Vietnam: Nha Trang'da turistler mercanların yetiştirilmesine yardım ediyor

Selvi

New member
Denizlerin ısınması, okyanusların asitlenmesi ve çevre kirliliği: Dünyadaki mercan kayalıklarının çoğu büyük zarar görüyor. Ancak dünya çapında stres altındaki cnidarlıları kurtarmak için projeler var. Tatilciler de örneğin Nha Trang'da yer alabilir.


Tran Van Chuong, “Çok dikkatli” diyor ve narin beyaz uçları olan küçük kahverengi bir mercanı bir turistin eline veriyor. Dalış kıyafeti içinde, Vietnam'ın tatil beldesi Nha Trang yakınlarındaki sığ suda beyaz metal bir çerçevenin önünde onunla birlikte diz çöküyor.

Her bağlantıda türün bir parçası var Acropora muricata uygun – çok dikkatli. Tatilci onları dikkatlice konumlandırıyor, ardından Chuong kırılgan cnidarian'ları kablo bağlarıyla nazikçe sabitliyor. “Mercanlar son derece hassastır” diyor.


Turistler genellikle mercan katilleri olarak eleştiriliyor: Dalgıç yüzgeciyle yapılan dikkatsiz bir tekme veya hafif bir dokunuş, yüzlerce yıllık büyümeyi yok etmek için yeterli. Tatilcilerin nesli tükenmekte olan deniz hayvanlarının kurtarılmasına katkıda bulunması bir istisnadır.


Geçtiğimiz yıl “Villa Le Corail Gran Meliá” oteli tarafından Avatar şirketinin uzmanlarından oluşan bir ekiple işbirliği içinde başlatılan bir proje tam da bunu yapmaya çalışıyor: çevreye duyarlı turizmi ve yapıcı deniz korumasını birleştirmek.

Denizyıldızı sert mercanları yer


Dünyanın dört bir yanındaki diğer rüya gibi yerlerde olduğu gibi, Nha Trang'deki birçok mercan da iklim değişikliğinin bir sonucu olarak ortaya çıkan ısınma nedeniyle son yıllarda beyazladı veya öldü. Su sıcaklıkları çok yüksek olduğunda, stres altındaki cnidarians kendilerine rengini veren algleri reddeder ve bu da sekiz yıl içinde dünyanın en büyük resif olan Avustralya Büyük Bariyer Resifi'nde neredeyse yarım düzine kitlesel ağartma olayına yol açmıştır.

Soğuk akıntının okyanus ısınmasının etkilerini hafiflettiği Güney Çin Denizi'nin hemen kıyısında yer alan Nha Trang'da mercanların çoğu 2017'de şiddetli bir tayfunun kurbanı oldu. Deniz kirliliği, aşırı avlanma ve dikenli taç denizyıldızı adı verilen bir canavar da olumsuz etkiler yarattı.


Çoğunlukla kırmızı renkli olan denizyıldızları sert mercanlarla beslenmeyi tercih eder ve Hint-Pasifik'teki hemen hemen tüm tropik sularda bulunur. Dalgıçlar düzenli olarak otelin önündeki koyda zehirli iğnelerle donatılmış hayvanları topluyor. Avatar'ın denizcilik uzmanı Hoang Do şöyle açıklıyor: “Bu, denizdeki yabani otları ayıklamaya benziyor ve önemli çünkü mercan resiflerinin ölümünde büyük rol oynuyorlar.”

Turistler mercanlara nasıl yardım ediyor?


Şirket, yeni mercan yetiştirmek için iki farklı yöntem kullanıyor: Birincisi, turistlerin hem körfeze hem de yakındaki bir adanın önüne denize yerleştirebilecekleri raflar. Öte yandan, birkaç metre derinlikte, özellikle dayanıklı ve hızlı büyüyen mercan türlerinin parçalarının bağlandığı kordonlar var. Bir su altı üreme istasyonu ya da bir tür mercan yetiştirme tesisi.


