Kanada: Vancouver Adası Posta Gemisiyle Nasıl Keşfedilir?

Selvi

New member
JOhn Adam bulutlu bir sabah köprüde duruyor ve saatine bakıyor. Kaptan, konteynerleri, keresteyi, çimento torbalarını, propan gazı şişelerini, yiyecek ve posta kutularını geminin karnına yüklemek için vinç kullanan adamlarına “Hadi gidelim, yakında yola çıkacağız” diye sesleniyor.

Saat sekizden kısa bir süre sonra “MV Frances Barkley” yükleniyor. Adam, 36 metre uzunluğundaki posta gemisini Alberni Limanı'nın liman havzasından dikkatlice manevra yaparak çıkarıyor. Birkaç dakika sonra bir körfeze ulaşıyor ve motorları çalıştırıyor: bundan sonra Batı Kanada'nın engebeli kıyı bölgelerinden on deniz mili hızla (saatte yaklaşık 18,5 kilometre) açık denize doğru ilerliyor. Yolcuları nefes kesici bir yolculuk bekliyor.

“MV Frances Barkley” gibi Kanada posta gemileri dünyanın en güzel kıyı bölgelerinden geçiyor. Panorama fiyortları, şelaleleri, yağmur ormanlarını içerir. “MV Frances Barkley” ile seyahat etmek, doğanın ortasındaki hayata dair özgün bir içgörü anlamına gelir.





Kaynak: dpa; OpenStreetMap; İnfografik DÜNYA


1958 yılında inşa edilen vapur, bir tedarik gemisinden çok daha fazlasıdır. Adam, Norveç Hurtigruten hattındaki eski posta gemilerine benzer şekilde, dokuz saatlik yolculuğunda sadece kargoyu değil aynı zamanda turistleri ve günübirlik gezicileri de gemide taşıyor. Yemek pişirme küçük bir mutfakta yapılıyor, iki yolcu odası ve geniş bir güneşlenme terası var.

Uzak bölgelerde mini bir yolculuk


150 yolcu seyahat edebiliyor. Vahşi doğada bir tür mini yolculuk yaşarsınız ve başka hiçbir şekilde ulaşılması zor olan ıssız bölgeleri geçersiniz. Kartallar gökyüzünde daireler çizerek yuvalarını devasa kırmızı sedir ağaçlarına inşa ediyor. İlk şişe burunlu yunuslar çok geçmeden geminin pruvasında belirir.


Posta gemisi başka yollarla ulaşılması zor olan ıssız bölgelere doğru yola çıkıyor




Posta gemisi başka yollarla ulaşılması zor olan ıssız bölgelere doğru yola çıkıyor

Kaynak: dpa


Kaptan John Adam, gemiyi sahil kasabası Bamfield'den Alberni Limanı'na kadar uzanan 40 kilometre uzunluğundaki bir fiyort olan Alberni Körfezi'nden geçirirken, “Birçok kıyı köyünün sakinleri için önemli bir tedarik işlevini yerine getiriyoruz” diyor. Vancouver Adası'nın iç kısmı.

Adam haftada üç kez Batı Britanya Kolumbiyası'ndan geçen muhteşem rotayı işletiyor. Ormanlık kıyılar ve dik kayalıklar geçiyor, kayalık adalar ve adacıklardan geçiyorsunuz. Zaman zaman ağaç kesme kampları, bazen de küçük sahil yerleşimleri, yüzen evler veya iskeleli renkli tatil evleri ortaya çıkıyor.


Kanada: Port Alberni, Vancouver Adası'ndaki uzun bir fiyort olan Alberni Körfezi'nin sonunda yer almaktadır.




Alberni Limanı, Vancouver Adası'ndaki uzun bir fiyort olan Alberni Körfezi'nin sonunda yer almaktadır.

Kaynak: dpa


İki saat sonra Alberni Körfezi'nin bir kolundaki bir köy olan Kildonan'a varıyoruz. Yerleşimde bir zamanlar 300'e kadar insan yaşıyordu; bir balık konservesi ve Kanada Pasifik Demiryolu buharlı gemileri için bir iskele vardı. Bugün eski fabrika alanı terk edilmiş ve büyümüş durumda. Birkaç ev teknesi sallanarak ilerliyor.

