Yenidoğan Nasıl Yıkanır – Güncel Sağlık Haber

Temmuz 14, 2023 by Yorum yapılmamış

Hemşireler hastanede her şeyi çok kolay gösterdiler, değil mi? Yepyeni neşe bohçanızı yıkadılar, duruladılar ve kuruttular, sonra onları bezlediler ve önemli bir şey değilmiş gibi kundakladılar.

Güncel Sağlık Haber, kâr amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek, misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışı ürünleri veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika

Ama şimdi sıra sende. Ve aniden, yeni doğan bebeğinizi yıkamak, hastanedeki insanların gösterdiği kadar basit görünmemeye başladı.

Doğru banyo sıcaklığı nedir? En tepeden başlayıp aşağı mı çalışmalıyım? Yoksa aşağıdan yukarıya mı? Ve bu göbek kütüğü hakkında ne yapmalı?

Emin ol, bunu anladın.

Çocuk Doktoru Peter VanHeyst, DO, bebeğin ilk banyosunda bize rehberlik ediyor, böylece yeni doğan bebeğinizin güvende, sağlam ve çok temiz olacağından emin olabilirsiniz.

yenidoğan nasıl yıkanır

Güvenli bir yenidoğan banyosu tamamen konumlandırma, sıcaklık ve yaralanma riskini en aza indirme meselesidir.

Bebeğinizin ilk birkaç banyosu sünger banyosu olmalıdır. Olduğu gibi, onları temizlemek için suya koymak yerine sabunlu bir bez kullanmak. Bebeğinizin göbek bağı düşene kadar, mecbur kalmadıkça yakında çıkacak olan göbek deliğini ıslatmak istemezsiniz. Güdük, doğduktan yaklaşık iki hafta sonra çıkacaktır. Daha sonra tam bir banyoya geçebilirsiniz.

1. Malzemelerinizi alın

Hazırlık, hızlı, kolay ve güvenli bir yenidoğan banyosunun anahtarıdır.

Dr. VanHeyst, “Tüm malzemelerinizin elinizin altında olduğundan emin olmak istiyorsunuz” diyor. “Bu şekilde, ellerinizi her zaman bebeğinizin üzerinde tutabilirsiniz, bu da kaymayı önlemek için önemlidir.”

Banyo zamanı sıcaklık kontrollü bir ortamda yapılmalıdır. Bir esintiyi önlemek için tüm pencereleri kapatın.

İşte ihtiyacınız olacak:

  • Vücut yıkama ve şampuan. Bu, bir kombinasyon ürünü veya ayrı duş jeli ve şampuan şişeleri olabilir. Kullandığınız her şeyin göz yaşartıcı ve kokusuz olduğundan emin olun.
  • Yumuşak bir bez.
  • Durulama için bir bardak.
  • Kurulamak için kuru, yumuşak bir havlu. Banyoya başlamadan önce havluyu düzleştirin. Böylece bebeğiniz kucağınızdayken onu açmak zorunda kalmazsınız.
  • Temiz bir bebek bezi.
  • Banyodan sonra giyilecek giysiler.
  • Sünger banyosu için: İki leğeni suyla, birini sabunlu suyla, birini durulama için sade suyla doldurun.
  • Tam bir banyo için: Sağlam bir bebek banyosunu iki inçten fazla su ile doldurun. Bebek küvetinin küvet içi veya duşakabin zemini gibi güvenli, düz ve sağlam bir yerde olduğundan emin olun.

Peki ya losyon?

Dr. VanHeyst bunu beklemenizi önerir. “Yenidoğan cildi genellikle losyonlarla baş edecek kadar olgun değildir. Bu yüzden, ilk ayda yapabilirsek bundan kaçınmaya çalıştık. Ondan sonra bebekler için yapılmış bir losyon iyi gelir.”

Artı, bebekler olduğu gibi yeterince kaygandır. Karışıma losyon eklemek ve kollarınızdan kaymalarını daha da kolaylaştırmak için hiçbir sebep yok.

Banyo sıcaklığı

Bebeğinizin banyo suyu yaklaşık 100 Fahrenheit (38 Santigrat) dereceyi geçmemelidir. Bunun nedeni, bebeklerin sıcaklıktaki değişikliklere daha büyük çocuklara ve yetişkinlere göre daha duyarlı olmalarıdır. Rahatsız edici bir şekilde daha kolay ısınabilir veya soğuyabilirler.

VanHeyst, “Isı düzenlemesi söz konusu olduğunda, bebekler ve yetişkinler çok farklı fizyolojik özelliklere sahiptir” diye açıklıyor. “Gerçekten su sıcaklığının vücut sıcaklığından biraz daha sıcak olmasını istiyorsunuz.”

Şöyle düşünün: Sekiz kiloluk bir hindi fırında 20 kiloluktan çok daha hızlı ısınır. Bunun nedeni, daha küçük kuşun çekirdeğine ulaşmak için çok fazla ısı gerektirmemesidir. Bebekler de aynı şekilde. Sıcaklıktaki dalgalanmalar onları daha çok etkiler çünkü çekirdeklerine ulaşmak için çok fazla ısıya (veya soğuğa) ihtiyaç duymazlar.

