Tatilde ödeme yapmak: Bu şekilde yurtdışında parasız kalmazsınız

Selvi

New member
KPara değişimi nasıl yapılır? Seyahat fonum cep telefonum! Özellikle genç tatilciler, yola çıkmadan önce yol masraflarını nasıl karşılamak istediklerini çoğu zaman düşünmüyorlar. Bir hata. Yurt dışına ekstra ödeme yapmak istemiyorsanız hazırlıklı olmalısınız. Seyahatin AB dışındaki bir ülkeye yapılması durumunda bu durum daha da geçerlidir. Seyahat ederken parayla ilgili en önemli soruları yanıtlıyoruz.

Diğer ülkeler, diğer ödeme yöntemleri


Dünya her yerde aynı değil. Birçok ülkede sayılarda hala önemli farklılıklar var. Örneğin tüm İskandinavya'da ödeme artık sadece dijital olarak yapılıyor, hatta fırınlarda bile. İsveç'te perakendecilerin resmi olarak nakit ödemeleri reddetmesine bile izin veriliyor. Ülke genelinde sadece 300 ATM kaldı. Bunun aksine, Küba gibi döviz kısıtlamalarının olduğu ülkelerde, çoğu satıcı için asıl mesele yalnızca nakit paradır. Federal Dışişleri Bakanlığı, çok sayıda seyahat ülkesine yönelik seyahat tavsiyesinde, oradaki ödeme durumunun nasıl olduğuna dair ipuçları veriyor.

Dikkat enflasyon!


Türkiye'ye mi seyahat ediyorsunuz? O halde başlangıçta tüm parayı takas etmemeyi düşünmelisiniz. Enflasyonun yüzde 80'e yaklaşmasıyla döviz kurunun bir hafta sonra önemli ölçüde daha ucuz olması muhtemel. Arjantin'deki mevcut enflasyon oranı daha da kötü (yüzde 140). Zimbabwe'de Victoria Şelalelerini görmek istiyorsanız yüzde 670'lik enflasyona hazırlıklı olmalısınız. AB içinde şu anda Letonya en düşük enflasyona (yüzde 0), Belçika en yüksek enflasyona (yüzde 5) sahip.

Doğru karışım bunu yapar


Avrupa'da ön ödemeli bir seyahate çıkıyorsanız, genellikle EC kartınızdan (resmi adı: Girocard) ve az miktarda nakit paradan fazlasına ihtiyacınız olmaz. Ancak o zaman bile tüm yumurtaların tek bir yuvaya bırakılması daha iyidir. Deneyimli gezginler ilk kez ve ipuçları için yanlarında her zaman küçük banknotlar halinde bir miktar nakit paranın yanı sıra Girocard ve/veya Apple Pay/Google Pay ve “gerçek” bir kredi kartı bulundururlar. Bu, dünya çapında iyi hizmet aldığınız anlamına gelir.

Hırsızlar parayla mutlu


Bazı insanlar kalın bir cüzdan olmadan kendilerini yarı çıplak hissederler. Ancak madeni paralar ve banknotlar, para karışımında yalnızca ikincil bir rol oynamalı. Hareket halindeyken paraya güveniyorsanız aslında hırsızları cezbediyorsunuz demektir. Bu özellikle popüler turistik bölgelerde hafife alınacak bir tehlike değil. Yanınıza sadece o gün için ihtiyacınız olduğu kadar nakit almanız daha iyi olur. Kural olarak, küçük banknotlarda bu 100 avronun altındadır.

parayı bölmek


Ailenizle birlikte seyahat ediyorsanız bu iyi bir şeydir: Kartlar ve nakit daha sonra birkaç kişi arasında paylaştırılabilir. Ve her şeyi kaybetme riski hızla azalıyor.

Engelleme numaranızı biliyor musunuz?


Girocard'lar ve kredi kartları kaybolursa bloke edilebilir. Bu noktadan sonra, daha sonra çekilen para, eğer parada ağır bir ihmal söz konusu değilse iade edilecektir. Banka ve kredi kartları, çevrimiçi bankacılık erişimi, cep telefonu kartları ve kimlik kartının elektronik kimlik işlevi için merkezi Almanya blokaj numarası 0049 116116 telefon numarasıdır. Kartensicherheit.de adresinden indirilebilen SOS bilgi geçişi pratiktir. . Cüzdanınızdan ayrı olarak saklanmalıdır; tercihen her seyahat katılımcısı için bir kopya.

Bireysel ve uzun mesafeli yolculuklarda: Kredi kartı olmadan olmaz


Hazır bir gezi rezervasyonu yapmıyorsanız, bunun yerine otelleri, uçuşları ve kiralık arabaları kendiniz planlıyorsanız ve ödemeyi anında yapmak zorundaysanız, “gerçek” bir kredi kartı olmadan yapamazsınız. İdeal olarak ücretsiz olmalı veya en azından yıllık 30 Euro'dan az maliyetli olmalıdır.


ayrıca oku







Aradığınızı yerel bankanızda bulamıyorsanız, Stiftung Warentest şu kredi kartlarını önerir: ICS'den Visa World Card, Visacard Awa7 ve Genialcard (her ikisi de Hanseatic Bank'tan), Barclays Visa kartı, Almanya Klasik kredisi Paysol ve Mastercard Norisbank'tan kart. İkincisi yalnızca Norisbank vadesiz hesapla mümkündür; ilk beş öneri, çek hesabı olmadan da mevcuttur. Sıklıkla önceden seçilen kısmi ödemeyi kapatmanız her zaman çok önemlidir. Aksi takdirde taksit ödemeniz için yüzde dokuz ile yüzde 20 arasında gereksiz bir faiz ödersiniz.