Posta gemisinde değerli kargo var


Kaptan Adam, geminin sirenini çalıyor; bu, burada küçük bir sığınağı olan birkaç sportif balıkçı ve kaçak için bir hoş geldin işareti. Şu anda evini yenilemekte olan balıkçılardan biri, “Seni gördüğüme sevindim” diye bağırıyor. Kaptanın yanında değerli kargolar var: bir çimento karıştırıcısı, bir arazi aracı ve bir propan ızgarası.


Kanada: Kildonan'da birkaç basit yüzen tekne suda yüzüyor




Kildonan'da birkaç basit yüzen tekne suda yüzüyor

Kaynak: dpa


Adam ve “Barkley” yarım saat boyunca Kildonan'daki iskelelerin etrafında takırdıyor. Bazen mürettebat bir posta çantası bırakır, bazen de sakinlerden biri belgeleri toplamak için kanoyla geminin ambar kapısına doğru kürek çeker. Sonunda posta gemisi yola çıkıyor ve Pasifik'e Barkley Sound'a ulaşana kadar 400 beygir gücüyle fiyort boyunca ilerliyor.

Açık denizin ağzından çok da uzak olmayan bir yerde gemi, rota üzerindeki en büyük yerleşim yeri olan Bamfield'a ulaşır. Burada çoğunluğu balıkçılar, deniz araştırmacıları ve sahil güvenlik görevlileri olmak üzere 200 kişi yaşıyor.

Kaptan bir saatliğine varış noktasına yanaşıyor. Bu, kasabanın rengarenk evlerini birbirine bağlayan cennet gibi bir tahta kaldırımda yürüyüş yapmak için yeterli. Burada katranlı yol yok; çoğu deniz uçağı veya gemiyle geliyor.


Geminin Bamfield'a yanaşması bir saat küçük yerleşimi keşfetmek için yeterli




Geminin Bamfield'a yanaşması bir saat küçük yerleşimi keşfetmek için yeterli

Kaynak: Picture Alliance/Tüm Kanada Fotoğrafları/Dave Hutchison


John Adam motorları yeniden çalıştırıyor. Gemiye yeni katılan birkaç sırt çantalı gezgin, Pasifik kıyısı boyunca uzanan ve Bamfield'den pek de uzak olmayan bir yerde biten 75 kilometrelik vahşi doğa yürüyüş parkuru olan West Coast Trail'de yürüdü. Bamfield'den gelen çöpler artık geminin karnında birikiyor ve su yoluyla Alberni Limanı'ndaki çöp sahasına götürülüyor; burada posta gemisindeki mini yolculuk yeniden sona eriyor.

Küçük tekneler Vancouver Adası'nda da posta dağıtıyor


Ancak bu sadece “MV Frances Barkley” değil; daha küçük tekneler de Vancouver Adası'nda posta ve yük taşımacılığı yapıyor. Örneğin, büyük Pasifik adasının birkaç yüz kilometre kuzeyinde bulunan Quatsino'lu yüzen postacı Lionel Hole'un alüminyum teknesi. Sakin sahil mezrasının karayolu erişimi olmadığından Skipper Hole haftada iki kez tekneyle posta teslimatı yapıyor.


Vancouver Adası: Lionel Hole, Quatsino içinde ve çevresinde teknesiyle posta dağıtıyor ve aynı zamanda yolcuları da gemiye alıyor




Lionel Hole, Quatsino ve çevresinde teknesiyle posta dağıtıyor

Kaynak: dpa


Hole, “Kış aylarında daha yoğun oluyoruz ve insanlar daha fazla süs eşyası sipariş ediyor” diyor. Yazın çok az işi oluyor. En yakın büyük kasaba olan Port Hardy'den gelen posta otobüsü o gün yalnızca birkaç düzine paket teslim etti. Bugün yolcuları gemiye alıyor. Sekiz yolcu – yerli halk ve turistler.

Hole'un işi aile içinde yürütülüyor. Babası ve büyükbabası zaten Quatsino'daki posta teslimatıyla ilgileniyordu. Uygun deneyime sahip olarak tekneyi dar su yollarında yönlendiriyor. Yol boyunca yolcuları şaşkına dönüyor. Yaban hayatı burada da çok yakındır: şafak söken foklar, su sıçratan su samuruları, poz veren kel kartallar.


Vancouver Adası: Lionel Hole Posta Gemisi küçüktür ancak birkaç yolcu taşıyabilir




Lionel Hole “Posta Gemisi” küçüktür ancak birkaç yolcu taşıyabilir

Kaynak: dpa


Lionel Hole'un teknesiyle yirmi dakikada, liman kenti Coal Harbor'dan Quatsino'ya geçiş tamamlandı. Kasabada, 37 yıldır deniz kenarındaki ahşap bir evde yaşayan posta işçisi Cheryl Andersen'in de aralarında bulunduğu yaklaşık 50 kişi yaşıyor. Tekne yaklaşırken posta için bir el arabası alır. “Bazı günler ondan fazla müşterim oluyor.” Andersen gülüyor. 1960'lı yıllara kadar buradaki sakinler balina avcılığıyla geçiniyordu. O zamanlar çoktan geride kaldı.


ayrıca oku


Kanada: Bowen Adası Vancouver'ın kuzeybatısında yer almaktadır






Ama şans eseri hayvanlar hâlâ oradadır: Hole, Quatsino'yu yine posta gemisiyle terk eder. Daha sonra sudan sırt yüzgeçleri çıkar. Üç balina tur atıyor. Kaptan yavaşlıyor. Balinalar huzur içinde yukarı aşağı dalıyor, kuyruk yüzgeçleri güneşte parlıyor.


Posta teknesinden balina gözlemi: Bu aynı zamanda Vancouver Adası açıklarındaki sularda seyahat ederken de mümkündür.




Posta teknesinden balina gözlemi: Bu aynı zamanda Vancouver Adası açıklarındaki sularda seyahat ederken de mümkündür.

Kaynak: dpa


İster “MV Frances Barkley” gibi daha büyük gemilerde ister Lionel Hole's gibi küçük alüminyum teknelerde olsun: Gemide şaşkın turistlerin yanı sıra iş yerinde böyle bir manzarayı deneyimleyen çok fazla postacı olmamalıdır.

Kanada için ipuçları ve bilgiler:


Oraya varmak: Vancouver ve Victoria havaalanları Kanada'nın batı kıyısı için idealdir. Victoria'dan Port Alberni'ye 200 kilometre, Vancouver Adası'nın kuzeyindeki Port Hardy'ye ise 500 kilometre uzaklıktadır.

Giriş: Kanada'ya giriş yapabilmek için AB ülkeleri vatandaşlarının geçerli bir pasaporta ek olarak elektronik giriş izni eTA'ya (cic.gc.ca/english/visit/eta-start-de.asp) ihtiyacı vardır.

Seyahat süresi: Britanya Kolumbiyası'nın kıyı bölgelerinde iklim ılımandır ve çok yağmur yağar. En yoğun seyahat sezonu mayıs ayının başından eylül ayının sonuna kadar sürer. Kıyılarda kışlar kısadır ve neredeyse hiç kar yağmaz.

Posta gemileri: Lady Rose Marine Services'e ait “MV Frances Barkley”, Salı, Perşembe ve Cumartesi günleri Alberni Limanı ile Bamfield arasında faaliyet göstermektedir ve gemi tarifenin dışında da kiralanabilmektedir (ladyrosemarine.com). “Quatsino Posta Gemisi” Pazartesi ve Perşembe günleri Kömür Limanı ile Quatsino arasında sefer yapmaktadır (quatsino.org/getting-here).

Daha fazla bilgi: merhababc.de; vancouverisland.travel; de-keepexploring.canada.travel; ziyaretbamfield.ca; quatsino.org