Yaşlandıkça İyi Beslenmek Neden Önemlidir – Güncel Sağlık Haber
Yaşlı yetişkinlerle ilgili sağlık konuşmaları genellikle hafıza kaybı, güvenlik ve kronik durumların yönetimi gibi şeyler etrafında döner. Genellikle gözden kaçan nedir? Kıdemli beslenme.
Güncel Sağlık Haber, kâr amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek, misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışı ürünleri veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika
Gerçek şu ki, yaşlanma, sağlığınızda ve hayatınızda sağlıklı beslenmeyi zorlaştıran değişikliklerle gelebilir. Ancak yaşlı yetişkinler, kilo değişimlerine özellikle eğilimlidir. Değişen beslenme ihtiyaçlarınızı ve karşılaştığınız zorlukları dikkate alan sağlıklı bir diyet sürdürmek, sağlıklı bir şekilde yaşlanmak için önemlidir.
DO, geriatri uzmanı Ami Hall, “Muayenehanemde sık sık hem tıbbi hem de ikinci dereceden nedenlerle beslenme yetersizlikleri ve kilo değişiklikleri yaşayan yaşlanan insanlar görüyorum” diyor.
Tıbbi durumlar ve ilaçlar, yaşlandıkça doğru beslenmeyi zorlaştırabilir. Kas gücünüzü ve iştahınızı korumak için egzersiz yapma yeteneğinizi etkileyebilirler. Ve herhangi bir hareket sorununuz varsa veya artık araba kullanamıyorsanız, besleyici gıdalar için alışveriş yapmak büyük bir engel olabilir.
Anladık. Ancak, zayıflığı uzak tutmak için iyi beslenmenin önemli olduğunu da biliyoruz. Beyninizi aktif tutmak için önemlidir. Ayrıca zihinsel ve duygusal sağlığınız için de önemlidir.
Dr. Hall ile 65 yaş üstü insanların beslenme ihtiyaçları ve yaşlandıkça sağlıklı beslenmeye devam etmeleri için tavsiyeler hakkında konuştuk.
Diyet neden yaşlı yetişkinler için önemlidir?
Sağlıklı bir diyet sürdürmek, yaşınız ne olursa olsun sağlığınız için önemlidir. Yağsız protein, bol miktarda meyve ve sebzeye odaklanan ve ilave şekeri sınırlayan sağlıklı bir diyet, her yerde iyi bir tavsiyedir.
Ancak yaşlandıkça, özellikle 65 yaşından sonra sağlıklı beslenmek daha zor hale gelebilir.
Yetişkinleri yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde etkileme eğiliminde olan tıbbi durumlar, dramatik (ve sağlıksız) kilo kaybına neden olabilir. Buna yetersiz beslenme, osteoporoz ve demir ve vitamin eksiklikleri gibi sorunlar dahildir. Metabolizmanızdaki veya sindiriminizdeki yaşa bağlı değişiklikler de istenmeyen kilo dalgalanmalarına yol açabilir.
Yaşlandıkça, koşullarınız ve yaşam tarzınız sağlıklı beslenme alışkanlıklarını ihmal etmenize yol açabilir.
Dr. Hall, “Örneğin, bir eşin talihsiz ölümü yalnızlığa ve depresyona yol açabilir, bu da kendimize bakma konusunda isteksizliğe yol açabilir” diyor. “Pişirme alışkanlıklarını iki kişi yerine yalnızca bir kişi için ayarlamanın ek zorluğundan bahsetmiyorum bile.”
Ek olarak, bağımsızlıktaki herhangi bir kayıp, sağlıklı yiyecekler için alışveriş yapmayı ve bunları düzgün bir şekilde pişirmeyi de zorlaştırabilir. Bu, yaşlı yetişkinleri paketlenmiş ve hazır gıdalara veya beslenme açısından tam olmayan öğünlere daha bağımlı hale getirebilir.
Yaşlandıkça beslenmeyi sürdürmek daha zor olsa da, gençliğinizden bile daha önemli olabilir.
Hall, “Yaşlandıkça, kalp sağlığınızı korumak, böbrek işlevi, kemik yenilenmesi ve daha fazlası gibi belirli işlevlerde vücudunuz daha zor zamanlar geçirebilir” diye açıklıyor. “Ancak yeterli protein ve uygun miktarda vitamin ve diğer besin maddeleri gibi doğru beslenmeyi almak, bu sistemleri ve diğerlerini güçlü ve en iyi şekilde çalışır durumda tutmaya yardımcı olmanın önemli bir parçasıdır.”
Sağlıklı bir diyetin, aşağıdakiler de dahil olmak üzere genel sağlığınızda büyük bir rol oynayabileceğini ekliyor:
- Beyin ve hafıza fonksiyonu.
- Kalp sağlığı.
- Kemik gücü.
- Kas tonusu.
- Bağışıklık.
- Gastrointestinal işleyiş.
- Ruh sağlığı ve esenlik.
Yaşlandıkça iyi beslenmek için ipuçları
Peki, doğru beslenmeyi aldığınızdan ve sağlıklı beslenmeye öncelik verdiğinizden nasıl emin olabilirsiniz? Dr. Hall şu ipuçlarını önerir:
Düzenli bir yemek programı sürdürün
Bazı yaşlı yetişkinlerin düzenli olarak yemek yemek için odaklanmış bir çaba göstermesi gerekebilir. Ancak her gün keyif alacağınız belirli bir yemek saatine sahip olmak hem fiziksel hem de zihinsel sağlığınız için iyi olabilir.
Öğün atlamayın. Bir hatırlatıcıya ihtiyacınız varsa Dr. Hall, yemek zamanlarını ve atıştırmalıkları takviminize eklemenizi ya da saatinizde, bilgisayarınızda veya telefon uygulamanızda size ne zaman yemek yemeniz gerektiğini hatırlatması için bir alarm kurmanızı önerir.
başkalarıyla yemek
Yemek zamanları, arkadaşlarınızla ve sevdiklerinizle bir araya gelmek için harika bir zaman olabilir.
Dr. Hall, “Arkadaşlar, aile ve topluluğumuzla sosyal olarak bir araya gelmek, yemek zamanını daha eğlenceli hale getiriyor ve ruh sağlığımız için ne yediğimiz kadar önemlidir” diyor Dr. Hall. “Başkalarını size katılmaya, hikayeleri paylaşmaya ve yemek yerken bağlantı kurmaya davet edin.”
Depresyon, yalnızlık veya diğer etkinliklere karşı ilgi eksikliği yaşıyorsanız, ortak bir yemek özellikle canlandırıcı olabilir.
Gıda güvenliği alışkanlıklarını uygulayın
ABD Sağlık ve İnsani Hizmetler Departmanı, 65 yaşın üzerindeki kişilerin aşağıdakiler gibi gıda kaynaklı hastalıklar açısından daha fazla risk altında olabileceğini söylüyor: listeria Ve Salmonella. Kısmen bunun nedeni, yaşlandıkça bağışıklık sisteminizin zayıflaması olabilir. Ve yaşlanma, böbreklerinizin ve karaciğerinizin ne kadar iyi filtrelendiğini ve vücudunuzdaki toksinleri attığını azaltabilir.
Dr. Hall şu gıda güvenliği ipuçlarını önerir:
- Son kullanma tarihlerine ve yemeğinizin “döndüğüne” dair diğer işaretlere çok dikkat edin.
- Ellerinizi ve yüzeylerinizi sık sık yıkamaya özen gösterin.
- Et ve yumurta gibi yiyecekleri iyice pişirin.
- Artıkları derhal soğutun.
- Yumuşak peynirleri, çiğ veya az pişmiş etleri ve deniz ürünlerini ve pastörize edilmemiş süt ürünlerini sınırlayın veya bunlardan kaçının.
Yaşlı bir yetişkinin diyeti nasıl olmalıdır?
Daha yaşlı yetişkinler, aşağıdakiler gibi birkaç temel diyet ihtiyacına odaklanarak maksimum sağlık yararları için yediklerinden emin olabilirler:
- Elyafınızı almak: Kepekli tahıllar ve çiğ meyve ve sebzeler gibi yiyeceklerle öğünlere lif ekleyin.
- Sağlıklı yağlar yemek: Zeytinyağı, avokado, somon ve ceviz gibi sağlıklı yağlarla yemeklerin tadını çıkararak veya hazırlayarak kolesterol ve yağ alımınızı azaltın ve daha akıllı seçimler yapın.
- Tuz tüketiminizi azaltmak: Yemekleri sarımsak, otlar ve diğer baharatlarla tatlandırın. Sodyum oranı düşük veya ilave tuz içermeyen yiyecekleri seçin.
- “Beyaz yiyecekleri” sınırlamak: Bu, uzun vadeli besin değeri açısından pek bir şey sağlamayan beyaz ekmek, pirinç ve patates gibi şeyleri içerir.
- Hidratlı kalmak: Yaşlanma sizi dehidrasyon riskini artırabilir. Her gün altı adet 8 ons bardak su veya başka içecekler için (sıvı kısıtlamalı bir diyet uygulamıyorsanız). Kafein ve alkol içeren içecekleri sınırlayın.
- D vitamini alımınızı en üst düzeye çıkarmak: Güneş ışığına maruz kalmanızı artırın (tabii ki her zaman güneş kremi sürün!) ve yağlı balık, konserve ton balığı, yumurta sarısı, zenginleştirilmiş süt ve tahıl veya takviyeler gibi D vitamini açısından zengin yiyecekler yiyin (sağlık uzmanınızın onayına göre).
Özel tavsiye için sağlayıcınızla konuşun
Yaşlanma, kişiselleştirilmiş bakım ve sağlıklı beslenme önerileriyle en iyi şekilde yönetilebilecek sağlık koşullarıyla birlikte gelebilir. Şüpheye düştüğünüzde sorun.
Hall, “Sağlığınız için doğru beslenmeyi doktorunuzla konuştuğunuzdan emin olun” tavsiyesinde bulunuyor. “Doktorunuz, benzersiz tıbbi geçmişinize ve genel kişisel sağlık profilinize göre başka önerilerde bulunabilir.”
Örneğin, ayağa kalktığında tansiyonu düşen yaşlı bir yetişkinin tuzdan biraz daha yüksek bir diyete ihtiyacı olabilir. Bakım ekibiniz sizin için en iyi yolu size söyleyecektir.
Hall, “İştah ve kiloda değişiklik yaşayan yaşlı yetişkinlerin herhangi bir diyet değişikliği yapmadan önce bir doktora görünmeleri önemlidir” diye vurguluyor. “Kendinize iyi bakın ve beslenme endişelerinizi doğrudan ele alın, böylece elinizden gelenin en iyisini yapmak için doğru yola geri dönmeniz için uygun bir plan yapılabilir.”