçük, kırmızımsı göller kalır.

Eğlenmek için birbirlerine şarap serpme geleneği, 19. yüzyılın sonlarında bir hac yolculuğunda ortaya çıktı. Daha fazla bilgi için: batalladelvino.com


İspanya’daki diğer festivaller ve gelenekler: