Zaman Körlüğü Nedir? – Güncel Sağlık Haber
Hepimizin başına gelir. İyi bir arkadaşla derin bir sohbet içindeyiz… ve zaman öylece geçip gidiyor. Veya yatmadan önce bir TV şovunun bir bölümünü izlemek istediniz. Şimdi, üçüncü sezonda bir şekilde kalınlaştınız ve neredeyse işe hazırlanma zamanı.
Güncel Sağlık Haber, kâr amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek, misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışı ürünleri veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika
Çarpık bir zaman algısı herkesin başına bir dönem gelir. Dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğu (DEHB) veya otizm spektrum bozukluğu olan kişiler için zamanı takip etmek özellikle zor olabilir.
Bazıları buna zaman körlüğü diyor. Bu, aşırı odaklanmanın ya da bir aktiviteye kendini o kadar kaptırmanın, etrafınızdaki diğer her şeyi görmemenizin doğal bir sonucudur.
Zevk aldığınız bir şeyle uğraşırken zaman daha hızlı geçer. Ve yerleri silerken veya trafikte sıkışıp kaldığınızda durmuş gibi görünebilir. Pediatrik davranış sağlığı uzmanı Michael Manos, PhD, bunun bilimsel bir nedeni olduğunu söylüyor.
“Çok ilgilendiğiniz bir şey yaptığınızda, beyniniz o kadar heyecan verici olmayan bir şey yaptığınız zamana göre farklı şekilde çalışır” diye açıklıyor.
Dr. Manos ile beynimizin nasıl belirli faaliyetlere daldığını ve bunun nasıl zamanın kayıp gitmesine izin vererek bizi zaman körü kıldığını konuştuk.
Zaman körlüğü nedir?
“Zaman körlüğü”, zamanın ne zaman geçtiğini fark edememe veya bir şeyin ne kadar süreceğini tahmin edememe anlamına gelir.
Manos, zaman körlüğünün bir teşhis veya spesifik bir semptom olmadığını, daha çok zamanın izini kaybetme olgusundan bahsetmenin genel bir yolu olduğunu söylüyor. Ve bazı insanlar için daha aşırı olabilir.
Manos, “Zaman zaman herkesin zaman körlüğü vardır,” diyor. “Hepimiz bir şeye kapılabilir ve ‘bölgeye girebiliriz.’ Bununla birlikte, DEHB’si olan bazı kişiler, bir şeyin yapılmasının ne kadar süreceğine karar vermede veya zamanın nasıl geçtiğini anlamada zorluk çekmeye daha yatkındır.”
DEHB’si olan kişiler dikkat eksikliği ile tanınırlar. Koşul adına tam orada. Ama bu sadece bir kısmı.
Madalyonun diğer tarafında, DEHB’si olan kişilerin belirli etkinliklere aşırı odaklanma olasılığı daha yüksektir ve saatin tik taklarını fark etmeyebilirler. Dr. Manos nedenini açıklıyor.
Zaman körlüğü nasıl olur?
Beynimiz duruma göre sürekli olarak iki tür dikkat arasında geçiş yapar. Bunlara otomatik dikkat ve yönlendirilmiş dikkat denir.
Otomatik dikkat, beyninizdeki varsayılan mod adı verilen bir ağa yanıt verir. Orası senin mutlu yerin. İlginç bulduğunuz bir şey yaparken bunu kullanırsınız – belki bu, üç katlı bir pastayı dondurmak veya güzel bir yaz gününde uzun mesafeler koşmak olabilir. İyi vakit geçirdiğiniz için zamanın uçup gitmesine izin veren türden bir dikkat. Esasen zihniniz için hız sabitleyicidir.
Yönlendirilmiş dikkat, sevdiğimiz şeylerle uğraşırken kullandığımız şeydir. sahip olmak yapmak, ama zorunlu değil istek yapmak. Bu, okulda özellikle sıkıcı bir dersi dinlemek gibi şeyleri içerebilir. Veya vergilerinizi dosyalamak. Bu teşvik edici değil. Ve bazen zihninizin dağılmasını önlemek için büyük çaba harcamanız gerekir. Bunun nedeni, beyninizin daha zevkli bir şey bulmak istemesidir, böylece otomatik dikkatine geri dönebilir ve ayağını gaz pedalından çekebilir.
Manos, “Zaman körlüğü yaşadığınızda, bunun nedeni otomatik dikkat ile çalışıyor olmanızdır” diye açıklıyor. “Bir şeyin içindesin ve bu konuda heyecanlısın. Yani, zamanı fark etmiyorsun.”
Kimse yönlendirilmiş dikkati kullanmaktan hoşlanmaz. Bu bir sürüklenme. Ve korumak için çok çaba gerektirir. Ancak DEHB’si olan kişiler için, yönlendirilmiş dikkat çekmek daha da zordur.
“DEHB’si olan insanlar çok güçlü otomatik dikkatlere sahip olma eğilimindedir. Manos, sevdikleri bir şeyi yaptıklarında, hiper odaklanmanın derinliklerine daha kolay gidebilirler” diyor. “Fakat beyinleri genellikle yönlendirilmiş dikkati kullanmayı daha zor buluyor. Bu nedenle, DEHB’si olan birçok kişi, kullanımı çok zor olduğu için yönlendirilmiş dikkati kullanmaları gereken durumlardan aktif olarak kaçınacaktır.
Başka bir deyişle, DEHB’si olan kişiler, otomatik dikkati kullanan etkinlikler arama eğilimleri nedeniyle genellikle zaman körü olarak etiketlenebilir. Peki ne olur? Oluğa girerler, bölgeyi dışarı atarlar ve zamanın nasıl geçtiğini anlamazlar.
Zaman körlüğünün üstesinden gelmek için ipuçları
Düzenli olarak zamanın nasıl geçtiğini anlamadığınız zaman, belirli bir son teslim tarihine kadar işinizi bitirmeniz veya olmanız gereken yerde, olmanız gereken zamanda orada olmanız daha zor olabilir.
Otomatik dikkatin o günkü gündeminizi kaçırmasını önlemenin anahtarı, odağınızı ana yeniden yönlendirmenin yollarını bulmaktır. Bu, dikkat etmeniz gereken başka şeyler olduğunu hatırlatarak beyninizi hiper odaktan çıkarmak meselesidir.
Manos, “Fiziksel dünyaya hatırlatıcılar koymak, zihninizi şimdiki ana geri getirebilir ve sizi görevde tutabilir” diyor.
Otomatik dikkat aşırı hızlanmaya başladığında devre dışı bırakmak için şu ipuçlarını deneyin:
- Devam etme zamanı geldiğinde sizi uyarması için telefonunuzda veya başka bir cihazda bir zamanlayıcı ayarlayın.
- Odak noktanızı koruma eğiliminde olan bir faaliyete girmek üzereyken dikkatli olun. Yatmadan önce veya bir randevu için ayrılmadan önce olduğu gibi, onlar için zamanınız olmadığında bu faaliyetlerden kaçınmaya çalışın.
- “Eğer-o zaman” tekniğini deneyin: Akşam yemeği hazırlamak gibi kendinize ulaşmak için bir hedef belirleyin. Eğer onu yap, Daha sonra iyi bir kitabın iki bölümünü okumak gibi listenizdeki bir sonraki şeyi yapacaksınız.
Hepimiz bazen zamanın nasıl geçtiğini anlamayabiliriz. Ve eğlenceli bir şey yaptığınız için, o kadar da kötü değil. Ancak hayatınızdaki diğer önceliklerin önüne geçiyorsa, bazı değişiklikleri düşünmenin zamanı geldi. DEHB ile yaşıyorsanız ve günden güne geçme yeteneğinizi etkileyen zaman körlüğü yaşıyorsanız, endişeleriniz hakkında sağlık uzmanınızla konuşun.