Mercan resifleri, hareket etmeyen küçük poliplerden oluşan, koloni oluşturan deniz omurgasızlarıdır. Tabanlarında kireç taşı biriktiriyorlar ve bunu yıllar içinde devasa yapılara dönüşecek resifleri oluşturmak için kullanıyorlar. Bu kireçtaşı katmanları üzerinde, onlara parlak renklerini veren ve besin sağlayan minik alglerle simbiyoz halinde yaşarlar.

Çevre örgütü WWF, “Mercan resifleri dünya yüzeyinin yüzde 0,2'sinden daha azını kaplamasına rağmen, bilinen deniz türlerinin dörtte biri onlara bağımlıdır” diyor. Okyanusta yaşayanlara koruma sağlıyorlar ve onlar için üreme ve yetiştirme alanı görevi görüyorlar. İki ana mercan türü vardır: yumuşak mercanlar ve sert mercanlar olarak da bilinen taşlı mercanlar. Genel olarak çiçek hayvanları yılda bir ila 20 santimetre arasında büyüyebilir; geyik boynuzu mercanların boyutları en hızlı şekilde artar.


Son derece dayanıklı olmasının yanı sıra Acropora muricata Avatar, Nha Trang'da krem rengi gibi diğer sert mercan türleri ile de çalışır. Rusya'nın Poriteleri çok sayıda ince dalıyla çalı oluşturan Pocillopora damicornis ve Acropora hyacinthusaynı zamanda sofra mercanı da denir.

Parçalar yeterince güçlüyse yapay beton resiflere “nakledilir”. Tatilciler şnorkelle dalış yaparken yalnızca üreme istasyonunu ve önceden hazırlanmış ancak hala çıplak olan birkaç beton kayalığı görmekle kalmıyor, aynı zamanda sıkı çalışmanın sonucunu da görebiliyorlar. Pek çok yapay resif halihazırda mercanlarla kaplı ve aralarında tropikal balıklar da dolaşıyor.

Süper mercan arıyorum


Hoang Do, “Bu mercanları yalnızca 2023'ün başında ektiğimizi söylediğimizde turistler her zaman tamamen şaşırıyorlar” diyor. Bir Fransız, sahilde paletlerini ve şnorkelini çıkarırken başını sallayarak onaylıyor: “Gerçekten muhteşem. Bu kadar kısa sürede yeni bir resif yaratmanın mümkün olacağını hiç düşünmemiştim.”

Onlarca tanesiyle birlikte denize yeni yerleştirilen rafta Acropora muricataParçalara turistin adı ve tam koordinatların yazılı olduğu küçük bir plaket yapıştırıldı; parçalar artık büyüme sürecine başlıyor. Otel, yeni resifin inşasında aktif olarak yer alan herkes için özel bir hizmet olan “kendi” mercanlarının gelişimi hakkında onu düzenli olarak bilgilendirecek.


Dünya çapında tehlike altındaki mercan resiflerine yardım etmek için sayısız yaklaşım var. Mercanlar sadece denizde değil aynı zamanda karadaki akvaryumlarda ve çiftliklerde de yetiştirilmektedir. Yapay resiflerin yanı sıra, yeni mercanlar dikilerek zarar gören resifleri kurtarma çabaları da sürüyor. Bilim insanları aynı zamanda daha sıcak su sıcaklıklarıyla daha iyi başa çıkabilen mercan melezleri de yetiştiriyor. İklim değişikliğine meydan okuyan bir tür süper mercan arıyoruz.

Çoğu resifin korkunç durumu göz önüne alındığında, bu çaba okyanusta bir damla gibi görünebilir. Ancak şimdiye kadar daha küçük ölçekte de olsa kurtarmanın mümkün olduğunu gösteriyorlar.

Diğer projelerden bir seçki:


Sualtı müzeleri Pasifik Ve Karayipler: Sanat aynı zamanda okyanus sorunlarına ilişkin farkındalığın artmasına da yardımcı olabilir. Briton Jason deCaires Taylor, 2006 yılından bu yana Karayipler ve Pasifik'teki deniz tabanına, zamanla yapay mercan resiflerine dönüşen, çevre dostu malzemelerden yapılmış yüzlerce heykel yerleştirdi.


