Trevi Çeşmesi: Roma da yakında erişim için giriş ücreti talep edecek

Selvi

New member
Turistler için hoş değil: Dünyanın en ünlü çeşmesi şu anda inşaat alanı, bariyer bantları keyfi bozuyor. Şehir yakında erişim için bir giriş ücreti de talep edecek. Ama önce ziyaretçilere kısa bir süreliğine benzeri görülmemiş manzaralar sunuyor.


Kolezyum ve Vespa gibi Roma'ya aittir: Trevi Çeşmesi. Sonuç: Yıllardır orada bir kalabalık var. Ancak şu anda görüş engellendi. Şehir kutsal 2025 yılı için giyindiğinden, yalnızca orta derecede şeffaf bir inşaat çiti Trevi Çeşmesi'nin manzarasını engelliyor. Ama uzun süre değil. Çünkü şehir akıllıca geçici bir çözüm buldu.

Fontana di Trevi muhtemelen dünyanın en ünlü çeşmesidir. 1762'den kalma muhteşem Barok çeşme kompleksi, önünde zafer takı bulunan bir saray cephesinden oluşur. Önünde, suyun geniş, sığ bir havzaya döküldüğü kayalık bir manzara üzerinde deniz figürleri yalpalıyor. Çeşmeden her gün yaklaşık 80 milyon litre suyun aktığı söyleniyor.


Trevi Çeşmesi, 1960 Fellini filmi “La Dolce Vita”daki platin sarışın Anita Ekberg'in çeşmede yıkandığı önemli bir sahneyle dünya çapında üne kavuştu. Ancak ziyaretçiler buraya başka bir nedenden dolayı geliyorlar: Efsaneye göre Ebedi Şehir'e dönmek için çeşmeye bozuk para atmanız gerekiyor. Bu dilek ancak arkanıza dönüp paranın omzunuzun üzerinden suya düşmesine izin verirseniz gerçekleşebilir.


Ancak şu anda Ebedi Şehir inşaat alanlarında boğuluyor. Çünkü Roma kutsal yıl olan 2025'e hazırlanıyor. Bu nedenle ziyaretçiler şu sıralar ağırlıklı olarak iskele görüyor. Artık Trevi Çeşmesi de son anda güzelleştiriliyor: “manutenzioni straordinarie” yani olağanüstü restorasyon çalışması yapılıyor. Spesifik olarak: Çeşme, su havzasının alt bölgesinin tamamında temizleniyor ve yenileniyor.


Kireç birikintileri ve yeşil algler barok su harikası için ciddi sorunlara neden oluyor. Su ve klorla yapılan 14 günlük olağan temizlik artık yeterli değil. Traverten ve mermerden oluşan barok ortam yeniden yeni gibi parlamalı. Şehir yönetimi bu amaçla AB kalkınma fonundan yaklaşık çeyrek milyon avro ayırdı.

Roma, Trevi Çeşmesi'nin üzerine bir yürüyüş yolu inşa ediyor


Ön avlu hâlâ açık ancak parlak kırmızı bariyer şeridi erişimi ve görüntülemeyi engelliyor. Çalışmaların resmi olarak yıl sonuna kadar tamamlanması gerekiyor. Zaten bahardan bahsediliyor. Ve bu da henüz kesin değil.

Ziyaretçilere hâlâ bir şeyler sunabilmek için şehir özel bir özellik ortaya çıkardı: Çeşmenin ünlü havzası üzerinde at nalı şeklinde bir yaya köprüsü olan bir podyum. Roma belediye başkanı Roberto Gualtieri'ye göre projenin Kasım ayında tamamlanması ve ardından neredeyse 50 metre genişliğindeki çeşme havuzunun üzerinden şeffaf bir geçit olarak geçilmesi gerekiyor.


Bu şekilde şehir yönetimi zorunluluktan bir erdem çıkarıyor: Belediye Başkanı Gualtieri, daha önce hiç görülmemiş bir olasılık olacağına söz veriyor. Muhtemelen Anita Ekberg bile ünlü çeşmesinde yıkanırken putti ve perilere bu kadar yakın değildi. Mimar Nicola Salvi tarafından tasarlanan devasa deniz atları ve deniz kabuğu üfleyen tritonlar çok yakından görülebiliyor.


Ancak iskelede öylece dolaşamayacaksınız. Belediye başkanına göre deniz tanrısı Oceanus'a ve kayalık arazide dolaşan tüm efsanevi yaratıklara erişim yalnızca küçük gruplar halinde mümkün. İlk önce basit bir kuyruk yapmalı. Ancak güvenlik personeli akınla başa çıkamazsa insanlar çeyrek saatlik dilimlerle dijital kayıt yapmanın daha uygun olup olmadığını zaten tartışıyor. Trend dijital çözümlere doğru.


Çünkü bu, daha uzun vadeli değişikliklerin önünü açacaktır: Birkaç yıldır Trevi Çeşmesi'nin önündeki meydan tüm gün ve gecenin büyük bir bölümünde tamamen aşırı kalabalıktı. Mahalle sakinleri yüksek sesle şikayet ederken, iş adamları da müşterilerinin kalabalığın içinde güçlükle ilerlemek zorunda kaldıklarından şikayet ediyor. Belediye henüz yayınlanmamış yöntemlerle buna son vermek istiyor.


Bunlardan biri dijital kayıt zorunluluğu: Giriş ücreti tartışılıyor. Turizmden sorumlu Romalı belediye meclis üyesi Alessandro Onorato, erişim kontrolleri için personeli iki avroluk katkıyla finanse etmek istiyor. Ve şehir yönetimi sonunda Fontana di Trevi'yi her gün kaç kişinin ziyaret ettiğini saymak istiyor. Her durumda, erişim tüm Kutsal Yıl boyunca kısıtlı kalmalıdır.

Çünkü Roma'da her şey Kutsal Yıl etrafında dönüyor. Bunda şaşılacak bir şey yok, çünkü yaklaşık 30 milyon hacı bekleniyor. Etkinliğin 24 Aralık'ta Papa'nın normalde duvarlarla çevrili olan Kutsal Kapıyı açmasıyla başlaması bekleniyor. Trevi Çeşmesi'nin aksine orada herhangi bir para alınmaya devam edilmeyecek. Turistlerin omuzlarının üzerinden meşhur yazı tura atmayı bir an bile kaçırmamaları gerekiyor. Havuz boş olsa bile sepetler bu kazançlı gelir için özel olarak kurulur.