Bu nedenle Amerikan Pediatri Akademisi (AAP), su ısıtıcınızı en düşük ayarına (120 F’yi (49 C) geçmeyecek şekilde) getirmenizi önerir. Bu, suyunuzun yanlışlıkla bebeğin tutamayacağı kadar ısınmasını önleyecektir.

2. Yukarıdan aşağıya çalışın

Bebeğinizi başından yıkayarak başlayın ve aşağı doğru ilerleyin. Üst yarısı genellikle en temiz bölgedir, bebek bezi bölgesi ise hastalığın birikme olasılığı en yüksek olan bölgesidir. Dağınık kısımları en sona bırakmak, dağınık şeyleri bebeğinizin daha temiz bölgelerine aktarma olasılığınızın düşük olduğu anlamına gelir.

Üstten başlamak ayrıca bebeğin daha iyi kontrol edilmesine yardımcı olur.

Sünger banyosu yaptıran bebekler için gerçekten sadece kirli bölgelere odaklanmanız gerekiyor. Sıkı bir şampuanlamaya ihtiyaç duymayabilirler. Bunu daha çok hedeflenmiş bir nokta temizliği gibi düşünün – özellikle tükürme olayından sonra veya bir … ahem … bebek bezi arızası.

Temiz olduklarında, onları küvetten çıkarın ve kuruması için yumuşak bir havluya sarın. Isınmaları için çabucak giydirin.

banyo yaparken bebek nasıl tutulur

Dikkat: Bebekler ıslakken kaygandır. Ve yeni doğan bebeğiniz temizlik işini sevmiyorsa (ve sevmeyebilir), etrafa yayılabilir ve kaymaya daha yatkın olabilir. Düşünmesi korkutucu ama AAP, bebeklerin bir ila iki inç kadar az suda boğulabileceğini söylüyor. Bu nedenle, güvenli konumlandırma ve taşıma çok önemlidir.

Dr. VanHeyst, bebeği banyo zamanı düşmelerinden korumak için şu tavsiyeyi veriyor:

  1. Baskın olmayan elinizle bebeğin başını ve boynunu destekleyin. Temizlik için baskın elinizi kullanın. (Burada olduğu gibi, eğer sağ elinizi kullanıyorsanız, sağ elinizle bezi tutmak için bebeğinizi sol elinizle kucaklayın.)
  2. Bebeğinizi güvende tutmak için bebek küvetlerine güvenmeyin. Bu küvetlerden bazıları, bebeklerin orada eller serbest olarak güvende oldukları yanılsamasını verebilen dolgu ve yastıklama ile birlikte gelir. Ancak bu pedler kaymayı engelleyemez. Ayrıca bebek pozisyonundan kayarsa boğulma riski de oluşturabilirler.
  3. Bebeği asla (asla, asla) suyun içinde veya yakınında gözetimsiz bırakmayın. En az bir elinizi her zaman üzerlerinde tutun.
  4. Yapabiliyorsanız, banyo zamanı için yetişkin bir yardımcıyı görevlendirin. Dört el ikiden daha iyidir.

3. Hızlı tutun

Elbette, küvette oyalanmak ve ıslanmak isteyebilirsiniz, ancak bebeğin temizlenip günlerine devam etmesi daha iyidir.

Verimlilik, bebeğinizi banyosu sırasında rahat tutmanın anahtarıdır. Dr. VanHeyst, bebeğinizin banyosunu yaklaşık beş dakikadan fazla tutmayı hedeflemenizi söylüyor. Bundan sonra su soğumaya başlayacak ve yeni doğan bebeğiniz için rahatsız edici bir hal alacaktır.

Siz malzemeleri toplarken ve küvet suyunu hazırlarken bebeğinizi giydirerek sıcak kalmasına yardımcı olabilirsiniz. Hareket zamanı gelene kadar kıyafetlerini çıkarmayın.

Yeni doğmuş bir bebek ne sıklıkla yıkanır?

Bebeklerin genellikle haftada iki veya üç defadan fazla yıkanması gerekmez. Yenidoğanlar gerçekten o kadar kirli değiller. Çamur birikintilerinde yuvarlanıyorlar ya da spor salonunda ter atıyorlar gibi değil.

Bununla birlikte, bebeklerin özel bölgelerini temiz tutmak için bez değiştirirken silinmeleri gerekir. Ve hızlı bir süngerle aşağı, çenelerinin altı veya dizlerinin arkası gibi derilerindeki tüm kıvrımlardan kiri çıkarabilir. Ancak tam bir banyonun günlük bir ritüel olması gerekmez.

“Bebekler her gün yıkanmamalıdır. Banyo zamanı ebeveynler için yoğun emek gerektirebilir ve bazen bebeğin cildinin aşırı kurumasına neden olabilir” diye uyarıyor Dr. VanHeyst.

Ancak banyo yapmaları gerektiğinde, onları güvenli ve rahat tutmak için sıcaklığa ve konumlandırmaya dikkat ettiğinizden emin olun. İşiniz bittiğinde, o temiz bebek kokusunu içinize çekmeyi unutmayın. Hiçbir şey karşılaştırılamaz.

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir