Trans Kadınların Prostat Kanseri Hakkında Bilmeleri Gerekenler – Güncel Sağlık Haber

Eylül 15, 2023 by Yorum yapılmamış

Muhtemelen prostatınız hakkında düşünmek için çok fazla zaman harcamıyorsunuz. Sonuçta vücudunuzun içinde, görüş alanınızdan uzakta (daha spesifik olmak gerekirse mesanenizin hemen altında ve rektumunuzun önünde) bulunur. Ancak prostat kanseri en yaygın kanser türlerinden biridir; bu nedenle bu konu üzerinde biraz düşünmenin zamanı gelmiş olabilir.

Güncel Sağlık Haber, kar amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışındaki ürün veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika

Sinir bozucu bir şekilde, prostat sağlığıyla ilgili birçok konuşma yalnızca cisgender erkekleri (cinsiyet kimlikleri doğumda kendilerine atanan cinsiyete karşılık gelen kişileri) hedef alıyor. Ancak transseksüel bir kadınsanız veya doğumda erkek olarak atanan ikili olmayan bir kişiyseniz, sizin de prostatınız var, bu nedenle prostat sağlığı ve hangi belirtilere dikkat etmeniz gerektiği hakkında her şeyi bilmeniz gerekir.

LGBTQIA+ sağlık uzmanı Henry Ng, MD, uyarı işaretleri ve ne zaman taranması gerektiği de dahil olmak üzere prostat kanseri hakkında bilmeniz gerekenleri paylaşıyor.

Trans kadınlar prostat kanserine yakalanabilir mi?

Evet. Transseksüel kadınlar ve doğumda erkek olarak atanan ikili olmayan kişiler de dahil olmak üzere prostatı olan herkes prostat kanserine yakalanabilir. Cinsiyeti onaylayan bir tür genital cerrahi (bazen popo ameliyatı olarak da bilinir) geçirmiş olsanız bile, hala prostatınız olması muhtemeldir.

Dr. Ng, “Cinsiyeti onaylayan çeşitli genital ameliyatlar vardır, ancak genellikle bunların hiçbirinde prostat alınmaz” diye açıklıyor. “Prostatın konumu ve mesaneye yakınlığı nedeniyle, prostatın alınması idrar kaçırma ve mesane fonksiyonu açısından bir tehdit oluşturabilir.”

Trans kadınlarda prostat kanseri ne kadar yaygındır?

Prostat kanseriyle ilgili güncel araştırmaların çoğu cisgender erkekler üzerinde yapıldı, dolayısıyla prostat kanseriyle ilgili güncel istatistiklerin çoğu bu popülasyona odaklanıyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), Amerikalı erkeklerin yaklaşık %13’ünün yaşamları boyunca prostat kanserine yakalanacağını bildirmektedir.

İstatistikler trans kadınlar için aynı olabilir veya olmayabilir.

Dr. Ng, “Transseksüel sağlığı alanında çalışan pek çok kişi, kısmen düşük testosteron gibi hormonal değişiklikler nedeniyle trans kadınların prostat kanserine yakalanma riskinin muhtemelen daha düşük olduğunu düşünüyor” diyor. “Fakat bunu kesin olarak bilmiyoruz ve trans kadınlarda prostat kanseri ile ilgili vaka raporları ve çalışmalar var, dolayısıyla prostat kanserinin meydana geldiğini biliyoruz.”

2010 yılında yapılan bir araştırmaya katılan trans kadınların, cisgender erkeklere göre prostat spesifik antijen (PSA, prostat tarafından üretilen bir protein) düzeylerinin daha düşük olduğu bulunmuştur; Yüksek PSA seviyeleri prostat kanserinin bir göstergesi olabilir. Ancak çalışmadaki tüm kadınların orşiektomi (testis çıkarma ameliyatı) geçirdiğini ve düşük testosteron düzeylerine sahip olduğunu ve çoğunun östrojen replasman tedavisi aldığını belirtmek önemlidir.

Genel olarak, prostat kanseri riski yaşlandıkça artar; prostat kanserlerinin yaklaşık %60’ı 65 yaş üzerinde meydana gelir. Trans kadınlarda bildirilen prostat kanseri vakalarının çoğu, yaştan sonra cinsiyet onaylayıcı hormon tedavisine başlayan kadınlarda olmuştur. 50 – ancak prostat kanseri genellikle çok yavaş büyüdüğü için, çalışma, tümörlerin hormonlara başlamadan önce teşhis edilmemiş olabileceğini belirtiyor.

Trans kadınlarda prostat kanseri belirtileri

Dr. Ng, “Bildiğimiz kadarıyla, prostat kanseri semptomları trans bireyler ile cis bireyler arasında çok farklı değil” diyor. “Çoğunlukla, prostatı olan herkes aynı tür semptomlara sahip olabilir.”

Prostat kanserinin belirtileri şunları içerebilir:

  • Sık ve bazen acil idrara çıkma ihtiyacı (özellikle geceleri).
  • Zayıf idrar akışı veya başlayıp duran akış.
  • İşerken ağrı veya yanma.
  • Mesane kontrolünün ve/veya bağırsak kontrolünün kaybı.
  • Belinizde, kalçanızda veya göğsünüzde ağrı.
  • İdrarınızda kan var.

Ancak prostat kanserinin deneyimleyemeyeceğiniz veya fark edemeyeceğiniz birkaç başka belirtisi daha vardır.

Bazı belirtiler maskelenebilir

Trans kadınlar için prostat kanserinin olası bazı semptomları, cinsiyetinizi onaylayan genital cerrahi geçirip geçirmediğinize ve hormon kullanıp kullanmadığınıza bağlı olarak farklı olabilir veya hiç olmayabilir.

Cinsiyet onaylayan genital cerrahi geçirmediyseniz Ve Cinsiyeti onaylayan hormonları kullanmıyorsanız aşağıdaki gibi belirtilerle karşılaşabilirsiniz:

Peki ya cinsiyetinizi onaylayan genital cerrahi geçirmediyseniz ve öyle hormonlar hakkında mı? Dr. Ng, “Bu semptomlar maskelenmiş olabilir veya artık sizin için mümkün olmayan şeyler olabilir” diyor.

Bunun nedeni, cinsiyeti onaylayan hormonların cinsel işlevlerde değişikliklere neden olduğunun bilinmesidir.

Dr. Ng, “Testosteron seviyeleriniz düşük olduğunda, genellikle hala orgazm ve zevk yaşayabilirsiniz, ancak ereksiyon işlevi değişir” diye açıklıyor. “Bu, cinsiyet onaylayan hormon tedavisi gören birçok insan için beklenen bir değişiklik, ancak prostat kanserinin bazı semptomlarını maskeleyebilir.”

Cinsiyet doğrulama ameliyatı sonrası prostat kanseri

Eğer cinsiyetinizi onaylayan bir çeşit genital cerrahi geçirdiyseniz, erektil disfonksiyon ve ağrılı boşalma gibi belirtiler doğal olarak sizin için geçerli olmayacaktır. Ancak bilmeniz gereken başka şeyler de var; yani ameliyattan sonra vücudunuzun normal idrar fonksiyonuna dönmesi biraz zaman alabilir.

Dr. Ng, “Bu dokuların ve kasların yeniden ortama alışması biraz zaman alır” diyor. “İdrar akışınızda bir değişiklik gibi bir süre idrara çıkmanızda bazı değişiklikler olabilir – ancak bu prostatınızla ilgili bir sorun değil. Bu sadece vücudunuzun ameliyat sonrası dönemde yeni bir normal bulması.”

Ancak vücudunuz alıştığında, idrarınızdaki kan gibi yeni veya endişe verici değişikliklerin farkında olun. Bu mutlaka prostat kanserinin bir işareti değildir (aynı zamanda idrar yolu enfeksiyonu veya mesane sorunu da olabilir), ancak bunu sağlık uzmanınıza sormak isteyeceksiniz.

Trans kadınların semptomları daha az olabilir

Prostat kanseri semptomlarının trans kadınlarda daha az sıklıkta olduğu düşünülüyor; ancak bunun mutlaka gerçekleşmediği anlamına gelmiyor.

Dr. Ng, “Bunun trans kadınlarda teşhis koyamamamızdan mı kaynaklandığını bilmiyoruz” diye kabul ediyor. “Bakım alma, sisteme güvenme ve sağlık hizmeti sağlayıcılarıyla bu tür görüşmeler yapmayla ilgili sorunlar olabilir.”

Tıkladığınız bir sağlık hizmeti sağlayıcısını bulmak her zaman kolay değildir ve bu özellikle LGBTQIA+ topluluğunun üyeleri için geçerli olabilir. Ancak konuksever ve onaylayıcı bir sağlayıcı bulmak, vücudunuz ve sağlığınız hakkında konuşurken daha rahat hissetmenize yardımcı olabilir.

Prostat kanseri taraması ne zaman yapılmalı

Şu anda prostat kanseri için transa özgü herhangi bir tarama kılavuzu bulunmamaktadır. Ancak Amerikan Üroloji Derneği’nin en yeni yönergeleri “prostat kanseri taramasının uygun olacağı kişiler” için geçerlidir.

Bu yönergelere göre, 50 yaşından başlayarak her iki ila dört yılda bir prostat kanseri taraması yaptırmalısınız. Taramalar genellikle 70 veya 75 yaşından sonra durur. Ancak daha yüksek risk altında olduğunuzu biliyorsanız sağlık uzmanınıza daha erken tarama yaptırmasını isteyin. prostat kanseri için, örneğin aşağıdakilere sahipseniz:

Dr. Ng, “Prostatınız varsa, prostatla ilgili sağlık sorunları açısından risk altındasınız” diye tekrarlıyor. “Vücudunuzun ve olası semptomların farkında olmak önemlidir.”

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir