Yenidoğan Bebeğinizin Cildi Neden Soyuluyor – Güncel Sağlık Haber
Yeni doğmuş bebeğinizin cildinin yumuşak hissi gibisi yoktur. Ancak bebeğinizin cildi doğumdan sadece birkaç gün sonra mükemmel durumdan soyulmaya başladığında endişelenmeniz doğaldır.
Güncel Sağlık Haber, kar amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışındaki ürün veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika
Çocuk doktoru Marni Turell, MD, “Yenidoğan cildinin rahimden dış dünyaya geçtikten sonra yapması gereken çok şey var” diyor. “İşin püf noktası neyin normal olduğunu ve bununla nasıl başa çıkılacağını bilmektir.”
Cildin soyulması beklenmedik bir his olabilir, ancak bu alışılmadık bir durum değildir. Dr. Turell, yenidoğan cildinin soyulması ve bakımının nasıl yapılacağı hakkında bilmeniz gerekenleri paylaşıyor.
Yenidoğan cildinin soyulması normal midir?
Tüm yenidoğanlar, yaşamın ilk iki haftasında soyulma aşamasından geçer. Genellikle kollarda ve bacaklarda olur, ancak karın, sırt veya popoda da soyulmalar görebilirsiniz. Yalnızca kafa derisinde pullanma fark ederseniz, yeni doğmuş bebeğinizin kafa derisinde zararsız pullu lekeler birikmesi olan beşik kapağı olması muhtemeldir.
Yenidoğanda soyulmanın derecesi değişebilir ve bu mutlaka bebeğinizin kuru cildine sahip olduğunun bir işareti değildir. Soyulan derinin dış tabakası kuru olabilir ama altındaki deri kuru olmayabilir.
Dr. Turell, “Yenidoğanlarda cildin soyulması, deri değiştirmeye benzer” diyor. “Sağlıklı derinin alt tabakasının kontrolü ele alması için derinin dış tabakası soyuluyor.”
Ancak bazı bebeklerin cildi soyuluyor Ve kuru cilt. Farkı şu şekilde anlayabilirsiniz: Yenidoğanın soyulması genellikle iki hafta sonra sona erer, kuru cilt ise uzun süre ciltte kalabilir veya kronik bir sorun olabilir. Kuruluk geçmezse sağlık uzmanınıza başvurun.
Yenidoğan bebeğimin cildi neden soyuluyor?
Yeni doğanlarda cilt soyulması birkaç nedenden dolayı meydana gelebilir; bunlardan bazıları diğerlerinden daha yaygındır.
Hamilelik ve doğum nedeniyle cilt soyulması
Hamilelik ve doğum nedeniyle oluşan soyulmalar genellikle birkaç hafta içinde kendiliğinden geçer. Hamilelik aşağıdaki nedenlerden dolayı cildin soyulmasına neden olabilir:
- Rahimde yeterli pul pul dökülme olmaması: Yenidoğanlar rahim içindeyken amniyotik sıvı ile çevrilidir. Büyürken fetüsü korumak için harika bir iş çıkarır, ancak amniyotik sıvıya çok fazla maruz kalmak hassas ciltler için zararlı olabilir. Bu nedenle fetüslerde hamileliğin yaklaşık yarısında kalın, macun kıvamında bir kaplama (verniks) gelişir. Ancak koruyucu kaplama aynı zamanda cildin dökülmesini de önler. Doğumdan sonra hemşire amniyotik sıvıyı ve kanı silmek için bebeğinizi temizlediğinde verniks de onunla birlikte gider. Bu koruyucu kaplama kaybolduğunda, bebeklerin muhtemelen birkaç deri katmanı dökülecektir.
- Amniyotik sıvıya maruz kalma: Vernix zamanla incelir. Gebelik süresi daha uzun olan bebekler (tam süreli veya daha geç doğanlar) genellikle daha az verniksle ve amniyotik sıvıya karşı daha az korumayla doğarlar. Dr. Turell, “Bebekler rahimde daha uzun süre kaldıklarında, rahimdeki sıvıya daha fazla maruz kalırlar” diye açıklıyor. “Vadesi dolan bebeklerde bu maruz kalma nedeniyle daha fazla soyulma eğilimi görülüyor.”
Soyulma bir cilt rahatsızlığının belirtisi olduğunda
Bazen peeling bir cilt rahatsızlığının işareti olabilir. Çocuk doktorunuz (veya dermatoloğunuz) bu durumların teşhis edilmesine yardımcı olabilir ve güvenli, etkili tedaviler sunabilir. Bu cilt sorunları şunları içerir:
- Bebek egzaması: Egzama veya atopik dermatit nadiren doğumdan hemen sonra teşhis edilir, ancak yine de ortaya çıkar. Egzamalı kişilerin yüzde altmışı, bunu ilk yaş günlerinden önce geliştirir. Egzama alevlenmeleri tipik olarak kırmızı, tahriş olmuş ve kaşıntılı cilde neden olur. Ancak iyileştikçe derileri pul pul dökülebilir ve soyulabilir, böylece yeni, sağlıklı bir cilt ortaya çıkabilir. Bebek egzaması tipik olarak yüzü veya saç derisini etkiler. Bunu bebek bezi alanında nadiren bulacaksınız.
- İktiyoz: İktiyozla doğan bebeklerde fazladan bir deri tabakası bulunur. Bu ek zar çatlayıp soyuldukça pul pul dökülür ve kaşınır. İktiyoz genetik bir durumdur. Şiddetli vakalar, bebeklerin durum çözülene kadar yüksek nemli bir odada vakit geçirebilecekleri bir yenidoğan yoğun bakım ünitesinde (YYBÜ) bakım gerektirebilir.
- Sedef hastalığı: Sedef hastalığı inflamatuar bir cilt hastalığıdır. Genellikle 15 yaşından sonra gelişir ancak nadiren bebekleri etkileyebilir. Sedef hastalığının yaklaşık %33’ü çocukluk döneminde başlamaktadır. Sedef hastalığı olan kişilerin ciltlerinde, beşik başlığıyla ilişkili pullara benzer şekilde kabarık, kaşıntılı pullar bulunur. Bebeğinizin iyileşmeyen beşik kapağı varsa, bu sedef hastalığının bir belirtisi olabilir.
Yenidoğanın soyulan cildi nasıl tedavi edilir
Yenidoğan cildinde meydana gelen soyulmanın genellikle özel bir tıbbi tedaviye ihtiyacı yoktur. Birkaç hafta içinde kendi kendine durmalıdır. Ancak burada, peeling işlemi sırasında bebeğinizin cildini korumaya yardımcı olacak beş ipucu var.
1. Yenidoğan cildini soymayın veya eksfoliasyon yapmayın
Cildinizin soyulduğunu gördüğünüzde ilk içgüdünüz ona yardımcı olmak olabilir. Bu ayartmadan kaçının.
Dr. Turell, “Deriyi soymayın veya çıkarmayın çünkü altındaki yeni deriyi koruyor” diyor. “Yapabileceğiniz en iyi şey, kendi kendine düşmesine izin vermek.”
2. Yenidoğan cildini nemli tutun
Soyma aşamasında faydalı bir şey yapmak istiyorsanız nem ekleyin. Dr. Turell, “Vaseline® veya Aquaphor® gibi bir yumuşatıcıyı veya herhangi bir petrol bazlı nemlendiriciyi sürün” diyor. “Muhtemelen cildin daha iyi görünmesini sağlamayacak, ama acıtmayacak.”
Nem eklemek aynı zamanda yeni cildin sağlıklı ve korunmasına da yardımcı olur. İlk haftalarda ve aylarda – soyulma aşaması geçtikten sonra bile – yeni ciltlerine bakım yapmaya aşağıdakileri yaparak devam edin:
- Soğukta toplanmak: Kuru hava, bebeğin hassas cildindeki nemi çekebilir.
- Günlük nemlendirici: Kuruluğu gidermek için losyonu günde iki ila üç kez, özellikle banyodan sonra kullanın.
- Nemlendirici kullanma: Bebeğinizi nemli havaya maruz bırakmak cildinin kurumasını önlemeye yardımcı olabilir.
3. Yeni doğmuş bebeğinizi yıkarken nazik olun
Yenidoğan bebeğinizi göbek bağı düşene ve sünnet (bebeğinizde varsa) iyileşene kadar sünger banyosuyla (yani suya koymak yerine sabunlu bir bez kullanarak) yıkamalısınız. Ancak soyulan derilerini çok fazla koparmaktan kaçınmak için nazik olun.
Dr. Turell, “Yalnızca yumuşak bir bez veya ellerinizi kullanın” tavsiyesinde bulunuyor. “Cildinizi fırçalamanıza gerek yok.”
Cildin kurumasını önlemek için ılık su kullanın. Banyolar kısa olmalı, 10 dakikayı geçmemelidir.
4. Kimyasallardan ve kokulardan kaçının
Sert kimyasallar hassas bebek cildini tahriş edebilir. Şampuan, sabun ve losyon seçerken kokusuz ürünleri tercih edin.
Bebeğin kıyafetlerini yıkarken de yumuşak ürünleri tercih edin. Yeni doğmuş bir bebeğin giysilerindeki kimyasallar ve kokular da cildini tahriş edebilir.
5. Bebeğinizin sıvı ihtiyacını koruyun
Cildin yüzeyini nemlendirmek kadar içten nemlendirmek de önemlidir. Bebeğinizin yeterli miktarda anne sütü veya mama aldığından emin olun. Ancak yaşamının ilk altı ayında bebeğe asla su vermeyin. Bebeğinizin ne kadar yediği konusunda endişeleriniz varsa sağlık uzmanınızla konuşun.
Yenidoğan bebeğinizin kuru cildi için ne zaman bir sağlık uzmanına başvurmalısınız?
Çoğu peeling kendi kendine düzelir ancak Dr. Turell, tıbbi yardım almanız gereken birkaç durum olduğunu belirtiyor. Bebeğinizin cildinde aşağıdaki durumlar varsa çocuk doktorunuzu arayın:
- Kırmızı, kanlı veya tahriş olmuş görünüyor.
- Üç haftadan daha uzun süre soyuluyor.
Dr. Turell, “Cildiniz kızgın ve kırmızı görünüyorsa veya bebeğiniz rahatsızsa veya ateşi varsa, çocuk doktorunuzdan randevu alın” diye vurguluyor. “Bu bir enfeksiyon belirtisi veya daha ciddi bir durum olabilir.”