Yapay Tatlandırıcılar ve Diyabet Hakkında Bilinmesi Gerekenler – Güncel Sağlık Haber
Diyabetle yaşıyorsanız şeker alımınızı sınırlamanın sağlığınızı yönetmek için önemli olduğunu bilirsiniz. Bu nedenle ilave şekerleri ve basit karbonhidratları kesmek için elinizden geleni yapın.
Güncel Sağlık Haber, kar amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışındaki ürün veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika
Ve bunun her zaman kolay olmadığını biliyoruz.
Yani tatlıya canınız sıkıldığında doğal olarak yapay tatlandırıcılarla yapılan yiyecek ve içeceklere yöneliyorsunuz, değil mi? Tatlı tadı, neredeyse kalorisiz ve kan şekerinizi yükseltmeden mi? Bir rüya gerçekmiş gibi görünüyor.
Diyabet eğitimcisi Sue Cotey, RN, “Ölçülü olarak kullanıldığında yapay tatlandırıcılar diyabetli kişiler için güvenli olabilir ve hem kalori hem de karbonhidrat alımınızı azaltmak için kullanılabilir” diye açıklıyor. “Şeker ikameleri aynı zamanda tatlı bir şeye olan isteğinizi engellemeye de yardımcı olabilir.”
Ancak Cotey’nin belirttiği gibi bu, yapay tatlandırıcılarla yapılan gıdaların özellikle sağlıklı bir seçim olduğu anlamına gelmiyor.
Yeni başlayanlar için hala diyabet dostu bir diyet izlemeye odaklanmanız gerekiyor.
Dahası, bazı araştırmalar belirli tatlandırıcıların kanser, kalp krizi ve felç gibi sağlık riskleriyle bağlantılı olduğunu gösteriyor.
Bu, tüm tatlandırıcıları derhal diyetinizden tamamen çıkarmanız gerektiği anlamına mı geliyor?
Muhtemelen değil. Ancak ne kadar yapay tatlandırıcı yediğiniz konusunda dikkatli olmalısınız.
Burada Cotey, aynı zamanda bir diyabet eğitimcisi olan Andrea Harris, RN ile birlikte yapay tatlandırıcılar hakkındaki en son anlayışlardan bazılarını tartışıyor ve diyabetle yaşayan insanlara yönelik tavsiyeleri paylaşıyor.
Diyabet dostu şeker ikameleri
Yapay tatlandırıcılar diyabetli kişiler arasında popülerdir. İlave şekerlerin yaptığı gibi kan şekerinizi etkilemeden yiyeceklerinize tatlı tatlar katarlar. Ve çoğunun kalorisi sıfır.
Aşağıdakiler gibi yapay tatlandırıcılar içeren yiyecekler bulacaksınız:
Kahve veya çayınıza ekleyebileceğiniz çeşitli renkli ambalajlarda tek başına tatlandırıcı olarak da bulabilirsiniz. Bazıları yemek pişirmek ve pişirmek için de kullanılabilir.
Altı yapay tatlandırıcı, ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından test edilmiş ve onaylanmıştır veya ajansın Genel Olarak Güvenli Olarak Tanınan (GRAS) listesine yerleştirilmiştir.
Harris, “Yapay tatlandırıcılar, tüketim için güvenli olduklarını doğrulamak için sıkı testlerden geçiyor” diyor. “GRAS olarak sınıflandırılmak, sahip olduğumuz bilim göz önüne alındığında, bu ürünlerin amaçlandığı şekilde kullanıldığında zararlı olduğunun kanıtlanmadığı anlamına gelir.”
Elbette bu “sağlıklı gıda” statüsünden çok uzak. Ancak bu, FDA’nın yapay tatlandırıcıları tamamen tehlikeli bulmadığının oldukça açık bir göstergesi, özellikle de aşırıya kaçmazsanız.
Ancak son yıllarda yapılan bazı araştırmalar, bazı yapay tatlandırıcıların potansiyel risklerini ortaya çıkardı. Araştırmalar halen devam ediyor ve kullanımlarına ilişkin bazı görüşler farklılık gösteriyor.
Diyabetli insanlar için bu ne anlama geliyor? En yaygın yapay tatlandırıcılardan bazılarına biraz daha derinlemesine bakalım.
Aspartam
Ayrıca şunlar da geçer: NutraSweet® ve Equal® ve “mavi paket.”
200’den fazla çalışma aspartamın güvenliğini desteklemektedir. Ancak son zamanlardaki bazı sonuçlar karışık. 2023 yılında, sekiz yıl boyunca 100.000’den fazla kişinin takip edildiği bir çalışma, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) aspartamın olası bir kanser nedeni olduğunu ilan etmesine yol açtı.
Perspektif açısından, kurşun ve araba egzozu gibi şeylerin yanı sıra Grup 2B kanserojen olarak listelenmiştir. Bu, aspartamın belirli durumlarda kansere neden olabileceği fikrini destekleyen kanıtların olduğu anlamına gelen bir tanımlamadır, ancak henüz kesin olarak bilmek için yeterli kanıt yoktur.
Cotey, “Bilinen şey, aspartamın, fenilketonürisi (PKU) olan kişilerin kaçınması gereken bir madde olan fenilalanin kaynağı olduğudur” diye açıklıyor. Aspartam paketlerinde bu uyarı yer alıyor.
Aspartam ısıya dayanıklı olmadığından pişirme veya pişirme için en iyi seçim değildir.
Sakarin
Ayrıca şunlar da geçer: Sweet ‘N Low®, Sweet Twin®, Sugar Twin® ve “pembe paket.”
1970’lerde insan dışı çalışmalar sakarini mesane kanseriyle ilişkilendirdi. Ancak insanlarla alakalı olmadıkları için FDA tarafından reddedildiler.
Sakarin ısıya dayanıklıdır ve pişirme, fırınlama, konserveleme ve konservelemede kullanım için iyi bir seçimdir.
Sükraloz
Ayrıca şunlar da geçer: Splenda®, N’Joy® ve “sarı paket.”
Sakarin gibi sukraloz da ısıya dayanıklıdır ve pişirme ve pişirmede kullanımı kolaydır. Çözünebilir tabletler, granüler tabletler ve pişirme karışımları halinde satın alınabilir.
Stevia®
Ayrıca: A Sweet Leaf®, Sun Crystals®, Truvia®, PureVia® ve “yeşil paket” olarak da anılır.
Harris, “Kimyasal olarak üretilen diğer birçok yapay tatlandırıcının aksine Stevia, bir bitkiden elde edilen bir tatlandırıcıdır” diye açıklıyor.
Bütün stevia yapraklarından üretilen bazı Stevia ürünleri GRAS statüsü almamıştır. Güvenliklerini kanıtlamak için sıkı bilimsel testlerden geçmesi gerekmeyen besin takviyesi olarak satılıyorlar.
Yiyecek ve içeceklerde tatlandırıcı olarak kullanılan diğer ürünler GRAS statüsüne sahiptir. Bununla birlikte, bazı stevia ürünleri, kalp krizi ve felç riskinin artmasıyla bağlantılı olan eritritol adı verilen bir şeker alkolü içerir. Bu bağlantıya ilişkin araştırmalar devam etmektedir.
Stevia sıvı ve çözünebilir tabletlerin yanı sıra kristaller halinde gelir.
Asesülfam-potasyum
Ayrıca: Sunett®, Sweet One® ve Ace-K.
Asesülfam-potasyum genellikle başka bir düşük kalorili tatlandırıcıyla harmanlanır.
Orta derecede asidik veya bazik koşullar altında bile ısı altında stabildir. Genellikle fırınlamada veya uzun raf ömrü gerektiren ürünlerde gıda katkı maddesi olarak kullanılır. Gazlı içeceklerde neredeyse her zaman başka bir tatlandırıcıyla birlikte kullanılır.
Neotam
Bu ürün, yerel kahve dükkanınızda veya market raflarında bulacağınız bir tatlandırıcı yerine esas olarak büyük gıda üreticileri tarafından kullanılmaktadır.
Neotame, şekerin tatlandırma gücüne 7.000 ila 8.000 sahiptir.
Aspartam gibi neotam da fenilalanin içerir. Ancak çok daha azını içerdiğinden etiketinde bir uyarıya gerek yoktur.
Diyabetli kişiler yapay tatlandırıcılardan uzak durmalı mı?
Mükemmel bir dünyada hepimiz ilave şekerlerden ve yapay tatlandırıcılardan uzak dururduk. Vücudunuzun sağlıklı kalması için şekere veya yapay tatlandırıcıya ihtiyacı yoktur. Sağlık açısından faydaları sıfırdır. Bunlar sadece diyetinizin bir parçası olması gereken bir şey değil.
Gerçekte ise ara sıra tatlı bir ikramın olması bazen güzeldir.
Cotey, “Diyabetle yaşamak, yeme alışkanlıklarınızda büyük değişikliklere yol açabilir” diyor. “İnsanlardan şekerden ve yapay tatlandırıcılardan uzak durmalarını istemek büyük bir istek. Pek çok insanın uzun vadede başarılı bir şekilde sürdüremeyeceği bir şey.”
Yapay tatlandırıcılarla ilgili risklerin çoğu, uzun süreler boyunca çok yüksek miktarlarda tüketilmesine dayanmaktadır. Bu nedenle Cotey ve Harris’in en iyi tavsiyesi tüketiminiz konusunda dikkatli olmanızdır. Alımınızı düşük tutun, bunun yerine şekerli yiyecekleri tamamen yasaklayın.
Harris, “Diyabetli kişilerin dengeli ve uygun şekilde porsiyonlanmış öğünler ve atıştırmalıklar yemeye odaklanması gerekiyor” diyor.
“Bol miktarda yağsız protein, nişastalı olmayan sebzeler, sağlıklı yağlar ve kompleks karbonhidratlar aldığınızdan emin olun. Ve eğer bir aile kutlamasında bir parça şekersiz turta istiyorsanız bunu yapabilirsiniz. Sadece alımınız konusunda dikkatli olun.