Yeni banka kartı ne olacak?


Bu, bazı gezginler için net değildir: Üzerinde Mastercard veya Visa yazan her şey klasik bir kredi kartı değildir. Son birkaç yılda çok sayıda banka, eskiden ücretsiz olan gerçek kredi kartlarından banka kartlarına geçiş yaptı. Çoğu zaman ücretsizdir. Ancak bu, özellikle AB üyesi olmayan ülkelerde hızla sınırlarına ulaşıyor.


Tatiliniz için daha fazla ipucu:


Araç kiralarken şartları iyice inceledikten sonra heyecanla tatile çıkabilirsiniz.











116 116, KUNO, zorunlu raporlama





Suçlular, sosyal medya hesaplarını veya yardım hatlarını taklit etmek için büyük çaba harcıyor.  Beyler genellikle diğer Avrupa ülkelerinde yerleşiktir






Her Visa veya Mastercard kartı otomatik olarak kredi kartı değildir









Gemi seyahati şirketleri, kiralık araba şirketleri ve oteller düzenli olarak seyahatin başlangıcında bir güvenlik depozitosunun bloke edilmesini ister. Ve bu bir banka kartıyla o kadar kolay olmuyor ya da doğrudan hesaptan yapılabiliyor. Kredi kartlarının aksine, banka kartlarının genellikle kendi kredi limitleri yoktur.

Cep telefonu cüzdanım yurt dışında da çalışıyor mu?


Bu her zaman söylenmez. Avrupa Ekonomik Alanı'nda Apple Pay ve Google Pay ile istediğiniz yerde kolayca ödeme yapabilirsiniz. Yalnızca ödeme yaptığınız mağazanın temassız ödemeleri kabul etmesi gerekir. Avrupa dışındaki ülkelerde işler farklı görünüyor. Google şu anda (Temmuz 2024) kabul edilen ülkeler arasında ne Kenya'yı, ne Bali'yi, hatta Türkiye'yi listeliyor.

Dikkat edin yurt dışı sınırı


İster Girocard, ister banka kartı, ister klasik kredi kartı olsun: birçok kartın uluslararası limiti vardır. Seyahatinize başlamadan önce bilgi alıp limiti ihtiyaçlarınıza göre ayarlamak en doğrusu. Limit aynı zamanda depozitoları da içeriyor: Yalnızca bunun için, ABD'de bir karavan kiralarken artık masraflar için mevcut olmayan 1.500 Euro kolayca bloke ediliyor.

Uzmanlar ayrıca, özellikle ücretsiz kartlarla yapılacak daha büyük seyahatlerin kredi kartı veren kuruluşa e-posta yoluyla bildirilmesini öneriyor. Aksi takdirde ilk defa yurtdışına çıktığınızda kolaylıkla suiistimal şüphesi oluşacak ve kart bloke edilecektir. Bu sadece normal kredi kartları için değil aynı zamanda cep telefonu ödemeleri için de geçerlidir. Çünkü genellikle arkasında gizli bir dijital kart bulunur.

Para çekme: Tuzağa dikkat!


Hareket halindeyken bir ATM'den nakit çekmek için kartınızı kullanmak istiyorsanız, genellikle ekranda iki seçenek sunulur: yerel para biriminde faturalandırma – örneğin Türk lirası veya İngiliz sterlini – veya bunu avroya çevirme. ATM operatörleri genellikle euroya hemen geçiş yapılmasını önermektedir.


Burada üçüncü taraflardan içerik bulacaksınız

Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları da bu izni gerektirdiğinden, kişisel verilerin iletilmesine ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.



Ancak bu onlar için sadece iyi bir iş: Bu durumda döviz kuru ATM şirketi tarafından belirleniyor; ana bankanınkinden yüzde on daha kötü bir oran alışılmadık bir durum değil. Bu arada, euro maliyet tuzağı ATM'yi öylece çökertemez. İnsanlara yakıt ikmali yaparken, alışveriş yaparken ve restoranlarda anında dönüşüm yapma konusunda giderek daha fazla baskı yapılıyor.

Yabancı ücretleri bilin ve bunlardan kaçının


Cep telefonunuzu, banka kartınızı veya kredi kartınızı kullanmanız fark etmez: Yurt dışında para çekerseniz veya bir restoranda fatura öderseniz genellikle ücret ödersiniz. Ve kesinlikle paraya mal olabilirler. Bazen makineye verilen on avro ve satışların yüzde ikisi buna dahildir.

Bu yüzden seyahate çıkmadan önce bu konuda daha fazla bilgi edinmeye değer. Her zaman olmasa da çoğu zaman ATM'deki EC kartı daha pahalıdır, dolayısıyla kredi kartınızla nakit para çekebilirsiniz. Ve bazen Apple Pay aracılığıyla yapılan süslü ödemeler harikadır, ancak kesinlikle ucuz değildir. Daha sonra cüzdanınızdan eski güzel plastik parçasını çıkarırsınız.