Topaklar, Ağrı ve Akıntı – Güncel Sağlık Haber

Meme kanseri söz konusu olduğunda asla çok güvende olamazsınız. Kendi kendine muayene yapmak, mamografi çektirmek ve uyarı işaretlerine dikkat etmek hayatınızı kurtarabilir.

Güncel Sağlık Haber, kar amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışındaki ürün veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika

Meme sağlığı konusunda farkındalığın artması ve daha fazla samimi olunması iyi bir şeydir. Ama aynı zamanda bazı yaygın yanlış algıları da körükledi.

Onkolog Megan Kruse, MD, yaygın meme kanseri semptomlarını ve meme kanserinin beş yanlış belirtisinin ardındaki gerçeği açıklıyor.

Yaygın meme kanseri belirtileri

Meme kanseri, kadınlarda ve doğumda kadın olarak tanımlanan kişilerde (AFAB) kanserden ölümlerin ikinci önde gelen nedenidir. Meme kanserinin farklı türleri olsa da belirtiler genellikle şunları içerir:

  • Memenizin boyutunda, şeklinde veya konturunda değişiklik.
  • Bir kütle veya yumru.
  • Adet döngüsü sırasında göğsünüzün içinde veya yakınında veya koltuk altınızda oluşan şişlik veya kalınlaşma.
  • Göğsünüzde veya meme ucunuzdaki cildinizin görünümünde veya hissinde bir değişiklik. Buna çukurlu, buruşuk, pullu veya iltihaplı bir görünüm dahildir.
  • Cildinizin göğsünüzde veya meme ucunda kızarıklığı.
  • Her iki göğsünüzdeki diğer bölgelerden açıkça farklı olan bir alan.
  • Cildinizin altında mermer benzeri sertleşmiş bir alan.
  • Meme ucunuzdan kan lekeli veya berrak sıvı akıntısı.

Semptomların kişiden kişiye değişebileceğini ve bazı kişilerin herhangi bir semptomu fark etmeyebileceğini unutmamak önemlidir.

Ortak mitler

Herhangi bir endişeniz varsa bir sağlık uzmanıyla konuşmanız gerekirken, bazı yaygın efsaneler de vardır. Dr. Kruse durumu düzeltiyor.

Efsane 1: Eğer göğüsteki kitle hareket edebiliyorsa bu kanser değildir

Dr. Kruse, “Aslında çoğu meme kanseri hareketli bir durumda başlıyor” diyor. “Genellikle büyüyene kadar bir şeye bağlanıp hareket etmeyi bırakıyorlar.”

Memenizde hissettiğiniz herhangi bir kitleyi sağlık uzmanınıza bildirmelisiniz.

Dr. Kruse, kendi kendine muayene yaparken göğüslerinizin çevresinde oraya ait olmayan sert bir şey olup olmadığını kontrol etmenizi tavsiye ediyor. Dondurulmuş bir bezelye veya lima fasulyesi gibi hissedilebilir veya mermer gibi pürüzsüz ve çok sert olabilir.

Efsane 2: Meme kanseri ağrıya neden olmaz

Bu tamamen doğru değil. Meme kanserleri, özellikle hızlı büyüyorsa, memenin neresinde meydana geldiğine bağlı olarak ağrılı olabilir. Sürekli olarak belirli bir noktada meme ağrısı bir uyarı işaretidir.

Yoğun meme dokusu ağrıya neden olabilir mi? Memenizdeki hassasiyet veya ağrı genellikle meme yoğunluğuyla ilişkili değildir.

Dr. Kruse, “Çoğu kadın gelip giden genel göğüs ağrısı veya acı yaşar” diyor. “Bu bir kanser belirtisi değil, genellikle hormon dalgalanmalarından veya çok fazla kafeinden kaynaklanıyor.”

Efsane 3: Topaklı meme dokusuna sahip kadınların yoğun göğüsleri vardır

YANLIŞ. Dr. Kruse, “Topaklı meme dokusunun meme yoğunluğuyla hiçbir ilgisi yoktur” diye açıklıyor. “Göğüsleriniz topak topak hissedebilir ancak mamografide yoğun görünmeyebilir.”

Yaklaşık 2 kadından 1’inde, mamografide düz beyaz görünen süt bezleri, kanalları ve destek dokusunun miktarıyla gösterilen yoğun meme dokusu vardır.

Kanser aynı şekilde ortaya çıkabileceğinden, yoğun göğüsleri olan kadınlar, daha iyi kanser tespiti ve daha az hatalı pozitiflik için 3 boyutlu mamografi yaptırmayı tercih edebilir. Yüksek risk altındaki kadınlar MRI taramasına hak kazanabilir.

Efsane 4: Doktorlar bir yumrunun kanser olup olmadığını sadece hissederek anlayabilirler

Yanlış. Ne siz ne de sağlık uzmanınız – ne kadar iyi olursa olsun – tanısal görüntüleme olmadan bir yumrunun kanser olup olmadığını söyleyemezsiniz.

Kruse, “Daha fazla araştırma yapmadan ‘Muhtemelen sorun yok’ diyen sağlık hizmeti sağlayıcıları, meme kanseri teşhisinde gecikmeye neden olabilir” diye uyarıyor Dr. Kruse. “Doktorunuzun tahmin etmesine izin vermeyin. Görüntü alın.”

Endişe verici bir durum söz konusu olduğunda, 30 yaş ve üzeri kadınlara tanı amaçlı mamografi ve ultrason çektirilecektir. Ultrason, bir kütlenin katı mı yoksa sıvı dolu mu olduğunu değerlendirerek değerlendirilmesine yardımcı olur. 30 yaşın altındaki kadınlara yalnızca ultrason uygulanacaktır çünkü daha genç ve yoğun göğüslerin mamogramla değerlendirilmesi zordur.

Şüpheli kitlelere biyopsi yapılmalıdır. Tipik olarak bir iğne aracılığıyla bir doku örneği alınır. Daha sonra doku mikroskop altında incelenir.

Efsane 5: Meme ucundan akıntı genellikle kanser belirtisidir

Meme kanseri akıntısı diye bir şey var mı? Çoğu durumda hayır. Dr. Kruse, birçok kadının emzirmeden sonra kanallarında süt kalıntısı bulunduğunu veya kanallardan dışarı sıkılabilen yeşilimsi ve hatta siyah akıntıya neden olabilecek kalıntılar bulunduğunu açıklıyor.

“Daha da endişe verici olan, sıkmadığınız zamanlarda dışarı sızan kanlı veya berrak akıntıdır” diyor. “Bu tür akıntılar yaklaşık yüzde 10 oranında meme kanseri belirtisi olabilir. Meme ucundan kanlı akıntı olsa bile bunun nedeni genellikle süt kanalının içindeki iyi huylu bir durumdur.”

Bir doktorla konuşmanın önemi

Topaklar, ağrı ve diğer meme anormallikleri hemen hemen her kadını bir noktada etkiler. Genellikle kanser değildirler ancak kontrol ettirilmeleri şarttır. Çoğu zaman, uygun bir değerlendirme yapılmadan kanseri güvenli bir şekilde dışlayamazsınız.

“Meme kanseri olan hastalarımın çoğu, tıbbi müdahaleye başvurmadan önce birkaç ay boyunca şişlikle karşılaştıklarını belirtiyor. Bir kitle ne kadar erken değerlendirilirse, kanser olduğu tespit edilirse tedavi şansı o kadar artar ve kitlenin kanserli olmadığı konusunda hastaya o kadar erken güvence verilir” diyor Dr. Kruse.

“Birinci basamak sağlık hizmeti sağlayıcıları, Kadın Doğum/Gyn sağlayıcıları ve diğer meme uzmanları da dahil olmak üzere pek çok tıbbi sağlayıcı, meme kitlesinin değerlendirilmesine yardımcı olabilir. Kendi göğüslerinize ne kadar aşina olursanız, bir değişiklik tespit edildiğinde sağlayıcınızın uygun şekilde davranmasına o kadar iyi yardımcı olabilirsiniz.

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir