Yapay Tatlandırıcılar Sizin İçin Kötü mü? – Güncel Sağlık Haber
Yapay tatlandırıcılar için argüman, yüzeyde kesinlikle çekici görünebilir. Şekerin tüm tatlı, tatlı tadı, ancak daha az (veya hiç) kalori içermez. Daha iyi ne olabilir?
Güncel Sağlık Haber, kâr amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek, misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışı ürünleri veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika
Görünüşe göre … şeker. Şeker sizin için yapay tatlandırıcılardan daha iyidir. Veya daha da iyisi – ilave şeker yok. Bu senin mutlak en iyi bahsin.
Fonksiyonel tıp uzmanı Melissa Young, “Gerçekten, hem şeker hem de yapay tatlandırıcılar sağlığınız için bir sorundur” diyor. “Ama neyin daha kötü olduğunu karşılaştırırsak, yapay tatlandırıcılar şekerden çok daha kötü.”
Yapay tatlandırıcılar sizin için neden kötü? Tatlı ihtiyacınızı gidermenin daha sağlıklı bir yolu var mı?
Young, neden şekere can attığımızı ve suni tatlandırıcıların sağlığınız için neden bu kadar tatlı olmadığını anlamamıza yardımcı oluyor.
Yapay tatlandırıcılar nelerdir?
Yapay tatlandırıcılar, tadı şeker gibi olacak şekilde tasarlanmış ancak çok az kalori içeren bileşiklerdir. Çoğu çay kaşığı başına 3’ten az kaloriye sahiptir. Bunu 16 kaloriye sahip bir çay kaşığı şekerle karşılaştırın. Ayrıca kan şekeri seviyenizi şekerle aynı şekilde etkilemedikleri için diyabetle yaşayan insanlar tarafından da yaygın olarak kullanılırlar.
Ancak Dr. Young, yapay tatlandırıcıların sizin için “iyi” olduğu anlamına gelmediği konusunda uyarıyor.
En yaygın yapay tatlandırıcılardan bazıları şunlardır:
- Sakarin (Sweet n’ Low®).
- Aspartam (Equal®).
- Sukraloz (Splenda®).
Üreticilerin yiyecekleri tatlandırmak için kullandıkları çok çeşitli şeker alkolleri de vardır. Ksilitol, eritritol, sorbitol ve maltitol gibi şeyler içerirler. Kendi sağlık sorunlarıyla geliyorlar. Bağırsak yolunuza girdikten sonra, şeker alkolü kolonik bakteriler tarafından fermente edilir. Bu, şişkinliğe, kramplara, ağrıya ve ishale yol açan gazı serbest bırakır. Ve yaygın bir şeker alkolü olan eritritol, kalp krizi ve felç riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir.
ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) ve dünyanın dört bir yanındaki diğer sağlık kuruluşları, yapay tatlandırıcıların insan tüketimi için güvenli olduğunu düşünüyor.
Ancak bilimsel kanıtlar hala devam ediyor. Ve yapay tatlandırıcıların kullanımı tartışmalı olmaya devam ediyor.
Şöyle düşünün: Yetişkinler için sigara içmek yasaldır, ancak bu sigara içmenin sizin için iyi olduğu anlamına gelmez. Aynı şey yapay tatlandırıcılar için de geçerlidir. Tabii, onlar izin verilmişancak bu onları sağlıklı bir seçim yapmaz.
Yapay tatlandırıcıların arkasındaki bağımlılık yapan bilim
Şeker ve tatlı yiyeceklerin ölçülü tüketilmesi gerektiğini muhtemelen biliyorsunuzdur. Size ilkokulda gösterdikleri besin piramidinin tepesinde olmalarının bir nedeni var.
Beslenme açısından, şekerin sağlığınız açısından size sunacağı pek bir şey yoktur. İçinde hiç besin yok. Vitamin yok. Protein yok. Vücudunuzun en iyi şekilde çalışmasını sağlayan iyi şeylerin hiçbiri.
Şekerin ne işe yaradığı, sinir sisteminizi aydınlatmasıdır. Şeker yemek vücudunuzda dopamin salgılar. Zevk veren iyi hissettiren kimyasal budur. Sigara içen insanlar sigara içtiğinde veya madde kullanım bozukluğu olan kişiler seçtikleri ilacı aldıklarında salınan kimyasalın aynısıdır.
Young, “Şeker kesinlikle bağımlılık yapıyor” diyor. “Şeker yemek, beynin bağımlılıkla ilgili bölgelerini uyarmanın yanı sıra kan şekerinizi de yükseltir. Bunu kan şekeri düşüşü takip eder. Ve sonra canınız daha fazla şeker ve karbonhidrat ister. Bir daha, bir daha ve bir defa daha. Bu bir hız treni.”
Yapay tatlandırıcılar ayrıca vücudunuzun can atmaya programlandığı o tatlı tadı verir. Sorun şu ki, yapay tatlandırıcılar şekerden 700 kata kadar daha tatlı olabilir. Sonuç olarak, sinir sisteminizi o dopamin salgılayan tatlılıkla tamamen bombalarlar.
Şeker yemek beyninizde bir havai fişek patlatıyorsa, yapay tatlandırıcılar sisteminizi Disney World’ün kapanış saati gibi aydınlatır. Konfeti uçuyor. Müzik patlıyor. Aşk, havadadır.
Ama çok geçmeden heyecan yatışıyor. Ve beyniniz bu hissi geri istiyor. Böylece daha yapay olarak tatlandırılmış yiyeceklere ulaşırsınız. Ve bunun için çok fazla endişelenme çünkü – hey, düşük kalorili, değil mi?
“Yapay tatlandırıcı tükettiğinizde, vücudunuz onu daha çok istemeye başlar. Ve daha sağlıklı bir seçim yaptığınızı düşündüğünüz için bu arzuya teslim olmak daha kolay olabilir,” diye açıklıyor Dr. Young. “Daha fazla kalori tüketiyorsunuz. Bu zihniyet ve bu tatlılık bağımlılığı, vücudunuzda etkilere yol açar.
Yapay tatlandırıcıların etkileri
Yine yapay tatlandırıcılar da normal şeker de bağımlılık yapıyor. Ancak araştırma, yapay tatlandırıcıların uzun süreli kullanımının vücudunuz için özellikle zararlı olabileceğini gösteriyor.
Erken araştırmalar, kanser ve yapay şeker arasında bir bağlantı olduğunu öne sürdü. Young, bağlantının kesin olarak kanıtlanmadığını söylüyor. Ancak araştırmalar, yapay tatlandırıcı tüketmenin aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi başka sağlık durumuyla bağlantılı olduğunu göstermiştir:
- obezite.
- Hipertansiyon.
- Metabolik sendrom.
- 2 tip diyabet.
- Kalp hastalığı.
Dr. Young, en yaygın şeker ikamelerinden bazıları ve bunların sağlığınız üzerindeki etkileri hakkında biraz bilgi paylaşıyor.
Aspartam ve şeker
Aspartam (Equal), en yaygın yapay tatlandırıcı türlerinden biridir. Genellikle diyet soda, hafif yoğurt, şekersiz tatlılar ve daha fazlasında bulunur. Mavi paketteki tatlandırıcı olarak tanıyabilirsiniz.
Ancak bazı araştırmalar, aspartam ile aşağıdaki gibi sağlık koşulları arasında bir bağlantı olduğunu gösteriyor:
- obezite.
- Diyabet.
- Erken adet görme
- Duygudurum bozuklukları.
- Zihinsel stres.
- Depresyon.
- Otizm (gebelikte tüketildiğinde).
Ancak araştırmacılar, daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu belirtiyor. Ek çalışmalar, aspartamın olup olmadığını kanıtlamaya yardımcı olabilir. nedenler bu koşullar veya sadece birleşmiş onların gelişimi ile.
Ne dır-dir kesin olarak bilinen şey, fenilketonürisi olan kişilerin aspartamdan kaçınmaları gerektiğidir. Fenilketonüri, amino asit fenilalaninin birikmesine neden olan genetik bir durumdur. Aspartam kullanımı fenilalanini artırabilir. Bu, bilişsel gelişim (entelektüel yetersizlik) ile ilgili zorluklara yol açabilir.
Young, migren veya nöbet bozukluğu olan kişilerin yanı sıra hamile olan kişilerin de aspartamdan kaçınması gerektiğini söylüyor.
Peki ya Splenda?
Splenda (sükraloz), diğer yapay tatlandırıcılardan biraz farklıdır. 1992’de yaratılan nispeten yeni bir ürün. Diğer tatlandırıcılar kimyasal olarak üretilirken, Splenda şekerden elde edilir. Bu, normal şekere daha çok benzediği anlamına gelir (yine de yaklaşık 600 kat daha tatlıdır). Genellikle yoğurt, şeker ve dondurma gibi gıda maddelerinde bulunur.
Splenda şeker olarak başlar ancak sisteminizden daha hızlı geçmek için değiştirilir. Bu, kanınızda depolanmadığı ve kan şekerinizi şekerin yaptığı gibi etkilemediği anlamına gelir.
Young, Splenda’yı idealden daha az yapan şeyin bu değişiklik olduğunu söylüyor. Splenda’yı oluşturmak için şeker moleküllerinin bir kısmı klor için değiştirilir. Ve klor, gerçekten düzenli olarak tüketmek isteyeceğiniz bir şey değildir.
Doğal şekerin tatlı tadı
Şeker tüketimi söz konusu olduğunda, ne kadar az yerseniz o kadar iyidir. Ancak çoğumuz için sorun, doğal şekerlerde değil, ilave şekerlerdedir.
Pek çok meyve doğal şeker bakımından yüksektir. Mango, muz ve ananas gibi şeylerin tadının bu kadar tatlı olmasının nedeni budur. Glisemik indeksi yüksek meyvelerdir. Bu nedenle, doğal şekerler ve karbonhidratlarda daha yüksektirler.
Vücudunuz doğal şekerleri, ilave şekerler veya yapay tatlandırıcılar kadar hızlı işlemez. Yani, doğal şeker yemek size aynı hız treni etkisini vermez. Eklenen şekerler hızlı bir şekilde sindirilir, bu nedenle onları yedikten sonra kendinizi tok hissetmezsiniz. Öte yandan doğal şekerler, midenizi dolduran biraz tatlılık ve lif sunar. Ve beyninizin sizi gittikçe daha fazlasını istemeye bırakan merkezlerini aydınlatmadan da onların tadını çıkarabilirsiniz.
Bu nedenle, çoğu insan için doğal şekerler, yapay tatlandırıcılara veya normal sofra şekerine göre çok daha iyi bir alternatiftir.
Bununla birlikte, diyabet veya prediyabet ile yaşayan insanlar için, yine de bazı doğal şekerleri hafife almanız gerekir.
Young, “Diyabetli kişilerin aşırı meyve tüketimi konusunda bile dikkatli olmaları gerekir çünkü bunlar yine de kan şekerini etkileyebilir” diye uyarıyor Dr. Young. “Böğürtlen, yeşil elma ve düşük nişastalı sebzeler gibi meyveler, tropikal meyveler gibi yüksek glisemik indeksli yiyeceklerden daha iyi seçimlerdir.”
Tatlandırıcılar için daha iyi seçenekler
Doğal şekerler, tatlı bir şeye ihtiyaç duyduğunuz anlar için iyi bir seçimdir. Deneyebileceğiniz şeker ve yapay tatlandırıcılara sizin için daha iyi alternatifler de var. Ancak unutmayın, tüm tatlandırıcılar az miktarda tüketilmelidir.
Yapay tatlandırıcılarla aynı riskleri taşımayan bazı şeker alternatifleri şunları içerir:
- Şeker pekmezi.
- Akçaağaç şurubu.
- Hindistan cevizi şekeri.
- Ham bal (bebek botulizmi riski nedeniyle 12 aylıktan küçük bebeklere asla vermeyin).
- Stevia.
Dr. Young, “Bunların hepsi biraz daha iyi alternatifler, ancak bu bize aşırı tüketme izni vermiyor” diyor.
Şeker ve yapay tatlandırıcılar nasıl azaltılır?
Şeker hız treninden atlamaya hazırsanız, paketlenmiş gıdaları sınırlayarak başlayın. “Düşük kalorili”, “kalorisiz”, “düşük şekerli” ve “şeker ilavesiz” olarak etiketlenen yiyecekler, yapay tatlandırıcılar içerdiğine dair bir uyarı olabilir.
“Tatlı” olarak düşünmeyeceğiniz yiyecekler bile çok fazla şeker veya şeker alternatifi içerebilir. Bu, aşağıdaki gibi yiyecekleri içerir:
- Salata sosları.
- Makarna sosu.
- Peynir.
- Krakerler.
Yiyeceklerinizin beslenme etiketlerini okumak yardımcı olabilir. Amerikan Kalp Derneği (AHA), erkeklerin ve doğumda erkek olarak atanan kişilerin (AMAB) günde 36 gramdan (9 çay kaşığı) fazla ilave şeker tüketmemelerini önerir. Kadınlar ve doğumda kadın (AFAB) olarak atanan kişiler, her gün 25 gramdan (6 çay kaşığı) fazla şeker almamalıdır.
Bunlar genel önerilerdir. Bunun insülin direnci, prediyabet veya diyabeti olan kişiler için muhtemelen çok fazla şeker eklenebileceğini not etmek önemlidir.
Young, “Tatlı ve şekerli yiyecekler arada bir olmalı” diyor. “Hiçbir yapay tatlandırıcı, sağlıksız bir yiyeceği sağlıklı bir yiyeceğe dönüştüremez. Yapay tatlandırıcı için şekeri değiştirmek, size aradığınız sağlık faydalarını vermeyecek ve uzun vadeli sağlığınız için tehlikeli olabilir.