Uçuşta bagaj kaybı: Bavul izleyicilerinin seyahate getirdikleri

Selvi

New member
NBagaj her zaman yolcuyla aynı anda varmayı başaramaz. Bazen kalkış havalimanında kalır ve en iyi ihtimalle daha sonra gelir, bazen de varış havalimanına yanlış bagaj bandında iner. Bu ve benzeri senaryolarda, valizin o anda nerede olduğunu bilmek – örneğin bagaj teslim noktasında beklemeye değip değmeyeceğini tahmin etmek – her zaman iyi olacaktır.

Bavul takip cihazlarının devreye girdiği yer burasıdır. En iyi ihtimalle, sadece birkaç santimetre küçük olan cihazlar bagajın yerini belirlemeye yardımcı olur. Ancak sınırlamalar da var. İşte gezginlerin bilmesi gerekenlere genel bir bakış.

İzleyicilerin bavula girmesine izin veriliyor mu?


Evet. Alman Havacılık Endüstrisi Federal Birliği (BDL), yolcuların uçakta kontrol edilmiş bagajları için kesinlikle bavul izleyici kullanmaları gerektiğini garanti eder. Uzun süre net bir düzenleme yoktu, bu nedenle geçmişte bazı havayolları mini cihazları yasaklamıştı.

Uluslararası sivil havacılık örgütü ICAO, düzenlemelerini 2023 baharında belirledi: Bavul takip cihazları güvenlik riski oluşturmuyor. BDL.

İzleyicilerin hangi gereksinimleri karşılaması gerekiyor?


ICAO’ya göre, piller 0,3 gram lityum içeriğini veya 2,7 watt saat (Wh) kapasiteyi aşmıyorsa, bavullarda izleyicilere izin verilir.

Hangi izleyiciler var ve nasıl çalışıyorlar?


Apple’da bunlara AirTags, Samsung SmartTags’de denir ve ayrıca Tile, Chipolo, eufy Security ve Pebblebee gibi üreticilerin karşılaştırılabilir cihazları da vardır. İzleyicilerin temel prensibi benzerdir.

İlgili sistemleriyle uyumlu herhangi bir komşu akıllı telefon ile Bluetooth aracılığıyla kablosuz bağlantı kurarlar. Bavul uzakta olsa bile, kendi akıllı telefonunuzun takip uygulamasında kabaca konum bu şekilde görünür.





İzleyiciler bir madeni paradan biraz daha büyüktür. Burada Tile (ol), Musegear (ul), Apple (orta) ve Samsung (r.) modellerini görebilirsiniz.

Kaynak: dpa-tmn


Entegre Bluetooth modülüne sahip kendi akıllı telefonunuz, yalnızca küçük cihaz yakındaysa bavul izleyiciden gelen radyo sinyalini bulabilir – bu, arada sinyali zayıflatan duvarlar olup olmadığına da bağlıdır. “Haberler online” uzman portalından Patrick Bellmer, menzilin 5 ila 50 metre arasında değişebileceğini tahmin ediyor.


ayrıca oku








İzleyicilerin bir sınırlaması, kendi akıllı telefonunuzun radyo menzilinin dışında olmaları koşuluyla burada belirginleşir – ve örneğin, bavul başka bir havaalanında mahsur kalırsa, kesinlikle yaparlar.

Uzaktaki bir bavul neden sorun olabilir?


Akıllı telefonunda aynı sistemi kullanan ve aynı zamanda Bluetooth’u da etkinleştirmiş biri yakınlardan geçerse, sinyal bu akıllı telefon aracılığıyla sağlayıcının sisteminde oynatılır ve ardından izleyici sahibinin akıllı telefonunda son bulursa, izleyici Valiz olarak kalır yer belli değil

Bellmer, pratikte Apple’ın hava etiketlerinin şu anda en iyi çözüm olduğunu söylüyor. Sebep: iPhone’lar, aktif hava etiketlerini otomatik olarak kaydedecek ve konumlarını sisteme çalacak şekilde ayarlanmıştır. “Örneğin, Samsung’da, kullanıcıların cihazlarına bölgede SmartTag’leri kaydetmesi ve verileri iletmesi için izin vermesi gerekiyor – çoğu bunu yapmıyor.”


ayrıca oku


Anahtar aramalara veda: Bluetooth izleyicileri çok kullanışlı






Ve Tile gibi sağlayıcılarda, akıllı telefonların yalnızca, sahiplerinin bu izleyiciyi kullanması, uygulamayı buna göre yüklemesi ve veri yayınlaması durumunda bir izleyiciden bir radyo sinyali ilettiği bir durumdur.

Özetle: Daha uzaktaki bir valizin bulunup bulunmadığı, diğer uyumlu akıllı telefonların izleyicinin radyo menzili içinde olup olmadığına bağlıdır, böylece sinyali sağlayıcının ağı aracılığıyla izleyici sahibinin akıllı telefonunda görünür.

İzleyicilerin maliyeti nedir?


Sağlayıcıya bağlı olarak, yaklaşık 30 ila 40 avro.

Bavul yakındayken konum ne kadar doğrudur?


Bluetooth oldukça yanlış. Görüntülenen konum birkaç metrelik bir alana sahip olabilir. Ultra geniş bant işlevine (UWB) sahip izleyiciler kesin konum sözü verir. Bellmer’in dediği gibi, daha yüksek bir radyo frekansı sayesinde neredeyse radar benzeri bir doğruluğa sahipler.

Bazen bavula gitmek için ekrandaki okları kullanabilirsiniz. Aynısı burada da geçerlidir: UWB menzili bazen sadece birkaç metre ile sınırlıdır.

Ama konumu çok kesin. Bundan yararlanmak için akıllı telefonun UWB özellikli olması da gerekir. Şimdiye kadar, yalnızca birkaç yeni üst düzey model bu teknolojiye sahip.

Bavul izleyicileri ne kadar faydalıdır?


Duruma göre değişir. Kendi valizinin kalkış havaalanında hala ortalıkta durduğunu gören herkes bilir: Bagaj bandında bekleme süresinden kendimi kurtarabilirim. Bavul yanlışlıkla havaalanında bir yerde unutulmuş veya inişten sonra yanlış bagaj bandında kaybolmuş olsa bile, kayıp parçayı bulmak için bir izleyici faydalı olabilir.


Konum burada da uzun bir mesafeden çalıştı: akıllı telefon valizin hala 1135 kilometre uzakta Londra'daki havaalanında olduğunu gösteriyor




Konum burada da uzun bir mesafeden çalıştı: akıllı telefon valizin hala 1135 kilometre uzakta Londra’daki havaalanında olduğunu gösteriyor

Kaynak: dpa-tmn


Her zaman, elbette, valizin mevcut konumunu uygulamada görebilmeniz için kendi veya başka herhangi bir uyumlu akıllı telefonunuzun izleyicinin sinyalini aldığını varsayarsak.

Kendinizi bir kayba karşı başka nasıl korursunuz?


Endüstri derneği BDL, göze çarpacak şekilde tasarlanmış valizler önerir. Renkli bir şerit veya özel bir çıkartma, valizin bagaj bandında daha hızlı tespit edilmesine yardımcı olmakla kalmaz. Bavul bir havaalanında Kayıp Eşya ofisinde olsa bile, dikkat çekici özelliklere sahipse onu tarif etmek daha kolay olacaktır. Bu, kayıp eşya bürosundaki çalışanın onu diğer birçok valiz arasında bulma şansını artırır.

Genel olarak önemli: Bagaj parçasını adınız, telefon numaranız ve adresinizle etiketleyin. Yani, BDL’nin açıkladığı gibi, valizin dışında bir kez gizli bir adres alanında, böylece kimse hızlı bir bakışla adresi bulamaz. Ek olarak, bagaj etiketinin yırtılması ihtimaline karşı, adres verileri de bavulda bulunmalıdır.

Gerekli: Bagaj check-in sırasındaki çıkartmayı saklayın. Bu, bagajın havaalanında teslim edildiğinin kanıtıdır.

Bavulunuz yokken nasıl davranırsınız?


Uçuştan sonra bagajsız inen herkes, havaalanında harekete geçmeli ve havayolu kontuarında PIR, Mülk Usulsüzlük Raporu olarak adlandırılan bir form doldurmalıdır. Belge, kaybın bildirildiğinin kanıtıdır. Paket yolcuları ayrıca tur operatörlerine de bilgi vermelidir çünkü gecikmiş bir bavul, seyahat fiyatının düşürülmesi için bir neden olabilir.


Seyahat ederken bagaj hakkında daha fazla bilgi:




Bavulunuz kaybolduğu için üzerinizi değiştiremeden tatil yerine gidiyorsanız, yenisini satın alıp hava yolundan paranızı geri alabilirsiniz. Önemli: Sadece hijyen ürünleri, iç çamaşırı veya mayo gibi temel ihtiyaçlar olabilir.

Bavul kaybolursa tazminat hakkınız olabilir. Bir bavul 21 gün sonra kayıp sayılır. Tüketici danışma merkezlerine göre, içerik için sorumluluk sınırı şu anda yolcu başına 1.600 Euro civarında.