Taylor'ın web sitesi, “Heykeller, insanların kırılganlığını ve deniz dünyasıyla ilişkilerini gösterirken, deniz yaşamı için bir yaşam alanı yaratıyor” diye belirtiyor. Tesisler turistleri yapay mercan kayalıklarına çekerek doğal resiflerin kurtarılmasına da katkıda bulunuyor.

Sanatçı ve eski dalış eğitmeni, Meksika'nın Cancún açıklarında gerçek boyutlu heykellerin bulunduğu dünyanın en büyük su altı müzesini inşa etti. Televizyonun önündeki kanepede suyun altında oturan bir adam var. Yosunlar ve mercanlar sanat eserlerini sürekli değişen canlı figürlere dönüştürüyor.

Kaliforniya'daki Büyük Kapalı Resif: San Francisco'daki Kaliforniya Bilimler Akademisi Doğa Tarihi Müzesi'nde bulunan dört metre yüksekliğindeki mercan kayalığı, dünyanın en büyük kapalı resiflerinden biridir. Ancak parlak balıkların yer aldığı rengarenk fonun arkasında bir araştırma da yürütülüyor: Akvaryum, Resiflere Umut girişimi kapsamında 2016'dan bu yana yapay olarak mercan yetiştirme üzerinde çalışıyor ve mercanlar daha sonra denize bırakılıyor. Bilim adamları, bunun Amerika Birleşik Devletleri'nde mercanların bir akvaryum tesisinde aynı anda üremesini sağlayabilen ilk tesis olduğunu söylüyor. Bunun nedeni, sürecin laboratuvarda tekrarlanmasının zor olmasıdır.


Bunu yapmak için araştırmacılar Pasifik eyaleti Palau çevresinde mercanlar topladılar ve laboratuvarda onlar için mümkün olduğunca benzer koşullar yarattılar. Sıcaklıktan ışığa, akıntılardan ay döngüsüne kadar cnidarianları cinsel olarak üremeye teşvik etmek için koşulların tam olarak doğru olması gerekir.


Mercanlar denizde veya yapay koşullar altında yılda yalnızca bir kez yumurtlarlar. Daha sonra suyun yüzeyine yüzen küçük yumurta ve sperm paketleri salarlar. Muhteşem su altı kar fırtınasına mercan yumurtlaması denir.

Personel, küçük demetleri ağlarla yakalıyor ve farklı kolonilerden gelen yumurtaları ve spermleri karıştırıp onları melezleştiriyor. 2023'ün sonunda laboratuvar kısa bir süre içinde binlerce yavru mercanı bünyesine kattı. Araştırmacılar üreme yoluyla artan sıcaklıklar gibi stres faktörleri altında hayatta kalabilen embriyo ve larvalar elde etmek istiyorlar.

Bahamalar'daki mikro parçalanma: İki Amerikalı, çalışmalarını tamamladıktan sonra yaklaşık beş yıl önce Karayip adası Bahamalar'da karada ticari bir mercan çiftliği kurdu: Coral Vita. Mercanları özellikle hızlı bir şekilde, doğadakinden 50 kat daha hızlı büyütmek için mikro parçalanma tekniğini kullandıklarını söylüyorlar.


Yerel resiflerden küçük parçalar halinde kesilen mercanlar, Grand Bahama adasındaki Freeport'taki su tanklarında yetiştiriliyor, ardından resiflere yeniden yerleştiriliyor. Kültür mercanlarının onlarca yıl yerine aylar içinde olgunlaşması ve aynı zamanda daha sıcak ve daha asitli deniz suyuna karşı daha dirençli hale gelmesi bekleniyor.

İnsanlar Freeport'taki çiftliği ziyaret edebiliyor, mercanlar “sahiplenilebiliyor” ve bağışlar Meksika bira markası Corona tarafından karşılanıyor. Coral Vita, 2021 yılında İngiliz tahtının varisi Prens William tarafından kurulan Earthshot Ödülü'nün ilk alıcılarından biriydi.